ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:449/767)

Caffe Latte - ciasto 400

cukrem, następnie dodajemy na przemian, łyżkę mleka w proszku, łyżkę śmietanki, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Dodajemy zapach.Wykładamy na biszkopty. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy ponczem.  5. Bita śmietana - 500 ml śmietany mocno schłodzonej - 2 szt śmeitan-fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.  Ciasto jest przepyszne! Polecam

SMYKWKUCHNI
Tort "Kinder Bueno" 218

większe kawałki. Wafelki również posiekać nożem.   Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1/4 śmietany kremówki, odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i mlekiem  w proszku, a na koniec wmiksować ostudzoną białą czekoladę.   Pozostałą śmietanę kremówkę ubić ze śmietan-fixami na sztywno i dodać partiami do masy delikatnie mieszając. Z powstałej masy odłożyć kilka(...)przykryć środkowym blatem, wyłożyć drugą połowę kremu, całość nakryć górnym blatem biszkopta. Zdjąć obręcz tortownicy i boki oraz wierzch ciasta dokładnie posmarować pozostawionym do dekoracji kremem. Boki tortu obsypać równomiernie zmielonymi orzechami włoskimi. Gorzką czekoladę rozpuścić wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej, gdy przestygnie rozsmarować ją na wierzchu tortu i przystroić np. złotymi kuleczkami. Chłodzić przez minimum

Simply Food
Jogurtowe muffiny z nektarynką i białą czekoladą 145

wolę mieć dużo energii i coś robić. Mojej młodej ząbki zaczęły jeszcze na dodatek wychodzić i biedna miejsca sobie znaleźć nie może, tylko ręce i ręce. Na weekendzie zamiast ciasta były babeczki , piszę były, bo może 2 dni je widziałam i to podwójną porcję zrobiłam. Przepis właśnie jest na 24 szt. Tym razem z nektarynką i białą czekoladą. Udanego dzionka(...)uzupełnieniem słodkich deserów :-) Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma) 1/2 szklanki mleka 80 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 nektarynki 100 g białej czekolady W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Nektarynki kroimy na drobną kosteczkę razem

kruche babeczki
Ciasto z białek 1477

Długo szukałam idealnego przepisu na jakieś ciasto z białek, bo  jak wiadomo, czasami trochę ich zostaje i nie wiadomo co z nimi zrobić. Szukałam, szukałam i znalazłam 2 przepisy na wielkiezarcie.pl. Ale jak to zawsze ze mną bywa musiałam je jakoś przekształcić i wyszło co wyszło :) Według mnie jest pycha ! I najważniejsze - bardzo szybko(...)mlecznej lub gorzkiej czekolady100g. wiórek kokosowych2 - 3 łyżeczki kakaoPrzygotowanie:Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać 1,5 szkl cukru.Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie takie letnie), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć.Powstałą masę podzielić na 2 części - do jednej dodać wiórki, a do drugiej  kakao

charlotte gotuje
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1706

twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę kokosową: 500 ml mleka 200 g kokosu 2 małe(...)orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Wymieszać delikatnie i przelać na formę do pieczenia. Piec 30 minut. Ostudzić. Masa kokosowa: Mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać kokos i cukier waniliowy. Gotować krótko na wolnym ogniu. Kokos odsączyć z nadmiaru mleka (odsączone mleko zostawić do budyniu), wlać wódkę, wymieszać i zostawić

Passions hobbies life
Gofry 148

szklanki mąki pszennej 1 ½ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru  waniliowego 1/3 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Gofry Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól wkładamy(...)miksera i dokładnie łączymy składniki, tak aby powstała jednolita i gładka masa. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Porcje ciasta wylewamy chochelką na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 3 minut na lekko rumiany kolor.         Artykuł Gofry pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Babeczki rodzynkowe 168

Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50 g masła  1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki tabliczka czekolady Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre, oraz rozpuszczone masło  i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do silikonowych foremek do pieczenia, tak aby ciasto zajęło ok 3/4 objętości foremki. Pieczemy ok 20 minut

Cynamonowe szczęście
Kruche szaleństwo z masą porzeczkową i kruszonką 157

stwierdziłam, że jednak brakuje czegoś do kawy lub szklanki mleka.  I wyszło bardzo kruche szaleństwo, dodatkowo wcale nie było gorąco, więc włączenie piekarnika sprawiło mi wielką przyjemność.  Składniki:  ciasto 200 g cukru 459 g mąki krupczatki 250 g masła 2 łyżki śmietany 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa 800 g oczyszczonej porzeczki

Niezły Młynek
Biszkopt z budyniem i truskawkami w galaretce 409

minut do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na ziemie z wysokości 30 cm, odstawić do wystudzenia. Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 250 ml mleka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny 40 ml zimnej wody Budyń ugotować z 3 łyżkami

kulinarnyswiatdomi
Waniliowe muffinki 142

cukru waniliowego 100 g masła 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1 laska wanilii 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Wykonanie: Wszystkie składniki suche mieszamy razem, a w osobnej misce wszystkie mokre. Składniki suche dodajemy do mokrych, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, wylać ciasto do 2/3 wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

magiczna kuchnia Kasi
Ciasteczka z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi 136

Karmelizowane płatki 35 g płatków kukurydzianych płaska łyżka cukru łyżka mleka w proszku 25 g stopionego masła Wszystkie składniki wymieszać. Ciastka 25 dag mąki 1 jajko 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli kilka kropel olejku waniliowego Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, dodać przygotowane płatki. Zwinąć ciasto w duży rulon, o średnicy

Słodkie inspiracje
GOFRY ORKISZOWE 205

jogurtu naturalnego garść jagód goji i płatków migdałowych Sposób przygotowania: Mleko przelewamy do półmiska, wbijamy jajko, dodajemy olej kokosowy i łączymy płynne składniki. Mąkę mieszamy z proszkiem, przesypujemy do płynnych składników, na koniec dodajemy ksylitol.  Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Konsystencja powinna być podobna do konsystencji ciasta na naleśniki. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta i smażymy

Prosto i Smacznie z Anetą
Donaty 124

dodac pokrojone masło i wyrobić palcami. Następnie dodac drożdże w proszku, cukier i oraz szczyptę soli. Wszystko razem połączyć za pomoca łyzki. Wbić jajka oraz wlać połowę mleka i wymieszac aż wszystkie składniki dobrze sie połączą. nastepnie dodawać stopniowo pozostałe mleko i mieszać, tak żeby uzyskać gladkie, lekko lepkie ciasto. Ciasto przełożyc na stolnice oprószoną mąką i wyrabiać rekoma

Camilla w kuchni
Ciasto Lusette 181

masą z dodatkiem mlecznych wafelków Lusette. Idealne na każdą okazję. CIASTO LUSETTE Składniki: (forma 24cm) biszkopt:  3 jajka 3/4 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej masa z wafelkami: 4 wafelki Lusette (200 g) 1/2 szkl mleka 100 g mleka w proszku 300 g serka homogenizowanego waniliowego

Bon appetit mon amie
Muffiny z nadzieniem z dżemu z rokitnika 171

wysokiej miski. Wbić jajo, wlać "mleko" - u mnie "mleko" jaglane, ale możesz użyć dowolnego. Dodać mąkę jaglaną, płatki owsiane, orzechy włoskie oraz siemię wraz z proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 1/2 wysokości  foremek. Na  środek położyć łyżeczkę dżemu z rokitnika Łowicz. Następnie przykryć warstwą ciasta do około 3/4 wysokości foremki.  Piec w 180 stopniach około

AZgotuj!
Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie (z nutą kawy) 155

sezam należy zblendować na mniejsze kawałki. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i schłodzone masło - uprzednio pokrojone na kilka części. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) i na końcu połączyć z mlekiem. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego (np. szklanką) okrągłe

Di gotuje
Czarno- białe muffinki; muffinki marmurkowe 148

drażetki czekoladowe W jednym naczyniu łączę ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W drugim mieszam jaja z olejem i mlekiem, a następnie dodaję je do suchych składników. Powstałą masę dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao, do drugiej mleko. Do foremek wlewam na przemian ciasto białe i ciasto ciemne. Na końcu układam po kilka drażetek

Wielopokoleniowo
Ciasto kokosowo orzechowe 588

święta to koniecznie po, musicie je upiec.  Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 750 ml  mleka  300 g kokosu 3/4 szkl cukru 250 g masła

Ala piecze i gotuje
Piernik przekładany masą grysikową z nutą pomarańczy 136

Skala smaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące.   Składniki Piernik: Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu 2 czubate

Kubki smaku
Jagodowe Pancakes 129

rozpuszczonego i przestudzonego masła = 70g ok szklanka jagód Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka roztrzepać, dodać mleko, miód. Wymieszać suche i mokre składniki i dodać masło, ponownie wymieszać i odstawić na 15 min. Smażyć na suchej patelni na średnim ogniu, lejąc na środek patelni ok 2 łyżki ciasta, po czym posypać wierzch jagodami, smażyć do zbrązowienia po czym odwrócić

Gotuj z Agnes
Czekoladowe ciasto z malinami i jagodami 83

pszennej 2 torebki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki Finlandii świeże maliny i jagody Sposób przygotowania:  Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj, następnie dodaj składniki płynne i doprowadź do jednolitej masy. Powstałe ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ułóż

Z notatnika
MUFFINKI Z MALINAMI 166

SKŁADNIKI 2 szkl. mąki pszennej, 2/3 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wiórek kokosowych, 2/3 szkl. mleka, 2 jajka, 100 ml oleju, szczypta soli ½ szkl. malin WYKONANIE Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy mleko, olej, a następnie suche składniki, mieszamy łyżką lub widelcem. Papilotki napełniamy łyżką ciasta, do środka wkładamy kilka malin, wypełniamy ciastem do ¾ papilotek

słodki bratek
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni 135

pszennej 150ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: 1 Delikatnie podgrzej mleko (do około 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. 2 Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i przestanie przyklejać się do palców

Blendman
Gofry bezglutenowe (z mąki z ciecierzycy) z owocami i twarogiem 115

Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka mieszam z mlekiem i olejem. Do miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Składniki mokre mieszam z suchymi i cukrem na gładką masę. Powoli, najlepiej w trzech turach, dodaję ubite białka. Na rozgrzane płytki gofrownicy wylewam po 2-3 łyżki ciasta i piekę gofry przez 3-4 minuty, aż staną się chrupiące

Mango Papaja
Placuszki z białą czekoladą bez cukru :) 103

łyżka erytrolu lub innego słodzidła 1 jajko 50 ml mleka sojowego/krowiego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 kostki białej czekolady bez cukru (Mercatare) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Czekoladę pokrój na mniejsze kostki. Wymieszaj za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż z każdego placka z dwóch stron.  Podawaj z ulubionymi

Zdrowie na języku :P
Placki białkowe 206

125g twarogu chudego, - 1 jajko, - 20g mąki żytniej razowej, - 45ml mleka 2%, - 15g odżywki białkowej (u mnie Trec o smaku czekoladowym), - pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do podania: - syrop klonowy (10ml), - truskawki (45g). Przygotowanie:  Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Smażyć na patelni bez tłuszczu (ja daję około 2 łyżki ciasta na 1 placuszka). Podawać z syropem klonowym i truskawkami. Makra

Zgrabne Gotowanie
Ciasteczka maślane z cukrem - dla Świętego Mikołaja ;) 178

Mikołaja ;) Jeśli dzieciaki zostawią je dla Mikołaja razem z kubkiem mleka - na pewno dostaną super prezenty :) Oczywiście można je przygotować na każdą okazję i w dowolnych kształtach. SKŁADNIKI Na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia Do posmarowania: woda gruboziarnisty cukier PRZYGOTOWANIE Z przygotowanych

Moje Kuchenne Rewelacje
Placuszki czekoladowo bananowe. 143

włożyć rozgniecionego banan, żółtko, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, cukier, mleko a także startą czekoladę i olej. Wszystko ze sobą wymieszać a na samym końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Patelnie rozgrzać, banana pokroić na plasterki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej bez tłuszczu)  nakładać porcje ciasta , na każdym placuszku ułożyć kilka plasterków banana.  Smażyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Placki z serkiem ricotta 136

soli Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Dokładnie mieszamy ricottę z mlekiem i żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy, aby powstała gładka masa. Białka ubijamy na sztywną pianę i szpatułką bardzo delikatnie mieszamy z masą serową. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placki smażymy na złoto i podajemy najlepiej jeszcze ciepłe. Smacznego

MyCookBook.pl
Babeczki "Czarny ląd". Idealne słodkości dla dzieci (z czekoladą). 143

mąkę, cukier, łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, oraz czubatą łyżkę nutelli lub rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy nasze mokre składniki do suchych. Całość mieszamy łyżką tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję czekoladowego ciasta. Ciasto przelewamy do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek na babeczki

Słodkie okruszki
Migdałowe ciasto ze śliwkami 159

jest proste , nr 4/2014, ale pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 500 g śliwek 45 g płatków migdałowych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowe scones 163

rodzynek Ale-raj Przygotowanie: Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia. W drugim naczyniu wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche i wyrobić ciasto. Powstanie gęste i klejące ciasto ale nie dosypujemy mąki. Stolnicę suto oprószyć

Ala piecze i gotuje
Ciasto z gruszkami 188

gruszkami. W końcu doczekałam się własnych gruszek z ogródka! Ciasto idealnie nadaje się na jesienne popołudnia z rodziną przy herbacie. :) Składniki: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2% aromat waniliowy 2 obrane i pokrojone w kostkę gruszki  Sposób

Truskawkowa Fiesta
Pancakes z borówkami na maślance 151

listonic_content=''; document.write(" "); W jednej misce wymieszajmy dokładnie mąkę, cukier, proszek i sodę. W drugiej składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, maślankę oraz rozpuszczone i schłodzone masło. Na środku suchych składników robimy wgłębienie i wlewamy mokre składniki. Mieszamy trzepaczką lub łyżką do połączenia. Odstawiamy na ok. pół godziny, aby ciasto odpoczęło. Możemy pominąć ten etap, ale placuszki są smaczniejsze gdy ciasto

Poezja smaku
Jabłecznik z kruszonką 146

Jajka utrzeć z cukrem na biały puch. 4. Dodać proszek do pieczenia i olej. Miksować ok. 2 min. 5. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko. Miksować na najniższych obrotach. 6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. (opcja dół do momentu

A Ty Smakuj Mnie
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi. 177

wódkę. Całość mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 3. Krem w proszku zmiksować z mlekiem. W osobnym naczyniu dokładnie utrzeć masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki. 4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części. 5. Pierwszą część ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć i rozsmarować 3/4 powideł. Następnie rozsmarować niecałą połowę kremu

A Ty Smakuj Mnie
Orkiszowe placuszki cynamonowe z twarożkiem i jabłkami na ciepło 169

orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo :  jogurt naturalny twarożek 1 jabłko cynamon Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest

Chocolate Muffin Blog
łatwe, smaczne z budyniem czekoladowym muffinki.. 145

cukier wanilinowy, mleko rózgą dobrze wymieszać wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i wymieszać "byle jak", nie za długo 22 sztuki foremki silikonowe - budyń ugotować w 400 ml mleka z łyżeczką masła, 1 łyżką cukru i wystudzić - do foremek wkładać po czubatej łyżeczce budyniu i nakładać do pełna ciasta piekarnik nagrzać do 190C- włożyć muffinki na 2 poziom i piec

W Mojej Kuchni Lubię
Malinowy zawijas 127

użyć twarożku. W oddzielnej misce łączymy suche składniki- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W kolejnym naczyniu mieszamy na jednolitą masę mokre składniki- mleko, śmietanę i jajko. Łączymy suche z mokrym, dodajemy olejek arakowy i chwilę mieszamy. W masie powinny pozostać grudki. Do papilotek nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę masy serowej i przykrywamy jeszcze łyżką ciasta, pilnując żeby

les mirabelles
Rozmarynowe placuszki z cukinii i Obraz 166

Składniki: 100 g mąki 1 łyżka mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia 50 ml ulubionego mleka 300g cukinii, startej na tarce (jedna mała cukinia) 1 łyżka oleju 2 łyżki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu sól, pieprz do smażenia: olej Dobrze odciśnij cukinię z soku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki (ciasto ma być gęste, jeśli nie jest - dodaj trochę mąki; jeśli jest

Qlinarnie i Qlinarnie
Maślane naleśniki z twarożkiem cappuccino i konfiturami z czarnej porzeczki 269

tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone smarować twarożkiem i zwijać w rulonik. Twarożek (wystarcza na około 4-6 sztuk): 20 dkg twarogu półtłustego lub tłustego, kilka łyżek mleka , 4 łyżki cappuccino (suchego proszku). Twaróg rozetrzeć widelcem wraz z mlekiem i cappuccino. Ilość mleka uzależniona

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żytnie placuszki cynamonowe z jogurtem, jabłkiem i żurawiną 153

mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki jabłka, suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowe placuszki owsiane z masłem orzechowym, twarożkiem i bananem 145

płatków owsianych) 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Dodatkowo : masło orzechowe, banan, twarożek Rozgrzewamy patelnię. Zmielone płatki i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa

Chocolate Muffin Blog
Szarlotka w minaturze 328

kilka kropel cytryny cynamon Zmiksować masło, cukier, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W osobny naczyniu roztrzepać jajka, mleko i cukier wanilinowy. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę. Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę i wymieszać z cytryną i cynamonem.  Wlewać do foremek po łyżeczce ciasta, łyżeczce jabłek aż do wypełnienia foremek do 3/4 wysokości

Humanistka w kuchni
Muffinki czekoladowo orzechowe 104

łyżki rumu    W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, orzechy, kakao. Do drugiego naczynia wlać oliwę, mleko,jajko i zmiksować. Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu

noteskulinarnyfiga
Owsiane dietetyczne racuchy z jabłkiem! ŚNIADANIE FIT! 191

płatków owsianych - 2 białka - 1 żółtko - 2 słodziki - 50 ml mleka - wrzątek do zalania płatków - łyżka mąki pełnoziarnistej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 15 -20 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry. Maczamy w cieście i smażymy na patelni teflonowej najlepiej bez dodatku tłuszczu

SMYKWKUCHNI
Muffiny z cukinią 149

studzimy.Do miski wsypujemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę, sól i mieszamy.W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wlewamy roztopioną margarynę. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy, dodajemy ser żółty, cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną bazylię i przyprawy.Ciasto nie będzie jednolite, ale to w niczym nie przeszkadza ;)Formy na muffiny natłuszczamy i wlewamy ciasto (3/4 wysokości

Lawendowe Niebo
Sernik z wiśniami 803

gęstej kwaśnej śmietany 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową:1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera (1 kg) Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 125 g margaryny 5 jajek 1 i 1/3 szklanki cukru 100 ml mleka 1 mały cukier waniliowy 350 g mrożonych wiśniWszystkie składniki na ciasto

Świat Ciasta
Owocowe racuszki 203

migdałowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy mleko i oliwę.Dokładnie miksujemy dosypując mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy umyte i pokrojone owoce (   brzoskwinie w kosteczkę … jeżyny i maliny w całości ) wraz z płatkami migdałowymi.Delikatnie mieszamy , tak by owoce obtoczyć w cieście.Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.Podajemy z cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Truskawkowa magia smaku 406

cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start, 600 g świeżych truskawek

Z miłości do słodkości
Babka z wiórkami czekoladowymi 141

miski wbijamy po jednym jajku na przemian z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dorzucamy startą czekoladę i delikatnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przekładamy naszą masę na wysokość 3/4 formy ( ciasto bardzo mocno rośnie). Babkę umieszczamy w nagrzanym na 180 stopni Celsjusza piekarniku

Kolizje Smaków
Czekoladowe muffiny 153

mleka1/3 szklanki olejuPrzepis:Czekoladę trzemy na dużych oczkach. Dodajemy do mąki, proszku do pieczenia, sody, kakao i 8 łyżeczkami kropelek czekoladowych - wszystko dokładnie mieszamy.Jajko wraz z mlekiem i olejem mieszamy. Łączymy składniki mokre i suche. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po dwie łyżki ciasta. Wierzch muffinów posypujemy kilkoma kropelkami czekoladowymi (ok. 2 łyżeczki). Pieczemy

Emcia Pichci