ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:985/1309)

Różowy truskawkowy tort. 170

nesquik truskawkowy odrobina czerwonego barwnika. 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 40 min. Wyjmujemy z piekarnika i kiedy przestygnie odkrawamy boki biszkoptu(...)smaku). Pod sam koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Do wody wlewamy sok z cytryny i słodzimy do smaku. Pierwszy blat nasączamy wykładamy część masy i przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i pokrywamy masą. Układamy ostatni blat, nasączamy go i przechodzimy do dekoracji. Użyłam tylki 2D. Łyżeczkę masy odłożyłam do miseczki i dodałam czerwonego barwnika. Taką miksturą wysmarowałam

Malinowe Pocałunki
Tarta z karmelem malinowym 181

średnicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu rant nieco opadnie – ale tak ma być, odstawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Maliny blendujemy (ewentualnie rozcieramy widelcem), a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus przelewamy do małego garnka lub rondelka i łączymy ze śmietaną – malinową(...)dwie łyżki wody, a następnie wsypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy, w późniejszym czasie możemy tylko lekko potrząsać patelnią), aż cukier zmieni się w złoto-bursztynową wrzącą masę – czyli karmel. W tym samym czasie podgrzewamy maliny ze śmietaną – do osiągnięcia 80°C (ja czekam, aż zawrze 1 mały bąbelek – oznacza to, że masa

Poezja smaku
Ciasto owocowe z galaretkami (bez pieczenia) 470

ciasto przygotowała moja teściowa. Jest to wariacja na temat torciku , który już Wam pokazywałam. Ciasto lekkie, w sam raz na letnie dni. Dodatkowo jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie wymaga włączania piekarnika. Składniki: ok. 800 g mieszanki owoców (truskawki, maliny, jagody, czereśnie, wiśnie) pół szklanki cukru 3 galaretki 500 ml śmietany 30 % 2 galaretki kilka truskawek lub malin biszkopciki(...)wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopciki. Owoce rozgnieść. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i przestudzić. Wymieszać z owocami i odstawić do lekkiego stężenia. Kiedy masa nie będzie już płynna przełożyć ją na przygotowane biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 2 galaretki rozpuścić w połowie zalecanej wody. Odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić i wymieszać z tężejącą i przestudzoną

Sto kolorów kuchni
Trufle- wersja fitness 148

SKŁADNIKI: 180 g płatków owsianych 30 g otrębów 20 g surowego kakao 40 g odżywki białkowej 40 g budyniu bez cukru 30 g proszku BCAA 20

ClauditteMissCooking
Puszyste ciasto z jabłkami 125

Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z uprażonych, a następnie zmielonych ziaren kukurydzy, pszenicy lub jęczmienia. Dzięki prażeniu ma specyficzny zapach, smak i kolor. Oto przepis na puszyste ciasto z kukurydzianego gofio z jabłkami i płatkami czekolady. Składniki 150 g gofio (lub mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej) 200 ml mleka 3 jabłka 1 jajko 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka(...)misce umieszczamy gofio (lub mąkę) i dodajemy suche składniki - brązowy cukier, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia. Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładka masa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Razem z płatkami migdałowymi dodajemy do masy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę

My Chcemy Jeść
Serniczek - Truskawkowa moc 137

1 kg truskawek 400 g sera białego 1 szkl cukru sok z połowy cytryny 3 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa Żelatynę rozpuścić w połowie szkl wrzątku

Gotowanie jest łatwe
Sernik z musem śliwkowym 178

Cudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem

Kto ugości moich gości?
Pełnoziarnista tarta migdałowo-porzeczkowa 181

uzyskania drobnych grudek. Dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180C. Zimne ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na cienki placek (ok. 3 mm). Przełożyć do formy, docisnąć, gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut. W tym czasie przygotować wypełnienie. Nadzienie(...)drobnego cukru 100 g mielonych migdałów Porzeczki odszypułkować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta i błyszcząca (zajmie to ok.8-10 minut). Wyłączyć mikser. Dodać migdały, delikatnie wymieszać. Na koniec w trzech partiach wmieszać do masy porzeczki. Masę rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Wstawić do piekarnika

Pełny talerz
Akcja pierogowanie - pierogi orkiszowe z farszem z płatków ryżowych Kupiec 184

stolnicę, dodać sól Do wrzątku dodać siemię lniane Powoli dodawać kleik z siemienia do mąki, zagarniać mąkę nożem  Zagnieść elastyczne ciasto (jeśli się klei dodaj trochę mąki) Ciasto rozwałkować dość cienko, nakładać po około łyżeczce farszu i formować pierogi Wrzucać do wrzącej wody, gotować około 3 minuty od wypłynięcia Farsz Chciałam by farsz był lekki i szybki w przygotowaniu(...)Przygotowanie: Płatki ryżowe wrzucić do wrzącej wody, gotować około 2 minuty, aż wchłoną wodę Część truskawek zmiksować, część pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do płatków i gotować jeszcze chwilę - masa ma być gęsta  Jeśli potrzeba możesz dosłodzić np. syropem z agawy Do pierogów nakładaj około łyżeczkę farszu   Pierogi świetnie się komponują z owocami i owocowym sosem

pyszne zdrowości
Tort owocowy szachownica 127

Długo się zbierałam ale w końcu się udało, przygotowałam tort szachownica na urodziny męża. Jako pomocy dydaktycznej użyłam doświadczenia koleżanki Karoliny, która tutaj pięknie wyjaśniła jak

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto kukurydziane na drożdżach 131

Szybkie ciasto drożdżowe z mąki pszennej i kukurydzianej. Jest pyszne, świetnie smakuje np. z konfiturami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 8 dag drożdży, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2/3 szklanki oleju, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Wykonanie: Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mleka i pozostawić do wyrośnięcia(...)minut. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą, dodać jajka roztrzepane z cukrem, wyrośnięte drożdże, mleko i olej. Wymieszać na gładką masę, przelać do przygotowanej formy i odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Trufle czekoladowe 249

Prosty przepis na najlepsze trufle czekoladowe. Pyszne, aksamitne, idealne dla miłośników czekolady. Wystarczy kilka składników i odrobinę chęci aby wyczarować wyjątkową przekąskę do kawy lub herbaty

Oryginalny smak
Czekoladowo - orzechowe batoniki ryżowe 194

To co dzieciaki lubią najbardziej - i nie tylko. Czekolada i orzechy, to jedno z moich ulubionych połączeń. Dzisiaj bardzo prosty sposób na szybki deser

Niezły Młynek
Bananowiec z winogronami (ciasto na zimno) 200

Ciasto na zimno idealne dla dzieci - zielone, bananowe i lekko słodkie. Banalnie proste do przygotowania. Wystarczy kupić kilka galaretek, jogurty naturalne oraz owoce. Bananowiec z winogronami to ciasto, które swoim wyglądem przywołuje wiosnę :) Składniki: 100 g herbatników 2 duże jogurty naturalne (2 x 370 g) 1 mały jogurt naturalny (200 g) 4 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki(...)dodać pokrojone w plasterki banany i powoli wlać ostudzoną galaretkę cytrynową. Za pomocą trzepaczki składniki delikatnie ze sobą połączyć. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, a następnie na to wylać połowę masy jogurtowo-bananowej. Blachę wstawić do lodówki, aby masa stężała. W międzyczasie galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody i ostudzić. Gdy jasna masa stężeje - to wylać

Ugotować
Delikatny truskawkowo- śmietankowy sernik na zimno, na kakaowy spodzie 220

Uwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania