proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj ocet
Wielki apetytSernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
Bulliopaski galaretki. Na wierzch wykładam masę białą i składam ,,chatkę". Herbatniki leżące po bokach, podnoszę do góry i łączę na wierzchołku w kształt trójkąta. Zaczynam od najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce
Ciasteczkowy Potwórbardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Składniki na kwadratową tortownicę 24x24: Spód 320 g ciastek typu Oreo (mogą być też Neo, Orito, itp.) 60 g miękkiego masła Ciastka rozdrobnić na piasek, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, zostawić po kilka cm z każdej strony. Masą ciasteczkową dokładnie wylepić dno formy
Pełny talerzzwiększyć obroty miksera. Do masy z żółtek dodawać stopniowo mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać połowę piany, znowu mąkę i resztę piany. Międzyczasie wszystko powoli, ale dokładnie mieszając. Przelewamy całość na blachę i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Pieczemy 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Następnie za pomocą łopatki podważamy ciasto od spodu tak,żeby odkleiło się
noteskulinarnyfigawykładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 50-60 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy. Gdy babka piaskowa całkowicie ostygnie możemy przygotować lukier: Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru
Słodka Stronałyżki dżemu truskawkowego ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia gotowa polewa czekoladowa przepis W misce mieszamy ser twarogowy , rodzynki i dżem , odstawiamy w chłodne miejsce . Przesianą mąkę , jajka , mleko ,wodę , sól i łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut
Smakowite Daniaserową zestawiamy z ognia , do masy dodajemy rodzynki i wlewamy ją do tortownicy , uprzednio wyłożonej pokruszonymi herbatnikami , studzimy . Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody , topimy margarynę i połamaną czekoladę , podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnuszek z ognia. Na wystudzony sernik wylewamy polewą czekoladową . Ciasto wkładamy na kilka godzin
Smakowite Daniaminut w lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić. Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki . Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać fileciki z pomarańczy, zagotować
SzczyptaSmaQWybrałam moje ulubione smaki czyli ciasto czekoladowe + banany, jako dekoracja czarne ciastka w typie Oreo na białym tle z bitej śmietany utworzyły mój ulubiony motyw kropek. Muszę przyznać, że trochę się bałam bo to pierwszy tort który piekłam w swoim życiu. Ale na szczęście nie taki diabeł straszny jak go malują i biszkopt wyrósł, masa się nie zważyła a film
Diteczśmietany kremówki 36 %150 g serka mascarponeniebieski barwnik spożywczy WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej(...)Wymieszaj.Posiekaj na drobne kawałeczki czekoladę (możesz również użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu. Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia
Słodko-Słony Świat Ilonysodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznaniaLukier: 2 białka30-40 dag cukru pudruszczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.Przyprawić szczyptą
RAROSSAW opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki
Grahamka, weka i kajzerkawykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut. Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając. Miękką margarynę/masło miksujemy na białą, puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu
Malinowe Pocałunkigotować, ale najbardziej lubię piec ciasta Ciasteczka sezamki SKŁADNIKI: sezam- 120 g margaryna- 1,5 łyżki cukru - 3 łyżki miód -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do rondelka włożyć margarynę, rozpuścić. Następnie dodać cukier i miód, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na samym końcu wsypać sezam, wymieszać, podgotować razem z 3 minuty, odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę wyłożyć na dużą blachę, rozsmarować
Kuchnia Danusi