300g kakaowego biszkopta bądź innego "suchego" ciasta 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy, kolorowa posypka Biszkopt rozdrobnić w palcach na drobne okruszki, dodać mleko, masło, nutellę i rum, zagnieść. Masa powinna być lepka na tyle
Przepysznik - BLW i nie tylkotaką ilość słonecznika można wykorzystać w cieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego Krem - 1 puszka masy krówkowej - kajmak - 1 kostka masła
Pan i Pani Smith w kuchnipapierem do pieczenia i przeglądam ciasto biszkoptowe. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę w 160 stopniach koło 25 minut . po upieczeniu i ostudzeniu kroje biszkopt na 3 blaty . Dodatki : śmietana 30% 4 pojemniczki po 330 ml błonnik kakaowy 3 łyżki ksylitol 4 łyżki do śmietany maliny 300 g żelatyna 3 łyżki Wykonanie masy: Do wysokiej misy wlewam
Różowa kuchniamuffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy olej, śmietanę, ekstrakt jaśminowy i odcedzoną z fusów kawę. Łączymy składniki na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś
Kuchenne WariacjeOstatnio na blogu pojawiło się także ciasto o tej samej kombinacji smakowej - Kostka jogurtowo-wiśniowa , ale jeszcze wcześniej były także lody. Moim zdaniem, kwaskowate i soczyste wiśnie doskonale komponują się z kremowym i aksamitnym smakiem jogurtu. Zakochałam się w tym smaku ;) Lody te, przygotowałam metodą tradycyjną, tj. bez maszyny, ponieważ chciałam, aby masa wiśniowa nie była całkowicie wmieszana w masę
My simple kitchenpiekarniku do wystygnięcia kiedy ciasto wystygnie, odklejamy je od papieru, formę wykładamy szczelnie folią spożywczą (żeby nic nam potem nie wypłynęło), chyba, że używamy formy silikonowej ser miksujemy z kakao i stewią, żelatynę rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku i dodajemy do sera (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek) powstałą masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwyjętą porcję ziemniaków. Zagnieć gładkie ciasto i zrób z niego kulki jednakowej wielkości. Następnie je spłaszcz i palcem zró w nich wgłębienie. Kluseczki gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 2- 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pesto: Groszek rozmroź (najlepiej przełożyć go na 4-5 godzin do lodówki). Następnie zmiksuj na jedwabistą masę wszystkie produkty. Dopraw do smaku solą
Wielki apetytekstra:) Ja pominęłam dekorowanie wierzchu ciasta, ale jeśli macie bujną wyobraźnię to na pewno zobaczycie piękne kleksy z bitej śmietany i jeszcze może na każdym małą wisienkę:D Ups... zapomniałam dodać, że przepis znalazłam w jakiejś starej ,,Tinie" Składniki: 6 łyżek masła 10-15 dag biszkoptów lub spód biszkoptowy z 3 jaj Masa serowa: 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Ciasteczkowy PotwórBeza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru
mojewypiekiinietylkowięc lubicie słodkie, zakalcowate i pełne owoców ciasta, to bardzo gorąco polecam!* biała czekolada- 200 g* masło- 120 g* mąka- 100 g* cukier- 80 g* jajka- 3 szt.* owoce- około 250 gPiekarnik nagrzać do 180 stopni.W garnuszku roztopić masło wraz z czekoladą, lekko przestudzić.Jajka wraz z cukrem utrzeć, dodać jeszcze ciepłą masę czekoladowo-maślaną, wymieszać.Wsypać mąkę i całość
Kraina Miodem Płynącautrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej esencję waniliową. Wymieszaj.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz
Słodko-Słony Świat IlonySposób przygotowania: Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - ciągle ucierając. Kolejno wbijamy całe jajko i żółtka. Wlewamy esencje (ew. cukier waniliowy), wsypujemy proszek do pieczenia, sól, a następnie (ciągle nie przestając mieszać) na przemian dodajemy mąkę z mlekiem. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą wsypujemy jagody i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanych papilotek umieszczonych
Słodka Stronazmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą ogrzałam przed zmiksowaniem. Wymieszać suche składniki, dodać mleko/wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), olej i mus dyniowy. Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz
głodny alergikwysp tych nie ma. Smuteczek... Ciasto na placki nastawiłam przed wykonaniem ragout. szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki kefiru 20dag drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli masło do smażenia Mleko podgrzałam z cukrem, delikatnie rozpuściłam w nim drożdże. Wlałam do przesianej mąki, dodałam kefir, sól i całość wymieszałam na gładką masę. Miskę odstawiłam w ciepłe miejsce
bastalenazanotowałam postarałam się odtworzyć ciasto. Oto efekty: Składniki: 150gram herbatników Słoik nutelli 350g 3 łyżki masła 3serki kremowej konsystencji i śmietankowym smaku po 135g (oryginalnie były użyte dwa serki Philadelphia) 3 łyżki cukru pudru Orzechy do posypania Herbatniki, 3 łyżki nutelli oraz masło miksujemy w blenderze na drobno. Wykładamy tak przygotowaną masę na dno tortownicy. Następnie miksujemy serki
Kolizje Smaków