ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:500/767)

Szybki mazurek z wiśniową nutą 134

Szybki mazurek z wiśniową nutą Mazurek to proste, słodkie ciasto, które pojawia się na wielkanocnym stole. Mazurki mogą przybierać różne kształty. Można je przygotować w kształcie dużego jajka lub po prostu użyć dowolnej formy. Ja dziś polecam Wam prosty, szybki mazurek z wiśniową nutą. Pyszne kruche ciasto z wiśniowo-kajmakowym nadzieniem. Do tego kilka prostych dekoracji i mazurek gotowy. Mój(...)wyszło uroczo Maluchy zadowolone, a to najważniejsze Ciasta na Wielkanoc Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na ciasta na Wielkanoc , to koniecznie sprawdźcie np. pyszny sernik z mlekiem skondensowanym lub ucierany makowiec z jabłkami . Nie zapomnijcie też o pysznej babce. Świetna jest np. babka serowa z mascarpone . Mazurek wielkanocny przepis Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej

Słodkie okruszki
Limonkowe muffinki do kubka gorącego kakao 203

Oczywiście wcześniej ochoczo pomagają w przygotowaniach muffinek Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego* 2 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Wodzisław sok z 1 limonki (+ opcjonalnie skórka z limonki) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 jajko cukier puder do oprószenia babeczek *muffinki nie są za słodkie, jeśli wolicie słodsze wypieki możecie zwiększyć(...)składniki suche: mąkę, cukier trzcinowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej, całe jajko, sok i sok wyciśnięty z 1 limonki (opcjonalnie można dodać skórkę startą z limonki). Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Muffinki pieczemy

Słodkie okruszki
Muffinki z brzoskwiniami 176

cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 opakowania cukru cynamonowego szczypta  soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka drobno pokrojonych świeżych brzoskwiń Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać jajka z mlekiem i olejem, dodać brzoskwinie. Suche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto wlać do foremek, piec

Wielopokoleniowo
Muffinki z krówką 160

miski przesiać mąkę,dodać sól,proszek do pieczenia,cukry i pokrojone na kawałeczki cukierki(krówki).Wymieszać i na środku zrobić dołek.Masło rozpuścić i lekko przestudzić.W dzbanku ubić jajka z mlekiem i wlać do suchych składników razem z masłem.Szybko wyrobić metalową łyżką,tak aby połączyć składniki.Nie mieszać zbyt długo,ciasto powinno być grudkowate.Łyżką wkładać ciasto

Anielskie wypieki
KUBANKA 631

Efektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem.       SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 200 g masła

słodki bratek
Racuchy z jabłkiem i śmietanką! 150

szklanki mąki tortowej - 1/3 szklanki mleka - 1/4 szklanki śmietanki 12% lub 18% - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru - 2 średnie jabłka Jabłka umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne, specjalnym nożem. Jabłka kroimy w poprzek na grube krążki, minim po 8 mm. Z pozostałych składników za pomocą trzepaczki robimy ciasto na racuchy. Każdy krążek jabłka maczamy

SMYKWKUCHNI
Muffinki marchewkowe 149

przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę i cukier. Wszystko razem mieszamy. Masło roztopić, wystudzić. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, dodajemy masło. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach. Składniki suche dodajemy do mokrych, dokładnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffinki

magiczna kuchnia Kasi
MUFFINKI NADZIANE DŻEMEM 155

delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do połowy, kładziemy po łyżeczce dżemu i uzupełniamy pozostałym ciastem.tylko 20 minut pieczenia i gotowe. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jaki i na poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI / 12 sztuk 250 g mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju 125 ml mleka 150 g cukru 2 jajka 12 łyżeczek

cool and minty
Metrowiec 177

olej. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać w ciasto. Dokładnie wymieszane ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Piec każde osobno w wąskich foremkach w temperaturze 170stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. Krem składniki: 4 szklanki mleka 1 ½ szklanki cukru 1 cukier

W garach u Gosi
Serniko - jabłecznik 146

dokładnie ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na trzy części i każdą piec w temp. 170°C około 20 minut. masa serowa: Ser zmielić dwukrotnie. Do rondelka włożyć masło, ser, cukier i jaja i wszystko razem gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodać rozpuszczony budyń w kilku łyżkach mleka. Gorącą masę wylać na pierwszy blat

Pysznie & Pięknie
Muffinki z truskawkami 109

czubate łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki soli • otarta skórka z 1 cytryny Mokre składniki • 2 jajka • 1 szklanka mleka • 100 g stopionego masła Wykonanie: • Wymieszać osobno składniki mokre i składniki suche, po czym połączyć je razem. • W miseczki w blasze do pieczenia muffinek włożyć papierowe papilotki i nałożyć ciasto

To co kocham
Sojowe placuszki z... frytkownicy! 181

łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka sojowego waniliowego (można użyć dowolnego soku lub mleka) szczypta soli kilka kropli aromatu waniliowego masło klarowane do natłuszczenia foremek Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze płynu. Frytkownicę nagrzać do 200 stopni (ustawić minutnik na 5 minut). Ciasto umieścić w foremkach na placki położonych

Poranek na słodko
PEŁNOZIARNISTE MUFFINY Z JABŁKAMI, MIGDAŁAMI I CYNAMONEM 130

misce wymieszać zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Odstawić. Do małego garnuszka włożyć masło, miód i cukier trzcinowy. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać rózgą. Dodać suche składniki i wymieszać energicznie rózgą, aby pozbyć się grudek. Wsypać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do dołków przygotowanej formy

Calzonella.com
NALEŠNIKI PO ŻYDOWSKU 120

oczach , i to bez proszku czy drożdży , czysty hokus - pokus.Jeszcze takich cudów to nie widziałam i nie jadłam.Polecam!!!!.   Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 3 jajka 1szkl.mleka 1/2łyżki oleju 3/4szkl.mąki szczypta soli olej do smażenia   Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~ 25dag.twarogu 10dag.serka homogenizowanego 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżka cukru 1 żółtko ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-jajka wymieszać z mąką,mlekiem,solą i olejem na jednolitą masę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasteczka kukurydziane z otrębami i bakaliami 164

białek   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Daktyle i orzechy posiekać. Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pokroić ciasto na kawałki takiej wielkości jakiej mają być ciasteczka. Piec ok. 20 min. w temp. 170-180*C. Idealne jako deser do szkolnej śniadaniówki, lub z mlekiem na śniadanie

Lubię to gotuję
Muffinki z czerwoną porzeczką 185

szkl. mąki ¾ szk. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka pół szklanki oleju 1 szkl. mleka ½ szkl. czerwonych porzeczek Sposób wykonania: Suche składniki wymieszać w osobnej misce, tak samo postąpić z mokrymi. Następnie dodać mokre do suchych i dokładnie wymieszać do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać porzeczki i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do silikonowych papilotek (3/4 wysokości

Smaki Natalii
Amarantusowe placuszki z lodami malinowo-jogurtowymi 111

pełnoziarnistej mąki pszennej  ¾ szklanki roślinnego mleka (150 ml) 2 łyżki syropu klonowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej 1 ½ szklanki (30g) amarantusu ekspandowanego Lody: 150g mrożonych malin 2 łyżki syropu klonowego 80g jogurtu sojowego Dodatkowo: odrobina oleju kokosowego 1 banan 125g malin syrop klonowy do podania Wszystkie składniki na ciasto, poza amarantusem, wymieszaj do uzyskania gładkiej

Roślinna - blog wegański
Pancakes z bananami 435

Następnie stopniowo dodajemy naprzemiennie mąkę (z proszkiem do pieczenia) i mleko, obijając na małych obrotach. Na koniec dodajemy banany - pokrojone w cieniutkie plasterki i miksujemy całość chwilę (banany pozostają w całości w masie). Tyle :) Patelnię rozgrzewamy i smażymy pancakes :) Do przygotowania jednego placuszka na patelnię wlewamy 1 łyżkę kuchenną (2-3 duże łyżki) ciasta i rozcieram tworząc kółeczko. Do smażenia

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Placuszki ryżowe z jabłkami i bananami 178

ubić widelcem. Dodać ugotowany ryż, mąkę, mleko,proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, najlepiej żeby były kwaśne. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać owoce do masy. Białka ubić i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać dużą łyżką porcje ciasta. Tworząc małe placuszki. Smażyć z dwóch

Kuchnia Pokoleń
Sernik Cappuccino 248

pełnią aromatu doskonałej kawy z mlekiem dopełnioną delikatną i puszystą pianką. Połączenie tego wyśmienitego napoju z masą serową i lekką pianką bezową to kwintesencja smaku i aromatu. Zapraszam wszystkich do tej włoskiej podróży. Składniki :  spód (ciasto kruche): 1,5 szklanki mąki pszennej 75 g masła 1 jajko 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego

vaniliowoczekoladowa
Walentynkowe muffiny czekoladowe 187

wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i kakao. W drugim naczyniu zmiksować składniki mokre, czyli mleko, jaja i rozpuszczone, ostygnięte masło. Do składników suchych, dodajemy składniki mokre i szybko, przy pomocy widelca mieszamy. Nie mieszamy zbyt dokładnie, tylko tak, żeby mąka połączyła się z resztą składnikw, ale wszelkie grudki w cieście są pożądane. Na koniec dodajemy kawałki

kolorowotorcikowo
Moskole. 165

łyżki kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka szczypta proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła kilka łyżek oliwy do smażenia Wykonanie : Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę razem z czosnkiem, dodać masło, następnie dodać jajka,przyprawy do smaku i mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia.Zagnieść ciasto, jeśli będzie Wam się kleiło

Sama słodycz i szczypta chili
kajmakowiec 170

Bardzo smaczne ciasto, lekkie, nieprzesłodzone, idealne dla wielbicieli masy kajmakowej. Doskonałe na imprezy bo jest bardzo podzielne i można je długo przechowywać w lodówce. *blaszka 29*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 3 szklanki mleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Scones z prażonym jabłkiem i żurawiną 121

łyżka syropu klonowego + 1 łyżka mleka W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i masło. Rozcieram między palcami i tworzę coś na styl kruszonki. Dodaję jogurt naturalny i mieszam chwilę do połączenia składników. Dodaję również żurawinę i prażone jabłka. Mieszam krótko i dokładnie. Blat podsypuję mąką i rozgniatam na nim ciasto, niech ma grubość

Mango Papaja
Placuszki kakaowe (pancakes) 142

dodajcie go więcej ;)) pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżki oleju 1 jajko 200 ml mleka kilka kropel ulubionego aromatu Wykonanie: Jajko roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy olej, mleko, a następnie wszystkie suche składniki. Dokładnie całość mieszamy, a potem smażymy na suchej patelni placuszki (przewracamy je na drugą stronę, gdy na górze ciasta zrobią się takie małe bąble

psgotujemy
Muffiny z truskawkami 168

łyżki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 2 krople olejku migdałowego lub waniliowego szklanka pokrojonych w kostkę truskawek Przygotowanie: Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Następnie dodać składniki mokre oraz jajka i dokładnie wymieszać. Powinno wyjść dość gęste ciasto. Dno papilotek zakryć ciastem, ułożyć na wierzch

The Sweet Damsel
Muffinki mocno czekoladowe. 136

miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kawę i kakao, dodajemy cukier i mieszamy (jeśli używamy kawy granulowanej dodajemy ją do mleka i mieszamy razem z mokrymi składnikami). W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencję grudkowatą, ale takie

Rozpustne gotowanie
Oczy carycy - pyszne ciasto na wyjątkowe okazje 218

puszystą masę. Wsypujemy mąkę, proszek, kakao, wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Oba ciasta wykładamy naprzemiennie na blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm, tak by uzyskać coś na kształt szachownicy ciasto. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 st.C. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 i 3/4 szkl. mleka 4 czubate łyżki cukru 1 kostka masła

Cynamonowe szczęście
Owsianka waniliowa z truskawkami i prażonymi płatkami migdałowymi 161

pasują do każdego rodzaju deserów, ciast, a także - jak widać - śniadań. Taka owsianeczka jest doskonałym pomysłem na pozytywny początek dnia :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru orzechy włoskie  Dodatkowo : 3 łyżki płatków migdałowych truskawki Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Proszek budyniowy rozmieszać w małej ilości

Chocolate Muffin Blog
Królewiec kakaowy . 1985

miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na dwie części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka 50 g cukru 3 łyżki mąki

Ladylaura.
ciasto weselna dama 380

Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 250 g masła wykonanie: Gotujemy budyń

Domowy Smak Jedzenia
Racuchy z jabłkami 157

mleka zsiadłego, jogurtu lub kefiru, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 duże lub 3 małe jajka, 300 g jabłek twardych winnych, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania racuchów. Kefir dokładnie wymieszać z jajkami, mąką i proszkiem do pieczenia aż do uzyskania pulchnej masy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce o dużych

królestwo garów
Ciasto z ciecierzycy 207

pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto. Moi domownicy w ogóle nie pomyśleli, że z tego można cokolwiek zrobić, a tu ba! Jednak można! Zachęcam to upieczenia takiej smacznej i prostej przekąski. ;) Składniki: 1 puszka ciecierzycy  2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego  1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka mleka w proszku aromat waniliowy

Truskawkowa Fiesta
Czekoladowa Zefiryna 177

wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 20x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.  Dodatki:  8-9 średniej wielkości jabłek; 1 l mleka; 4 budynie waniliowe lub śmietankowe

In my kitchen
Karpatka 194

wbijamy kolejno jajka wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Otrzymane ciasto będzie klejące, ale nie należy się tym przejmować. Dzielimy je na 2 części i pieczemy kolejno w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 25-30 minut, w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Składniki na krem: 3 szklanki mleka 100 g masła 3/4 szklanki cukru

dom-agi.pl
Kokosowe muffiny z morelami 156

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3  jajka pół szklanki oleju 1 i ½ szklanki mleka 20 – 30 dag  brzoskwiń pokrojonych w kostkę Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Tort orzechowy (bez mąki) 229

miksujemy z cukrem. Dodajemy  proszek do pieczenia, cukier puder i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko   1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki ciemnego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zdrowe racuszki z jabłkiem, konfiturą i ziarenkami :) 135

jagodowa) - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju - 60 g mąki owsianej - 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 150 ml mleka - 40 g ziarenek " Słoneczne Pola " Przygotowanie: Jabłuszko obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i mieszać do ich połączenia się. Smażyć be użycia tłuszczu, nakładając po jednej łyżce ciasta. Kiedy na wierzchu placuszków pojawią się

Zdrowie na języku :P
Murzynek wykwintny 163

"Jestem pewna, że każdy z Was powoli zaczyna myśleć o tym co smacznego zrobić na jutrzejsze Walentynki. Wczoraj zaproponowałam Wam Walentynkowy tort migdałowy, dziś serwuję Wykwintnego

Słodkie Przyjemności
Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem 205

miski wbijamy jajka, zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem.Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi.Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut

Słodkie Przyjemności
Pulchne pierniczki świąteczne 292

garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier waniliowy i miód. Łączymy wszystkie składniki mieszając łyżką. Odstawiamy z ognia i dodajemy drożdże i ponownie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego

Gotuj Z Muzyką
Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 154

wylozyc papilotkami do pieczenia.Make,proszek do pieczenia sode,cukier i kakao wymieszac.W drugim pojemniku wymieszac jogurt,jajko i olej.Mokre skladniki dodac do suchych i wymieszac widelcem,az nie bedzie widocznych sladow suchej maki.Ciasto bedzie stosunkowo geste,tak ma byc.Gdy uznacie,ze jest za geste,mozna dodac kilka lyzek mleka. Do papilotek nalozyc po 1 lyzce ciasta,nastepnie dolozyc po kilka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sakiewki szpinakowe z kurczakiem w sosie śmietanowym 385

sakiewki z ciasta szpinakowego faszerowane soczystym kurczakiem … i polane jednym z moich ulubionych sosów : śmietanowo – czosnkowym. Sakiewki nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i tak samo smakują. Zauroczą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :- szpinak mrożony – 200 g- mąka – 100 g- mleko – 250 ml- jajko – 1 duże lub 2 mniejsze- proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Roladki naleśnikowe z ryżem i warzywami 206

wygodne do jedzenia.Delikatne ciasto naleśnikowe … z farszem przygotowanym z ryżu basmati , papryki czerwonej i zielonej oraz świeżej bazylii , zwinięte w ruloniki i nadziane na długą wykałaczkę zachwyciły rodzinkę!Może i Wy wykorzystacie ten pomysł?SKŁADNIKI:( 4 porcje )NALEŚNIKI:- mąka – 1 szklanka- mleko – 220 ml- jajko – 2 szt- olej – 3 łyżki- proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 110

mąki pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia (15g) 1 łyżeczka soli 200 g mleka tłustego 50 g oleju 1 jajko rozmiar M 1 łyżeczka cukru ziarna do dekoracji:sezam,siemię,mak(wybór do was należy) Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.W naczyniu połączyć wszystkie składniki oprócz ziaren ,wymieszać do połączenia składników.Z ciasta formować bułeczki i układać je na blaszce

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt z pierniczkami i kremem budyniowym 248

przesianą z proszkiem do pieczenia.  Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 35 minut w temp. 170st.  Ostudzić i przekroić na 2 części.  Dodatkowo: 350g pierniczków,  500g powideł śliwkowych. Pierwszy blat ciasta posmarować grubą warstwą powideł śliwkowych, następnie ułożyć ciasno pierniczki, jeden obok drugiego. Krem:  3/4 l mleka, 3/4 szklanki cukru

Z miłości do słodkości
Tort czekoladowy z masą czekoladową 84

jakaś specjalna okazja to jest to idealna propozycja na coś słodkiego. Szybko i prosto przygotujecie słodki poczęstunek. Składniki 200g masła 250 ml mleka 3 jajka 5 łyżek kakao 1 łyżka sody 2 łyżki rumu 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200g gorzkiej czekolady 150g mąki Składniki na krem 2 puszki masy kajmakowej 100g gorzkiej czekolady Składniki na polewę(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tort czekoladowy z masą czekoladową przepis: Do rondelka dodajemy masło i mleko, podgrzewamy i czekamy aż masło się roztopi. Następnie dodajemy czekoladę. Odstawiamy na chwilę, aby przestygło. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Do drugiej miski przelewamy sos czekoladowy, dodajemy jajka i cukier. Przy pomocy miksera wszystko miksujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krówkowy sernik 322

Spód: 100g margaryny 50g cukru 10g kakao 160g mąki pszennej 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 640g twarogu z wiaderka (ja użyłam tego z Biedronki) 400g krówek 85g cukru 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 210 ml mleka Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Z podanych składników na spód zagniatamy(...)jednolite ciasto.Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy naszym ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia

My Culinary Art
Czekoladowo - orzechowe ciasto z suszonymi śliwkami 190

Ciasto w sam raz na jesienną chandrę ( w końcu zawiera czekoladę ;) ), wspaniałe ze szklanką mleka lub filiżanką ulubionej herbaty/kawy. Bardzo bardzo polecam. Bo czasem tak niewiele potrzeba, by przegonić jesienne smuteczki... ;) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego ( lub 1/2 szklanki cukru białego ) 1 łyżka kakao 12 5 g masła 100 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka(...)masła Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka odseparować od białek. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ze zmielonymi orzechami. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku umieścić masło, cukier, mleko i kakao. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia masła oraz cukru. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę

Opowieści z piekarnika
Muffinki czekoladowo kokosowe. Szybkie babeczki bez miksera. 124

SUCHE - 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżki ciemnego kakao - 3 łyżki wiórków kokosowych - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody MOKRE - 1 jajko - 1 i 1/4 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju DODATKOWO do dekoracji - 3 łyżki nutelli lub polewa czekoladowa - 2 łyżki wiórków kokosowych * szklanka- poj. 250 ml Wykonanie W jednej(...)trzepaczki aż do połączenia składników. Nie polecam używania miksera, dzięki trzepaczce babeczki będą lepiej napowietrzone i bardziej pulchne. Formę na muffinki wykładam papilotkami i do każdej z nich nakładam ciasto tak do 2/3 ich wysokości. Muffinki piekę w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach z termoobiegiem ok. 15-17 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki wyjmuję z pieca, studzę

Kuchnia z widokiem na ogród
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 130

fasoli, mąkę z quinoy wymieszaną z 3 łyżkami kakao i pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki (warto wcześniej przesiać przez sitko), dosypujemy starty na proszek bób tonka, a na końcu powoli wlewamy olej, cały czas miksując ciasto.    Wyrobioną masę mieszamy delikatnie z ubitymi białkami i wykładamy na blachę (wymiary około 25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy(...)ciasto się upiecze i przestygnie, odlepiamy papier i obcinamy nierówne brzegi. Na niemal całą powierzchnie ciasta nakładamy masę z nerkowców, tylko około 5 cm od końca zostawiamy wolne. Następnie posypujemy "serek" pozostałymi jagodami (zostawiamy trochę owoców do dekoracji). Delikatnie zwijamy ciasto w kierunku nieposmarowanej końcówki.     Zwiniętą roladę wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.  Mleko kokosowe, olej

Quinoa Raz!
Ciasto jabłkowa bajka 285

biszkopt nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Masa jabłkowa(...)zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Masa budyniowo śmietanowa; Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści. Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy

Wanilia i Kardamon
Bułeczki śniadaniowe na tłustym twarogu 153

nóż- posmarować mlekiem żeby się pięknie zezłociły i posypać np. czarnuszką czy prażoną cebulką. Dajemy im chwilę wyrosnąć przy kaloryferze bądź nastawionym na 50⁰C elektrycznym piekarniku. Po około 10-15 minutach wstawiamy bułki do nagrzanego na 200⁰C piekarnika na 25-30 minut, aż się pięknie zabarwią i upieką. Studzimy na kratce- ważne żeby gorące ciasto miało dopływ powietrza(...)niezastąpiona u mnie w kuchni Lubella, tym razem Puszysta Luksusowa) 1 jajko, rozmiar M pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka suszonych drożdży 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub sody mleko do posmarowania czarnuszka i cebulka do posypania

Karo in the Kitchen
Letnia Tęcza 127

BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do

Dziś Ja gotuje
kokosowy torcik z białą czekoladą 195

Składniki:   mus kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 2 tabliczki białej czekolady  2 kubeczki śmietany kremówki biszkopt: 5 jajek 0, 5 kubka cukru 0, 5 kubka maki tortowej 0, 5 kubka wiórków kokosowych 0, 5 kubka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 budyń waniliowy(...)ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pianę mieszamy z żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia , migdały oraz budyń. Dodajemy wiórki kokosowe, olej i wszystko dokładnie mieszamy.  Tortownice smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 °C (termoobieg) przez 20-25 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto

Luźna Kuchnia