masła (prawdziwego, min. 82% tłuszczu) ½ szklanki mąki pszennej łyżeczka cukru szczypta soli 2 jajka SKŁADNIKI NA KREM: 200 ml śmietanki min. 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru ŚmietanFix truskawki A jak to zrobić: EKLERKI: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło(...)całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego(można też ciasto wyłożyć na blachę łyżką). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy ciasto w formie prostokąta, zostawiając 2 cm. odstępy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni
Kuchnia w opałachcytryny ¾ szklanki przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru Krem do tynkowania 160 g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) 60 g cukru pudru 240 g serca mascarpone ¼ szklanki soku z Żórawiny + łyżeczka żelatyny rozrobiona w 3 łyżkach gorącej wody Drip 5 g białej czekolady łyżeczka oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSAżyczy. Wam również życzę w tym nowym, 2015 roku wszystkiego, co najlepsze; żeby dni były długie i słoneczne, autobus nigdy się nie spóźniał, książki zawsze były ciekawe, a ciasta słodkie i pyszne. Żeby marzenia się spełniały, a plany ziściły. Żeby nigdy nie zabrakło prądu ani ciepłej wody, a naczynia zawsze zmywał ktoś inny. Żeby ten nowy rok był lepszy(...)Deser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt mu się nie oprze.Jeśli nie używacie w kuchni surowych jajek, można je zastąpić pasteryzowanymi. Można też przygotować krem z mascarpone i bitej śmietany - też będzie pyszny, ale to już jednak nie to samo...To tiramisu zrobiło u nas furorę, i choć sycące, zniknęło błyskawicznie. Jeśli macie w domu jeszcze trochę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymiarach 22-26 cm i podwoić składniki. Składniki na biszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych(...)zrobić Tort Raffaello? Biszkopt pieczemy według przepisu . Mój piekłam w 2 foremkach o średnicy 18 cm. W zależności od tego czy pieczecie biszkopt w 1 czy 2 foremkach ciasta będzie mniej lub więcej więc będzie potrzebowało mniej lub więcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc
Ciastkozercysię jeszcze na blogu pojawiały. Całościowo ciasto komponuje się bardzo dobrze. Jest słodkie, oczywiście, ale nie jest to słodycz zniechęcająca, tylko taka doskonale wyważona – z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek. Polecam:) Spód: 2 op. ciasteczek typu Pieguski z czekoladą 60-65 g masła Sernik: 500 g dobrej jakości twarogu 500 g mascarpone 1 i 1/2 szkl. cukru
Smaki Na Talerzutortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej czarnej herbaty Krem kajmakowy: 150 g śmietanki 30 % 125 g serka mascarpone 3 łyżki kajmaku 1 łyżka kakao Śmietankę
Słodki sentymentDotychczas ciasta z rabarbarem robiłam zawsze w wersji pieczonej, tym razem postanowiłam zrobić coś na szybko, taki klasyczny sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem na wierzchu i wiecie co ? To był strzał w 10, ten sernik smakuje po prostu obłędnie. Składniki: 400 ml śmietany 30% 250 serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki mleka słomka ptysiowa
Cynamonowe szczęścieciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić. Rozkroić wzdłuż na pół. Składniki na krem: * 450 ml śmietany kremówki 36% * 260 g batonów Milky Way * 500 g serka mascarpone Wykonanie: Do garnka wlać śmietanę kremówkę, podgrzewać
Zrób to smaczniebiszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Krem orzechowy: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów ) 1 płaska łyżeczka żelatyny szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone Wykonanie: 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze
kolorowotorcikowomascarpone. 5. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone, rozpuszczoną czekoladę i wiórki kokosowe. 6. Nasącz pierwszą część biszkoptu, posmaruj dżemem, wyłóż 1/3 kremu i rozłóż połowę pokrojonego w kostkę ananasa. Na drugiej części wykonaj te same warstwy co na pierwszej. 7. Nasącz ostatnią część biszkoptu, wyłóż pozostałą część kremu i posyp wiórkami. 8. Ciasto powinno zostać w lodówce przez kilka godzin
A Ty Smakuj Mnieminut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Będziecie potrzebowali także 2 galaretki malinowe, lub truskawkowe 300 g malin lub truskawek (mogą być mrożone) 800 ml śmietany kremówki 300 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkąpieli wodnej. Ostudzić. Śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Powoli dolać chłodną, ale wciąż płynną czekoladę , cały czas miksując. Szybko i dokładnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód, wyrównać wierzch. Truskawki (dowolna ilość) umyć, obrać, pokroić w plasterki lub nie (można ułożyć truskawki w całości) i udekorować ciasto. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Słodkie inspiracjeNie ma to jak obdarowywanie bliskich upominkami – zwłaszcza tymi słodkimi :) Dzięki temu możemy pokazać jak ów osoby są ważne w naszym życiu i jak to
Kuchenne Wariacje