ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:343/512)

BISZKOPTOWE BABECZKI Z PORZECZKĄ 134

łyżka cukru pudru 150 g serka mascarpone porzeczka czerwona A jak to zrobić:   Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodawać po trochę cukru i ubić na sztywno. Dodać żółtka i dobrze zmiksować. Dosypywać mąkę (najlepiej ją wcześniej przesiać) z sodą i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Nałożyć do foremek i piec 12-15 minut

Kuchnia w opałach
Tort na różowe przyjęcie 196

kremówki do osobnej miski. Do pozostałej części dodajemy serek mascarpone i Grenadinę. Dokładnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy lekko przestygnie dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę. Po wymieszaniu nakładamy masę czekoladową na dolny krążek biszkoptu. Rozprowadzamy równo zachowując około 1 cm marginesu od krawędzi ciasta. Następnie na warstwę czekoladową nakładamy warstwę różową. Wygładzamy

Przysmaki Karolki
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 485

podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce(...)jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 torebka budyniu czekoladowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2  łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo: ok. 30 sztuk herbatników zwykłych 5-10 dkg białej czekolady do dekoracji 1. Obrane, oczyszczone gruszki

Maślane ciasteczko
Tort Maestro 227

kremówki 36 % 500 g białej czekolady 45 g cappuccino w proszku Krem chałwowy 300 ml śmietany kremówki 36% 250 g mlecznej czekolady 200 g chałwy waniliowej 125 g serka mascarpone Nasączenie 250 ml zaparzonej herbaty 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 800 g masy cukrowej białej 250 g masy cukrowej czarnej Biszkopt Białka(...)sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez

Wędrówki po kuchni
Czekośliwka z makiem i kremem 163

mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, posiekaną czekoladę oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. 1/3 ciasta

Nie tylko w kuchni
Sernik czekoladowy z gruszkami 281

papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się połączą. 5. Na końcu(...)dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód.     6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut

Mała Cukierenka
Deserowe spaghetti z pieczonym jablkiem i czekoladowa nuta 177

puder. Po godzinie sprawdzamy twardość naszych serduszek czekoladowych. Ja zostawiłam je na noc- po przebudzeniu sprawdziłam - były idealne. Delikatnie wyjmujemy z silikonowej formy, następnie delikatnie łyżeczką napełniamy masą  mascarpone nasze czekoladowe serca. Odkładamy do lodówki. Kolejnym etapem jest "obcięcie czapeczek" :) jabłkom i wydrążenie ich w taki sposób aby nie zrobić w nich  dziury na wylot . Następnie do wydrążonych(...)Dodajemy cukier puder   - dolewamy roztopioną czekoladę. Mieszamy mikserem przez około 5 minut Następnie wyrabiamy w rękach masę. Na folii kładziemy masę i przykrywamy ją również folią. Następnie wałkujemy - ciasto dzięki folii nie przykleja się ani do blatu ani do wałka. Skoro chcemy zrobić spaghetti musimy masę rozwałkować bardzo cienko.  Gdy uda nam się to osiągnąć, wycinamy długie cienkie

dlaSmaQ
Tarta kokosowa bez pieczenia 158

ciasto I mimo, że ja osobiście uwielbiam jabłeczniki, serniki czy inne ciasta klasyczne to jednak ten dodatek czekolady zawszy zrobi dobrą robotę. Ale do rzeczy: przepis poniżej. Korzystajcie ponieważ ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Składniki na tartę kokosową bez pieczenia na tortownicę 19-20 cm: Spód: – 120 g herbatników kakaowych – 80 g masła Herbatniki blendujemy(...)pieczenia i przesypujemy do niej naszą ciasteczkową masę. Ugniatamy ją widelcem, a potem dnem szklanki tak żeby powierzchnia była jednolita. Foremkę wstawiamy do lodówki. Krem: – 200 g mascarpone – 120 ml zimnej śmietanki kremówki 30% – 2 łyżki cukru pudru – 3 łyżki wiórek kokosowych – 2 garście suszonej żurawiny Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy

Relaxtime
Torcik z owocami w galaretce 225

Torcik z owocami w galaretce Pyszne, piękne i bardzo efektowne ciasto z owocami. Nie mogę powiedzieć, że jest bardzo łatwe w wykonaniu, ale robiłam je pierwszy raz i obyło się bez problemów, wyszło dobrze, więc myślę, że warto poświęcić trochę czasu i pracy, aby wykonać to cudo. Bardzo polecam na szczególne okazję, efekt wow wśród gości gwarantowany! Tort dobrze się(...)służyła raczej tylko do ozdoby, ale nie, również była zjadana ze smakiem, na talerzykach została tylko mięta, szypułki od truskawek i skórka z pomarańczy Kilka uwag praktycznych: do wykonania ciasta potrzebny będzie rant (średnica 17-20cm) wysokość minimum 12cm, folia rantowa o wysokości min. 12 cm (choć słyszałam też historie, że ktoś zamiast folii używał plastikowych podkładek na stół

Blog z Apetytem
Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 510

ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego  owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny  Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody  sok z cytryny cukier(...)dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papier do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.Biszkopt ciemny.Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy

Malinowe Pocałunki
Sernik czekoladowy z gruszkami 186

papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski przełożyć gotowy ser na sernik i serek mascarpone. Dodać cukier i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się połączą. 5. Na końcu(...)dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód.     6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut

Mała Cukierenka
Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami 181

mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego) - 4 łyżki oleju rzepakowego Masa z mascarpone: - 500 g serka mascarpone - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru - esencja waniliowa i rumowa (do smaku) Dodatkowo: - świeże maliny - cukier puder do oprószenia Do przygotowania naleśników nie będzie potrzebny robot. Wystarczy trzepaczka lub rózga(...)mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili, aż znikną grudki mąki. Dodajemy olej – łączymy składniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, następnie porcję ciasta (jeżeli jest za gęste dodajemy wody mineralnej). Rozprowadzamy po całej patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Gotowy przekładamy na talerz i przykrywamy drugim talerzem, aby naleśniki

mojewypiekiinietylko
Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami 206

mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego) - 4 łyżki oleju rzepakowego Masa z mascarpone: - 500 g serka mascarpone - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru - esencja waniliowa i rumowa (do smaku) Dodatkowo: - świeże maliny - cukier puder do oprószenia Do przygotowania naleśników nie będzie potrzebny robot. Wystarczy trzepaczka lub rózga(...)mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili, aż znikną grudki mąki. Dodajemy olej – łączymy składniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, następnie porcję ciasta (jeżeli jest za gęste dodajemy wody mineralnej). Rozprowadzamy po całej patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Gotowy przekładamy na talerz i przykrywamy drugim talerzem, aby naleśniki

mojewypiekiinietylko
Sernik z Nutellą i chrupiącą śmietaną 118

ciasta adwokatowego.  Nie zaopatrzyłam się w ten żółtkowy likier,  natomiast nutellę w swej szufladzie posiadam zawsze. Zawsze. I gwarantuję, sernik smakuje wszystkim. Wszystkim :) Składniki : na tortownicę o średnicy 24 cm na spód: 100 gram herbatników petitków 50 gram roztopionego, ostudzonego masła masa serowa: 1 kg sera wiaderkowego - tym razem użyłam wiaderka Pilos z Lidla 250 gram serka mascarpone(...)niej nutellę i rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę.  Miksujemy do połączenia. Do pozostałej jasnej masy dodajemy cukier waniliowy. Na ciasteczkowy spód w tortownicy wykładamy  naprzemiennie jasne i ciemne ciasto,  tworząc łaciatą masę serową. Powierzchnię wyrównujemy. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni,  obok tortownicy kładziemy naczynie wypełnione gorącą wodą  ( użyłam żaroodpornej formy do keksa ). Pieczemy około

Kronika Piekarnika
CIASTO BISZKOPTOWE Z GALARETKĄ I MALINAMI 190

mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. To stary przepis mojej mamy. Na każde jajko przypada łyżka cukru i łyżka mąki. Ważne, by dobrze ubić same białka, co zapewni puszystość ciastu. Mój biszkopt był dość wysoki,myślę iż wystarczyłby taki z 5 jaj, choć on jest tak pyszny, że może być i taki wysoki... Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 37x24cm(...)miksera umieścić mascarpone i kremówkę, dodać łyżkę pudru i ubić. Gdy masa będzie już wystarczająco sztywna wlewamy schłodzoną (150g) galaretkę i dokładnie mieszamy.  Gdy masa lekko tężeje (trwa to chwilę, masa śmietanowa jest zimna, galaretka również) wykładamy ją na schłodzony biszkopt (boki blaszki dokładnie wyłożone papierem do pieczenia (wysoko), by nie uciekła nam galaretka pod spód ciasta

Smaczne Zdrowe