babeczki upiekłam, jako moje pierwsze ciasto zrobione samodzielnie. Są tak dobre, że domownicy chcą, abym piekła je co tydzień. Bardzo proste w przygotowaniu, zawsze wychodzą, a jakie wilgotne i pyszne w smaku. Idealne na każdą okazję. Serdecznie polecam. Składniki: (na około 15 sztuk) 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao tabliczka(...)szklanki cukru.). Dodajemy proszek do pieczenia, przesiewamy kakao i wszystko razem mieszamy. Czekoladę używamy jakiej chcemy, ja polecam deserową, z mleczną mogą być za słodkie, a z gorzką zbyt gorzkie. Deserowa czekolada jest idealna do tych babeczek. Czekoladę kroimy w kosteczkę i dodajemy do sypkich składników, mieszamy dokładnie. W drugiej misce przelewamy olej, mleko i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy
Wołowina od rekinaMoim zdaniem ta modyfikacja była genialna (KOLOR! :)) i taką też Wam dzisiaj zaprezentuję. Potrzebne są: - szklanka mąki - szklanka wiórków kokosowych - pół szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia oraz - ok. 10 dkg szpinaku ŚWIEŻEGO - pół szklanki mleka roślinnego - 1/3 szklanki oleju - łyżeczka octu (obojętnie jakiego i tak odparuje). Wykonanie to 3 kroki: - mieszamy składniki suche - miksujemy składniki mokre - mieszamy jedne(...)drugimi i nakładamy do foremek na babeczki (osobiście posypuję jeszcze delikatnie kokosem). Pieczemy 20-30 minut, do suchego patyczka - warto pilnować, żeby nie zbrązowiały za bardzo bo KOLOR CIASTA to największa radocha numer 1. Radocha numer 2 - SMAK "BOUNTY" :)) Bo oczywiście gotowe babeczki polewamy jeszcze rozpuszczoną gorzką czekoladą :D Co do czekolady - mój sprawdzony sposób jest taki, że rozpuszczam pół
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka(...)kakao bez cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki 1 dojrzałe awokado 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego Polewa: Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy
Powiedz dietom niecukru, 1 szkl. pure z dyni, ½ szkl. oleju, 3 jajka, 1 marchew, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Polewa: ¼ kostki masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki kakao Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę(...)końcu dodajemy marchew, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto
słodki bratekWilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem pysznych suszonych daktyli. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest smakowity. Daktyle można zastąpić innymi, ulubionymi suszonymi owocami, zachęcam jednak do spróbowania z daktylami, gdyż idealnie pasują do smaku kokosa. Składniki: (forma 33 cm x 23 cm) 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej (1 szklankę można zastąpić(...)szklanki mąki kokosowej) 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka suszonych daktyli (drobno pokrojonych) dodatkowo: 100 g czekolady 50 g masła 2 łyżki mleka garść dowolnych orzeszków lub migdałów (drobno posiekanych) Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, następnie jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem
Kuchcik gotujeSkładniki: Biszkopt kakaowy • 6 jajek • 3/4 szklanki mąki pszennej • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka octu winnego Masa budyniowa • 200 g masła • 1/2 litra mleka • 4 żółtka • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 6 łyżek cukru Piana zaparzana • 4 białka • 1/2 szklanki(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać mikserem lub łyżką. • Na koniec dodać ocet i wylać do blaszki (25×35) wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp. 170 st.C przez 20 minut. Masa budyniowa • Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąkami. • Pozostałe mleko zagotować z cukrem
To co kochamformy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta. Ciasto orzechowe; - 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich - 3/4 szk cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 białek 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować, połączyć z orzechami, mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać i przełożyć na przygotowaną formę(...)gładką masę, połączyć z masą z żółtek i esencją waniliową. Dodatkowo: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - garść orzechów pokrojonych na drobne kawałki do posypania wierzchu Zamkniętą puszkę gotować na małym ogniu przez 3 godziny, następnie ostudzić, a po otwarciu wymieszać zawartość. Przełożenie snikersa: - ciasto ciemne - 2/3 masy na żółtkach - ciasto orzechowe - mleko skondensowane - ciasto ciemne - 1/3 masy na żółtkach
Apetyczna babeczkadużych sztuk: Suche składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 0,5 szklanki brązowego cukru szczypta soli Mokre składniki: 1 całe jajko 1 pełna szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka esencji waniliowej Ponadto: 1 duże(...)pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolać kilka łyżek mleka, żeby ją rozrzedzić. Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, ale nie za drobno, dodać do nich masło oraz cukier, dokładnie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem (ja swoje wypełniłam aż po górny brzeg), wierzch posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Simply FoodZa oknem w pełni już..maj? Pogodowo tak, kalendarz to już tylko formalność.Na kartce kalendarza, wydartej z premedytacją, data 27. kwietnia. Kolejny rok za mną
W kuchni Karmel-itkimasła 150 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z 1 cytryny 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 25 g zmielonych migdałów 3 jajka 2 łyżki mleka 1 kg złotego marcepanu cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu 1 łyżka dżemu z moreli, podgrzanego 1 białko Wszystkie składniki powinny być(...)łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać resztę suchych składników, mleko, wymieszać. Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. 400 g marcepanu rozwałkować na wymiar tortownicy, oprószając wałek i stolnicę cukrem pudrem, by się
Gotowanie-ukBardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)ostudzenia. Biszkopt kroimy na pół, wykładamy tężejącą masę jabłkową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 3) Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleka z mąką i gotujemy budyń, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło przekładamy do miski, ucieramy do białości, ucierając dodajemy stopniowo
Bajeczna Kuchniawanilinowy) ~65g (1 i 1/2 opakowania) proszku budyniowego czekoladowego ~450ml mleka ~3 łyżki cukru (użyłam 2 łyżek fruktozy) wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temp. pokojową więc wyjmij je ok.2-3 godziny wcześniej z lodówki. Z 450ml mleka na budyń odlać pół szklanki i rozmieszać w tym mleku budyń razem z cukrem, pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany budyń i mieszać(...)śrenicy 22cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ser. Na środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik (użyłam do tego widelca). Włożyć ciasto do piekarnika i piec 1h. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia. W moim przypadku na całą noc, bo upiekłam sernik wieczorem ;) W czasie pieczenia nie otwierajcie
chili & sugarnaszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)razem i rozprowadzam odrobiną mleka, Resztę mleka gotuję z cukrem i cukrem waniliowym, a na gotujące wlewam przygotowany budyń. Gotowy przykrywam folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód
Ciasteczkowy PotwórPolewę czekoladową zamieniłam na cytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy: 7 białek 250 g cukru(...)papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Krem budyniowy: Z mleka odlać szklankę mleka resztę zagotować z cukrami. W szklance mleka zmiksować żółtka i mąki na jednolitą masę. Wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce
Ala piecze i gotujeSkładniki na tort o śr. 20cm Biszkopt (Słodki pomysł): 230g mąki tortowej 70g kakao ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1¼ łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 200ml mleka 200g drobnego cukru 150ml oleju Nasączenie: 100ml kawy zbożowej na mleku 1 łyżeczka cukru Krem Ferrero rocher: 200g serka mascarpone 100g kremu orzechowo-czekoladowego 60g mlecznej czekolady 40g deserowej czekolady 50g prażonych orzechów(...)oreo Listki mięty Sposób przygotowania Biszkopt: Jajka, mleko, cukier oraz olej miksujemy na średnich obrotach kilka minut. Kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz mąkę przesiewamy i partiami dodajemy do mokrych składników. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (ja używam normalnej płaskiej blaszki i wysokiego rantu). Przelewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladzie