urodziny dla mojego alergika. Z mleczkiem kokosowym, owocami i galaretką. Bez mleka, bez jaj, z małą ilością cukru. Taki sernik owocowy bez sera. Obłędnie pyszny, z masą owoców, galaretek, w sam raz na letnie popołudnia do kawy. Bez pieczenia. Jest nieco czasochłonny, bo musimy poczekać, aż kolejne warstwy zastygną. Ale smak wart jest czasu poświęconego na jego przygotowanie(...)upodobań) i rozpuszczoną żelatyną. Do mleczka dodać pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową i pokrojone truskawki. Masę wstawić do lodówki, aby odrobinę stężała. Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą, aby ciasto nie wyciekało z formy. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wylać tężejącą masę truskawkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Ciasto wstawić do lodówki, aby zastygło. Masa brzoskwiniowa : 1,5 łyżki żelatyny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieuwielbiam jabłka i jak zobaczyłam u Asi przepis na pudding z rabarbarem i sosem karmelowym od razu wiedziałam, że sama muszę go wypróbować. Kwaskowaty rabarbar i jabłka przełamane słodkim ciastem i sosem. Pychota! Ostatnio trochę tu mnie mniej, więcej jestem w pracy, jedna budowa, teraz druga budowa, do tego przygotowanie projektów, będę starała się, żeby było mnie i moich przepisów(...)wlać mleko i roztopione masło. Zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na owoce i rozsmarować po całej powierzchni. Sos karmelowy: Do rondelka wlać 100 ml wody, dodać cukier, miód i melasę. Mieszać podgrzewając aż cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i zagotować. Wylać (najlepiej po jednej łyżce) na ciasto (na całą powierzchnię) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
dom-agi.plrównie dobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki 😉 sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało 😋 choć babka na święta nadaje się doskonale - czy to na Boże Narodzenie (bo pomarańcze to taki zimowy owoc i teraz smakuje najlepiej), czy na Wielkanoc(...)białą masę wraz z cukrem. Gdy zbieleję dodajemy aromat pomarańczowy, śmietanę i proszek do pieczenia. Miksujemy, a na koniec dodajemy mąkę i całość jeszcze krótko miksujemy - do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremek/foremki (moje dwie z Papil Art nie wymagały natłuszczania, ani wykładania papierem, ale keksówkę polecam w ten sposób przygotować). Pieczemy w 180⁰C do suchego patyczka
Kolorowy PrzepisownikDobre śniadanie, to smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Muffiny orkiszowe z jabłek są lekkie, wilgotne i pożywne. Połączenie płatków orkiszowych z owocami i nabiałem to dobry poranny zestaw. Daje energię i zapewnia sporą ilość białka, błonnika i innych elementów niezbędnych, by dobrze rozpocząć dzień. Zobaczcie przepis na jabłkowe muffiny orkiszowe POTRZEBUJEMY dwa duże(...)dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. PORADY Jabłka można zastąpić na przykład gruszkami lub innymi owocami, na przykład bananami. Trzeba tylko pamiętać, że im bardziej soczyste
Królestwo DeserówBardzo lubię muffinki. Po pierwsze bardzo szybko można przygotować słodkie conieco, po drugie przy niewielkiej modyfikacji przepisu można mieć wiele różnych smaków: muffinki z owocami, czekoladą, dżemem, kokosowe itp., po trzecie muffinki bardzo łatwo zabrać ze sobą do szkoły/pracy, są w poręcznych jednorazowych papilotkach, nie wymagają krojenia, dzielenia. Dzisiaj, korzystając z niewielkiego spadku temperatury, postanowiłam upiec(...)jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połączyć wszystko razem, niedbale zamieszać (mają pozostać grudki). Dodać pokrojoną czekoladę bądź kropelki czekoladowe. Ponownie wymieszać. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem bądź polać roztopioną czekoladą. Smacznego
Moja kraina smakówczęści, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - jedną z części ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć placek, nakłuć widelcem - ciasto piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia MASA MAKOWA - suchy mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie, ostudzić - ostudzony(...)przygotować (rodzynki, migdały i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki - jajka wyjąć wcześniej z lodówki - białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do ostudzonego maku, wymieszać - białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE - masę makową od razu przełożyć
Smakołyki Berenikiokazji świąt. Największy kłopot z takim ciastem to, że najsmaczniejsze jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety w moim domu znika ono o wiele prędzej. składniki 2,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/3 szklanki cukru 100 ml oleju 300 g mieszanych bakalii (dowolnych orzechów i suszonych owoców) 1 kieliszek koniaku 1 tabliczka czekolady ( ja użyłem(...)misie ubijamy rozbite jajka z mlekiem, miodem i olejem Wlewamy "mokre"składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy, dodajemy bakalie i przekładamy do blaszanej formy wyłożonej pergaminem. Teraz wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Na koniec sprawdzamy, drewnianym patyczkiem, stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka powinien być wilgotny
Miód i pieprzJednym z tradycyjnych ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej(...)mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto będzie lepiące). Następnie odstawiamy na jakieś
IMPRESJA SMAKUświątecznym stole pojawił się keks. Keks nie byle jaki bo wypełniony po brzegi bakaliami, ale drobno posiekanymi, więc sprawdza się też dla tych, którzy tak nie do końca lubią ciasta z dodatkami. Smak? Hmm, z każdym dniem coraz lepszy! "Składniki:1/2 kg mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia250g margaryny200g cukru trzcinowego4 jajka1/4 szklanki mleka50 g suszonych wiśnigarść suszonych(...)żurawinykilka sztuk suszonej moreli50 g kolorowego suszonego ananasa4 kosteczki suszonego imbiruSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`CWszystkie bakalie kroimy na małe kawałki, albo wrzucamy do malaksera i szatkujemy. Rozdrobnione owoce mieszamy z 2 łyżkami mąki.Resztę mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na później. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy po jednym
Słodkie PrzyjemnościKeks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle(...)wstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić - wystudzone ciasto zawinąć w papier i folię spożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować - keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami owoców lub innymi bakaliami
Smakołyki BerenikiSkładniki 1 kg miąższu arbuza 200 g sera Feta 100 g owoców czarnej porzeczki 10 listków świeżej mięty 1 łyżka soku z
kgwjanczewoWiosna w pełni. Zapewne nie zorientujemy się jak szybko minie i zawita do nas lato. Mimo wszystko na targowiskach zaczęły pojawiać się świeże owoce z których możemy korzystać. Nie są to co prawda polskie gatunki, ale zawsze dobre coś na początek sezonu. Zastanawiając się co najbardziej przypadnie do gustu mojej rodzinie, zrobiłam ostatnio sernik. Kremowy, lekki, na kruchym spodzie(...)szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm), lekko nakłuwamy i pieczemy
Słodkie Przyjemnościdekoracji świeże owoce (opcjonalnie) A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dodać serek i delikatnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przy pomocy rózgi wymieszać z masą z czekolady. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zarówno spód i boki. Ciasto przelać(...)stopni i piec jeszcze 35-40 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim jeszcze sernik na 15 minut. Po upieczeniu ostudzić i schłodzić, najlepiej przez całą noc. Udekorować świeżymi owocami
Kuchnia w opałachcukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 l kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 śmietany fix owoce do dekoracji : winogron, truskawki , borówka amerykańska kolorowa posypka do dekoracji motylki czekoladowe i kwiatki cukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć(...)krążek ciasta wyłożyć 2, 3 łyżki konfitury malinowej . Masę śmietanową podzielić na pół, do jednej części dodać pokrojone maliny . Masę wyłożyć na konfiturę malinową. Przykryć drugim krążkiem . Drugi krążek posmarować cienką warstwą konfitury i wyłożyć masę bez malin około1 szklanki przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy rozetki smarując również w koło boki torcika. Wierzch dekorujemy owocami , po między
Sama słodycz i szczypta chili