cukier/ksylitol/stevia Mieszamy: jajka, białko, olej i mleko. Dodajemy mąkę kokosową wcześniej wymieszaną z proszkiem, sodą i cukrem/ksylitolem lub stevią i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wykładamy porcje ciasta (ok. 1 łyżka na 1 placek) i smażmy na małym ogniu z obu stron. Podczas smażenia pierwszej strony należy przykryć patelni pokrywką, aby placki wyrosły
breakfast of dreamsoprószamy solą i pieprzem, skrapiamy octem winnym, panierujemy w mące wymieszanej ze słodką papryką kukurydzę odsączamy, szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce o szerokich oczkach Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, wylewamy porcję ciasta i kolejno smażymy naleśniki. Podane proporcje wystarczą na 5 porcji naleśnikowego Quesadilla Kurczaka smażymy na dosyć głębokim, gorącym oleju na złoty kolor, wyciągamy i układamy
Luźna Kuchniaidealnego przepisu na naleśniki i od jakiegoś czasu korzystam wyłącznie z tego. Dodatek wody gazowanej nadaje im puszystości a dzięki temu, że olej wlewam do ciasta nie są tłuste, bo smażę je na suchej patelni. Przepisu można używać do naleśników wytrawnych i na słodko. 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek L 1/4 szklanki oleju(...)szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron
Szefowa kuchnimąki. Jeśli planujecie jeść placki bez sosu czosnkowego (który jednak jest fajnym dodatkiem, więc nie polecamy z niego rezygnować) to dodajcie do ciasta 2 duże ząbki czosnku. Dobrze wymieszajcie całość trzepaczką. 5. SMAŻENIE (10-15 min): na patelnię wylewamy oliwę lub olej, tak aby cienka warstewka pokrywała całą jej powierzchnię. Kiedy się nagrzeje, nakładamy ciasto zwykłą łyżką stołową – jest(...)ruchem i dosmażamy drugą stronę (ok. 1 min). Jeżeli placki mimo wszystko rozpadają Wam się na patelni, to znak, że albo źle odsączyliście cukinię (wtedy niestety musicie dosypać więcej mąki, co sprawi, że placki nie będą już takie lekkie) albo nakładacie zbyt duża ciasta na jeden placek. Gotowe placki z cukinii wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się
Nerds Kitchenprzelewamy na schłodzony spód herbatnikowy i pieczemy 10 minut na środkowej półce piekarnika. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku (najlepiej na całą noc.) Gdy ciasto wystygnie płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni, gdy się podprażą zdjemujemy z ognia i dodajemy syrop lub miód mieszając ,aby każdy płatek był nim dokładnie pokryty. Płatkami migdałów dekorujemy wierzch ciasta, wstawiamy
Symfonia Smakówpopularnych, smażonych krokietów z pieczarkami, podawanych najczęściej do barszczu. Kompozycja doskonała:). Pieczone w niczym nie ustępują smażonym. Przy ich robieniu skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na naleśniki, gdzie do ciasta dodaje się olej. Przepis TUTAJ . Pieczarek należy użyć dużo, bo po podsmażeniu bardzo się kurczą. Naleśniki: 3 szklanki mąki 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 5 jajek(...)Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche. 3. Farsz nakładamy na środek
Szefowa kuchnimargaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję. Ciastem wykładam brzegi i spód foremki na tartę. Ciasto podpiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Mrożonki przekładam na patelnie. Smażę na oliwie około 10 minut. Doprawiam do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. 4. Na podpieczone ciasto wykładam podsmażone warzywa. Razem piekę
Tradycyjna kuchnia Kasidrewniana łyżką- gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h- gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z olejem, piekę do zrumienienia z obu stron- równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko- do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego
Basia w kuchnigęstej śmietany 12%- 2 łyżki jogurtu naturalnegoTe składniki również dokładnie łączymy. Możesz użyć tylko jogurtu, lub tylko śmietany.-olej do smażeniaWylewamy olej na patelnię, nie żałuj, tu nie ma miejsca na dietę.Rozgrzewamy, dobrze rozgrzewamy!!!Ciasto ziemniaczane mieszamy za każdym razem, kiedy wykładamy placki łyżką na patelnię. Czekamy, gdy placki się dobrze zrumienią od spodu, przekładamy na drugą
Pasje Jolkimąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Trzeba ciasto podsypywac mąką, bo jest kleiste. Pokroić wałek na centymetrowe plasterki. Każdy
Kulinarne Inspiracjeumyć - przełożyć do malaksera Cebulę również obrać i dodać do ziemniaków Dołożyć jajko oraz mąkę i wszystkie składniki połączyć w malakserze Rozgrzać olej na patelni i na jej całej powierzchni rozłożyć ciasto na placek Smażyć z obu stron do zarumienienia Przełożyć placek na talerz i wyłożyć na niego gulasz UWAGA: z takiej ilości składników, które podałam powinny wyjść dwie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsuche dodajemy jeszcze trochę wody i wyrabiamy, jeśli będzie zbyt mokre (będzie kleiło się do reki dodajemy trochę maki). Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Sos: Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół łyżeczki cukru (chyba że uważamy(...)nawet 2/3 tak aby nie był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy Pizza: Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze o średnicy 30 cm. Jedna część ciasta rozwałkowujemy zostawiając grubsze brzegi. Rozwałkowując podsypujemy lekko mąką
IMPRESJA SMAKUorzechowy posmak. Wierzch posypałam słodką owsianą kruszonką i płatkami migdałów, co świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Rabarbar w kawałeczkach najpierw krótko podsmażyłam na patelni, dzięki czemu nie opada on na dno ciasta i ma chronić je przed zakalcem:) Ciasto pięknie rośnie, nie ma z nim problemów, pamiętajcie tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej, to bardzo(...)mogę Wam szczerze polecić, zasmakuje ono nawet osobom, które kręcą nosem na "zdrowe" wypieki:) Mój Synek był zachwycony i powiedział, ze to orkiszowe ciasto jest "PRZEPYSZNE" :D SKŁADNIKI NA CIASTO: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 4 jajka 150 g brązowego cukru 100 ml oleju rzepakowego 100 ml jogurty naturalnego (gęstego) 300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej
Słodko-Słony Świat Ilonypaprykę pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko wymieszać.Następnie dodać pierś z kurczaka,paprykę i ser.Wymieszać i doprawić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z dwóch stron na złoty kolor
Moje domowe kucharzenie