biszkopciki z patelni 246Ciasto biszkoptowe usmażone na patelni to świetny pomysł na placuszki. Często robię takie na podwieczorek dla mojej córci, która je uwielbia. Omleciki są lekkie, puszyste i pysznie smakują z dodatkiem domowej konfitury lub serka homogenizowanego. Składniki na 8 placuszków: 3 jajka 3 duże łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia(...)Kiedy piana będzie ubita dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dodać mleko i delikatnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i powoli smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło z konfiturą, posypane cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Turecka pizza czyli Lahmacun 272ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego. farszNa suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce umieścić(...)farsz .Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni
Stare Gary
Złote racuchy z dyni 209ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli mają być w wersji pikantnej). Na rozgrzany na patelni olej łyżką wykładać porcje ciasta. Z obu stron smażyć na średnim ogniu na złoty kolor
W SMAK
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 252gładką masę. Teoretycznie powinno się ją namaczać przez 24 h, ale po 6-7 h także się udało. ;) Jeszcze nigdy nie wyszły mi tak smaczne naleśniki! Ciasto idealnie rozprowadza się po teflonowej patelni, - jest elastyczne i pyszne. Od dzisiaj mój ulubiony przepis na naleśniki! ;) Dołączam pomysł na lekko pikantny, aromatyczny farsz z dodatkiem sera feta i kurczakiem. W wersji wegańskiej(...)upływie tego czasu odcedzić i zblendować na gładką masę. Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz
Kuchnia Ellie
Paluchy z piersi kurczaka 247kroimy w drobną kosteczkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy czosnkiem.Pozostawiamy na czas przygotowania ciasta. Wodę, mąkę, jajka i odrobinę soli miksujemy.Na patelni rozgrzewamy olej.Paski mięsa moczymy w cieście i smażymydo zrumienienia. Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej.Można też
Maminek kulinarny
TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. 296odchodzić od garnka. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy czarnuszkę, jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto.Wykonanie farszu:na patelnię wlewamy olej, gdy się zagrzeje wrzucamy cebulę pokrojoną(...)idealnie. Maleńkie kosteczki świetnie się wpasowują (i smakowo i kolorystycznie). Genialne kosteczki! Ale uwaga - ser jest dość słony, więc nie przesadzajmy z jego ilością i z grubością kosteczek. Ciasto wyszło wspaniale! Mąka, którą użyłyśmy to połączenie skrobi kukurydzianej, mąki z siemienia lnianego, otrębów grochu, otrębów ryżowe i błonnika pokarmowego. My wzbogaciłyśmy smaki czarnuszką i pieprzem ziołowym, więc mamy
Wypisz Wymaluj
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 350Posmaruj każdy z nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika. WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się
Powiedz dietom nie
Krokiety z serem i ziemniakami 239spływać lejącą się wolno strugą z łyżki. Jeśli będzie za rzadkie, to dodajemy mąki, jeśli za gęste – wody lub mleka. Dodatek oleju do ciasta powoduje, że ciasto nie przywiera do patelni, zaś woda gazowana sprawia, że będzie bardziej puszyste. Smażymy cieniutkie naleśniki. Ja smażę na patelni naleśnikowej, jeśli nie macie, to rozważcie zakup. Naleśniki i wszelkiego rodzaju małe placuszki wychodzą
ladykitchen
Placki z borówkami 253jogurt, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać borówki i delikatnie zamieszać. Na posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, miodem lub jogurtem
Atlas Smaków
Placki z jabłkami / Pancakes with apples 170mleka. Następnie przygotowujemy krążki z jabłka. Jabłka myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy jabłka na nie za grubo. Gotowe krążki posypujemy cukrem cynamonowym. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy placuszki cukrem pudrem, smacznego! ***** At the beginning, we make the dough. We mix the eggs with the sugar, then
Projekty ze smakiem
Omlet serowy z orzechami 208łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy włoskie Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz
Chocolate Muffin Blog
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem + film 247ciasto naleśnikowe Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. farsz Obraną cebulę i umyte
Smakowite Dania
Orkiszowe placki z musem malinowym 270mąki orkiszowej mus malinowy/ konfitura/ owoce szczypta soli Przygotowanie: Białka ubijam na sztywno, dodaję żółtka, kolejno dodaję mąkę oraz szczyptę soli mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewam na rozgrzaną patelnię, formując 3 okrągłe placki. Piekę z każdej strony około 3 minuty. Po wyłożeniu na talerz, placuszki przekładam musem malinowym (akurat taki znalazł się pod ręką). Gotowe:) Smacznego
Pause Gotowanie!
Omlet czekoladowy z kokosem i domową granolą. 215Białka ubić na sztywną pianę, gdy będzie odpowiednio ubita (nie wypływa z miski po odwróceniu). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, przykryć i zmniejszyć ogień. Piec, aż wierzch będzie lekko upieczony, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet podajemy z jogurtem naturalnym, posypujemy wiórkami kokosowymi i granolą. Smacznego
Chocolate Muffin Blog
Krampety 314nieprzewiewne miejsce na godzinę lub do momentu, kiedy ciasto urośnie, a na jego powierzchni powstaną pęcherzyki powietrza. W reszcie wody rozpuść sodę, dodaj do wyrośniętego ciasta, odstaw na 10 minut. Na patelni na małym ogniu rozgrzej masło, ułóż obręcze np. silikonowe do jajek sadzonych lub użyj specjalnej patelni z wgłębieniami do jajek sadzonych. W obręcze wlewaj około
Moje Qulinaria
Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem 455przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy ulubionymi ziołami ( np. bazylia, oregano). Jajka rozbełtujemy ze śmietanką i dodajemy połowę żółtego sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy składniki z patelni dodajemy pozostały ser. Zalewamy mieszaniną z jajek, śmietany i sera. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Bon Appetit
Pudełko rozmaitości
Słowo wstępu i placuszki dyniowe z trzcinowym cukrem pudrem. 206masę do dużego naczynia i dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste. Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem
Zawsze głodna!
Jogurtowe racuszki z rabarbarem 297jajko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę oraz cukier puder – wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie racuszki na złoto z dwóch stron. Podajemy oprószając cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki