gotującego się mleka. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając ok.1 minuty. Garnek zdejmujemy z palnika. Odstawiamy na ok.5 minut. Następnie masę budyniową wylewamy na spód z ciasta francuskiego. Równo rozsmarowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Chłodne wstawiam do lodówki, by bardziej stężało. Warstwa śmietanowa: W małym garnuszku (kubeczku) mieszamy 5g żelatyny z 30g gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia(...)dowolne), miejsce przy miejscu. Boki wyłożyć połamanymi na mniejsze kawałki ciastkami. Na warstwie ciastek rozsmarowujemy dżem (najlepiej by był bez kawałków owoców (ja wybierałam ze słoika samo rzadkie). Blachę wstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Na schłodzonym cieście rozsmarowujemy delikatnie warstwę lukru. Ja mieszam puder (daję trzcinowy) z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego i mieszam do uzyskania jednolitej masy
Smaczne ZdrowePyszne ciasto , trochę podobne do sernika na zimno. Można zamiast malin użyć jagód czy innych ulubionych owoców. Do masy serowej można dać pół na pół serek mascarpone. Warto trochę pokombinować by smakowało całej rodzinie. Składniki :* 3 tabliczki białej czekolady* szklanka płatków kukurydzianych* kilogram gotowego sera do serników* 2 śmietany kremówki * szklanka cukru pudru* pół kilograma malin* 2 galaretki(...)Zimne kremówki ubić z cukrem pudrem. Serek zmiksować z rozpuszczoną galaretką, dodać maliny i kremówkę. Zmiksować i wylać masę na czekoladowy spód. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroić w kostkę. Można ozdobić według własnego pomysłu
Magiczne Życie MartyWiem, że sezon truskawkowy ruszył pełną parą, bo co widzę smaczne przepisy to królują te owoce. Ja dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie […] Artykuł Mini tarta
Pink EnvelopeWiem, że sezon truskawkowy ruszył pełną parą, bo co widzę smaczne przepisy to królują te owoce. Ja dziś znalazłam w swojej lodówce poza światełkiem, trochę truskawek, co się ostały po ostatnim koktajlu. By nie narażać już swojej wagi na duże ciasta, zrobiłam 2 porcję mini tarty z budyniem, co zjedliśmy z lubym na deser. Słodkie
Pink Envelopekońcu po ugotowaniu obiadu zabrałam się za ciasto z gruszkami. Ciasto na niedzielę to u nas tradycja. Osobiście wolę dobre i domowe ciasto niż słodycze. Nie ma znaczenia czy będą to najzwyklejsze cynamonki czy krucha tarta . Pachnące, świeżo upieczone ciasto jest po prostu idealne do popołudniowej kawy. Ciasto z dodatkiem soczystych gruszek można upiec z dowolnie wybranymi gruszkami(...)porze nie ma zwykle dużego wyboru na te owoce. Przeważnie są tą gruszki conference, więc i takie znajdują się w dzisiejszym przepisie. Skórka na gruszkach jest bardzo delikatna więc rzadko kiedy ją obieram. Poza tym zielona skórka ładnie się prezentuje w upieczonym cieście. Proste ciasto z gruszkami to ciasto ucierane. Wymaga sporo ilości tłuszczu i głównie masła. Wypieki
codojedzeniaSezon wiśniowy w pełni co mnie bardzo cieszy bo bardzo lubię te owoce, może nawet bardziej niż czereśnie. Dzisiaj u mnie pierożki z pysznym nadzieniem serowo-wiśniowym, rozeszły się bardzo szybko, więc następnym razem zrobię podwójną ilość. Doskonałe z zimnym mlekiem Pierożki serowo-wiśniowe Ciasto 1 i 3/4 szkl mąki 3/4 masła 3 łyżki śmietany 2 żółtka łyżeczka cukru
Pieguskowa Kuchniapory mój kontakt z pigwą ograniczał się do wzrokowo-nosowego i miał miejsce zazwyczaj w warzywniakach, gdzie zatrzymywałam się przy skrzynkach z pigwami, brałam jakiś dojrzały, większy owoc do ręki, podtykałam sobie pod nos i zaciągałam się aromatycznym zapachem. Po czym odkładałam z powrotem do skrzynki i oddalałam się w zadumie, rozmyślając lekko, co by też można z takiej pachnącej(...)idealnie uwieńczyłby to ciasto. W oryginalnym przepisie sernik posypany był cukrem pudrem, u mnie obłożony jest właśnie pysznym, niezwykłym musem z pigwy, inaugurującym początek kariery tego magicznego owocu w mojej kuchni
Kuchnia PrezydentowejŚliwki umyte przekrawamy na połówki lub ćwiartki i czyścimy z pestek. W dużej misie mieszamy owoce z cynamonem, cukrem i mąką ziemnia czaną. Na upieczony spód układamy śliwki. Na śliwki ścieramy 2 kulę zamrożonego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C około
RITA food channelWiosna, kwitnąca jabłoń, no i ciacho z udziałem jej owoców - wspaniały i smakowity efekt, chrupka, apetyczna posypka, połączenie najzdrowszych płatków: owsianych z płatkami migdałów... Składniki: 1 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 cukier wanilinowy szczypta soli 3 duże jabłka 1/3 szklanki płatków migdałów 3 łyżki płatków owsianych(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz sól. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami. Masę wlewamy do suchych składników.Dodajemy kieliszek koniaku. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy cynamonem, płatkami migdałów oraz
kgwjanczewoPuszyste drożdżowe bułeczki z budyniem i borówkami to niesamowicie pyszny deser dla całej rodziny. Możesz je dowolnie faszerować owocami, przełożyć konfiturą, marmoladą, nutellą.. To super prosty i uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Drożdżówki z budyniem i borówkami możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Idealnie sprawdzi się tu lukier cytrynowy . Zapraszam po pyszne i puszyste
Zasmakuj KuchniJajko, cukier, cukier waniliowy, jogurt wymieszać razem. Dodać mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Na patelni rozgrzać olej i położyć porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać polane sosem klonowym i owocami. Oczywiście można je podać z cukrem pudrem, śmietaną lub w inny sposób. Życzę smacznego
Kuchnia PokoleńMasło położyć na mąkę, dodać cukier i posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach na małe kawałeczki posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, należy wstawić do lodówki. Zobacz również: drożdżówka z owocami
Kuchcik gotujemoże być coś pyszniejszego od brownie? 😀 chyba nie! Odkąd poznałam to ciasto robię różne wariacje i tym razem przedstawiam brownie z kremem śmietankowym i owocami w galaretce. Poezja smaku! Robiłam go już kilka razy, ale tak naprawdę… Artykuł Brownie z kremem śmietankowym i owocami w galaretce
Kolorowy Przepisowniksuplementami diety w tabletkach polecano żelatynę w postaci np galaretki. Ja za gotowymi galaretkami z torebki nie przepadam chyba, że są dodatkiem do ciasta, więc pomyślałam że zamiast takiej galaretki z torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego
cucinaremożemy dodać dosłownie troszkę mąki. 3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu), łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy z owocami, dżemem lub jogurtem :-) Smacznego
kruche babeczki