ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:506/767)

placuszki jogurtowo serowe 130

składniki: 200 g mąki 240 g serka ricotta 240 g gęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka 2 jajka 40 – 60 g cukru 1 łyżeczka proszku

Domowy Smak Jedzenia
Wytrawne gofry serowe z boczkiem 208

Idealne rozpoczęcie dnia zaczyna się od dobrego śniadania. Moja propozycja na dzisiaj to gofrowa kanapka z twarożkiem i kiełkami. Gofry są na bazie sera gouda z

Niezły Młynek
Ciasto biszkoptowe skubane 203

zachowaniem słowa je opisującego. Ciasto biszkoptowe skubane jest idealne na lato, gdy są dostępne świeże owoce i pragniemy jeść lekkie, chłodzące desery.  Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 6 jajek (od kur z wolnego wybiegu) 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 - 500) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju(...)łyżka octu polewa: 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao naturalnego dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku kupione tutaj   (u mnie wiśniowe) 20 - 30 dag świeżych, z kompotu lub mrożonych owoców (u mnie świeże czerwone czereśnie, z białymi wychodzi lepsze, gdyż nie puszczają koloru) Przygotowanie: Ubić z białek pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier

Kuchcik gotuje
Kokosanki - pyszna klasyka 134

wiecie co? Były tak pyszne, że jak już sobie przypomniałam ich smak to na pewno zacznę robić je częściej. Ciasto: 125 dag (1/2) margaryny lub masła 4 jaja 1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki szczypta soli By zaoszczędzić czasu i brudzenia ja najpierw oddzielam białka od żółtek, a następnie białka ze szczyptą(...)Polewa: 1 1/2 margaryny lub masła 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka wiórki kokosowe Rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao i mleko i mieszamy podgrzewając aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach i gotowe. ps. Kokosanki najlepiej smakują gdy poleżą

Cynamonowe szczęście
Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu 334

sycący, smaczny, dosyć słodki od daktyli. Wygląda kusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com ) Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g orzechów nerkowca zalane wodą i moczone przez około 4-5 godzin (można(...)syropu klonowego 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 spore łyżki masła orzechowego szczypta soli Dodatkowo: około 40-50g gorzkiej czekolady do ozdoby – (proszę użyć czekolady bez mleka w proszku, mleka) Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie osączyć i razem z orzechami włoskimi zemleć je w blenderze. Masę przełożyć

Mała Cukierenka
Puszysty jabłecznik 418

jabłecznik na jesienne wieczory do szklanki ciepłego mleka jest wręcz idealny. Do tego niech dołączy dobry film, świece i puszysty kocyk. To zdecydowanie jest mój dzisiejszy zestaw na wieczór.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej  250 g masła 4 jajka  1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 700 g jabłek (oczyszczonych(...)Przygotowanie: Masło stopić następnie ostudzić. W misce połączyć masło z cukrem, następnie ucierając dodajemy kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia  i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
Ciasto snickers 207

szklanki solonych orzeszków ziemnych Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 4 żółtka 200 g masła orzechowego Ganache: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 1 szklanka śmietany kremówki(...)żółtka, proszek do pieczenia, kakao i krótko zmiksować. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 22 minut. Ostudzić. Krem: Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez

Oryginalny smak
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 232

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta soli 1/3 szkl. oleju z orzechów włoskich lub innego 2 jajka 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. startej marchewki, na drobnych oczkach Krem 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka) 0,4 l mleka 1/4 szkl. cukru pudru (lub więcej(...)orzechów włoskich. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 45 min. (do suchego patyczka). Wystudzić. Ugotować budyń z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy przestudzony budyń, wiórki kokosowe. Ciasto przekroić na pół. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat ciasta. Wyłożyć cząstki ananasa (ja lubię więc nie żałowałam:)). Przykryć drugim blatem. Nałożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto Shrek 338

zostawiam Was z ciastem. Dzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to polecam, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej. Składniki :Biszkopt :* 3 jajka* szklanka mąki pszennej* łyżeczka proszku do pieczenia* 3/4 szklanki cukruPrzygotowanie :Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość(...)budyniowa :* 900ml soku przecierowego zielonego* 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru* dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje - około 30 sztuk Przygotowanie :Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić.Masa śmietanowa :* 2 kremówki po 200ml* 2 łyżeczki żelatyny* dodatkowo : 2 galaretki agrestowe Przygotowanie :Żelatynę rozpuścić

Magiczne Życie Marty
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 226

kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki  ksylitolu  (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego(...)Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasteczka owsiane z jabłkiem 152

jabłka pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 2 jajka 100 ml mleka kokosowego 30 g odżywki białkowej o smaku szarlotki (można pominąć) Do misy przesyp płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz suszoną żurawinę. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj je do suchych składników. W kubku wymieszaj jajka z mlekiem kokosowym, całość dodaj(...)miski z płatkami owsianymi. Całość dokładnie wymieszaj. Na blasze wyłóż papier do pieczenia. Wykładaj na niego niewielkie ilości ciasta, formując płaskie krążki. Ciasteczka piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego

365 dni dookoła kuchni
WAFLE KAKAOWE DOMOWE 149

Domowe wafelki to jest to co tygryski lubią najbardziej. Robi się je kilka chwil, a smakują obłędnie. Zarówno dzieci, jak i większe łasuchy będą szczęśliwi. Składniki

Z Majeczką w kuchni
Szybkie gofry proteinowe FIT 254

200ml mleka – 150g mąki orkiszowej/żytniej/pszennej – 30g odżywki białkowej (u mnie o smaku ciasteczkowym) – 2 łyżki oleju – 1 jajko – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: – bita śmietana – ulubione owoce – cukier puder/ksylitol w pudrze Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy tak, by nie powstały grudki. Gofrownicę delikatnie natłuszczamy i rozgrzewamy. Ciasto wylewamy

Be Fit Be Strong
Sernik z kajmakiem 267

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy dużą blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Masa serowa: 1,5 kg zmielonego sera (może być z wiaderka) 30 dag cukru 250 ml śmietany 125 ml oleju 2 jajka 4 żółtka 250 ml mleka 2 budynie waniliowe

Pyszności Słodkości
Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) 188

mojprzepisna.pl | Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) Genialna owsianka, zapiekana z marchewką, doskonała alternatywa dla zwykłej codziennej owsianki. Kremowa, z przepysznymi zapiekanymi orzechami

moj przepis na
Delikatnie malinowe babeczki z cytrynowym lukrem 194

szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 1 jajko M 1/2 cytryny + kilka łyżeczek cukru pudru Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy łyżką. W drugiej mieszamy mokre. Łączymy obie miski, krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy do każdej ciasto (do 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy

Słodkie okruszki
SZYBKA KREMÓWKA NA BISZKOPCIE 1058

Zamiast ciasta francuskiego alb półfrancuskiego – biszkopt. Pokryty wspaniałą, kremową, budyniową masą tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * mąka pszenna – 3 czubate łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * jajko – 4 szt * budyń waniliowy – 40 g * cukier – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM BUDYNIOWY: * mleko tłuste

Ostra na Słodko
Kokosowe muffinki 193

cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki wiórek kokosowych Mokre składniki : 1/3 szklanki oleju 1 jajko 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 36% 1/3 szklanki pełnotłustego mleka Przygotowanie : Suche składniki mieszam łyżką w dużej misce, mokre w drugiej. Mokre przelewam do suchych i mieszam tylko tyle, żeby wszystko się połączyło (ciasto będzie dość gęste). Od razu

Kocham Czekoladę
Wielkanocne babeczki do koszyczka 125

zbyt dużej ilości powietrza do ciasta grozi zakalcem. Wielkanocne babeczki do koszyczka 7 -10 babeczek (w zależności od wielkości foremek) 1 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 60 g miękkiego masła 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 1 duże jajko 1/2 szkl jogurtu naturalnego (lub kefiru albo zsiadłego mleka) Piekarnik nagrzać

Posadzone i zjedzone
letnie ciasto z malinami i galaretką 3088

koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 500 ml mleka 250 g masła, w temperaturze

Domowy Smak Jedzenia
Murzynek z czekoladą i śliwką 147

Murzynek , ciasto znane chyba w każdym domu. Zawsze się udaje, zawsze smaczne. Dzisiaj propozycja nieco zmodyfikowana. ale jakże doskonała w smaku. Murzynek z kawałkami gorzkiej czekolady i suszoną śliwką. SKŁADNIKI 25 dag. margaryny; 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka małe opakowanie suszonych śliwek

W kuchennym oknie Ewy
Muffiny czekoladowo-miętowe 123

300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 60g kakao szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3 gałązki mięty   Stopioną i wystudzoną margarynę łączymy z mlekiem i jajkami. W osobnym naczyniu łączymy dokładnie wszystkie suche składniki. Miętę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Nie należy robić tego zbyt długo. W cieście mogą zostać grudki. Przekładamy masę

Wrzosowa Polana
Jogurtowe BOUNTY 265

wiórek kokosowych ✔ 2 łyżeczki proszku d/p ✔ ksylitol @purerein   Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pozostałe składniki. Wylewamy masę do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około 30-35 min. Po ostudzeniu ciasta, dodajemy na wierzch polewę. POLEWA ✔ 15g odżywki czekoladowej ✔ 1 łyżka syropu klonowego ✔ 1łyżka syropu czekoladowego @waldenfarmsinternational ✔ odrobina mleka kokosowego Składniki mieszamy i mamy

Tetiisheri
Muffiny czekoladowe z serem pleśniowym 206

mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Do masy czekoladowej dodajemy jajka i śmietanę. Mieszamy i przelewamy całość do miski z suchymi składnikami. Ciasto mieszamy, aby nie było grudek. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno być na tyle

Jacob Tastes
Placuszki owsiane z wiśniową konfiturą 176

wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia mąkę z płatków owsianych wymieszaj z żółtkami i mlekiem. Dodaj mleka tyle, by konsystencja była raczej gęsta odziel białka od żółtek. W odzielnej miseczce ubij białka na sztywną pianę połącz masę z białkami. Jeśli masa wydaje Ci się za gęsta, dolej jeszcze trochę mleka. Po wyłożeniu na patelnię ciasto powinno się rozpływać wykładaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny musztardowe z cebulą i żółtym serem 132

pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.  W drugiej zmiksować jajko, musztardę, olej i mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z posiekaną cebulę i żółtym serem - pokrojonym w kostkę. (Masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek

Di gotuje
blueberry crisp sky 203

maki migdałowej 100 g margaryny bez laktozy borówki lub inne leśne świerze owoce 50 g cukru brązowego 1 jajko w proszku (1 łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody) powidła śliwkowe 1/2 słoika Potrzebne: Forma okrągła - ok 15 - 20 cm srednicy  wałek stolnica miska Składniki suche(...)kawałki. Ugniatamy w misce całość składników aż masa będzie zwarta i gładka. Jeśli ciasto się kruszy - warto dodać troszkę mleka np. migdałowego.   3/4 Ciasta przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, i rozwałkujemy na ok 0,4 mm. Nie za cienkie

Lajtkraft food intolerance
Czekoladowe gofry 193

czekoladowe gofry. Składniki 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru (lub według własnych smaków) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki wody 1 łyżka startej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie tak, aby było jednolite ciasto. Gofrownicę rozgrzać i wlewać ciasto

O kuchni z uczuciem
Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami 105

ciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie.  Składniki 300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio  400 ml mleka  15 szt. kumkwata  35 g kakao  50 g amarantusa  5 łyżek płatków czekoladowych  6 łyżek ksylitolu  1 jajko  1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku pieczenia

My Chcemy Jeść
Naleśniki dyniowe 145

sztuk) 3 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl puree z dyni, np. domowej roboty 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju szczypta soli 2-3 łyżki cukru (pomijamy, jeśli chcemy naleśniki na wytrawnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany

Nastoletnie Wypiekanie
Racuszki bananowe . 148

mleka  6 łyżek kopiastych mąki 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  4,5 łyżek cukru    Olej kokosowy ja użyłam od Skworcu     cukier puder do posypania  2, 3 banany  Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel , następnie dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowe muffinki z dżemem wiśniowym 142

opak kakao gorzkie, 2 łyżki proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki mleko, 1 szkl olej, 1/3 szkl jajka, 2 szt dżem wiśniowy, 12 łyżeczek Przygotowanie W osobnych naczyniach mieszamy składniki suche i mokre. Do składników suchych wlewamy składniki mokre i dokładnie mieszamy. Do foremek na muffiny wlewamy po jednej łyżce ciasta, na to po jednej łyżeczce

Gotowanie moimi oczami
Piernik mojej mamy 158

Kolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja 3 łyżki

Apetyt na Zielone
Muffinki bananowe z masłem orzechowym 284

bananami, a także z mlekiem, ekstraktem waniliowym i cukrem. W sporej misce umieszczamy mąkę oraz proszek do pieczenia i dodajemy do nich mieszaninę z rondelka. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Z białek ubijamy pianę. Przelewamy żółtka i ubite białka do reszty masy. Delikatnie mieszamy, żeby zachować magiczne zdolności białkowej piany do unoszenia ciasta. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy

Życie zamknięte w smaku
Muffinki z morelami i Prince Polo 100

Olej mieszam z mlekiem i jajkami. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. 2.  Do masy płynnej stopniowo wsypuję składniki suche. Dokładnie wszystko razem miksuję. 3.  Wafelki Prince Polo kroję w małą kostkę. Z moreli usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Wafelki i morele dodaję do ciasta. Mieszam. 4.  Ciasto przekładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe mini-muffinki z wiśniami 141

wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i cukier wanilinowy. W dużej misce roztrzepać widelcem jajka, następnie dodać resztę składników mokrych: olej i mleko. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze

Grunt to przepis!
Muffiny z mozzarellą i suszonymi pomidorami 133

łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego kilka suszonych pomidorów 2 łyżki tartej mozzarelli szczypta słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki (poza serem, pomidorami i papryką) umieść w misie miksera i zmiksuj. Dodaj ser i suszone pomidory- wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do papilotek umieszczonych w foremce.Z

Wielki apetyt
delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne 16033

łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 500 g mleka 120 g cukru 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Kopciuszek 460

przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-180 0 C ok. 30-40 minut. Biszkopt z makiem: Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku. Masa budyniowa: Składniki: 1/2 l mleka; 1 budyń waniliowy bez cukru

In my kitchen
Maślane ciasteczka - bałwanki 159

rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam bałwanki.  Inspirowałam się  tym  przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier

pink envelope
Zielone jabłuszko 325

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy 24x39 wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.   Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 125 g masła

kulinarnyswiatdomi
Gofry na dobry początek dnia 676

szklanki mleka  - łyżeczka proszku do pieczenia  - 2 jajka - 4 łyżki śmietany  - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5 ml olejku śmietankowego - 1/3 szklanki oleju  - 4 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę tak by nie było grudek. Rozgrzewamy gofrownicę i małą chochelką wlewamy masę. Smażymy do momentu gdy ciasto się troszeczkę zarumieni

Gotuj Z Muzyką
Kruche Ciasteczka z Cukrem 221

Ciasteczka z Cukrem - Składniki:2 szklanki mąkipół łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy2 żółtka100 g zimnego masłaszczypta soli2 łyżki śmietany 12% lub 18%2 łyżki olejuniewielka ilość mlekacukier gruboziarnistyKruche Ciasteczka z Cukrem - Sposób przygotowania:Masło kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z resztą składników. Zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie umieszczamy je na ok. 30 minut(...)grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy kształty za pomocą foremek (jeżeli ich nie posiadamy możemy użyć np. szklanki).Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Każde ciastko smarujemy mlekiem, a następnie posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze ok. 170 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów ciasteczek. źródło inspiracji:  margarytka.blogspot.comMoje posty

Słodka Strona
Króliczy tort z malinami 181

koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm.Piec około 35-40 minut w temp. 180st.Ostudzić i przekroić na 3 części.Poncz: 1/2 szklanki soku z malin,  1/4 szklanki wody. Sok zmieszać z wodą. Odstawić.  Krem maślany: 600 ml mleka,  200g masła,  100g

Z miłości do słodkości
Tiramisu Cupcake 148

łyżki kakao Przygotowanie: Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy kawę do suchych składników. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy.   Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Mania Gotowania
Bezglutenowe muffiny sezamowe z mąki sojowej 309

tahiny 2 jajka 280 ml mleka sojowego lub krowiego suche: 110 g mąki sojowej 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka winnego kamienia lub proszku do piecz. 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) Przygotowanie: W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Dokładnie wymieszać razem zawartość obu naczyń. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Foremki na muffinki napełnić ciastem i piec przez

Ze smakiem i z pasją
Jabłecznik z budyniem 270

pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka oraz posiekane masło. Wszystko połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm, mniejszą zaś owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 i 1/2 szklanki mleka, 2 budynie owocowe, łyżeczka masła

Z miłości do słodkości
Na szybka poprawe humoru :) 137

duzej misce mieszamy przesiana make, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy posiekane orzechy i pokrojone w kostke jablko.W drugiej misce mieszamy stopione, przestudzone maslo, mleko i jajka.Skladniki mokre wlewamy do miski ze sluchymi i mieszamy.Foremke do muffinek wykladamy papilotkami lub jesli ktos nie posiada papilotek wystarczy ja natluscic maslem. Papilotki napelniamy ciastem do 2/3 wysokosci.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Pancakes - puszyste naleśniki 179

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do podania według upodobań : syrop klonowy, miód, masło, cukier puder lub świeże owoce. W misce wymieszać suche składniki, w drugiej misce roztrzepać jajko, roztopione masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Połączyć suche składniki z płynnymi, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną suchą patelnie nakładać porcje ciasta ( u mnie 80 ml ciasta*). Smażyć na średnim ogniu

Zabawa smakiem