rozgrzanej patelni lekko wysmarowanej olejem (smaruję patelnię przed pierwszym naleśnikiem, potem w miarę potrzeby przy około 6-7 - ponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się).Naleśniki pysznie smakują z odtłuszczonym serkiem homogenizowanym i owocami lub domowym dżemem (np. z jeżynowym lub z cukinii i pomarańczy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki maki pszennej
Domowa cukiernia Ewy, masło do smażenia WYKONANIE Jajka mieszamy z serkiem za pomocą trzepaczki, dodajemy mąkę oraz resztę składników, gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła. Na rozgrzaną patelnię kładziemy po łyżce ciasta (podczas smażenia ciasto urośnie), smażymy na złoto z obu stron, następnie osączamy na ręczniku papierowym. Środek racuszka smarujemy konfiturą, a dookoła(...)wyciskamy szprycą porcję serka, układamy następny racuszek, i postępujemy ponownie tak jak za 1 razem. Na ostatnim racuszku na wierzchu robimy kleks z serka i konfitury oraz układamy owoce. Do przełożenia racuszków użyłam konfitury z czarnego bzu od LUKS POMADA , która przełamała słodki smak racuszków i serka. Smak ma nietypowy, lekko wytrawny,który doskonale uzupełnia się
słodki bratekJogurtem Bez Pieczenia – Kolejny pyszny tort w Małej Cukierence. Prosty, szybki w przygotowaniu, bez pieczenia z owocami. Jest bardzo smaczny, jogurtowy, taki lekki i wygląda pięknie. Tort powstawał przy współpracy z marką dr Gerard. Do ozdoby i na spód ciasta użyłam rurek Rolls Rolls Apple Pie, są to smaczne rurki o smaku cynamonowym. Zachęcam do wypróbowania przepisu i polecam
Mała Cukierenkapieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Smażymy małe pankejki na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z owocami w formie musu i/lub kawałków. Wskazówki Podana ilość wystarczy na przygotowanie ok. małych 10 placków. Jedna porcja
Powiedz dietom niepieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Smażymy małe pankejki na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z owocami w formie musu i/lub kawałków. Wskazówki Podana ilość wystarczy na przygotowanie ok. małych 10 placków. Jedna porcja
Powiedz dietom niezjedzenie choć garstki. Sposobów na wykorzystanie truskawek jest wiele, od jedzenia ich tak po prostu, po ciasta, sałatki, przetwory, kompoty i wiele innych po różnego typu koktajle, na który dzisiaj podam Wam mój pomysł :) Składniki: 500 g truskawek 2 owoce kiwi 300 ml mleka, może być roślinne (ja użyłam mleka ryżowego) łyżeczka siemienia lnianego łyżeczka wiórków kokosowych łyżeczka guarany
Taste Of My Daymazurek wielkanocny powinien być niski, kolorowy i słodki. Zwykle robi się je z masą kajmakową i mnóstwem owoców kandyzowanych i orzechów. Ja w tym roku polecam nieco inną wersję. Z masą michałkową i soczystymi brzoskwiniami. MAZUREK SŁONECZNY MICHAŁ Składniki: spód: kruche ciasto (ja użyłam 1 opakowanie gotowego ciasta) wypełnienie: 150 g śmietany 30% 100 g michałków białych (7 cukierków
Bon appetit mon amieciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, krem: 500 ml śmietanki kremówki UHT, 1/2 laski wanilii, 240 g cukru pudru, 4 żółtka, 15 g żelatyny, 2 łyżki mleka 600-700 g owoców (porzeczki, maliny, borówki) Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do malaksera, szybko zmiksować(...)blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić
królestwo garówmasy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Dno okrągłej blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Przygotowanie galaretki i owoców – dwie galaretki truskawkowe zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać. Zostawić aż prawie stężeje. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Zostawić(...)sitku żeby obeschły. Przygotowanie kremu – krem wykonać zgodnie z opisem na opakowaniu. Wykonanie ciasta – zimny biszkopt przekroić na pół. Na spodnim biszkopcie rozłożyć połowę kremu. Następnie położyć drugą część biszkoptu i znowu rozsmarować pozostały krem. Rozłożyć truskawki, jedna przy drugiej. Na górę wylać gęstniejącą galaretkę. Wstawić ciasto do lodówki. Ciasto jest proste, ale bardzo pyszne
Kuchnia PokoleńKruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze są schłodzone. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 3 łyżki cukru 10 dag masła 2 żółtka Budyń: syrop z jednej puszki ananasa VERA (około
Via Gustoilości wychodzi 5-6 naleśników lub 10 na małej patelni.Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany.Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami ale to już w kolejnym wpisie
prawdziwe jedzenieciasto makowe z jabłkami ciasto orzechowe z brzoskwiniami ciasto orzechowo migdałowe czekoladowe gwiazdki deser zimowy katarzynki keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy(...)kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów tort z suszonych moreli wino do ciasta na świątecznym stole
królestwo garówObiecywałam kilka dni, ale w końcu jest. Zresztą prawda jest taka, że miałam go wstawić w nocy, później rano, a przeciągnęło się do popołudnia :/ Powód jest
Kuchnia w czekoladzieplażą i słońcem. Wtedy to, z za każdego rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami, owocami, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. W dzisiejszy, jesienny dzień naszła mnie ochota na te chrupiące delicje. Składniki: ( na około 8 gofrów ) 25 g masła 250 g mąki(...)białka z dodatkiem szczypty soli. Wszystko delikatnie wymieszałam. I ciasto na gofry gotowe. Teraz wyjęłam swoją przedpotopową... prawie równolatkę gofrownicę;) Posmarowałam kratki olejem. I nakładałam na nie ciasto. I już po chwili, wyjmowałam upieczone i chrupiące gofry. Pozostało już tylko... podawać je z dowolnym dodatkiem lub owocami i schrupać. Smacznego
potrawyregionalne