głębokim garnuszku rozgrzewamy olej (powinno go być przynajmniej do połowy naczynia). Dwoma łyżeczkami nakładamy ciasto formując łezki\kulki. Smażymy na brązowy kolor. Pączusie powinny się same obracać. Gotowe wykładamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pączusie cudownie smakują z sosem czekoladowym, waniliowym lub musem z owoców czy konfiturą. Przygotowuje się je ekspresowo! Z powyższych składników wychodzi ok 35-40 mini
Mój pomysł naWilgotne i sprężyste w konsystencji, jogurtowe, maślane, o słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem cytryny, oblane białą czekoladą- ot, po porostu ciasto ideał!👌 Można upiec w keksówce, czy
Kraina Miodem PłynącaCzarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLenyZdarza Wam się robić domową galaretkę? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie – to smaczny, prosty do przygotowania i tani deser. Wystarczą owoce, które można zmiksować
Dorota Smakujewymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenykoktajl. Wystarczy mieć przezroczyste szklanki lub kieliszki, marker i mikser do zmiksowania owoców ze szpinakiem. Do dzieła! Poza tym, zapraszam Was do wypróbowania również innych pomysłów na halloweenowe przysmaki: – bezowe kości – trufle dyniowo-orzechowe – gryczane brownie cukiniowe z marakują – kabanosy w cieście francuskim – pumpkin spice chia pudding – mumie z parówek – ciasto marchewkowe
Be Fit Be StrongDeser z kaszy manny to pyszny i prosty w przygotowaniu smakołyk z dodatkiem konfitury wiśniowej i ulubionych owoców. Puszysta kaszka to świetny pomysł na podwieczorek
Smakowite Daniawymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami
Kuchnia MagdaLenylekko przykryte, mieszając od czasu do czasu ok 20 minut. Po tym czasie owoce powinny się rozpaść. Gotowy sos doprawić. Można go zmiksować ale nie jest to konieczne. Placuszki Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę
Stare Garydzieciństwa. Gdy byłam mała uwielbiałam jeździć do babci, gdzie dostawałam najprostsze i najpyszniejsze danie na świecie (chociaż babcia by tego pewnie nie nazwała daniem). Gdy robiła ciasto na makaron, ze skrawków, które jej zostawały, robiła dla mnie podpłomyki pieczone na prawdziwym kuchennym piecu opalanym drewnem. Ja bawiłam się pod stołem i domagałam więcej, nie wyobrażałam sobie(...)owoców i warzyw wprawiała w osłupienie. Szczególnie zapamiętałam świeże figi, których próżno było szukać w polskich sklepach w latach 90-tych. Dziś nie zjadłabym wielu z tych pyszności ze względu na celiakię, ale od czego ma się wyobraźnię? Postanowiłam na zakończenie lata połączyć smaki z wakacji mojego dzieciństwa w jednym daniu w wersji bezglutenowej. Zrobiłam ciasto
Quinoa Raz!którą można włożyć do piekarnika, jeśli takiej nie posiadacie można użyć formy do pieczenia ciasta) wysmarować olejem kokosowym. Pianę białkową przełożyć delikatnie na patelnię, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 180'C. Omlet piec około 9-10 minut. Upieczony omlet wystudzić, posmarować masłem czekoladowym, udekorować owocami i płatkami migdałów
Zrób to smacznieNadszedł czas na podsumowanie czerwca. Oczywiście standardowo wygrywają desery i ciasta, ale znalazło się miejsce również na 2 sałatki i zapiekankę. Bardzo mnie zaskoczyło, jak wielkie
Zdrowie i pysznie na talerzuszklance wymieszać 50 ml zimnej wody z mąką ziemniaczaną i całość wlać do owoców - podgrzewać cały czas energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Tak przygotowaną frużelinę możemy przełożyć gorącą do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem, lub przestudzić i dodać do ciasta
Ciastka - domowe słodkościtereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi nie dodaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców czy skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne
Życie ze smakiem