ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:969/1309)

Piątkowo - naleśnikowo - cynamonowo 154

życia należy :)...więc na rozpoczęcie weekendu proponuję słodkie naleśniki. Niby nic takiego, zwykłe naleśniki ale jakże pyszne, puszyste, mięciutkie z kremem serowo- cynamonowym. Na początek przepis na podstawowe ciasto naleśnikowe : 30g masła 250g mąki pszennej 2 jajka 250g mleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Masło rozpuszczam a następnie dodaję wszystkie składniki, miksuję i odstawiam(...)cukier cynamonowy 100g śmietany 12 lub 18% 400g twarogu Jajko, cukier, cukier wanilinowy i cynamonowy ucieram przez kilka minut. Następnie dodaję ser i śmietanę. Wszystko miksuję na puszystą masę.  Naleśniki smażę na patelni z obu stron na złoty kolor. Każdy krążek smaruję masą serowo-cynamonową i  składam w kopertę lub rulon. Naleśniki nadają się od razu do zjedzenia

Olikowa kuchnia
Słonecznikowiec 394

Często robię to ciasto bo bardzo nam smakuje. Puszysty i delikatny biszkopt z pysznym kremem z dodatkiem karmelizowanego słonecznika. W wersji dla dorosłych polecam dodać spirytus, jeśli dla dzieci a bardzo lubią pominąć. Składniki: Biszkopt kakaowy (upiec 2 biszkopty) 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik(...)słonecznika łuskanego Kresto 1 szkl cukru pudru 180 g margaryny 2 łyżki cukru waniliowego Krem puszka masy krówkowej (500g) 250 g margaryny lub masła 50 ml spirytusu Przygotowanie: Biszkopt  Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej

Ala piecze i gotuje
Sernik łaciaty bez pieczenia 83844

lecie, choć wtedy najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ale również w każdej innej porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować. Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie serka homogenizowanego, mascarpone i śmietanki 30%, uzupełnione o dodatki takie jak czekolada biała i deserowa, a także kakao. Można wszystkie(...)podzielenie tych składników na dwie warstwy - typową dla serników, powstałą z serka homogenizowanego i mascarpone, oraz lżejszą, powstałą z duetu serka i śmietanki 30%. Dla efektu wizualnego część masy została połączona z ciemną czekoladą i kakao, aby nasz sernik uzyskał łaty, a na wierzchu - efekt marmurkowy. Sernik łaciaty bez pieczenia Składniki: spód 10 herbatników 8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki

Smakołyki Bereniki
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 244

jest zupełnie niewyczuwalny. Ułatwia on za to rośnięcie i służy jako baza tłuszczowa. Przez jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwą czy roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowych i banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru(...)oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję do sypkiej mieszanki majonez, sok z cytryny i żółtka. Ucieram wszystko razem. Powstaje dość grudkowata masa, jak wilgotny piasek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam żurawinę i znów delikatnie

W kuchni Karmel-itki
Galaretka z czerwonych porzeczek 173

cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż porzeczki będą prawie rozgotowane. Przygotowujemy drugi garnek i sito o gęstym splocie wielkości średnicy garnka. Przelewamy masę porzeczkową na sito i przecieramy. Jeśli nie mamy sita możemy przecisnąć porzeczki przez gazę. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy pozostały cukier i gotujemy przez ok. 5 minut, cukier musi(...)gorące wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa.   The post Galaretka z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z suszonymi śliwkami 197

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik z suszonymi śliwkami, powidłami śliwkowymi i ziarenkami z wanilii na spodzie z ciasteczek Oreo. Mniam <3 Sernik inspirowany jest

My Culinary Art
Bezy ( lepszy przepis) 179

Składniki: ( na 33 sztuki) 4 białka z niewielkich jaj ( ok.132g białek), szczypta soli, 200g cukru pudru, 15g cukru waniliowego. Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę ( po

W kuchni u Moniki
Sernik na zimno z wiśniami i galaretką 147

Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm) : Spód: 150 g ciastek Oreo 40 g masła Ciasteczka pokruszyć, ja to robię w moździerzu. Masło roztopić, połączyć dokładnie

Moja Galeria Smaku
Syrop czekoladowy 99

Syrop czekoladowy...własnoręcznie zrobiony...pycha...do lodów, deserów..a nawet do podjadania bez niczego.. 1/3 szkl. kakao 1/2 szkl. wody 1 i 3/4 szkl.cukru 1

Moje domowe kucharzenie
Wytrawne gofry serowe z boczkiem 219

Idealne rozpoczęcie dnia zaczyna się od dobrego śniadania. Moja propozycja na dzisiaj to gofrowa kanapka z twarożkiem i kiełkami. Gofry są na bazie sera gouda z

Niezły Młynek
860. Chałka smażona w maśle orzechowym. 165

Orzechowe tosty francuskie* z gruszką *z masłem orzechowym, z domowej chałki  I jakbyście byli zainteresowani to wczorajszy post uzupełniłam o przepisy ;) Przepis: 2 grube kromki

More food, love and dreams
SERNIK CZEKOLADOWY 229

Sernik czekoladowy chodził za mną … chodził i wychodził!Intensywnie czekoladowy , ale nie gorzki …Delikatny …Niesamowicie kremowy i puszysty …Dzięki dodatkowi polewy z

Ostra na Słodko
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 145

Rozwałkowujemy na kształt formy z lekką zakładką (może być potrzeba lekko podsypywać mąką) i wykładamy formę (do ceramicznej włożyłam bez natłuszczania, ale już blaszaną trzeba wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w 180 stopniach jakieś 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia). Nadzienie: Szparagi myjemy, osuszamy i odrywamy (lub odcinamy) zdrewniałe końce. Podsmażamy krótko na patelni(...)roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i przyprawy, mieszamy dokładnie. Wykonanie: Na podpieczony spód wykładamy szparagi, suszone pomidory (można je lekko pokroić, ale ja się nie chciałam z tym bawić), ostrożnie zalewamy masą jajeczną i obsypujemy szczypiorkiem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż jajka całkowicie się zetną (u mnie trwało to blisko 25 minut

Kolorowy Przepisownik
FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi 199

orzeźwiający, wywołujący tęsknotę za latem. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to żelatyna i jej nieudolne rozpuszczenie. Tsaaa, gruuudki... Nie wiem czemu, ale zawsze miałam z tym kłopot. Mimo wszystko masa jest dość zbita,  tylko  przy rozkrajaniu należy zachować szczególną ostrożność.   Pamiętajcie, by tartę dekorować przed samym podaniem, gdyż kiwi nie współpracuje z żelatyną. Do dzieła! ;) Składniki(...)malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.  na jogurtowe nadzienie: duże opakowanie jogurtu naturalnego, ok. 400 g 200 g serka wiejskiego 2 łyżki dowolnej mąki, u mnie ryżowa 2 czubate łyżki płynnego

Kuchnia Ellie
Ciasto kokosowe z borówkami 133

nich jakieś ciasto. W sieci wpadł mi w oko przepis na ciasto kokosowe z dodatkiem tych owoców i postanowiłam go wypróbować ;) Ciasto okazało się pyszne, a do tego stosunkowo proste w przygotowaniu - gorąco wszystkim polecam. Ilości podane są na blachę o wielkości 20x30cm. Składniki : 400g borówek 2 jajka 100g miękkiego masła 100g(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blachy wysypać równą warstwą borówek, skropić je sokiem z cytryny. Masło ubić z cukrem na jednolita masę, następnie dodać jajka, creme fraiche, wiórki kokosowe i mąkę, dokładnie ubić. Masę ułożyć na owocach, na wierzchu posypać je pozostałymi borówkami

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania