ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:870/1704)

CLAFOUTIS Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ 104

jasnożółta masa. Domieszać mąkę i sól. Ostrożnie połączyć całość z mlekiem, śmietanką i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Zalać nią owoce. Formę wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Smakuje zarówno na ciepło jak i po przestudzeniu

Kuchnia w opałach
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką 190

Kiedy przeczytacie, że do ciasta dodałam brzoskwinie z puszki w samym środku sezonu na cudne, kolorowe i soczyste owoce, pomyślicie, że to jakiś żart. Tłumaczę (się) więc :) To żaden żart, to życie. Czasami tak bywa, że nie można wyjść z domu,  bo dziecko śpi i jak nigdy śpi akurat dwie godziny. A za te dwie godziny   mniej więcej już

bistro mama
Bułeczki drożdzowe ze śliwkami Liski 177

 Przepis na sfotografowane bułeczki znajdziecie na blogu White Plate. Liska dodaje do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam

W kuchni wieczorem
Drożdżowy wieniec truskawkowo-jagodowy 380

dloni i wlozyc do srodka truskawke i 1 lyzke masy serowej.Zwinac,dokladnie zlepiajac brzegi.Identycznie jak przy formowaniu knedli.Kulki z ciasta drozdzowego ulozyc dookola brzegu foremki w jednakowych odstepach.Przykryc sciereczka kuchenna i odstawic do ponownego wyrosnieciamase serowa wymieszac z pokrojonymi owocami ,wymieszana z marcepanem i nalozyc na srodek foremkiw piekarniku nagrzanym do 180°C piec okolo 45 minut.Studzic w formie(...)calkowitego stezenia masybiala czekolade z 1 lyzka mleka rozpuscic w kapieli wodnej.Lekko przestudzic.Polac w esy-floresy przestudzone ciasto drozdzowe.Zamiennie mozesz uzyc jesli wolisz lukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Urodzinowy tort Bruna 237

Z okazji urodzin Bruna chciałam upiec tort. Warunkiem było to, że on też musiał móc go zjeść. Wiadomo było, że będzie biszkopt, no ale czym go

Z butelką mleczka w tle
Domowe Jagodzianki 222

Jagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, a

Słodka Strona
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 246

całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem na gładką masę.Ciasto wyłożyć na ostudzony spód.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Myślę, że tym razem to już ostateczne pożegnanie z truskawkami. Choć kto wie - zawartość sklepowych półek doprawdy mnie w tym roku zaskakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Masa cukrowa (lukier plastyczny) 180

zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to nie kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ śmietana rozpuszcza masę. Najbardziej nadają się ciasta pokryte masą maślaną i wcześniej schłodzone. Nie powinna mieć też styczności z niektórymi owocami (np. ananas i kiwi). Jeżeli chcemy zabarwić masę, najlepiej użyć barwników w proszku lub żelu (w płynie za bardzo rozrzedzają masę cukrową

Oryginalny smak
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 197

cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę  z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki.  Formułujemy prostokątny placek o wymiarach ok. 25 x 5 cm. Ciasto przekładamy

Moniki Smakołyki
Naleśniki z serem i brzoskwiniami 260

Pyszny pomysł na obiad, deser lub podwieczorek :) SKŁADNIKICiasto:1 szklanka mleka1 szklanka wody (może być gazowana)2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąkiszczypta solimasło do

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta z malinami 172

ostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest pyszne, efektowne i niezwykle proste do przygotowania. Nieskromnie napiszę, że nie zdarzyło mi się jeść lepszej, a próbowałem wielu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego

Wyprawy kulinarne
Tarta migdałowa z borówkami 204

Lato w pełni, na pogodę w tym roku nie ma co narzekać więc nie pozostaje mi nic innego jak czekać do urlopu i wyjazdu do Polski

ciastkarnia na kruchym spodzie
Koperty z camembertem 190

świeży lub suszonyPiekarnik nastawić na 220 stopni C. Ser pokroić na kawałki. Do miodu dodać łyżeczkę suszonego lub kilka gałązek świeżego tymianku. Ciasto francuskie podzielić na 12 małych kwadratów. Na każdy nałożyć kawałek sera i kilka owoców żurawiny. Rogi każdego kwadratu składać do środka na kształt koperty. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem

wyzwania kuchenne
Sernik na zimno z mascarpone 411

chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość. Gdy tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową – także była bardzo smaczna. W zasadzie możemy użyć dowolnych owoców i ulubionego smaku galaretki. Składniki: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany 30% lub 36% 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania