Każdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci.
Niezły MłynekTort cytrynowo-kokosowy / Lemon curd and Coconut Birthday Cake Dziś zapraszam na tort cytrynowo-kokosowy z lemon curd i kremem ze śmietanki, mascarpone i wiórków kokosowych . Będzie idealny nie tylko na urodziny, ale również na wszelkie spotkania rodzinne, w tym zbliżające się Święta. Mój biszkopt do tortu przygotowuje się bardzo łatwo, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Ubijamy całe(...)więcej 3 cytryny), szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 2 żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, 6 łyżek masła na krem z mascarpone: 600 ml śmietanki 36%, 300 g mascarpone lub 250 g mascarpone i 50 g serka śmietankowego (kanapkowego), cukier puder do smaku, duża szczypta mielonej wanilii, 1/2 szklanki wiórków kokosowych (u mnie trochę mniej) mocna herbata
Lekcje w kuchnicytrynową, przygotowana na wzór szarlotki królewskiej. Gdy nie mamy czasu na bawienie się z jabłkami, zawsze możemy użyć gotowych jabłek ze słoika. Natomiast masa orzechowa wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz pokruszonej Princessy orzechowej - ta masa jest genialna! Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie(...)cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa jabłkowa: Jabłka
Kuchnia MagdaLenyczarnej herbaty 50 ml rumu 15 ml soku z cytryny Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Krem z gorzką czekoladą i michałkami: 300 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady 7 czekoladowych cukierków „Michałki” Frużelina z wiśni: 150 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek(...)kakao, delikatnie wmieszać rózgą lub ręcznie szpatułką, robić to bardzo delikatnie aby nie utracić konsystencji piany, a jednocześnie dobrze wmieszać mąkę, to jest gwarancja puszystego biszkoptu. Gotowe ciasto wylać do wyłożonego pergaminem rantu, wygładzić i piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut. Przed końcem pieczenia, sprawdzić biszkopt drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Upieczony biszkopt upuścić równo na podłogę
Wanilia i KardamonCzas czytania: 2 min Znów sernik tym razem sernik z czarną porzeczką. Sernik to jeden z najbardziej ulubionych deserów przez moją rodzinę i w związku z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Sernik na spodzie z orzechami jak każdy sernik być powinien jest kremowy i rozpływa się w ustach. Powstał z myślą o mojej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Wczoraj był dzień z tych, kiedy to bardzo mam ochotę na coś słodkiego, ale na stanie w kuchni i pichcenie, to już
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Przepis na masę serową jest dość klasyczny, choć wzbogacony o nutę aromatycznej świeżej skórki pomarańczy . Sernik po wystudzeniu dodatkowo dekorujemy dżemem z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Beza z kremem cytrynowym Jeśli chodzi o składniki do przygotowania bezy , to trzeba powiedzieć, że lista jest krótka dwa lub trzy produkty
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Tiramisu, deser dobry na każda porę roku i na każdą okazję, deser idealny! W okresie wiosennym polecam tiramisu truskawkowo-migdałowe. Niebiański deser
SprawdzonaKuchnia.plDelikatne, wytworne i obłędnie smakuje, tak można opisać w wielkim skrócie ciasto Raffaello. Przypomina smakiem znane nam czekoladki o tej samej nazwie. Bardzo elegancko się prezentuje i z pewnością zada szyku na stole, na wytwornym przyjęciu. Stopień trudności do ogarnięcia przez amatora cukiernika i szczerze polecam Z pewnością rodzina i znajomi będą zachwyceni i będziecie wracać do przepisu jeszcze(...)jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 500 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone tabliczka białej czekolady 200 g wiórków kokosowych Dodatkowo wiórki kokosowe opcjonalnie czekoladki Raffaello do dekoracji Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Blaszkę 21/21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubijamy
gotuj ze mnąMalinowa chmurka na biszkopcie, nie na kruchym, tak nam bardziej smakuje, jest leciutka i smaczna. Ciasto ładnie si ę prezentuje, mo ż na go z powodzeniem zrobi ć przy r ó ż nych okazjach. Biszkopt 7 jajek 7 ł y ż ek cukru(...)skrobi ą ) pó ł ł y ż eczki proszku do pieczenia ---------- Masa : ś mietana 30 % 2 ś mietan fixy 250 g mascarpone, ------- 2 galaretki malinowe + 800 ml wody Maliny mro ż one (400- 500g) ------ Beza do chmurki 4 bia ł ka 150g cukru 2 p ł askie ł y ż eczki m ą ki ziemniaczanej Biszkopt: Z podanych
Takie tam pichcenie