zdecydowanie najlepsze bezglutenowe ciasto jakie robiłam i jadłam! Marchewkowe ciasto przełożone naturalnym serkiem a wszystko polane obłędnie smakującym kremem czekoladowo-kokosowym. Poza użyciem gorzkiej czekolady nie dodawałam do ciasta ani grama cukru. Nawet na diecie możecie sobie pozwolić na kawałek tego pysznego deseru :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu(...)całej pomarańczy 6 łyżek naturalnego serka twarogowego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości łyżka masła Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej i jogurt dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Miksujemy aż składniki się połączą. Przelewamy do formy (silikonowej lub zwykłej
Mienta blogzacząć żeby masło stygło w czasie miksowania). Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do sera powoli mieszając aż do momentu połączenia składników. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut . Gdy sernik mamy upieczony i wystudzony rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy(...)przygotowaniu jak i nie zawiera jakiś nieznanych składników tak więc polecamy bo smaczny, z aromatem pomarańczy i taki wilgotny co nam bardzo pasuje gdyż za bardzo nie lubimy suchych ciast (i nie chodzi tu o to że stoi tydzień i czeka aż się je zje ). Smacznego
Kuchenne Wariacjesłodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany.P.s. Zajrzyjcie do Chantel, Gin i Mirabelki, które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. Greckie ciasto orzechoweKarithopitana podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużona 1 blachę 36 x 25 cmczas przygotowania: 1 godz. Składniki:400 g orzechów włoskich(...)amaretto)na syrop: 250 ml wody, 1 szklanka cukru, sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Przy pomocy robota kuchennego miksuj masło pokrojone na kawałki i cukier, aż stworzą gładką, kremową masę. Zacznij dodawać żółtka, po jednym, dodaj kolejne, gdy poprzednie dobrze się wmiesza. Dodaj skórkę pomarańczową i alkohol (jeśli używasz) i miksuj jeszcze kilka sekund. Przygotuj suche składniki: w misce wymieszaj
Chilli Czosnek i OliwaLetnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej Krem: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy(...)cały czas miksując). Gdy piana jest sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sito. Partiami dodajemy do jajek, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*C na ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Po upieczeniu
VioletoweKucharzenieDrugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę (placek ten nie musi mieć idealnego kształtu, gdyż zostanie pokruszony). Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nadzienie - jeden placek jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać bakalie. Następnie dodać kakao, olejek spirytusowy i mleko. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożenie: Drugi placek wystudzony posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie przygotowaną
Ciastka - domowe słodkościaromatu rumowego do ciasta kakao do posypania Przygotowanie: Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone. Układamy warstwę masy na biszkoptach. Następnie ponownie układamy warstwę biszkoptów oraz
Taste Therapykażdy lubi piec ciasta więc to jest idealne i proste rozwiązanie. 8 porcji Składniki: 4 banany 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła ok 100 g posiekanych orzechów ( zmieszałam orzech laskowy z pistacją) 8 długich wykałaczek Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem na gładką masę. Banany przecinamy na pół i nabijamy
Niezły Młynekprzyprawami. Ser ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części (ja zrobiłam 6 wielkich pizzerinek, można zrobić 10 mniejszych). Formujemy w koła, czy jak w moim przypadku łódki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 25 minut. Po tym czasie na bułki nakładamy masę pieczarkową i posypujemy serem. Pieczemy
e-PrzepisyKulinarne300g kakaowego biszkopta bądź innego "suchego" ciasta 3/4 szkl. mleka 2 łyżki masła 70ml rumu 4 łyżki nutelli 0,5 szkl. żurawiny 0,5 szkl. rodzynek 0,5 szkl. orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe, orzechy, kolorowa posypka Biszkopt rozdrobnić w palcach na drobne okruszki, dodać mleko, masło, nutellę i rum, zagnieść. Masa powinna być lepka na tyle
Przepysznik - BLW i nie tylkotaką ilość słonecznika można wykorzystać w cieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego Krem - 1 puszka masy krówkowej - kajmak - 1 kostka masła
Pan i Pani Smith w kuchnipapierem do pieczenia i przeglądam ciasto biszkoptowe. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę w 160 stopniach koło 25 minut . po upieczeniu i ostudzeniu kroje biszkopt na 3 blaty . Dodatki : śmietana 30% 4 pojemniczki po 330 ml błonnik kakaowy 3 łyżki ksylitol 4 łyżki do śmietany maliny 300 g żelatyna 3 łyżki Wykonanie masy: Do wysokiej misy wlewam
Różowa kuchniamuffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy olej, śmietanę, ekstrakt jaśminowy i odcedzoną z fusów kawę. Łączymy składniki na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś
Kuchenne WariacjeOstatnio na blogu pojawiło się także ciasto o tej samej kombinacji smakowej - Kostka jogurtowo-wiśniowa , ale jeszcze wcześniej były także lody. Moim zdaniem, kwaskowate i soczyste wiśnie doskonale komponują się z kremowym i aksamitnym smakiem jogurtu. Zakochałam się w tym smaku ;) Lody te, przygotowałam metodą tradycyjną, tj. bez maszyny, ponieważ chciałam, aby masa wiśniowa nie była całkowicie wmieszana w masę
My simple kitchenpiekarniku do wystygnięcia kiedy ciasto wystygnie, odklejamy je od papieru, formę wykładamy szczelnie folią spożywczą (żeby nic nam potem nie wypłynęło), chyba, że używamy formy silikonowej ser miksujemy z kakao i stewią, żelatynę rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku i dodajemy do sera (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek) powstałą masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość