ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:881/1704)

Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 250

plus trochę do podsypania 2 łyżki cukru waniliowego do podania do wyboru: cukier puder, śmietana, konfitura, dżem, ulubione owoce Twaróg dobrze rozgnieść widelcem (bardziej ambitni mogą przecisnąć przez praskę). Dodać jajka, mąkę, cukier. Dobrze wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto (dość krótko). Uformować wałki i pociąć na plastry. Każdy placek obtoczyć w mące, poprawić jego kształt. Na patelni

Pełny talerz
Lodowiec, czyli najlepsze ciasto lat 90-tych bez pieczenia 162

Lodowiec to ciasto, które pamiętam jako wielki hit lat 90-tych.    Było moim pierwszym ciastem na zimno, jakie robiłam setki razy - uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej. (Tak, tak mam już swoje lata..)  Do dziś Lodowiec w moim domu jest popularny i bardzo go uwielbiam! Przepis pochodzi z moich dawnych notatek. Polecam! (Tortownica o średnicy około(...)ponieważ wpłynie to negatywnie na smak masy.   (**) Ja zazwyczaj dodaję 1/2 szklanki cukru, ponieważ robiąc ciasto według oryginalnej receptury wychodzi ono zbyt słodkie, a podkreślę, że jestem wielką miłośniczką słodyczy.   (***) Od początku mój Lodowiec jest z truskawkami, ale możecie użyć dowolnych owoców.   I wtedy należy do nich dobrać pasujący smak galaretki

Di gotuje
Tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym 367

posiekane pistacje do ozdoby Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ), wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto. 2. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4mm, podsypując mąką, wycinać z niego okręgi trochę większe od średnicy foremek do tartaletek i ciastem wykładać foremki ( patrz FILM ). Ponakłuwać(...)minut (dobrze schłodzone ciasto lepiej zachowuje kształt podczas pieczenia, brzegi będą się mniej osuwać). 3. Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C przez około 15-17 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować

Mała Cukierenka
Fasolowe brownie z musem nektarynkowym 203

Skłamałabym, gdybym powiedziała, że to moja pierwsza próba z tym ciastem. Nie pierwsza, druga :) Pierwsza wylądowała daleko hen, za drzwiami domu, bo byłam przekonana, że ciasto jest niedopieczone i niezjadliwe (zanim jeszcze je spróbowałam!). Później oczywiście żałowałam, ale to dopiero jak poczytałam co nie co o nim, o jego konsystencji itp.  Postanowiłam, że się nie poddam i spróbuję(...)otręby i wyrabiamy przez 30 sekund na prędkości 8. Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy. Następnie łyżką w różnych miejscach wykładamy mus nektarynkowy i wykałaczką tworzymy wzorki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 50 minut. Sposób przygotowania tradycyjny: Mus nektarynkowy- Owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę. Miksujemy blenderem. Wodę mieszamy z mąką, dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg 247

pomóc sobie linijką albo miarką. Dżem morelowy podgrzewamy lekko w garnku, jeśli mamy w nim kawałki owoców blenderujemy na gładki mus. Na blat wysypujemy nieco cukru pudru i rozwałkuj na nim ¼ marcepanu. Powstały prostokąt przekładamy na talerz, na którym chcemy podawać ciasto. Prostokąt nie musi być równy. Smarujemy go ciepłym dżemem i układamy na nim jeden prostokąt biały

Kolizje Smaków
Biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną + film 165

Wyśmienity biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną to doskonała propozycja na deser lub podwieczorek. Prostota wykonania tego ciasta zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków. Biszkopt przygotowuje się bardzo prosto a najlepiej smakuje dodatkiem ulubionych, kwaśnych owoców np. śliwek, rabarbaru, jabłek lub czarnych i czerwonych porzeczek, które świetnie będą komponować się ze słodką śmietaną i czekoladą.     składniki na tortownicę(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Na cieście układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut

Smakowite Dania
Drożdżówka z rabarbarem i różą 184

przepis koniecznie sprawdzony i dobry, bo musi z niego wyjść duuuuża i pulchniutka dziewczynka! :) Taki przepis mam dziś dla Was. Ciasto wyrasta w każdym piecu - starym czy nowym, elektrycznym i gazowym. Przetestowana na milion sposobów - z owocami i bez, zawsze pyszna! Polecam. :) Fanom rabarbaru zapewne wystarczy tylko on, ewentualnie z dodatkiem cukru, dla mnie to stanowczo za mało(...)konfiturą różaną, odsącz całość na sitku z nadmiaru płynu.  Po wyrośnięciu do zaczynu dodaj jajka, roztopione masło, resztę cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.  Wyrób ręcznie ciasto do czasu, aż będzie odrywać się od dłoni i stanie się plastyczne.  Po wyrobieniu ciasto przełóż do miski obsypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut

Garniec Magalie
Krem malinowy 127

się również do dekoracji. Kremy przygotowane z serka mascarpone są lekkie, idealnie łączą się z owocami oraz czekoladą. Krem malinowy , na który poniżej znajdziecie przepis jest kremem, w którym królują maliny, bita śmietana i oczywiście mascarpone. Krem ten najlepiej sprawdzi się połączony z ciastami biszkoptowymi. Nadaje się również do wypełniania kruchych babeczek oraz do deserków w pucharkach. Przygotowanie kremu

MeCooks
Kakaowa szarlotka z czekoladą + film 157

oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Z wyrobionego ciasta odcinamy 1/3 część, ciasto wkładamy do dwóch woreczków i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Obrane ze skórki jabłka kroimy w plastry. Pokrojone owoce wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i całość smażymy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając ( należy(...)miękkie wsypujemy cynamon i jeszcze raz wszystko mieszamy po czym zdejmujemy z ognia. Na końcu do masy jabłkowej dodajemy kaszę mannę, wszystko razem łączymy i wystudzamy. Większą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i równomiernie rozprowadzamy je łyżką. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180

Smakowite Dania
tartaletki biszkoptowe z gruszkami 207

okresie dostępności owoców wszelkich postanowiłam zrobić tartaletki. Nie typowe bo biszkoptowe, akurat piekłam spody pod tort i zostało mi trochę ciasta więc stwierdziłam, że marnować się nie może. Zazwyczaj tego typu wypieki robiłam z ciasta kruchego ewentualnie francuskiego, więc nadszedł czas na zmianę:) Nie oczekiwałam jakieś rewelacji jeśli chodzi o ten wypiek miało to być raczej jako dodatek(...)sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier dalej miksując oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia przez sitko a następnie dodajemy je delikatnie do masy z białek. Gotowe ciasto przelewamy do foremek tak aby zapełnić je do połowy wysokości. Wkładamy foremki do pieca nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Gotowe tartaletki wyjmujemy z pieca i studzimy. W tym czasie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Malinowa chmurka 172

Ciasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata. Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga(...)mojewypieki.com. Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej aby się dobrze wysuszyła. Czas przygotowania podany w przepisie nie obejmuje okresów chłodzenia i studzenia poszczególnych warstw ciasta

Milion Smaków
Keks żurawinowo-pistacjowy 189

Nowy Rok- nowa Ja. Nowe przepisy i nowe pomysły na smakowite dania, ciasta, koktajle oraz desery. Zaczynamy nowe- dzień dobry 2020- co nowego nam przyniesiesz???? :) Keks żurawinowo-pistacjowy Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 1 jajo 150 g cukru (u mnie ksylitol) 240 ml maślanki 80 ml oleju (u mnie ryżowy) 1 łyżeczka dobrego proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody(...)Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ponownie bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane pistacje i przekrojone na pół owoce żurawiny. Lekko mieszamy. Foremkę o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy masłem, przekładamy ciasto, pieczemy w 170 stopniach C przez ok 60-70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest mokry pieczemy jeszcze przez

Moja Mama Gotuje
Knedle z truskawkami 121

umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, osuszyć. Większe owoce pokroić na pół. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać mąkę pszenną, jajko, sól oraz cukier. Zagnieść ciasto, podzielić je na części. Z każdej kolejno formować wałek, odkrajać kawałek i w dłoniach uformować okrągły placek. Położyć truskawkę obtoczoną

niecodziennikpary
Kokosowe gofry bezglutenowe 118

nektaru palmy kokosowej Coco Farm 1,5 szklanki roślinnego napoju kokosowego - można przygotować go łącząc 4 łyżki miąższu kokosowego Coco Farm* z 1 1/2 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: ulubione owoce cukier kokosowy Bio z nektaru kwiatu palmy kokosowej Coco Farm olek kokosowy do gofrownicy * miąższ kokosowy Coco Farm można kupić tutaj  https://cocofarmshop.com/pozostale   Wykonanie: Białka oddzielamy(...)koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem, kładziemy po sporej łyżce ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Delikatnie studzimy na kratce. Podajemy posypane cukrem kokosowym z dodatkiem ulubionych owoców

Kulinarne przygody Gatity
Drugie śniadanie – zdrowe przepisy na cały tydzień 2011

pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego olej rzepakowy lub kokosowy (do pieczenia) Dodatkowo: owoce (banan, borówki) Przygotowanie: Płatki owsiane zblenderować, aby powstał sypki proszek (można użyć gotowej mąki owsianej). Do płatków wbić jajko, dodać pokrojonego banana, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko razem zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać więcej płatków owsianych. Niewielkie placuszki smażyć(...)jajko, cynamon i proszek. Całość ponownie zmiksować. Jabłko zetrzeć na tarce i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki formować niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron przez 3-4 minuty obu stron.   Dzień 3. Musli bananowe z jogurtem i owocami Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 2 łyżki crunchy bananowego (Przepis

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania