ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1000/1309)

Pączki - Serduszka z Malinową Konfiturą i Malinowym Lukrem 205

ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 cm. Za pomocą foremki w kształcie serca wycinamy porcje ciasta, które następnie przekładamy na oprószone mąką tacki. Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia. Pączki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 160-170 stopniach. Olej nie może być zbyt(...)ręczniki papierowe. Każdego pączka nadziewamy konfiturą malinową (za pomocą szprycy). Lukier Malinowy: Cukier puder ucieramy wraz z wodą i sokiem przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Pączusie maczamy w przygotowanych lukrach i odstawiamy na tackę. Od razu oprószamy posypkami.       Moje

Słodka Strona
UCIERANE CIASTO Z BORÓWKAMI 144

jest najwięcej.  Właściwie to wystarczy mieć jeden "żelazny" przepis na takie ciasto, i modyfikować je tylko owocami.  U mnie dziś z borówkami i morelami, a przepis na ciasto pochodzi z bloga Danusi  TUTAJ , na którym znalazłam wiele fajnych, prostych przepisów bliskim memu sercu ...takich, które piekło się kiedyś w moim rodzinnym domu :) Składniki: 2 czubate szklanki mąki(...)wcześniej z lodówki, ale wszystkie produkty miały pokojową temperaturę. Masło (margarynę) rozkręcamy z cukrem i  cukrem waniliowym, dodając kolejno po 1 żółtku. Przesianą mąkę dodajemy partiami do ubijanej masy wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i ubijamy aż do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy, nie ubijamy już mikserem tylko mieszamy

Walijskie Pichcenie
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 209

cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju(...)świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Knedle z mięsem 166

podobna do tej na kopytka Ugniatając masę ziemniaczaną podsypywać na stolnicę  mąkę, by całość nie przywarła do niej Do garnka wlewamy ok. 2 l. wody, solimy i gotujemy Masę ziemniaczaną kroimy na mniejsze kawałki i odkrawamy taką ilość by zrobić mały placuszek Nakładamy na niego farsz mięsny, sklejamy i toczymy kulki Do GOTUJĄCEJ wody wrzucamy ostrożnie knedle- mieszamy delikatnie(...)należy knedli przelewać zimną wodą. Knedle gotujemy na bieżąco, mnie wyszło z 7 średnich ziemniaków 16 knedli, ale zrobiłam je trochę za grube, powinnam zrobić 20 knedli z cieńszym ciastem

Proste Potrawy
Domowa konfitura - truskawki z miętą 865

roku pod dostatkiem. Warto zatem przygotować domowe przetwory, które sprawdza się idealnie w sezonie jesienno-zimowym. Gęsta konfitura truskawkowa z odrobiną świeżej mięty najlepsza do naleśników, kanapek i przekładania ciast - dla łasuchów nawet solo ;) Zapraszam na mój sprawdzony przepis! Konfitura truskawkowo - miętowa - 2 kg świeżych truskawek  - 300g cukru kryształu - garść listków świeżej mięty dodatkowo: 6 małych słoiczków (poj.330ml(...)garnek na palnik i ustawiamy duży ogień, aż się zagotują. Trzymamy na dużym ogniu 5 minut, po czym zmniejszamy na mały, by lekko się tlił i tak gotujemy, aż masa będzie miała pożądaną konsystencję. Dorzucamy na koniec posiekane liście świeżej mięty i razem chwilę gotujemy. 4. Słoiczki i przykrywki wyparzamy wrzątkiem, po czym wysuszone wypełniamy konfiturą - pamiętamy, by słoików

Sajkofanka smaku
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1193

wiele czasu. Poniższy jabłecznik poznałam za sprawą Babci. To właśnie ona przyrządzała go zawsze wtedy, gdy była ochota na coś innego, niż ucierane.  Dobrze też sprawdza się jako ciasto na niedzielę, dla gości. JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. /od Babci;/ biszkopt: /wersja ekspress - gotowy/ 6 białek 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku(...)blachy o wymiarach 25×36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam do wystudzenia. Kiedy zacznie gęstnieć, miksuję

W kuchni Karmel-itki
Placki z puree ziemniaczanego 238

Częstym dodatkiem skrobiowym w menu obiadowym jest ziemniak. W moim dzisiejszym menu zagościło puree ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty

kulinarnyJa
Lukrowany Serniczek 215

Składniki:   1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka

Luźna Kuchnia
Sernikobrownie z wiśniami 210

mowa - prawda? Piszę oczywiście o serniko-brownie. Ciasto to mnie urzekło - a wcześniej przerażało... jakoś nie przekonywała mnie taka ilość czekolady, ta zakalcowata struktura. Ale teraz - przecież to ideał ciasta czekoladowego. Przepis znalazłam u Liski i podaje za nią, według mnie, jest idealny - upiekłam to brownie nie tak klasycznie - w kwadratowej blaszce, a w okrągłej tortownicy. Szczerze polecam! Sernikobrownie(...)drylowanych wiśni (wydaje mi się, że jagody i maliny też będą idealne) Do dzieła!!! Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło z 250 g cukru utrzeć na gładką masę - następnie dodać 3 jajka - dokładnie utrzeć masę z pierwszym jajkiem zanim dodamy następne. Wlać czekoladę i dobrze całość zmiksować - następnie dodać przesianą mąkę. Blaszkę o wymiarach (u Liski) 20x30

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami! 138

Czekoladowe ciasto z mnóstwem borówek i malin. Wilgotne, słodkie i pyszne. Bardzo proste do zrobienia. Smakuje chyba każdemu, bo kto nie lubi czekolady? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 100 g cukru brązowego - 2 duże jajka - 150 g kuleczek czekoladowy (lub 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady) - 250 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka tłustego - łyżka czubata kakao(...)masło, czekoladę, kakao, cukier i mleko. Rozpuść na małym ogniu. Mąkę przesiej przez sito , wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka, i przesianą mąkę. Wymieszaj bardzo dokładnie, dodaj pianę z białek. Dodaj owoce. Wylej masę na wysmarowaną masłem formę wielkości zeszytu A4. Pieczemy 50-55 minut w nagrzanym

SMYKWKUCHNI
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem 171

wyklejamy spód i boki do wysokości ok. 3 cm foremki o średnicy 22-24 cm. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze(...)misce mieszamy śmietanę, jajko i starty ser. Doprawiamy kardamonem, gałką muszkatołową, chilli, czosnkiem, solą i pieprzem. 4. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Na podpieczony spód wylewamy śmietanową masę, a następnie naprzemiennie układamy paski warzyw, zaczynając od zewnątrz. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. 5. Tarta jest smaczna zarówno na zimno

My Culinary Art
Ciasto z rabarbarem 165

znalazłam w pobliskim warzywniaku rabarbar, trochę się zdziwiłam, ponieważ kojarzy mi się on z pełnią lata.  Uwielbiam połączenie kruchego, maślanego ciasta i kwaskowatego rabarbaru.  Odrobina chrupiącej kruszonki dopełnia smaku.  Składniki (na formę o średnicy 26cm.) -125 g masła -2 szklanki mąki przennej (ok. 300g.) -125 g cukru kryształ  -5g cukry waniliowego  -łyżeczka proszku(...)lodowce.  Masło rozpuścić i za pomocą miksera utrzeć z mąką. Dodać jajka, cukier i proszek do pieczenia i dalej ucierać, aż składniki się połączą.  Masę wyłożyć na  blachę wyłożona papierem do pieczenia i posmarowanymi masłem brzegami.  Wyłożyć na całość rabarbar.  Z masła w temperaturze pokojowej, cukru i mąki zrobić kruszonkę.  Składniki połączyć ugniatając palcami

Smakuj życie!
Ciasto z płatków owsianych z truskawkowym puddingiem bez pieczenia, mąki i cukru 190

Pyszne ciasto owsiane z dodatkiem daktyli i kokosa, z lekkim truskawkowym puddingiem, idealne na zbliżające się upały, kiedy nikt nie ma ochoty nawet otwierać piekarnika, idealnie chłodzi i smakuje pysznie, a do tego jest  bez dodatku masła, jajek, mąki pszennej i innych niepotrzebnych składników:) Składniki :  Na spód : - 2 szklanki płatków owsianych - 200 g daktyli  - 3-4 łyżki(...)jednej połówki cytryny  - 1 szklanka wiórków kokosowych  - 4 łyżki nasion chia  Przygotowanie  Spód : Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 15 minut, zblendować na gładką masę i wymieszać razem z płatkami owsianymi ( zmielonymi na mąkę)  i wiórkami na gładką masę, wyłożyć masę na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem (najlepiej lekko zwilżonymi w wodzie dłońmi), wstawić

zdrowa vege kuchnia
Ciasteczka owsiane 139

Dziś coś słodkiego dla osób dbających o linię :) Troszkę lżejsza wersja ciasteczek. Smacznego! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki razowej lub owsianej ½ szklanki cukru

Tradycyjna Kuchnia