gładkiej konsystencji. Masę dzielimy na 7 części i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (kolory po upieczeniu stają się intensywniejsze) -dokładnie mieszamy. Na warstwę fioletową oddzielamy najwięcej masy, a na czerwoną/różową najmniej.Tortownicę (ok. 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i na sam środek formy powoli wylewamy kolejno kolory: fioletowy, granatowy, niebieski, zielony(...)wyłączamy piekarnik, na kilka minut jeszcze zostawiamy w piecu, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Gdy sernik całkowicie ostygnie ubijamy śmietankę, pod koniec dodając fix i cukier puder.Wykładamy na ciasto i całość posypujemy kolorową posypką.źródło inspiracji: makaodkuchni.plMoje posty
Słodka Stronaobok domu, lub podjadane podczas zbiorów w babcinym ogródku. Bardzo dobrze je wspominam i delektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory, których smak będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd. ] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)drugiej misce łączymy składniki mokre. 2. Następnie łączymy suche i mokre składniki razem, dodajemy porzeczki i mieszamy łyżką, do połączenia składników. 3. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 2/3 ich wysokości. 4. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym
Pasja SmakuKażdy kto kocha szarlotki koniecznie powinien zrobić sobie kilka takich słoików na zimę. Niezastąpione podczas wypieków, gdy nie mamy czasu na bieżąco prażyć jabłek. Dla kogo
Mania Wypiekania(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCześć! Planujecie jakąś uroczystość niebawem, a może chodzi za Wami coś słodkiego? Jeżeli tak, to ta propozycja przypadnie Wam do gustu! Pyszny, prosty w wykonaniu torcik
SMYKWKUCHNIOrzeźwiający, kolorowy i mega smaczny torcik serowy z musem truskawkowym. Przygotowałam go na naszą 26 rocznicę ślubu :) Ozdobi każdy stół i wywoła uśmiech na
Takie tam pichcenieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Najczęściej stosowaną dietą podczas typowego odchudzania jest dieta ubogoenergetyczna. Zapewne mało kto wie, że
IzaGotujeCałkiem zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest! Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: 40 dkg mielonej szynki 10 dkg otrąb owsianych 1 średnia cebula pokrojoną w drobną kostkę 1/2 papryki czerwonej pokrojoną drobną kostkę 1 ząbek czosnku
kgwjanczewoBardzo wilgotne, lekko zakalcowate ciasto czekoladowe z dodatkiem buraczków ćwikłowych. Było już ciasto marchewkowe wiec pora na ciasto buraczane. Dzięki swojej konsystencji nie czuć wcale, że jest z dodatkiem jakiegokolwiek warzywa. Z żółtkami (bez białek), bez mleka, starszemu dziecku średnio przypadło do gustu, za to młodszy bardzo chętnie zjadł wszystkie porcje. 6 dużych łyżek mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowane buraczki razem z olejem zmiksować w malakserze na gładką masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Resztę składników wymieszać w oddzielnym naczyniu - mąkę,proszek dopieczenia, kakao przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Do masy buraczanej dodać składniki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, paprykę pokroić w kostkę, cukinię i pomidor w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidora(...)żółty ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wyłożyć wedle uznania warzywa i szynkę, po czym całość zalać masą i posypać po wierzchu oregano. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Tartę można podawać na ciepło lub jeść na zimno
Passions hobbies lifesmaku nie jest przesłodzone. W sam raz jako dodatek do gorącej kawy dla gości w jesienny, chłodniejszy dzień. Kolorystyką też odrobinę nawiązuje do złotych liści ;) Polecam wypróbować :) Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 mąki(u mnie to była pół na pół gryczana i orkiszowa razowa) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)minut, dodać po jednym żółtku. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na tortownicę(u mnie 24cm) i piec w 180st. ok. 20-25 min. do suchego patyczka Masa jabłkowa: 3 duże jabłka (najlepsze są szare renety lub inne lekko kwaśne) 2 galaretki poziomkowe Galaretkę rozpuścić w 700ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać
FitKottort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem(...)odcisnął się potem na bezie. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach
maniapieczeniaJest to szczególnie przydatne podczas nieprzewidzianego braku prądu, gdy przybycie naszych gości jest bliskie. Hitem wśród deserów przygotowywanych na grillach gazowych mogą być babeczki. Babeczki z grilla gazowego Składniki: Ciasto: 300g masła 300g gorzkiej czekolady dobrej jakości 300g cukru 1 łyżeczka wanilii 10 jaj, żółtka i białka osobno trochę startej skórki z cytryny Glazura: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)Masło, czekoladę i połowę cukru rozpuścić w rondelku. Wymieszać żółtka z przygotowaną wcześniej mieszanką czekolady. Białka ubić do lekkiej pianki, dodać resztę cukru, wanilię i skórkę z cytryny. Przygotowaną masę czekoladową i białkową wymieszać ze sobą. Wlewać do foremek do pieczenia babek zapełniając nie więcej niż 2/3. Babeczki piec w grillu rozgrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut używając
naRuszciegalaretki cytrynowe 3 galaretki czerwone 16 zimnych lodów lub 16 kostek ptasiego mleczka 3 galaretki malinowe wiórki kokosowe listki mięty PRZYGOTOWANIE : Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy herbatniki. Warstwa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do rondla i prażymy (w razie potrzeby podlać 3-4 łyżkami wody), kiedy jabłka(...)lody lub ptasie mleczko, wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek homogenizowany. Żółtą galaretki rozrabiamy w 1 szklance wrzącej wody i przestudzamy. Zimną galaretkę przekładamy do masy i delikatnie miksujemy. Masę przekładamy na warstwę jabłek. Wstawiamy do lodówki by całość stężała. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i przestudzamy, wylewamy na górę deseru. Wierzch
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki