ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:991/1309)

Dama w opałach (tudzież w toalecie) i odwracane ciasto z jagodami 145

borówek amerykańskich, gdy tych pierwszych brakuje). Dzięki migdałom jest cudownie wilgotne, a cydr nadaje mu charakterystycznego, ulotnego aromatu. Odwrócone do góry spodem prezentuje się doprawdy zachwycająco. Spróbujecie...? Odwracane ciasto z jagodami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 250 g jagód lub borówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu(...)zewnątrz owinąć formę folią aluminiową, żeby płyn nie wyciekł. Na dnie ułożyć jagody, zalać je cydrem. Odstawić.  Masło rozpuścić, przestudzić.  Jajka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i migdałami.  Do masy jajecznej dodać ekstrakt, zmiksować. Na zmianę dodawać mąkę i mleko z masłem, cały czas miksując.  Masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik jagodowy 205

jagodowy. Smak ciasta jest na prawdę bardzo dobry i wyjątkowy. Przygotowany został na imprezę urodzinową. Jednak pasuje na każdą inną okoliczność...bo przecież, kto nie lubi sernika...? Myślę, że ciasto zaskoczy nie jednego gościa. Składniki: - 300g kakaowych herbatników - kostka masła - 4 jajka - 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka -3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie budyniu wanilinowego (proszek) - opakowanie cukru wanilinowego(...)Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera lub wałka i przesypujemy do miski . Masło rozpuszczamy i wlewamy do naczynia z herbatnikami. Bardzo dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wyklejamy dno i boki blaszki. Następnie wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 min w temperaturze 170 stopni. W misce ucieramy jajka  z cukrem. Miksując dodajemy 1 opakowanie cukru wanilinowego

Pan i Pani Smith w kuchni
Mufinki z nadzieniem agrestowo-kiwi 155

okazji Dnia Św. Patryka zapraszamy Was na nasze zielone mufinki z nadzieniem agrestowo-kiwi i kremem waniliowym. Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 100g dżemu agrestowego z kiwi - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - kilka kropel barwnika zielonego w żelu Krem do dekoracji: - 250g serka mascarpone(...)sodę i sól. Wszystko razem mieszamy i dodajemy wodę, jogurt, olej oraz kilka kropel barwnika (najlepiej w żelu ale ten sypki tez się sprawdzi )). Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i zaczynamy nakładać do papilotek (tak do połowy). Następnie nakładamy po łyżeczce dżemu który wcześniej wrzucamy na chwilę do zamrażalnika i przykrywamy go masą tak w sumie do 3/4 papilotki

Kuchenne Wariacje
Miodowe ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady :) 144

mnie na półce i kuszą, ażeby coś z nich wyczarować w kuchni :D Nie mogąc im odmówić - powstało pyszne, ciężkie , a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto, z delikatnym posmakiem pysznego miodu lipowego i kawałkami gorzkiej czekolady :D Znajdzie się też mąka żytnia oraz banan :) Składniki: 150 g mąki żytniej 150 g mąki pszennej 140 g banana(...)miski przełóż wszystkie składniki, także mus z banana i miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenie, wylej masę i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika, piekąc 1,5 godziny

Zdrowie na języku :P
BRZOSKWINIOWE KISIELOWE 366

Ciasta na kisielu ostatnio goszczą u mnie częściej niż zwykle …Lekkie , niesamowicie delikatne , absolutnie nie za słodkie … noi można by rzec , że dietetyczne ;)Dziś mam dla Was przepis na Brzoskwniowe!Delikatny biszkopt pokryty lekką kisielową pianką i soczystymi owocami jest fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. imieniny.Z całą pewnością zrobi furorę i każdy(...)obrotach!Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C.MASA:Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody.Do gorącego wsypujemy brzoskwiniową galaretkę.Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.Odstawiamy do przestudzenia.PIANKA:Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.Mieszamy z chłodnymi

Ostra na Słodko
476. Niemiecki wypiek. 334

truskawkami ze słoika(potem)inspiracjaNiemieckie śniadanie, na dzień spędzony nad niemieckim, jak miło :3 xdKtoś mówił, że piątek 13 jest pechowy? Pfff, pikuś. Sobota 14 to dopiero coś. Spalić ciasto po 20min pieczenia? Tak to tylko ja z mamą potrafimy xd Mama panikuje, a Natalia z determinacją próbuje je odratować. Jakoś się udało, smakowało to najważniejsze :D Jeżeli przetrwam(...)masła (czubata) cynamon ew. cukierMakaron mieszamy z cynamonem i przekładamy do żaroodpornego naczynka wysmarowanego masłem. Serek wiejski ucieramy z twarożkiem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Powstałą masę wylewamy na makaron, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.35min. Jakieś 10-15min przed końcem pieczenia posypujemy makaron kruszonką.Kruszonka.Masło roztapiamy na patelni. Prażymy

More food, love and dreams
Słodkie grzybki z kremem 248

godz. do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka.  Resztę ciasta rozwałkować, wycinać niewielkie trójkąty, nakładać po odrobinie ulubionej gęstej konfitury. Zwinąć w rulon. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku.  Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek(...)cukier waniliowy,  200g masła,  125g margaryny. W szklance mleka rozrobić budynie i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić.  Margarynę i masło utrzeć z cukrem i  żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą

Z miłości do słodkości
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9204

którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego ukoronowanie stanowi owocowa, najlepiej kwaskowa galaretka. Prościzna! A efekt murowany :D Ciasto czekoladowo-wiśniowe z musem i galaretką przepis na formę o wymiarach 35x25 cm Na spód należy przygotować: 300 g kakaowych herbatników 250 g rozpuszczonego masła dobrej jakości(...)sztywno z cukrem pudrem (jeśli go używamy), pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Czekoladę z żółtkami dodajemy do ubitej śmietanki. Najpierw tylko trochę, delikatnie mieszamy masę łyżką do połączenia składników, a później stopniowo resztę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je partiami do czekoladowej mikstury, najlepiej na trzy razy, a całość delikatnie

Ratunku obiad
Pasta z fasoli 180

Ostatnio postanowiliśmy bardziej zadbać o to żeby zdrowo jeść. Dlatego też na blogu również coraz częściej będą pojawiać się zdrowe propozycje. Dziś proponuję pastę z fasoli

kuchnia doski
Windbojtle (Ptysie) 169

Joł żech robiōł już ze ślagzanōm 6 , kryjmōm z pudingu, a nawet na słono ze pastōm ze łososia. Jak byjście chcieli sie zrobić filowane 7 czym słōnym, to do ciasta niy dołwejcie cukru ani arōmatu waniliowego. Take windbojtle sōm tak ajnfachowe 8 , że nawet bajtle umiōm je narychtować- sōm żech to widzioł Co potrza? 125 g masła 125 g mōnki(...)niech sie to zacznie warzić 9 . Potyn wsujcie tam mōnka i cały czołs miyszejcie, aż zgynstnieje. Terozki trza to ochōdzić 10 . Niyskorzi 11 wejście sie mikser, przełōżcie ta masa do jaki miski, wmiyszejcie do ni po jednym te jajca i dejcie proszek do pieczynioł. Rozgrzyjcie bratruła 12 na 200 stopni, przigotujcie sie 2 blachy, wyłōżcie na nich papiōr do pieczynioł

Chop w kuchni
Chatka z piernika 148

partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło  lodówce. Następnie wałkujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy kształty(...)złoto i wyjmujemy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Czas na lukier, który poskleja wszystkie części domku. Miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsta, lepka masa. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta - rozrzedzić odrobiną wody. Pamiętajcie, że gęsta masa szybciej wyschnie, dzięki demu domek szybciej i lepiej się sklei. Poszczególne części

Kulinarne Inspiracje
Muffiny z malinami i Kitonek 238

nich kombinować wiele dań co bardzo mnie cieszy gdyż naprawdę bardzo je lubię - może nie są tak aromatyczne jak maliny letnie jednak i tak doskonale nadają się do ciast i nalewek MUFFINY Z MALINAMI łatwe ok 30 minut (z pieczeniem) ok 12-16 sztuk Składniki Suche 2 i 1/3 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki(...)sobą w osobnych naczyniach następnie łączymy je i delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy do połowy w środek wkładamy 2-3 maliny i delikatnie posypujemy je cynamonem i przykrywamy dokładnie resztą masy. Po wierzchu każda muffinę  posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.Pieczemy ok 25 minut w150 stopniach. Smacznego!!! Przy okazji pragnę wam przedstawić mojego kochanego ,,synusia" o imieniu Kiton - znaleźliśmy

sierotka maRysia w kuchni
TARTA FRANCUSKA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE 167

Tarta francuska Słodkie klasyczne,kruche ciasto idealne na gorące dni. Można podawać ją z przeróżnymi owocami, kremami, budyniem lub galaretką. Składniki ciasto: 125g masła 125 cukru pudru 1 jajko 250g mąki sól łyżeczka aromatu waniliowego Składniki krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru parę kropli aromatu waniliowego Ciasto można wymieszać w mikserze(...)kawałki i dodałam do mąki. Ucierałam składniki. Wkropiłam aromat waniliowy i wbiłam jajko. Ręcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba

potrawyregionalne
beza z kawą i mascarone 167

sama nie mogę się od niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu z grubą warstwą kremu z mascarpone. Jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to ten torcik na pewno Wam zasmakuje ale ostrzegam- uzależnia! Składniki: na bezę(...)serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubić w wysokim naczyniu na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać po trochę cukru. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Z gotowej masy odłożyć kilka łyżek i wymieszać je z kawą. Resztę podzielić na połowę. Na papierze do pieczenia narysować dwa koła o średnicy około 25 cm i rozsmarować na nich pianę. Masę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Poezja sernikowa z truskawkami na zimno 339

1 duża paczka herbatników 750 g sera cukier 3 zielone galaretki 1 op żelatyny 800 g truskawek 1,5 szkl mleka cukier wanilinowy sok z cytryny

Gotowanie jest łatwe
Placek amerykański 167

ciasto z gatunku szybkie, łatwe i smaczne. Dla mnie ratunek gdy mają się zjawić goście, a ja nie mam czasu, albo produktów, by przygotować coś ekstra. Bez udziwnień z produktów, które zawsze są w domu, najdłużej schodzi się z pieczeniem, ale można je podać jeszcze ciepłe. Takie aromatyczne idealnie pasuje do kawy lub herbaty Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru(...)szklanki mąki 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4-5 jabłek Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż powstanie biała puszysta masa, wsypujemy mąkę, proszek, sodę i cynamon, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i ponownie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez

Cynamonowe szczęście
Mocno jagodowy sernik na zimno 125

Wiem, że sezon jagodowy minął, ale mam kilka przepisów sprzed dwóch lat, którymi chcę się z Wami podzielić.  Ten serniczek (prosty a zarazem efektowny) można

Nie tylko w kuchni
Bajaderki II 194

rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca) dwie garści amarantusa ekspandowanego gorzka czekolada (najlepiej 80% kakao) 50g masła bądź oleju kokosowego wiórki i rodzynki do posypania z wierzchu Biszkopta bądź inne ciasto, które mamy, rozgnieść na drobno i namoczyć sokiem z wodą, dodać syrop daktylowy, kakao i mleko, po czym zagnieść, aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec dosypać amarantus i bakalie(...)może dotykać powierzchni wody pod spodem, do miski wrzucić czekoladę i zagrzać, aż czekolada całkowicie się rozpuści). Dodać wybrany tłuszcz i wymieszać, aż się połączą na gładko. Z bajaderkowej masy ukulać zgrabne kuleczki, u nas wielkości piłeczki ping-pongowej, ale mogą być zarówno mniejsze jak i większe. Każdą kulkę pomazać po wierzchu rozpuszczoną czekoladą z tłuszczem - można też zanurzyć kulki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rolada z herbatników 125

Ciasto rolada z herbatników to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów. Jest słodkie, pyszne i łatwe w przygotowaniu, a takie uwielbiam najbardziej. Składniki: 300 g zmielonych herbatników 100 g cukru pudru 20 g cukru 150 g masła 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku 1 łyżka rumu 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Herbatniki zmielić w mikserze. Dodać kakao, rum i rozpuszczony(...)ilości gorącej wody cukier (cukier wsypać do szklanki i uzupełnić wodą do połowy szklanki). Wodę z cukrem wlać do herbatników i dodać łyżkę masła. Całość wyrobić na jednolitą plastyczną masę i odstawić pod przykryciem. Resztę masła wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i wiórkami.Czarną masę rozwałkować na papierze w cienki prostokąt. Położyć białą masę na czarnej i zwinąć. Całość zawinąć

Smaczne Potrawy
Brazylijskie smakołyki - Brigaderio 156

Ostatnio zakochałam się w tych małych kuleczkach brazylijskich. Wyglądają jak praliny ale zupełnie inaczej smakują, a wykonanie ich jest banalnie proste. Brazylijczycy się nimi zajadają. Oryginalny

Niezły Młynek
Torcik na zimno 193

Trochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek

W kuchennym oknie Ewy
Szybkie bananowe ciastka 160

SKŁADNIKI: 1 duży banan 2 miarki płatków owsianych wymieszanych z otrębami orkiszowymi 1 czubata łyżka nasion chia 1 łyżka nutelli (możecie pominąć) 1 łyżka naturalnego tahini

ClauditteMissCooking
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 311

czekoladowego, np. Nutelli Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm.  Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp(...)świeżych truskawek. Czekoladę stopić na parze, przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować.  Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki.  Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
MALINOWA PIANKA 164

Dziś święto wszystkich Tatusiów. Jak wiadomo mężczyźni lubią słodycze.Jako słodki podarunek przygotowałam więc malinowy torcik.Wszystkie ozdoby które użyłam do dekoracji znajdziecie w SŁODKI ŚWIAT . Ciasto swoim gościom podam na zastawie  GINA- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: opakowanie dużych okrągłych biszkoptów 2 kubki śmietany kremówki po 330 ml każdy 70 dag malin 4 łyżki żelatyny cukier puder do smaku(...)sztywno. dodajemy cukru pudru wg smaku. Żelatynę zalewamy  zimną wodą, mieszamy, jak napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia.Studzimy, wlewamy do ubitej kremówki. Miksujemy. Maliny blendujemy, dodajemy do ubitej śmietany.Masę wylewamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy stężeje ozdabiamy wg upodobań

Z Majeczką w kuchni
SERNIK- wilgotny ,puszysty -- SERNIK umido, soffice 149

Składniki na dużą blachę: 1200 g zmielonego twarogu (u mnie dwa opakowania twarogu sernikowego President po 500g i 1 kostka twarogu 200g) 125 g masła 1

w mojej kuchni
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 196

miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne – począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są to jedne z moich(...)takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji ok. 100%mąki, 44% wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach

Ostra na Słodko
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 672

pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej misie łączymy składniki(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sernik wiedeński bezglutenowy 336

uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)puder do oprószenia Twaróg 3 krotnie przepuszczamy przez maszynkę. Do zmielonego twarogu dodajemy 500g serka mascarpone – oba sery łączymy łyżką lub szpatułką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę (robotem). Porcjami dodajemy zmielony twaróg, miksujemy na niskich obrotach, następnie wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz esencję migdałową. W tym momencie kończymy używanie robota. Przy użyciu łyżki wrabiamy

mojewypiekiinietylko
Pani Walewska 387

pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym(...)5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić na  pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugą częścią placka. Smacznego! *ja używam zazwyczaj konfitury wiśniowej, ale równie smakowite rezultaty uzyskałam stosująć konfiturę śliwkową

Zapiski Młodej Żony
Kakaowy biszkopt rzucany 168

 składniki* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaoSposób wykonania Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić

Mix smaku
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami 428

właśnie dostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie.Sok kapie po rękach a brzoskwinia rozpływa się w ustach!Któż z nas tego nie lubi? ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami.Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy!A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy(...)rzepakowy – 0,5 szkl* mąka pszenna – 2,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki* kakao – 6 łyżekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie wszystko razem dokładnie miksujemy.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na całości układamy obrane i pokrojone w kawałki

Ostra na Słodko
Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone 179

Wielkimi krokami zbliżają się "walentynki" nasuwa się pytanie jaka jest miłość. Słodka, ostra,  z nutą fantazji z odrobiną pieprzyku .... można było by tak pisać i

Basia w kuchni
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 6494

pieczenia łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej misie łączymy składniki suche(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Zapraszam do oglądnięcia wideo z przygotowania Pankejków: Smacznego

Kuchnia Łukasza
Babeczki z kremem śmietankowym i malinami 331

łyżka śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 420ml mleka, budyń śmietankowy(...)gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do masy, krótko zmiksować. Babeczki napełnić kremem, udekorować malinami i miętą.                                        Smacznego

Z miłości do słodkości