ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:962/1309)

Migdałowe ciasto ze śliwkami 182

nagroda w postaci aromatycznego ciasta warta jest tych kilkunastu dodatkowych minut w kuchni. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2014, ale pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej(...)łyżki cukru Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na połowy i pozbawić pestek. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Na zmianę dodawać do masy mąkę i mleko, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
rurki z błękitnym kremem 162

Chyba każdy zna klasyczne rurki z kremem, to jedno z moich wspomnień dzieciństwa. Delikatne i rozpływające się w ustach kruche ciasto wypełnione kolorową pianką to gratka nie tylko dla małych łasuchów. Idealnie sprawdzą się do filiżanki kawy lub herbaty. Koniecznie użyjcie do nich dobrego masła, z margaryną nie będą tak dobre.  Składniki: 225 g mąki 125 g dobrego masła(...)śmietanki kremówki 1 galaretka niebieska Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć na paski o długości około 30 cm i szerokości dwóch centymetrów. Foremki do pieczenia rurek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Owijać je ciastem szczelnie, tworząc zakładkę. Cukier wysypać na płaski talerzyk i obtoczyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Migdały i brzoskwinie. Ciasto. 165

psychicznego skuszą się na coś słodkiego i niezdrowego. Bo w życiu najważniejszy jest zdrowy rozsądek i umiar i raz na jakiś czas może być niezdrowo ;-) Smacznego zatem.   Migdałowe ciasto z brzoskwiniami składniki 200 g masła  4-6 brzoskwiń 200 g brązowego cukru 80 g mąki pszennej 80 g mąki migdałowej 30 g płatków migdałowych 6 białek cukier puder(...)mikserem białka z cukrem. Gdy będą już gładkie i lśniące dodajemy do nich mąkę pszenną i migdałową oraz uprażone na suchej patelni migdały. Mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu układamy pokrojone w ósemki brzoskwinie. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Przed podaniem

Przysmaki Karolki
Letni torcik owocowy 174

Posłodzić. Podzielić na 3 części. Do pierwszej z nich dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku, zmiksować, wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu. Schłodzić. Pozostałe 2 części jogurtowej masy schować do lodówki.  WARSTWY OWOCOWE: Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Do malinowej dodać umyte i osuszone maliny, do jagodowej borówki, zieloną zostawić bez dodatku.  Na schłodzony krem jogurtowy(...)plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około 2 minut. Robimy to, aby pozbyć się enzymów uniemożliwiających tężenie galaretki. Na wierzchu ułożyć kiwi, zalać galaretką, włożyć do lodówki do pełnego stężenia ciasta, na około 2-3 godziny

Cakes By Kejt
Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym 234

raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły tort i dowolnie go ozdobić, ale zachęcam do spróbowania swoich sił z takim(...)cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.  Biszkopt wyjąć

Chocolate Muffin Blog
Muffinki pistacjowe z kremem cytrynowym 151

Dzisiaj coś dla tych, którym pistacje nie są obojętne czyli muffinki pistacjowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 80g mielonych pistacji - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji(...)kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt oraz wodę i dalej mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą i solą, zmielone pistacje i dodajemy ekstrakt. Mieszamy i gotową masą wypełniamy do wysokości 3/4 nasze papilotki. Muffinki pieczemy przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Kolejny krok to krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek

Kuchenne Wariacje
Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami 393

Kolejny przepis na ciasto z owocami. Tym razem z rabarbarem, truskawkami i delikatnym aromatem wanilii. Jest bardzo smaczne, miękkie i również proste do przygotowania. Polecam Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 3 duże jajka 1 laska wanilii 3 pełne łyżki gęstej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek(...)około 300 g rabarbaru Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii utrzeć na puszystą masę (przez kilka minut). Dodawać kolejno po jednym jajku, każde miksując około 2-3 minut. Następnie dodać śmietanę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników. Blaszkę do pieczenia o wymiarach około

Oryginalny smak
Piernik z marcepanem i powidłami 439

miodem, przelać do mąki dokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut. Odstawić do ostudzenia.  Ostudzony piernik przeciąć w poprzek(...)drugiej warstwie, przycisnąć trzecią.  Posmarować resztą powideł. Przycisnąć ostatnim kawałkiem piernika. Lukier. Masło rozetrzeć z kakao. Białka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na gęstą lśniącą masę, ucierając dodać kakao a następnie wanilię. Piernik posmarować lukrem, odstawić do zastygnięcia. na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów Normal

królestwo garów
Sernik z kaszą manną, czyli sernik tradycyjny 273

Sernik, sernik i jeszcze raz sernik, to jest chyba jedyne ciasto, które mogę jeść non stop. Pyszny, puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, taki, który robiły nasze mamy, czy tez babcie. Najlepszy na świecie sernik tradycyjny. Kto nie jadł, niech żałuje :)  Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki kaszy manny  1/2 kostki masła(...)Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Z żółtek i cukru ucieram kogel-mogel, dodaję porcjami miękkie masło i ucieram na gładko. Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej. Wsypuje partiami kaszę manną, a na końcu ubite białka. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę sernik w tortownicy przez około 60 min. Po tym czasie zmniejszam temperaturę

Ciasteczkowy Potwór
Tort bezowy kokosowo-kawowy 348

mocno kawowym kremem. Doskonały przez cały rok, na wszelkie okazje. Po tym torciku na pewno nie ogarnie Was senność ;-) Ciasto szczególnie przypadnie do gustu wszystkim kawoszom :-) Polecam! Składniki :  Ciasto: 8 białek 400 g drobnego cukru 100 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z blach narysować ołówkiem(...)odcisnął się potem na bezie.   Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać masę łyżką.   Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić

maniapieczenia
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 325

Jest to bardzo szybkie i proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe

Kraina Miodem Płynąca
Kakaowe muffinki z kremem kokosowym i czekoladą 178

powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ścinamy górę.  KREM: Mleko łączymy z mąką(...)mąkami.  Całość mieszamy bez przerwy, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń zrobi się gęsty odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy i dodajemy po łyżce budyniu kokosowego. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy podprażone wiórki kokosowe.  Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Powstałym kremem dekorujemy ( ze szprycy ) kakaową muffinkę. Posypujemy startą czekoladą. Smacznego

Ostra na Słodko
Tęczowy Sernik pod Chmurką 211

gładkiej konsystencji. Masę dzielimy na 7 części i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (kolory po upieczeniu stają się intensywniejsze) -dokładnie mieszamy. Na warstwę fioletową oddzielamy najwięcej masy, a na czerwoną/różową najmniej.Tortownicę (ok. 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i na sam środek formy powoli wylewamy kolejno kolory: fioletowy, granatowy, niebieski, zielony(...)wyłączamy piekarnik, na kilka minut jeszcze zostawiamy w piecu, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach.Gdy sernik całkowicie ostygnie ubijamy śmietankę, pod koniec dodając fix i cukier puder.Wykładamy na ciasto i całość posypujemy kolorową posypką.źródło inspiracji: makaodkuchni.plMoje posty

Słodka Strona
Muffinki z czerwonymi porzeczkami 180

obok domu, lub podjadane podczas zbiorów w babcinym ogródku. Bardzo dobrze je wspominam i delektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory, których smak będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd. ] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)drugiej misce łączymy składniki mokre. 2. Następnie łączymy suche i mokre składniki razem, dodajemy porzeczki i mieszamy łyżką, do połączenia składników. 3. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 2/3 ich wysokości. 4. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym

Pasja Smaku
Jabłka prażone do szarlotek, naleśników 140

Każdy kto kocha szarlotki koniecznie powinien zrobić sobie kilka takich słoików na zimę. Niezastąpione podczas wypieków, gdy nie mamy czasu na bieżąco prażyć jabłek. Dla kogo

Mania Wypiekania
Ciasto Kolorowa truskawka 326

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Torcik na zimno z biszkoptami! 187

Cześć! Planujecie jakąś uroczystość niebawem, a może chodzi za Wami coś słodkiego? Jeżeli tak, to ta propozycja przypadnie Wam do gustu! Pyszny, prosty w wykonaniu torcik

SMYKWKUCHNI
Torcik serowy z musem truskawkowym 214

Orzeźwiający, kolorowy i mega smaczny torcik serowy z musem truskawkowym.   Przygotowałam go na naszą 26 rocznicę ślubu :) Ozdobi każdy stół i wywoła uśmiech na

Takie tam pichcenie
Odchudzanie dietą – na czym to polega? Pierwsze kroki w odchudzaniu. 279

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Najczęściej stosowaną dietą podczas typowego odchudzania jest dieta ubogoenergetyczna.  Zapewne mało kto wie, że

IzaGotuje
Sernik z ricotty z figami 150

Całkiem zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest! Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kotlety z szynki i otrębami owsianymi 172

Składniki: 40 dkg mielonej szynki 10 dkg otrąb owsianych 1 średnia cebula pokrojoną w drobną kostkę 1/2 papryki czerwonej pokrojoną drobną kostkę 1 ząbek czosnku

kgwjanczewo
Czekoladowe brownie z burakami 128

Bardzo wilgotne, lekko zakalcowate ciasto czekoladowe z dodatkiem buraczków ćwikłowych. Było już  ciasto marchewkowe  wiec pora na ciasto buraczane. Dzięki swojej konsystencji nie czuć wcale, że jest z dodatkiem jakiegokolwiek warzywa. Z żółtkami (bez białek), bez mleka, starszemu dziecku średnio przypadło do gustu, za to młodszy bardzo chętnie zjadł wszystkie porcje.  6 dużych łyżek mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowane buraczki razem z olejem zmiksować w malakserze na gładką masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Resztę składników wymieszać w oddzielnym naczyniu - mąkę,proszek dopieczenia, kakao przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Do masy buraczanej dodać składniki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tarta warzywna z szynką na spodzie pszenno-orkiszowym 193

lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, paprykę pokroić w kostkę, cukinię i pomidor w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidora(...)żółty ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wyłożyć wedle uznania warzywa i szynkę, po czym całość zalać masą i posypać po wierzchu oregano. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Tartę można podawać na ciepło lub jeść na zimno

Passions hobbies life
Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem dla gości 233

smaku nie jest przesłodzone. W sam raz jako dodatek do gorącej kawy dla gości w jesienny, chłodniejszy dzień. Kolorystyką też odrobinę nawiązuje do złotych liści ;) Polecam wypróbować :) Jesienne ciasto jabłkowe z chrupiącym kokosem Biszkopt: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 mąki(u mnie to była pół na pół gryczana i orkiszowa razowa) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)minut, dodać po jednym żółtku. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na tortownicę(u mnie 24cm) i piec w 180st. ok. 20-25 min. do suchego patyczka Masa jabłkowa: 3 duże jabłka (najlepsze są szare renety lub inne lekko kwaśne) 2 galaretki poziomkowe Galaretkę rozpuścić w 700ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać

FitKot
Tort bezowy z porzeczkami 255

tort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem(...)odcisnął się potem na bezie.   Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach

maniapieczenia
Grill jako piernik – wyjątkowe desery przygotować można na świeżym powietrzu 185

Jest to szczególnie przydatne podczas nieprzewidzianego braku prądu, gdy przybycie naszych gości jest bliskie. Hitem wśród deserów przygotowywanych na grillach gazowych mogą być babeczki. Babeczki z grilla gazowego Składniki: Ciasto: 300g masła 300g gorzkiej czekolady dobrej jakości 300g cukru 1 łyżeczka wanilii 10 jaj, żółtka i białka osobno trochę startej skórki z cytryny Glazura: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)Masło, czekoladę i połowę cukru rozpuścić w rondelku. Wymieszać żółtka z przygotowaną wcześniej mieszanką czekolady. Białka ubić do lekkiej pianki, dodać resztę cukru, wanilię i skórkę z cytryny. Przygotowaną masę czekoladową i białkową wymieszać ze sobą. Wlewać do foremek do pieczenia babek zapełniając nie więcej niż 2/3. Babeczki piec w grillu rozgrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut używając

naRuszcie
Słodkie środy - Sernik z jabłkami na zimno z piankową niespodzianką 1176

galaretki cytrynowe 3 galaretki czerwone 16 zimnych lodów lub 16 kostek ptasiego mleczka 3 galaretki malinowe wiórki kokosowe listki mięty PRZYGOTOWANIE : Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy herbatniki.  Warstwa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do rondla i prażymy (w razie potrzeby podlać 3-4 łyżkami wody), kiedy jabłka(...)lody lub ptasie mleczko, wstawiamy do lodówki.  Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek homogenizowany. Żółtą galaretki rozrabiamy w 1 szklance wrzącej wody i przestudzamy. Zimną galaretkę przekładamy do masy i delikatnie miksujemy.  Masę przekładamy na warstwę jabłek. Wstawiamy do lodówki by całość stężała. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i przestudzamy, wylewamy na górę deseru. Wierzch

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z rabarbarem i bezą 165

tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić całą formę ciastem. Piec przez ok. 15 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 900 g dojrzałego rabarbaru  5 łyżek wody 1 czubata łyżeczka cynamonu *Najsmaczniejszy jest cienki, mocno czerwony rabarbar. Rabarbar umyć, odkroić końcówki(...)wodę, zamieszać. Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar ładnie się rozklei, zmięknie a sok odparuje. Nie należy jednak dopuścić do całkowitego rozklejenia rabarbaru - w masie powinno pozostać nieco kawałków. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Beza: 4 białka 200 g cukru Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się

maniapieczenia
Jogurtowiec kokosowo-jagodowy 210

niesamowite! Łukasz Czepiela zajął aż 5. miejsce, a od podium dzieliły go zaledwie 0,2 sekundy. Oczywiście został ulubionym pilotem widzów :) Dzisiaj jestem już na ziemi, ale proponuję Wam ciasto, które przenosi pod niebiosa ;) Nie jest to taki całkiem leciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się(...)proszek. Wymieszać z wiórkami i masłem do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Można wszystko razem zmiksować w blenderze. Dno tortownicy o średnicy ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przesypać do formy. Ugniatając równomiernie rozprowadzić na spodzie formy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Warstwa jagodowa 400 g gęstego jogurtu naturalnego 300 g śmietanki

Pełny talerz
Hiszpańskie pączki Xuxos 251

ciasto: 350- 470 g mąki 100 g mleka 25 g drożdży 40 g cukru 100 g miękkiego masła 2 jajka skórka z cytryny krem: 1/2 l mleka 150 g cukru 2 żółtka pół laski wanilii 20 g mączki kukurydzianej 150 g serka mascarpone Dodatkowo: olej do smażenia (opcjonalnie) cukier do posypania Przygotowanie kremu: 1. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy(...)mączkę kukurydzianą 2. Resztę mleka podgrzewamy z laską wanilii 3. W misce miksujemy żółtka z cukrem 4. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mleko z mączką kukurydzianą, cały czas mieszamy trzepaczką do jajek  5. Mieszankę dodajemy do podgrzewanego mleka i dalej podgrzewamy cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu. 6. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 7. Po wystygnięciu

KreatywnePiny
Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu 189

łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek(...)następnie makiem. lub nadzienie serowe: 300 g zmielonego twarożku 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 żółtko 2-3 łyżki miękkiego masła Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę. Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie. Gotowe

w mojej kuchni
Ciasteczka cytrynowe 196

końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem, z domem w którym ktoś zawsze na mnie czekał.  Może moje zamiłowanie do wypieku domowych ciast i ciasteczek również się z tym wiąże? Może chce w ten sposób przenieść do swojego domu cząstkę tego ciepła, którym tak hojnie raczono mnie w dzieciństwie? Może... Mam nadzieję(...)oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka otarta z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam jajo, skórkę i sok z cytryny, oraz ekstrakt waniliowy. Ucierałam, aż do dokładnego połączenia składników. Suche składniki przesiałam przez sito i dodałam do masy maślanej. Dokładnie wymieszałam. Z masy

Zapiski Młodej Żony
Wyzwanie miesiąca: suflet 149

jakiegoś czasu (a który z pewnością upiekę jeszcze przed Świętami), ale wpadłam na pomysł przygotowania sufletu pomarańczowego. I to zupełnie wyjątkowego - bo z dodatkiem całej pomarańczy.Z pewnością widzieliście ciasta, do których dodaje się ugotowane i zmiksowane pomarańcze lub mandarynki. I właśnie ten pomysł stał się moją inspiracją. Ugotowałam pomarańczę, wcześniej wbijając w nią kilka goździków, które nadały subtelnego aromatu(...)Suflet wyszedł niesamowicie intensywny, tak pomarańczowy, że bardziej się już chyba nie da. Pyszny. Moje suflety wyrosły pięknie, a nie widać tego na zdjęciu, bo dałam za mało masy do kokilek. Trzeba bowiem foremki wypełnić po brzegi, a mi nie starczyło masy. Poprzednio z jednego białka wychodziły mi dwa pięknie wyrośnięte suflety - tym razem chyba trafiły mi się jakieś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
LEKKI ŚMIETANOWIEC Z OWOCAMI 225

pracuje zawodowo i  notorycznie brak czasu na skomplikowane wypieki. A jak jeszcze dodamy do tych wszystkich walorów jeden ważny "atrybut" czyli niską kaloryczność - okaże się, że tak proste ciasto ma ... same zalety! ;-))) Zapraszam! Składniki: biszkopt y do wyłożenia tortownicy 2 galaretki zielone 2 galaretki czerwone 2 galaretki żółte lub pomarańczowe (do zalania owoców) dowolne owoce 400ml śmietany 12% Wykonanie(...)Mieszamy dokładnie i wylewamy delikatnie na biszkopty. Tak samo postępujemy z zieloną galaretką  pamiętając, aby wylać ją w momencie, kiedy poprzednia warstwa dobrze zastygnie. Na wierzch zielonej, śmietankowej masy układamy dowolne owoce i zalewamy żółtą lub pomarańczową galaretką (ja użyłam 2 sztuk) rozpuszczoną w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Wstawiamy do lodówki, po kilku godzinach chłodzenia ściągamy obręcz tortownicy

Walijskie Pichcenie
Rolada bezowa z malinami 240

smakuje znakomicie, słodycz bezy przełamuje bita śmietana z dodatkiem soku z cytryny, również maliny wprowadzają swoją delikatną słodycz. To inna odsłona bezy. To taka Pavlova w innym wydaniu. A ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny(...)wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy olejem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, na końcu dodajemy 1 łyżeczkę octu, ubijając cały czas. Przekładamy masę na natłuszczony papier , zostawiając niewielki odstęp od brzegu z każdej strony, gdyż beza lekko urośnie. Pieczemy 20 minut, na ostatnie 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Gdy beza się piecze ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię