ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:501/767)

Cytrynka – puszyste ciasto 212

Dzisiaj przedstawiam przepis na bardzo smaczne ciasto – cytrynkę. Przepis dostałam od mojej siostry. Idealne połączenie aromatu i smaku cytryny ze słodyczą cukru. Ma jedną wadę – znika za szybko. Składniki: Biszkopt: 5 – 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Skórka otarta z 2 cytryn(...)Śmietana: ½ l śmietany 30 % 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 op. śmietan – fixu Lukier: 3 łyżki masła 8 łyżeczek pudru cukru 4 łyżeczki mleka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Biszkopt: białka jajek ubijamy , dodajemy cukier. Żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet i dalej miksujemy. Całość łączymy, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem ( tylko dno ), wysypujemy bułką tartą. Nakładamy

Smaki Ewy
Ciasto kostka alpejska w wersji wegańskiej 267

mielonek kawy ziarnistej- może tez być rozpuszczalna/nawet można pominą jeżeli nie lubicie kawowych ciast. 150 g bezików (czyli dokładnie tyle ile wychodzi z powyższego przepisu) Przygotowanie kajmaku: Na dużą, głęboką patelnie przelej mleko, dodaj cukier i na małym ogniu gotuj, aż masa uzyska odpowiednią konsystencję, czyli mleko się zredukuje. Zajmie to około 30 minut, ale po 15 już pilnuj(...)pszennej 800 ml mleka sojowego 50 ml octu 150-200 g cukru- najlepiej pudru czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 2 czubate łyżki kakao Przygotowanie biszkoptu: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 10 minut. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i kakao przesiej nawet 2 razy do dużej miski. Dodaj zakwaszone mleko, wymieszaj dokładnie, przełóż

greenscarf
Sernik czekoladowy 171

proszku do pieczenia szczypta soli Spód: 100-120 g herbatników 0,25 kostki (50 g) masła 1 łyżeczka kakao Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) czekolady białej 3 łyżki mleka Dodatkowo: ok. 10 cukierków Schoko-Bons (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Herbatniki zblendować na mąkę, dodać kakao oraz rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyc do formy wysmarowanej masłem (można(...)nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać mleko oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. 11) Wystudzony sernik udekorować polewą i cukierkami Schoko

Fitsweet.me
Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) 234

cukru 16 g proszku do pieczenia 10 g cukru waniliowego 125 ml limoncello 4 jaja 1 cytryna Krem limoncello 4 żółtka 40 ml limoncello 450 ml mleka 100 g cukru 35 g m ą ki pszennej **** INGREDIENTI Torta al limone 200 g di farina 160 g di burro 100 g di zucchero 16 g di lievito vanigliato(...)rozpuszczone i ostudzone masło. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, możemy również zmiksować. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto przelewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony

La grande e la piccola cuoca
Ananasowa babeczka chili w parze z z limonkową muffinką kokosową :) Na ostro czy na słodko - oto jest pytanie? 167

proszkiem do pieczenia. Dzielę na dwie równe części. W drugim naczyniu mieszam łyżką 2 jajka z 3 łyżkami jogurtu, mlekiem oraz 1/2 puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam(...)bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką tartą. babeczki limonkowo-kokosowe: do mąki z proszkiem dodaję cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam. Do ciekłej mieszanki dodaję rodzynki i wyciśnięty sok z limonki. Składniki mokre łączę z suchymi. Ciasto wychodzi rzadsze niż to na wytrawne babeczki. Nakładam do 3/4 wysokości foremek silikonowych. Babeczki wstawiam razem w blaszce

Kuchnia po mojemu
Domowe toffifee 191

syrop glukozowy, mleko w proszku lub tłuszcz palmowy, a tych dodatków staram się unikać. Domowe słodycze Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Domowe toffifee 198

syrop glukozowy, mleko w proszku lub tłuszcz palmowy, a tych dodatków staram się unikać. Domowe słodycze Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
MAŁE PĄCZKI POMARAŃCZOWE 299

dać twaróg, mleko i cukier. Rozgnieść widelcem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajko, skórkę z pomarańczy, likier i olejek waniliowy. Całość miksować przez chwilę mikserem lub energicznie łyżką do połączenia składników. Masa powinna być raczej gęsta. Nalać olej na około 4 – 5 centymetrów do rondelka. Gdy będzie rozgrzany, zamoczyć w nim łyżeczkę i nakładać na nią ciasto na pączusie. Dawać

kuchniabellissima.wordpress.com
Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację X 200

zakrywał ciasto. Wówczas efekt po nałożeniu polewy mirror glaze będzie najlepszy. Przepis na tę polewę znalazłam  tutaj . Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Składniki na polewę mirror glaze do dekoracji tortu o średnicy 21-24 cm: 300 g cukru pudru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody (do cukru pudru) 2 łyżki żelatyny w proszku 125 ml wody

Trzeci talerz
szybki piernik z marmoladą 539

ciasto: 300 g mąki 150 g masła 3 łyżki miodu  200 g cukru  5 jajek 3 łyżki kakao opakowanie przyprawy do piernika  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo: szklanka twardej marmolady  150 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka Masło roztopić i wystudzić. Dodać do niego  miód, wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rożki Francuskie z Kremem Budyniowym (Rurki z Kremem Budyniowym) 202

paskami ciasta owijamy foremki zaczynając od cieńszego końca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 190 stopni do zrumienienia. Tuż po upieczeniu ostrożnie zdejmujemy z formy uważając, aby się nie poparzyć. Krem: Ok. 350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz

Słodka Strona
Jogurtowe muffinki z jagodami 198

sól i proszek do pieczenia. Mleko dodajemy dopiero po wymieszaniu wszystkich składników, jeśli masa jest zbyt gęsta. Suche składniki wsypujemy do mokrych i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta - stopniowo wlewamy przygotowane mleko, natomiast jeśli jest zbyt rzadka, to dosypujemy trochę mąki. Na koniec wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe! Z podanej ilości ciasta wychodzi

Cooking Monster
Dama w opałach (tudzież w toalecie) i odwracane ciasto z jagodami 159

Spróbujecie...? Odwracane ciasto z jagodami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 250 g jagód lub borówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 65 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g masła 50 ml mleka Dno formy wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
.1235. ciastka jak Nutella 156

łyżeczki BG proszku do pieczenia ~olej do natłuszczenia papieru Fasolę wraz z mlekiem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który natłuszczamy delikatnie olejem (nie pomijajcie tego punktu, ciastka bez oleju strasznie się przyklejają!) i z zachowaniem odstępów wykładamy ciastka (ok. 1 - 1 1/2 łyżki na 1 ciasto, wychodzi

breakfast of dreams
MUFFINKI PEŁNOZIARNISTE Z BANANEM 187

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju kilka kropel aromatu waniliowego 1 banan Sposób przygotowania: W misce umieścić sypkie produkty. W drugiej misce połączyć  mleko, olej, jajka i aromat. Mokre składniki przelać do sypkich i wymieszać. Banana obieramy i kroimy w krążki. Na papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Na ciasto

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto wesoły słonecznik 187

mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki i podzielić na dwa blaty. Masa 400 g słonecznika łuskanego 4 łyżki mleka 120 g masła

O kuchni z uczuciem
Muffin gruszka.. i pietruszka. 286

łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej cynamon coś do posłodzenia masło migdałowe+daktyle+kapka wody Pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać przesianą mąkę, jajko i resztę składników. Zmiksować. W oddzielnej miseczce rozgnieść świeże daktyle i masło migdałowe(lub wcześniej namoczone suszone daktyle). Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć 1/3 ciasta, nałożyć krem, położyć kolejne

More food, love and dreams
Racuszki ryżowo - cytrynowe. 165

wrzące mleko wsyp płatki ryżowe i gotuj ciągle mieszając około 3-4 minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw pod przykryciem. Jajka ubij na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do masy ryżowej, wymieszaj. Wsyp startą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką gotowe ciasto. lekko wyrównaj, aby powstały

Przepisy i porady kulinarne
PLACKI JOGURTOWO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI 180

waniliowy śmietana cukier puder syrop klonowy  Zacznijmy od drożdży. Pokruszone - zalałam ciepłym mlekiem. Dodałam szczyptę cukru. Wymieszałam i odstawiłam na około 15 minut w ciepłe miejsce.    W miseczce roztrzepałam jajka. Dodałam jogurt.    Wlałam rozczyn z drożdży. Jeśli wybraliście opcję z proszkiem do pieczenia to wsypcie 2 łyżeczki.   Wsypałam cukier.    Na koniec dodałam(...)mąkę, olej i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszałam.    Można odczekać jakieś 15 minut aby ciasto jeszcze urosło. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładałam po jednej łyżce ciasta. Smażyłam na średnim ogniu aż urosły. Po około 3 minutach przewróciłam na drugą stronę.   Podawałam z serkiem waniliowym, cukrem pudrem i  oczywiście truskawkami. A z czym Wy zjecie

potrawyregionalne
Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami! 148

Czekoladowe ciasto z mnóstwem borówek i malin. Wilgotne, słodkie i pyszne. Bardzo proste do zrobienia. Smakuje chyba każdemu, bo kto nie lubi czekolady? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 100 g cukru brązowego - 2 duże jajka - 150 g kuleczek czekoladowy (lub 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady) - 250 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka tłustego - łyżka czubata kakao

SMYKWKUCHNI
KROKIETY Z MUSEM JABŁKOWYM W CYNAMONOWEJ PANIERCE 201

świetnym pomysłem na obiad zarówno dla dzieci, jak i dorosłych! Polecam! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka ( ja użyłam mąki ryżowej + żytniej ) – 1 szkl * mleko 0,5% – ok. 2 szkl * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cynamon- 1 łyżeczka * olej ( u mnie kokosowy ) – 4 łyżki * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * jabłka(...)cukier – 4 łyżki PANIERKA: * białko – 2 szt * cynamon – 2 łyżki * płatki owsiane – ok. 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki miksujemy na gładkie ciasto, smażymy średniej wielkości naleśniki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i prażymy kilkanaście minut do miękkości. CAŁOŚĆ: Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym, zakładamy boki, zawijamy krokiety

Ostra na Słodko
Placki z marchewki i batata z bazyliowo-pietruszkowym sosem. Zdrowy lunch do pracy. 149

papryki w proszku 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii do podania świetnie nada się roszponka Batata obieramy. Marchewkę i ziemniaka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i mieszamy z mąką, jajkami i mlekiem. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i wędzonej papryki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po porcji ciasta (1 łyżka

Mango Papaja
Kostka karmelowa. 256

mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy ją wprost do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy ze sobą. Gładkie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy na pewno się upiekło :) MASA KARMELOWA: 1 niepełna szklanka cukru 500 ml mleka 2 łyżki mąki

Rozpustne gotowanie
Rolada z malinami 238

mlekiem. Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto.   Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki  3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

cookpl
Placuszki z jabłkami i makiem 171

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 małe jajko 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżki oleju 1 jabłko 1 łyżka otrąb 1 łyżka maku szczypta cynamonu Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać kawałki jabłek. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię

My simple kitchen
Pudding chlebowy (otrębowy) 184

łyżeczka proszku do pieczenia sos: 1 jajko 2 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka stewia (dałam 1 łyżkę jednak dla mnie było za mało słodkie dlatego polałam jeszcze gotowy wypiek miodem;)) 1,5 łyżeczki cynamonu jako dodatek garść rodzynek, idealnie pasuje też żurawina ;) Sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na bułkę otrębową przekładamy ciasto

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka wielkanocna 118

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, mąkę i ciepłe mleko-ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i sól. Babkę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki. Piec ok 60 minut w temperaturze 175 stopni. Babkę wystudzić na kratce. Następnie z cukru pudru i wody przygotować lukier.Wystudzone ciasto dekorujemy wg.uznania. Smacznego

Wielki apetyt