ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:17/134)

Krokiety z Kapustą i Grzybami 1037

farsz nie przypalił się. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem.Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu

Słodka Strona
PLACKI DYNIOWE, BEZGLUTENOWE 313

takie nie były trzeba ciasto troszkę rozrzedzić. Moje niestety były suchawe ale i tak były smaczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.Smażymy na rogrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając po 1 łyżce ciasta na każdy placek, formujemy kształt koła i smażymy po ok.2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia.Podajemy polane płynnym miodem lub syropem z agawy, lub klonowym

Smaczne Zdrowe
TINY TINA CRUMPETS – BORDERLANDS – czyli racuchy z sosem krówkowym 247

odpowiednią gęstość – czyli jeśli lubicie nieco gęstszy podgrzewajcie go jeszcze chwilę. W razie gdyby zgęstniał za mocno, można dodać mleka. 4. SMAŻENIE RACUCHÓW (10 min) Ciasto, które podwoiło swoją objętość, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na niej łyżką porcje ciastaciasto dość ciężko schodzi z łyżki, więc warto moczyć ją w wodzie przed każdą porcją lub pomagać

Nerds Kitchen
Tarte tatin 199

Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie smażyć i piec to podsmażcie w nim jabłka, a potem nakryjcie je ciastem w tym samym naczyniu. Ja mimo, że mam patelnię, w której mogę piec to... nie mogę jej zmieścić do piekarnika. Kto by pomyślał, że należało to przewidzieć i sprawdzić ;) Jabłka obieramy i kroimy(...)puszczą trochę soku, którego nie chcemy na patelni.  Na patelni rozgrzewamy masło i drugą połowę cukru. Czekamy aż cukier się rozpuści, zbrązowieje i zacznie delikatnie bulgotać. Wtedy wrzucamy jabłka i smażymy około 15 minut obracając co jakiś czas. Mają oblepić się karmelem, a sos ma zgęstnieć.  Ciasto francuskie ma mieć kształt koła, a jego promień ma być

W kuchni wieczorem
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 125

tylko rodzajem flatbreadu, czy też, bardziej po polsku, podpłomyka. To taka trochę oszukana pizza , szczególnie, że nie wymaga piekarnika, a jedynie rozgrzanej patelni. Coś podobnego pokazywałam Wam w przepisie na ekspresowe calzone oraz na tureckie gözleme . To ciasto, nie dość, że nie ma drożdży, nie ma też proszku do pieczenia. Wiem, że niektóre osoby go nie spożywają, a chciałam zrobić(...)papryczką chili w płatkach. Podpłomyki polej pesto z liści rzodkiewki, a na końcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki.  Porady: Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę. Po nałożeniu na usmażony na patelni placek sosu, sera i dodatków, wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 5-10 minut, aż ser się

Chilli Czosnek i Oliwa
Raffaello 333

trochę mleka lub śmietany). Wszystko delikatnie mieszamy.Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Jedną połowę wkładamy do formy, wykładamy na nią 3/4 masy, rozprowadzamy i przykrywamy drugą połową ciasta. Wykładamy 1/4 masy, rozprowadzamy. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, żeby delikatnie się zarumieniły. Posypujemy nimi górę ciasta.Jeżeli robiliście w okrągłej blaszce można po przełożeniu biszkoptu kremem wyjąć go z formy, boki

Piekę, bo lubię
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 189

był zamiar :)  Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami.  Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka. I jakież było moje zdziwienie, kiedy już na patelni moje racuchy zaczęły(...)rozczynem z drożdży. Ciasto wyrobić. Nie trzeba odkładać do wyrastania. Nabierać łyżką, do środka kłaść odrobinę marmolady, skleić, nadać lekko kulisty kształt (jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć na patelni z rozgrzanym dość mocno olejem na złoty kolor z każdej strony. Oleju musi być tyle, aby nasze pączki mogły swobodnie pływać. Usmażone pączki przekładamy na papierowy

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym 173

też posmakują. Babeczki te zostały wymyślone specjalnie na konkurs na przepis z olejem rzepakowym, zajęły drugie miejsce i zostały nagrodzone patelnią Tefal.  Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym SKŁADNIKI: 150 g mąki 1 żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli(...)wszystko na gładkie ciasto, zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia. W czasie gdy czekamy na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie do naszych babeczek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim drobno posiekane suszone papryczki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 206

pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajko, miksujemy i stopniowa dolewamy cydr. Gotowe ciasta powinno być gładkie (bez grudek) i dość gęste, jak na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu trzymając za łodygę zanurzamy w cieście, po czym kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni placuszki odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki z dodatkiem wody mineralnej. 149

olej,oraz cukier wlewamy do niedużego garnka (lub miksera) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Mąki dodajemy tyle ,aby ciasto miało konsystencją niezbyt gęstego syropu. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Gdy tłuszcz się już rozgrzeje wlewamy ciasto ( nie za dużo,aby nasze naleśniki nie były zbyt grube) i smażymy na jasno

Przepisy i porady kulinarne
Racuchy z jabłkami 252

usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i … zjadamy Smacznego

Oryginalny smak
Ciasto Łabędzi Puch 264

łyżka cukru,  200g mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietany.  Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietaną. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić. Wiórki uprażyć na suchej patelni, dodać masło i cukier, dusić chwilę, aż składniki się połączą. Przestudzić chwilkę i wyłożyć na wierzch ciasta

Z miłości do słodkości
Bliny drożdżowe po Wileńsku 191

wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy

Gosia gotuje
Bliny drożdżowe po Wileńsku 168

wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy

Gosia gotuje
Łazanki 148

przyprawą warzywną.   Mięso kroimy w paseczki.   Kapustę odsączamy z wody i kroimy.   Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dokładamy mięso. Smażymy razem ok. 10 minut.    Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na częścii rozwałkowujemy.   Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia.   Placki tniemy(...)pieprzem ziołowymi naturalnym oraz przyprawą warzywną. W miarę potrzeby możemy dodać kilka łyżek wody z gotowanego mięsa.   Pokrojone ciasto wrzucamy do wody, w której gotowało się mięso i gotujemy do miękkości.   Odcedzamy i wrzucamy na patelnię.    Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy ok. 5 minut.Gotowe!Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania