Gofry ze śmietaną i dżemem 195mąka pszenna 2 szkl · mleko 2 szkl · proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki · cukier puder 2 łyżki · olej rzepakowy 1/3 szkl · jajka 2 szt · sól · śmietana spray · dżem wiśniowy Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość drewnianą
Camilla w kuchni
Ciasteczka z sezamem i kardamonem 298POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, sól i sezam. Odstawiamy na bok. 2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ubijamy na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko oraz mleko, a następnie partiami wsypujemy mąkę. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej i układamy
Tajskie smaki
Czekoladowe sówki z owocami 200kompozycję :) Składniki : 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki banana winogrona kawałki anansa migdały płatki migdałowe kiwi banan serek kremowy Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 2 łyżki ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia
Chocolate Muffin Blog
Drożdżowe cudaki z budyniem, czyli pyszny deser domowej produkcji 176łyżek cukru 1/2 opakowania drożdży w proszku 1 jajko 80 ml letniego mleka 1 łyżka jogurty greckiego 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/5 kostki masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka Przygotowanie: Drożdże zalałam letnim mlekiem. Przesiałam do tego mąkę. Dodałam jajko, cukry oraz rozpuszczone wystudzone masło i jogurt. Wyrobiłam na ciasto nie lepiące się do ręki. Odstawiłam pod przykryciem
Kuchnia po mojemu
Ciasto cytrynowe 194wymieszać. Potem dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej pergaminem) i piec około 25 minut w temperaturze 180 o C. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę cytrynową: 3/4 kostki masła; 2 żółtka; 2 budynie śmietankowe (te na 1/2 l mleka); 1 szklanka cukru kryształu; 2 szklanki wody
In my kitchen
Rodzynkowiec 299żółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 o C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Składniki na masę budyniową: 2 budynie czekoladowe; 2,5 szklanki mleka; 4 łyżki cukru kryształu; 200 g masła; Wykonanie
In my kitchen
Rafaello, puszysta babka kokosowa 331dodawaj po jednym żółtku do masy. 3. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj na gładką masę. 4. W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 5. Do masy kokosowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie. 6. Dodaj 1/3 ubitych białek i połącz z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić. 7. Następnie dodaj resztę
Apetyczna babeczka
Orzeszki 218szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta odrywamy malutkie kawałki i formujemy kuleczki. Kuleczki wkładamy do nagrzanej formy i pieczemy do momenty aż się zarumienią. Po upieczeniun połówki orzeszków nadziewamy masą i przykrywamy drugą połową. Składniki masy: 100 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki cukry 4 szklanki mleka w proszku W rondelku podgrzewamy mleko z masłem
Salonik smaków
Czekoladowe muffiny z budyniem 190jednej misce połączyć ze sobą składniki płynne: mleko, jajko, rozpuszczony i wystudzony tłuszcz. W drugiej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sodę i sól. Wymieszane ze sobą składniki suche połączyć z płynnymi i dokładnie wymieszać łyżką. Foremki na muffinki napełniać do połowy wysokości ciastem, na nie łyżeczkę budyniu i wszystko przykryć drugą częścią
Na słodko lub wytrawnie
Ucierane czekoladowe z morelami 177wszystkie ucierane ciasta … i tak samo błyskawicznie znika!Jeśli nie mamy moreli , śmiało możemy użyć brzoskwiń ( nawet tych z puszki! ) – wyjdzie równie rewelacyjne! SKŁADNIKI:( tortownica 20 cm )* margaryna – 250 g* cukier – 1 szkl* mąka – 2 szkl* kakao – 3 łyżki* jajko – 4 szt* proszek – 2 łyżeczki* mleko – 3 łyżki* morele
Ostra na Słodko
Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem 215ziołami ogrodowymi.Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują.Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone pod serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad , ale też imprezowe danie na gorąco.Polecam! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :** mąka pszenna – 1 szkl** mleko – 2 szkl** proszek do pieczenia -1 lyżeczka** jajko – 2 szt** sól
Ostra na Słodko
Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 249Prezentuję dzisiaj przysmak z przepisu Ewy, który towarzyszy górskim wędrówkom Sądeckiego PttNS Beskid. Najlepszy sernik jaki jadłam, kocham ten przepis za to, że nie muszę
Apetyczna babeczka
Muffiny z masłem orzechowym 578temperaturę pokojową- do miski przełożyć masło orzechowe, olej, mleko, cukier i jajka, składniki krótko wymieszać widelcem- do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz drobno posiekane orzeszki ziemne, wymieszać- do składników suchych przełożyć składniki mokre, krótko wymieszać widelcem- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem- muffiny piec przez 18-23 minuty
Smakołyki Bereniki
Ciasteczka z fit-kremem orzechowym 337masła 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia * na krem: puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy i przepłukanej 5 łyżek mleka 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki startych na pył orzechów laskowych 4 łyżki cukru brązowego lub miodu Przygotowanie: * ciastka: Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka
Kulinarny Pamiętnik
Czekoladowe cupcakes z agrestem i kremem maślanym 227szklanki mleka 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli agrest w czekoladzie Krem maślany: szklanka masła szklanka cukru pudru laska wanilii zielony barwnik Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą i odrobiną mleka. Czekamy chwilę jak masa ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek
sama złodycz