Pleśniak, ciasto proste do upieczenia, a do tego bardzo smaczne. Składniki: 200 g zimnego masła do pieczenia (ja użyłam margarynę Kasię), 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao(...)pudru, słoik dżemu z czarnej porzeczki, można dodatkowo włożyć świeżych owoców. Przygotowanie: Masło siekamy razem z mąką, 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i 4 żółtkami. Ciasto zagniatamy (ciężko jest ale da się ładnie zagnieść). Zagniecione ciasto
W kuchni u Monikiskładniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części (40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta, lekko je wklepując. Podpiekamy na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier oraz(...)budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej. Na wystudzony spód wyłożyć pianę. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na połówki. Układać je otworami do góry, lekko wciskając w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Źródło: ( klik ) Czerwcowa miłość
My simple kitchenSkładniki na naleśniki szpinakowe : 1 jajko 4 kostki (brykieciki ) mrożonego szpinaku (tj.około 10-15 dag) - około szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej łyżka oleju do ciasta, szczypta soli Przygotowanie: Szpinak wczesniej rozmrozić i osączyć, jeśli jest nadmiar wody. Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, by nie było grudek-najlepiej zmiksować całość Usmażyć na patelni teflonowej(...)łyżki cukru pudru Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem Rozsmarować śmietanę na naleśnikach i posypać malinami według uznania ( inne miękkie owoce też będą dobre) Naleśniki zwinąć w rulony, smacznego :) Jeśli potrzebujemy więcej naleśników podwoimy ilość składników.Ogólnie ciasto naleśnikowe musi mieć podobną konsystencję jak przy naleśnikach tradycyjnych
Proste Potrawymiąższ. Najważniejszy jest miąższ, który się kandyzuje. Kandyzowane skórki cytronu używa się do ciast – jest to popularna cykata. Ponieważ skórka ma sporo goryczki należy ją najpierw wymoczyć w zimnej wodzie lub roztworze soli. Ja przygotowałam skórki na dwa sposoby, jednak te moczone w soli … pomińmy. Owoce dokładnie umyć, osuszyć. Z części owoców zetrzeć żółtą warstwę skórki – w niej(...)jest najwięcej goryczki. Można ją ususzyć i dodawać do potraw w celu aromatyzowania lub wymieszać z solą i używać do doprawiana dań, na przykład z ryb. Owoce przekroić na pół, wyjąć kwaśny miąższ (nie wyrzucać *), pokroić w ćwiartki a następnie plasterki. Zalać zimną wodą i moczyć 48 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. Po tym czasie skórki lekko odcisnąć
królestwo garówPrzy poniedziałku zapraszam Was na mega dobre ciasto które upiekłam na weekendowy poczęstunek. Wykorzystałam do niego białka które miałam zamrożone po pieczeniu kruchych ciast. Idealnie
Wanilia i Kardamonjagodzianki. Miałam wyjątkową wenę na pieczenie, więc upiekłam z podwójnej ilości i tak oto dom wypełniłam 20 jagodziankami. ps. Możecie wykorzystać dowolne owoce, teraz jest sezon na agrest, wiśnie, pożeczki, Składniki na około 10 jagodzianek: idealne ciasto drożdżowe (wegańskie!): 500 g mąki pszennej (u mnie 20% stanowiła pełnoziarnista mąka żytnia, bo jak to ja, gdy zabrałam się za pieczenie
greenscarfUwielbiam odkrywać nowe smaki serników! A mango to mój ukochany, egzotyczny owoc. Ten powstał na Wielkanoc... Piękny i intensywnie żółty, wiosenny. Polecam i chwalę to ciasto za jego lekkość, orzeźwienie i puszystość. Pyszności! U mnie jak zwykle z czarną kawą :) Składniki na spód: 160 g ciastek z kremem czekoladowym (u mnie Cookie Place) 40 g masła w temperaturze pokojowej Sposób
Kuchnia Pani Wiosnywstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc w lodówce. * Uwagi: - zamiast truskawek można użyć innych owoców. - galaretkę cytrynową można zastąpić innym smakiem. |TUTAJ znajdziesz więcej moich przepisów na pyszne ciasta bez pieczenia . Obserwuj RITA creative na INSTAGRAMIE Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje
RITA food channelręcznika. Następnie rozkrusz je i dodaj je do pozostałych składników. Masę wymieszaj bardzo dokładnie. Potem rozgrzej patelnię. Wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta i smaż ok. 2 minut. Gotowe tofurniczki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami. Smacznego Zobacz więcej – przepisy na naleśniki i placuszki Artykuł Tofurniczki z patelni pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniZestawienie wszystkich moich zdrowych i smacznych deserów gdzie występuje kokos. Dzisiaj przygotowałam dla Was specjalnie zestawienie. Zauważyłam, że wśród moich czytelników jest wiele wielbicieli wszystkiego
zdrowo i aktywnieZestawienie wszystkich moich zdrowych i smacznych deserów gdzie występuje kokos. Dzisiaj przygotowałam dla Was specjalnie zestawienie. Zauważyłam, że wśród moich czytelników jest wiele wielbicieli wszystkiego
Zdrowie i pysznie na talerzusklepach pojawiły się już mandarynki - to jedne z moich ulubionych owoców. Pyszna miniaturka pomarańczy, która nie dość, że jest smaczniejsza (przynajmniej według mnie) to też zdecydowanie łatwiej się obiera i jest dużo bardziej mobilna - zawsze lubiłam dodawać ją sobie do szkolnej śniadaniówki 😉 Ponieważ ostatnio miałam w domu małą rodzinną uroczystość postanowiłam zrobić coś słodkiego i wykorzystać do tego mandarynki(...)łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 mandarynki, opcjonalnie serek homogenizowany waniliowy. 1. Mandarynki umyj, obierz i podziel na cząstki. Fileciki z dwóch owoców pokrój w drobną kostkę. 2. Wymieszaj olej z maślanką i jajkami. Ja do ciast używam oleju słonecznikowego, ponieważ jest delikatniejszy w smaku. 3. Do drugiej miski wsyp oba rodzaje mąki, dodaj ksylitol i proszek do pieczenia
Z notatnika dietetykaOstatnie wypieki zmotywowały mnie na tyle do działania, że postanowiłam popełnić ciasto całkiem podobne do malinowej chmurki, ale z truskawkami i kremem kokosowym. Nadal pozostaje lekkie
Kuchnia w czekoladzieDo szczęścia i pełni smaku nie potrzeba nie wiadomo jak wyszukanych przepisów, czasami te najprostsze są najlepsze. Jednym z takich deserów są jabłuszka zapiekane pod kruszonką
tyfranbox