Wielkimi krokami zbliżają się "walentynki" nasuwa się pytanie jaka jest miłość. Słodka, ostra, z nutą fantazji z odrobiną pieprzyku .... można było by tak pisać i
Basia w kuchnipieczenia łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej misie łączymy składniki suche(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta. Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Zapraszam do oglądnięcia wideo z przygotowania Pankejków: Smacznego
Kuchnia Łukaszałyżka śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 420ml mleka, budyń śmietankowy(...)gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do masy, krótko zmiksować. Babeczki napełnić kremem, udekorować malinami i miętą. Smacznego
Z miłości do słodkościshirt. Idę, lecz nie sama. Z wiatrem. I ptasim śpiewem do towarzystwa. Ale... najważniejszy jest On. Kiedy tak chodzimy, czas staje w miejscu. Pozwala się ustawiać. Jesteśmy władcami. CIASTO BRZOSKWINIOWO - KOKOSOWE. (znów autorką jestem ja;) biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam sztywną pianę. Zółtka utarłam z cukrem. Dodałam(...)brzoskwinie szklanka wiórków kokosowych Brzoskwinie obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Kisiel przygotowałam według przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody. Do gorącego kisielu dodałam owoce, dokładnie wymieszałam. Ciepłą masę wylałam na biszkopt. Wiórki uprażyłam na suchej patelni. Dokładnie pokryłam ciepły wierzch masy. Wstawiłam dodatkowo na 15 minut do pieca. Wystudziłam. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj Wam pokaże przepis na babke (tak na szybko). Składniki: - 2 pudełka serka homogenizowanego - 3 jajka - pół szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - garść orzechów
Zainspirowana w kuchniTaka owsianka doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Szczególnie o tej porze roku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się do
kuchnia doskiTaką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna. Składniki: 100
Niezły MłynekJuż chyba wszyscy wiedzą, że jestem uzależniony od serników. Widać to zresztą i po przepisach na blogu gdzie już jest prawie dwadzieścia różnych przepisów na
Kuchnia ŁukaszaPogoda nam ostatnio nie dopisuje dlatego na pocieszenie przedstawiam Wam wytrawne gofry ziemniaczane z serem i szczypiorkiem. To propozycja na idealne i smaczne rozpoczęcie dnia. Takiego
Niezły Młynekznam osoby, która nie lubiłaby crème brûlée, czyli zapiekanej masy jajeczno-śmietanowej, która po schłodzeniu staje się aksamitnym kremem. Nie ukrywam, że ja lubię też kruchy karmel z podpalanego cukru i zapach, który unosi się w mieszkaniu jeszcze chwilę po zjedzeniu deseru. Dziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam(...)użycie kremówki 36% mnie przeraża. Składniki (na 8 niskich kokilek lub 4 wysokie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% laska wanilii 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki cukru po dwie łyżeczki cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Do rondelka przełożyć śmietanę
Weekendy w domu i ogrodzieTarta snickers to uczta dla wielbicieli masła orzechowego, orzeszków ziemnych, karmelu i czekolady. Wszystkie te składniki znajdziecie w jednym cieście przygotowanym bez użycia piekarnika. Przyrządza się je dość szybko, choć przed podaniem tartę należy schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Można nieco zmienić smak tarty, dodając do niej solone orzeszki lub solony karmel, jeśli jednak nie przepadacie(...)sernik snickers , a także mazurek orzechy-karmel-czekolada , który łączy w sobie smaki charakterystyczne dla tego znanego wszystkim batonika. Tarta snickers Składniki: SPÓD 150g herbatników 75g masła MASA ORZECHOWA 250g mascarpone 100g śmietanki 30% 100g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) SOS KARMELOWY 40g drobnego cukru 40g domowego cukru waniliowego
Smakołyki Berenikiwcześniej oderwanego kawałka formujemy 1-2cm paski (rozwałkowując), tworząc boki mazurka. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, piekąc ok. 20 minut. Ciasto lekko się zarumieni (mazurek będzie ciemniejszy przez użycie mąki żytniej). Studzimy. Składniki na lemon curd: - 3 jajka - sok z 3 cytryn - skórka z 3 cytryn - 70g masła - 60g ksylitolu w pudrze(...)czasu do czasu mieszając trzepaczką. Gdy nasz lemon curd będzie już odpowiednio gorący (ale nie będzie wrzał!), dodajemy mąkę ziemniaczaną i zdejmujemy całość z ognia ciągle mieszając. Jeżeli masa nie będzie wystarczająco gęsta - dodajemy mąki ziemniaczanej. Po otrzymaniu konsystencji budyniu, masę odstawiamy na bok i studzimy. Następnie rozsmarowujemy ją na kruchym spodzie i dekorujemy m. in. płatkami migdałów, czy plastrami
Be Fit Be StrongDyniwo-kokoswe ciasto fasolowe; z borówkami i wiórkami *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym Nieskromnie mówiąc.. te ciasto to coś genialnego ^^ Wracam nad ranem, ratuję się kawą, ale tym razem nawet coś spałam o dziwo, próbuję uratować telefon który trochę mi się upił, ucząc się gdzie co, i jak na tej mapie leży. A niedługo znów wychodzę, dobrze(...)kokosowej jajko białko ok.80ml mleczka kokosowego/mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia wiórki kokosowe borówki Fasolę zmiksować z jajkiem i dynią na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Dodać trochę borówek. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.40min
More food, love and dreamslodówki na kilkanaście minut. Okrągłą formę (użyłam o średnicy 20 cm.) wysmarować masłem. Wylepić ciastem dno, lekko zakładając boki lub rozwałkować ciasto, przełożyć delikatnie do formy i wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki przynajmniej na kwadrans. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut - do lekkiego zarumienienia. gruszki: ok. 0,8 kg gruszek 2 łyżki masła(...)wymieszać. Dodać gruszki i esencję waniliową (można zastąpić ją ewentualnie zamieniając cukier na cukier waniliowy) i wszystko razem przesmażyć mieszając co chwilę do odparowania wody i delikatnego przysmażenia gruszek. masa: 3 jajka 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego klik Wszystko razem zmiksować mikserem do rozpuszczenia cukru. Wyjdzie dość rzadka mieszanina. Gruszki wyłożyć na podpieczony
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli cukier puder cynamon do posypania (opcjonalnie) olej do smażenia Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietanką na gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże podwoiły objętość. Masło przekładamy do rondelka, ogrzewamy aż się rozpuści. Dolewamy ciepłe(...)połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż 10 minut). Gotowe oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, czyli aż podwoi swoją objętość
Rozpustne gotowanie