wiadomo potrzebne jest nam trochę więcej czasu, bo ciasto drożdżowe lubi wyrastać powolutku, nigdzie się nie spiesząc. W przepisie nie szczędziłam na cukrze, ale tylko takie wypieki kojarzą mi się z dzieciństwem, z wakacjami u babci, z beztroską.. 😇 A do takich chwil grzech nie powracać! Zapraszam :) Julia Składniki: (na 16 bułeczek) ciasto maślano-drożdżowe: - 600g mąki pszennej + do podsypywania(...)masła 82%tłuszczu - 100g cukru -szczypta soli - 3 żółtka -1 całe jajo nadzienie: -garść truskawek - około pół litra leśnych jagód - cukier do podsypywania owoców posypka cynamonowa: - 2 łyżki cynamonu - 1 łyżka cukru - 2łyżki masła Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od roztopienia masła i jego ostudzenia do temperatury pokojowej. Kolejno
Symfonia Smakówzrobiłam i.....trzeba spróbować...:) Poza sezonem można użyć innych owoców choć najlepiej smakuje z truskawką. Składniki ZIELONA ŁĄKA: 2 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g stopionej margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 pęczka świeżej mięty kilka kropel zielonego barwnika do ciast KREM: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g sera ricotty
Wanilia i Kardamondosypując po łyżce składniki suche. Tak przygotowane ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka około 45 minut. Studzimy. Można zrobić polewę czekoladową lub lukier pomarańczowy. Wykonanie dla posiadaczy Tefal Cuisine Companion Do misy zakładamy ostrze ultra blade. Z owoców odcinamy czubki i kroimy pomarańcze na połówki(...)czas 4 minuty. Dodajemy w trakcie łączenia wymieszane z sobą mąkę, proszek i cukier. WAŻNE! Mus pomarańczowy musi być bardzo dobrze wystudzony, żeby jajka się nie ścięły! Post Najlepsze ciasto pomarańczowe pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchengodzin w lodówce. Wieczorem zrobiłam ciasto, a rano upiekłam dla dzieci pyszne gofry. Chrupiące zewnątrz, a mięciutkie w środku. Tak - te gofry bardzo smakowały najmłodszym! Szybkie do zrobienia i szalenie efektowne. Nie są słodkie, więc dzieci do woli mogły korzystać z dodatków, takich jak czekolada, dżem, owoce czy cukier puder (szalenie popularny w moim(...)przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Powinny leżakować w lodówce co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny. Nakładać łyżką do dobrze rozgrzanej gofrownicy. Ciasto będzie dość geste. Studzić na kratce. Najsmaczniejsze są jednak na ciepło. Przepis z bloga Moje wypieki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukowoc o tysiącu nazw przypominający nieco pomidora (spokojnie, tylko wyglądem, w smaku są zupełnie różne). Zawsze mnie zastanawiało jak można zrobić ser z orzechów? Okazało się,że jest to możliwe,choć może nie jest to ser jaki wszyscy znamy, ale masa bardzo go przypominająca, to dziwić może niewielka ilości nerkowców potrzeba do zrobienia tego sernika. Całość ciasta
Bon appetit mon amiełyżka rumu (ewent. mleka) Krem : 250 g zimnego serka mascarpone 125 ml zimnejśmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru wanilinowego Do dekoracji: Owoce granatu Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Mieszamy. Mleko z miodem, podgrzewamy(...)miksujemy. Gotowe ciasto nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. W mikserze ubijamy (przez około 2 minuty) serek mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder . Pod koniec ubijania dodajemy cynamon.. Krem wykładamy na muf finki i posypujemy owocami granatu. Smacznego ! Autor
Moja Mama Gotujeolej kokosowy"],"recipeInstructions":["Herbatniki miksujemy z olejem kokosowym. Tak przygotowan\u0105 mas\u0105 wyk\u0142adamy dno tortownicy. ","Twar\u00f3g miksujemy z jogurtem i stewi\u0105 do uzyskania jednolitej masy. ","Owoce myjemy, dzielimy na porcje - 2 porcje bor\u00f3wki, 2 porcje malin plus jedna porcja \u0142adnych malin do dekoracji.","\u017belatyn\u0119 moczymy w zimnej wodzie. 6 listk\u00f3w (namoczonych(...)u0119 serow\u0105 z malinami, a na ni\u0105 maliny z \u017celatyn\u0105. Dekorujemy malinami. ","Ciasto ch\u0142odzimy w lod\u00f3wce ok. 1-2 godziny. Po tym czasie jest gotowe do podania. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Sernik mocno owocowy Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 8 Porcje 8 Składniki 500 g twaróg chudy 400 g jogurt naturalny
KucharzycaTrudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno do wszelkiego typu gulaszy, jak i słodkich sosów. Można je polać słodką śmietanką i podawać z owocami. Wariantów jest mnóstwo. Większość przepisów, które znam zawiera całe jajka, jednak jakiś czas temu Gosia podpowiedziała mi aby dodała tylko żółtka i był to doskonały pomysł. Wypróbujcie - warto :) Składniki(...)letniego mleka wsypać 1 łyżkę mąki i cukier, lekko wymieszać i dodać pokruszone drożdże. Odstawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia, po czym dodać żółtka, mąkę, sól i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać, do czasu uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta. Ciasto będzie kleiło się do rąk, ale staram się nie podsypywać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawieloowocową. Wszystko zależy od naszej inwencji i tego co mamy w domu :) Składniki: 1 galaretka o dowolnym smaku (na 0,5 l. wody) 1-2 banany (lub inne dowolne owoce) biszkopt (z przepisu poniżej) Zaczynami od galaretki ponieważ ona potrzebuje najwięcej czasu. Rozrabiamy ją według przepisu i odstawiamy do stężenia (nie musi być bardzo sztywna, jednak ważne aby była(...)Zaczynami zwijać delikatnie roladę. Zwijamy tak aby ściereczka zostawała w środku, tzn. nie zwijamy samego ciasta tak, że powstaje nam rulon ciasta, a zostawiamy ściereczkę w środku tak jakby była ona częścią rolady. (Dzięki temu warstwy biszkoptu podczas stygnięcia nam się nie skleją i ciasto nie zaparuje w środku). Zanim rolada całkowicie wystygnie (jednak nie może być już gorąca) odwijamy
Jedzeniomaniatypu bardziej twardych owoców, kilka minut smażyłam je ze skarmelizowanym cukrem z ksylitolem, raz by trochę zmiękły, dwa by odparowała z nich wilgoć. Jak dla mnie ta szarlotka wyszła genialna. I co istotne smakowała nam z każdym kolejnym dniem coraz bardziej. Nie stała się wcale miękka, cały czas ciasto na niej było kruche. Pychota :-) Piekłam w ciemnej tortownicy
Smaczne ZdroweZapraszam na pyszne ciasto szpinakowe z pianką śmietanowo-truskawkową. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie i aromatyczne. Idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty. Ja użyłam mrożonego szpinaku Hortex-ma on więcej witamin niż świeży o tej porze roku, podobnie inne mrożone warzywa i owoce mają więcej witamin niż świeże wczesną wiosną. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Składniki(...)masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy zblendowany z olejem szpinak, miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto ponownie wkładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneczyli kruche ciasto z borówkami Szaleństwo borówkowe...? nie..... :) Czas przygotowań na piknik, a nie ma nic lepszego jak 25 minutowe cisto do kawy ... Co najważniejsze, że bez wyrzutów sumienia, bo bezglutenowo, bezjajecznie i oczywiscie bezmlecznie :) Składniki: 100 g maki mix bezglutenowej ("Bezgluten") 50 g mąki kokosowej 50 g maki migdałowej(...)margaryny bez laktozy borówki lub inne leśne świerze owoce 50 g cukru brązowego 1 jajko w proszku (1 łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody) powidła śliwkowe 1/2 słoika Potrzebne: Forma okrągła - ok 15 - 20 cm srednicy wałek stolnica miska Składniki suche mieszamy z mokrymi
Lajtkraft food intoleranceUwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz na ciepłe śniadanie. Podaję je z cukrem pudrem, same lub z wszelakimi konfiturami, miodami, syropami, owocami. Jest na nie tyle możliwości! Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane(...)smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: W większej misce mieszam mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże. Mieszam ręką. Dodaję jajko i powolutku wlewam ciepłe mleko, zagniatam, powstaje dość gęste ciasto. Wyrabiam ciasto do połączenia, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką. Smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym
Zasmakuj Kuchnistabilizują ciśnienie tętnicze. W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie. Porzeczki w przetworach korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu . Idealnie nadają się na soki i dżemy. Dżemy pysznie smakują do naleśników, ciast,deserów,naleśników czy po prostu do świeżego(...)dżem pięknie zgęstnieje. Porzeczki przebrałam, oczyściłam z liści i gałązek. Umyłam je. Przesypałam je do garnka i podlałam wodą. Gotowałam przez około godzinę. Owoce zgęstniały, puściły sok i rozgotowały się a woda odparowała. Niektórzy zostawiają dżem w takiej konsystencji. Ja jednak wolę go bez skórek. Użyłam więc wyciskarki.Można oczywiście przetrzeć owoce
potrawyregionalneburaka Ciasto: Składniki suche łączymy ze sobą. Masło ucieramy ze słodziwem. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy suche składniki oraz mleko i ucieramy masę, aż stanie się gładka i jednolita. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy do formy keksówki lub okrągłej o średnicy ok. 23 cm. Na wierzch wykładamy owoce. Drugą część mieszamy z barwnikiem(...)Krem: Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo. Budyń gotujemy w połowie zalecanej (podanej na opakowaniu) ilości mleka. Lekko ostudzony dodajemy do śmietany stale ubijając. Masę wykładamy na ostudzone ciasto. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, aby masa stężała
Kucharzyca