ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:960/1309)

8. Wspomnienie lata: czyli, białkowe gofry z musem truskawkowym ★ 176

tymi mrożonymi, ale myślę, że pełnoziarniste gofry z mojego przepisu, śmiało mogą równać się smakiem z tymi, które znamy z budek nad morzem. Ja do moich gofrów dodałam jeszcze masę owoców , nieujętych na zdjęciu. Białkowe, pełnoziarniste gofry, z musem truskawkowym i masłem słonecznikowym 100%: - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 białka jaj - ok. 1/2 szklanki wody/mleka roślinnego - łyżeczka syropu z agawy/stewii(...)przyprawy, proszek do pieczenia i słodzidło, dokładnie zamieszaj. 4. Dodaj przesianą przez sito mąkę i uważaj, aby nie powstały grudki podczas miksowania. 5. Dodaj mleko lub wodę, aby powstało ciasto o gęstości maślanki. 6. Wylej ciasto na gofrownicę i upiecz według instrukcji obsługi gofrownicy. Wykonanie sosu: 1. Wrzuć do rondelka truskawki, wodę i słodzidło. 2. Rozdrabniaj w trakcie truskawki widelcem

Pland based fille
Wegańskie ptasie mleczko z chia 265

coś lekkiego i orzeźwiającego. Ptasie mleczko świetnie się do tego nadaje. A ptasie mleczko z jagodami to spełnienie marzeń ;) Co prawda zrobienie tego deseru chwilę trwa, ale większość czasu "ciasto" leżakuje sobie spokojnie w lodówce, a Ty zajmujesz się błogim leniuchowaniem ;) Chia w przepisie można pominąć, warto jednak dodać wtedy troszeczkę więcej agaru. Składniki: 0,5 l mleka (u mnie(...)mlecznej mieszanki wziąć 300 ml dodać rozpuszczoną czekoladę oraz łyżeczkę agaru, doprowadzić do wrzenia (ma delikatnie bulgotać), gotować przez 1-2 minuty i zdjąć z ognia.  Czekoladową masę wylać na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), schłodzić i schować do lodówki na co najmniej 10 minut W czasie gdy część czekoladowa tężeje w lodówce możemy wziąć się za warstwę

pyszne zdrowości
Cytrynowa Babka Piaskowa Patki 158

misek  • Masło ( wcześniej wyjąć z lodówki by miało pokojową temperaturę) włożyć do odzielnej miski i miksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą masę.  • Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując na najwyższych obrotach  • Po zakończeniu czynności miksowania dodajemy olejek cytrynowy i sok z cytryny Całość Miksujemy.  • Następnie stopniowo (nadal miksując)dodajemy żółtka(...)sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. • W między czasie do Miski z Ubitym masłem dodajemy oba rodzaje mąki. Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły.  • Do zmiksowanego ciasta dodajemy lekko ubite białko .Całość mieszamy łyżką.  • Formę (jeśli nie jest silikonowa ) smarujemy pędzelkiem lekko namoczonym w oleju a następnie wylewamy równo ciasto.  • Do rozgrzanego piekarnika 160°C wkładamy

Gotowanie Patki
Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy 144

kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciasto przenieść na blachę do tarty średnicy około 25 cm. Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 20 minut. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z skórkę  z niecałego(...)Gruszki obrać ze skóry, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Następnie owoce pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Jaja zmiksować z cukrem, śmietanką i mąką na jednolitą masę. Na podpieczonym kruchym spodzie ułożyć owoce, zalać masą jajeczną. Tartę piec w 175 stopniach C przez około 30 minut, do momentu aż się zarumieni. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sernik z białą czekoladą i czereśniami 171

Sernik nie jest ciastem, jest deserem, którego jakość zależy w największej mierze od rodzaju i jakości sera, jakiego użyjemy do jego przygotowania. To od niego będzie zależała jego struktura po upieczeniu, a nierzadko i smak. Bo są serniki i są Serniki! Sernik z białą czekoladą to jeden z tych wypieków, przy którym inne bledną. Gorąco polecam! Składniki: Spód(...)ciasteczek owsianych 50 g masła, roztopionego Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 500 g serka mascarpone 180 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 2 łyżki soku z cytryny 50 ml likieru miodowego

Smakowity Blog Kulinarny
Bajderka 175

Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę Owczarz Składniki herbatniki 5 paczek cukier - 1/2 szkl Kakao - 2 łyżki czubate dżem śliwkowy -1 słoik margaryna - 1/2 kostki woda

Tradycyjna Kuchnia
Francuskie makaroniki cytrynowe 122

cytrynowy ale na tym samym przepisie co poprzednio . Chciałem też zobaczyć czy robiąc podobnie ciasto zachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g białej czekolady, drobno posiekanej(...)masła - 1 łyżka aromatu cytrynowego Zacząłem jak poprzednio czyli od białek i szczypty soli, które zmiksowałem na sztywną pianę. Do piany wrzuciłem stopniowo cukier puder. Kiedy zrobiła się szklista masa wrzuciłem (także stopniowo) zmielone migdały – w poprzedniej wersji te migdały co się nie przesiały wrzuciłem i tak do masy ze względu na brakującą ilość. Tym razem kupiłem na tyle

Kuchenne Wariacje
Sernik zamiast tortu 164

białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Jajka ubijamy mikserem. Do ubitych jajek dodajemy ricottę i twaróg. Ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy na spód z ciastek. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150°C. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w otwartym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Sernik przekładamy na patere, na której będziemy go podawać(...)czekolady gorzkiej topimy w kąpieli wodne. Wafelki kroimy na pół. Każdy wafelek smarujemy lekko stopioną czekoladą i posmarowaną stroną przykładamy do boku sernika. W ten sposób ozdabiamy całe ciasto. Ponownie w kąpieli wodne topimy białą czekoladę z dodatkiem mleka, w drugim garnuszku topimy resztę czekolady gorzkiej, również dodając 50 ml mleka. Gdy obie czekolady będą stopnie polewamy nimi naprzemiennie wierzch

Przysmaki Karolki
Mini serniczki bananowe na kakaowym spodzie 184

Pozostaję w klimacie serniczków - ostatnio były mini serniczki z kakaowymi markizami i czekoladą , dziś bananowe na czekoladowym spodzie z wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Pycha! :) Składniki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy 187

nigdy w życiu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze(...)soku z cytryny (ok. 3/4 szklanki) – z ok. 5-7 cytryn 1 łyżeczka startej skórki z cytryny   Przygotowanie: W misce ubij masło z cukrem na białą puszystą masę, około 2 minut. Następnie powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj się

Moja Delicja
Rozpływające się w ustach przepyszne trufle, Siostra Jackie 186

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jako, że nie jem ciastek, ani ciast, szukałam przepisu na coś słodkiego, ale zdrowego. No i jest. Genialny i prosty. Słodki i zdrowy. Mnóstwo błonnika i witamin, a jednak deser. (Przypomina mi takie kulki robione prze mamę(...)tamte, choć pyszne, zawierały dość dużo masła i cukru). Oryginalny przepis na trufle tutaj (po angielsku). Poniżej przetłumaczony przepis - podwojona porcja, bo za każdym razem, gdy robię deser, pół masy zjem zanim zdążę cokolwiek ulepić:).UWAGA: UZALEŻNIAJĄ! (Przepis nieco zmieniony). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Qlinarnie i Qlinarnie
Profiterolki z ajerkoniakiem 144

Gotowe ciasto jest błyszczące i łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Ciasto pozostawić do wtstygnięcia, a następnie wbijać do niego po kolei jajka ciągle miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę około 2 cm kółka. Wstawić do piekarnika z termmobiegiem nastawionego na 200 C i piec przez około 20 minut. Wyjać i ostudzić(...)sztywno z cukrem pudrem, dodać namoczoną w 1/4 szklanki wrzątku przestudzona żelatynę i ajerkoniak. Wszystko połączyć za pomoca miksera i odstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie masę przełożyć do szprycy z długą końcówka ( taką do napełniania pączków) i wcisnąć krem w każdą kuleczkę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę  i za pomocą łyżeczki lub szprycy

Gosia gotuje
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 133

folią spożywczą i wkładamy na 20-30 min do lodówki. W tym czasie możemy przygotować gruszki. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy, aby miało średnice większą niż blacha do tarty i wkładamy na blachę, aby pokryło całe dno i ścianki. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejcach, obciażamy(...)fasolą i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie roztrzepujemy jajka z kremówką i z udziabaną widelcem gorgonzolą, aby powstała gęsta, grudkowata masa. Dodajemy posiekany tymianek, świeżo mielony pieprz i ewentualnie szczyptę soli (uwaga, gorgonzola sama w sobie jest słona!). Całosć wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy plasterki gruszki i wkładamy do rozgrzanego

Zawsze głodna!
Biszkopciki serowo-jagodowe 192

przybrania wierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut(...)robimy to samo Z biszkoptu wykrawamy szklanką kółeczka i nasączamy herbatą (powinno wyjść ok. 40 placuszków biszkoptowych). Można zrobić odwrotnie: przez wykrojeniem kółeczek cały biszkopt nasączyć herbatą Teraz robimy masę jagodową: rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy - mieszamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
RACUSZKI-PLACUSZKI SZPINAKOWE 173

Umyty i osączony z wody świeży szpinak pokroić drobno  .Jajka zmiksować ,następnie dodać mleko .Do tak powstałej masy dodac mąke i start ser.Doprawić gałką muszkatołową,solą i pieprzem.Dodać pokrojony szpinak,.Wszystko dokladnie wymieszać.Odstawić  na 15-20 minut lub nawet na 1 godz.Po tym czasie ,ponownie zamieszać i smażyć placuszki -racuszki na rozgrzanej patelni z obydwu stron(...)Umyty i osączony z wody świeży szpinak rozdrobnić obroty 3 ,czas 50s.  .Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego.i wyrabiać obroty 7 czas 30s.Dodać pokrojony szpinak,..Odstawić  na 15-20 minut lub nawet na 1 godz.Po tym czasie ,ponownie zamieszać i smażyć placuszki -racuszki na rozgrzanej patelni z obydwu stron po 3-4 minuty.Do zarumienienia

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania