ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:336/512)

Ciasto cassis 157

Ciasto na co dzień i od święta. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Połączenie czekoladowego ciasta, czarnej porzeczki, lekkiego kremu śmietankowego zwieńczone bezą.... mniam... CIASTO CASSIS Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru  100 g mąki 1 łyżka oleju 3 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki likieru porzeczkowego 3 łyżki wody krem(...)serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka kakao dodatkowo: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Bon appetit mon amie
Pyszny deser Tiramisu 501

regionu Włoch, w którym jest przygotowywany. Zazwyczaj jest to prostokątne ciasto, które składa się z kilku warstw. Układa się je naprzemiennie zaczynając od biszkoptów (zazwyczaj wybierane są specjalne sztuki o podłużnym kształcie), które są maczane w kawie lub likierze. Następnie nakładana jest masa - jej najważniejszym elementem jest serek mascarpone. Te obie warstwy układane są jedna na drugą, aż do momentu

Gotuję Testuję
Leśny tort urodzinowy 202

przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki

Kulinarna (nie)codzienność
Kokosowe naleśniki a’la rafaello 226

smak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej. Składniki: ciasto 500 ml mleka 3,2% 340 g mąki pszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka smalcu aromat migdałowy krem 250 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych 50 g migdałów w płatkach

Ciasta z tradycjami
Leśny tort urodzinowy 250

przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki

Kulinarna (nie)codzienność
Rolada bezowa z truskawkami 357

swoje urodziny zamiast tortu. Powiem Wam, że jeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Beza: Białka ubić, stopniowo dodając cukier

Smakołyki Asi
czekoladowe babeczki z jagodowym kremem 145

pieczenia i kakao, stopniowo dodając pianę z białek gdyż ciasto jest dość gęste.  Przelej równo do formy na muffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki, w środku zrób dziurkę ( pisałam  kiedyś, że dziurkę zrobiłam drylownicą do wycinania gniazd z jabłek). opakowanie serka mascarpone 2 czubate łyżki mrożonych jagód 2 łyżki cukru pudru Jagody

AZgotuj!
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 200

sobie czystą ściereczkę, rozłożyć ją na deskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem: 500 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone; 70 ml likieru advocat; 3 łyżki cukru pudru; 200 g truskawek

In my kitchen
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 208

dużych jajek  3/4 szkl mąki pszennej   1/4 szk kakao  1/2 szkl cukru  Masa:  ok 1200 ml śmietany kremówki 30 %  500 g serka mascarpone  4 łyżki cukru pudru  małe opakowanie cukru waniliowego  Dodatkowo:  400 g mrożonych wiśni bez pestek  cukier do smaku   kardamon  100 ml wina(...)dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.  Biszkopt ciemny Ubijamy białka na sztywno dodając partiami

Malinowe Pocałunki
Tiramisu z żelką truskawkową 487

słodka poezja smakowa , najlepiej smakuje dobrze schłodzony z filiżanką mrożonej kawy. Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu. Składniki na blaszkę 23/27 cm 500 g biszkoptów savoiardi Krem: 500g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 8 łyżek cukru pudru 4 żółtka Żelka truskawkowa: 500 g truskawek 1 łyżka cukru ½ szklanki wody 1 galaretka truskawkowa Poncz kawowy: 400 ml naparu z mocnej(...)rozpuścić, zostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Krem: Żółtka jaj ubić z cukrem pudrem do uzyskania gęstej kremowej masy-masa powinna potroić swoją objętość, miksując dodawać po łyżce sera mascarpone aż do skończenia. Osobno ubić śmietankę na gęsty krem, połączyć   z masą jajeczną , delikatnie szpatułką   lub mikserem na najniższych obrotach wymieszać. Masę podzielić na trzy części. Składniki ponczu

Wanilia i Kardamon
TORCIK POMARAŃCZOWE TIRAMISU 149

Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 500 g serka mascarpone 4 żółtka 50 g tabliczki gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżki cukru skórka z 1/2 pomarańczy(...)formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Masa: Żółtka łączymy z cukrem, a następnie ubijamy mikserem na parze, aż masa jajeczna będzie jasna i gęsta. Studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zimną masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone, startą czekoladą i aromatem

Kuchnia MagdaLeny
TORCIK POMARAŃCZOWE TIRAMISU 170

Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Masa: 500 g serka mascarpone 4 żółtka 50 g tabliczki gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki soku z pomarańczy 4 łyżki cukru skórka z 1/2 pomarańczy(...)formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Masa: Żółtka łączymy z cukrem, a następnie ubijamy mikserem na parze, aż masa jajeczna będzie jasna i gęsta. Studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zimną masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone, startą czekoladą i aromatem

Kuchnia MagdaLeny
Przekładaniec masą śmietanową 158

tortownicy..odpięłam obręcz i "wypuściłam galaretki na wolność "..na wierzch ciasta ułożyłam [prawdę mówiąc wcisnęłam w nasiąknięte ciasto] biszkopty , położyłam talerz i całość przewróciłam , aby ze spodem ciasta zrobić tak samo , czyli ułożyłam biszkopty i znów przewróciłam spowrotem i wstawiłam do lodówki...Nie wyglądało to zbyt pięknie...ale przynajmniej wszystko trzymało się razem i można było ukroić(...)zjeść. Biszkopt 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa śmietanowa 750 ml śmietany 30 % [u mnie 660 ml] 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru aromat cytrynowy  1 galaretka agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty [ nie dałam

Moje domowe kucharzenie
MINI TORCIK KRÓLOWA ŚNIEGU 138

tygodnie ale u mnie w kuchni pomału przygotowujemy się do świąt. Na razie są to testy i przymiarki.  Przygotowałam więc wczoraj mini torciki białe i delikatne jak śnieg. Ciasta pięknie wyglądają... zimowo... i zachęcają do jedzenia. W smaku przeważa kokosowa nuta, za którą ja z mężem mogłabym się dać pokroić. Biszkopt jest migdałowy. Mini torciki są przygotowane na konkurs(...)mascarpone wraz z cukrem pudrem i mieszamy. Na blat biszkoptowy wykładamy krem kokosowy i przykrywamy drugim mini blatem. Na to znów nakładamy krem kokosowy i przykrywamy kolejnym mini blatem. Nasze mini torciki i smarujemy go kremem. Obtaczamy brzegi wiórkami kokosowymi. Wierzch babeczek ozdabiamy dekoracją cukrową. Zapraszam również do obejrzenia filmu, w którym firma #BEKO pokazuje jak sprytnie pokroić ciasto

Kuchnia w oparach
Deser z malinowym coulis 274

Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Deser z malinowym coulis By Piotr 10 września 2018 Składniki: Malinowe coulis maliny - 300g cukier - ok

Pogotujmy.pl