ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:928/1309)

domowe krówki 337

składniki: 250 g cukru 100 g masła 250 ml śmietany kremówki wykonanie: Śmietanę mieszamy z cukrem. Stawiamy na kuchenkę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z warzywami! 125

pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Składniki na nadzienie: 3 duże ziemniaki, 1 czerwona papryka 1 średnia cukinia  250ml śmietany 18% 1 jajko sezam sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy w plastry. Solimy i układamy koncentrycznie na upieczonym spodzie tarty. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, solą, pieprzem i sezamem. Masę śmietanową wylewamy na warzywa. Pieczemy

Kuchnia Pani Wiosny
Ptysie 135

białko nie ścięło się .) -  Blachę   wyłożyć   pergaminem ,  łyżką    kłaść   porcje   ciasta   na   blachę ,  formować   kulki            Piec w   temperaturze  190 stopni  ok 15-25 minut  w  zależności  od wielkości(...)sztywno -  Porcjami dodawać serek mascarpone ,delikatnie mieszać. -  Ostudzone  ptysie  przekroić   na   pół   i   nakładać   do   środka   masę   serowo  śmietanową,      przykryć górna  połówką      Do masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy.      Dodatkowo ptysie

Eli Gotowanie
Lody z białej czekolady 234

lokum ;) Kolejnym razem pokażę Wam ciasto, które na tę okazję zrobiłam, a teraz jeszcze raz zapraszam na lody :-) Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietany 30% 50 g cukru 100 g białej czekolady Do rondla przełożyć mleko, cukier i połamaną czekoladę, rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z zimną masą czekoladową. Masę przelać do pojemnika, włożyć

Domowa cukiernia Ewy
Jabłecznik kakaowo – waniliowy 135

mąkę. Mieszamy. Po wymieszaniu ciasta dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę mąki i pozostałą część cukru wanilinowego. Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę kakao. Blaszkę do pieczenia ( mniejszą niż najczęściej używana, bardziej w kwadracie ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy jasną masę, później ciemną i w końcu układamy jabłka

Smaki Ewy
Szybka tarta z owocami lata - bez pieczenia 347

naprawdę ekspresowo. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty o średnicy

maniapieczenia
Fondant, czyli ciasto-lawa i truskawki 200

Przepis na to cudo znalazłam u Avy klik , zapisałam w ulubione i jak zrobiłam, to stwierdziłam, że to będzie jeden z ulubionych moich deserów. Troszkę się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki w pomidorach z makaronem 154

cienkie płaty a potem przekładamy ciasto do części tnącej i powstaje nam makaron w paski. Gotowe paski posypujemy mąką i pozostawiamy na boku. Teraz zabieramy się za klopsiki. Do mięsa mielonego wrzucamy drobno posiekaną cebulę, jajko, namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z gotowej masy formujemy małe klopsiki a następnie obtaczamy

Kuchenne Wariacje
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie II 92

łyżką, aż uzyskamy jednolitą gładką masę, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. "Zasmażka": 150 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody Mąkę prażymy na suchej patelni pilnując żeby się nie przypaliła. Przesypujemy do miski i zalewamy wodą. Mieszamy dokładnie żeby grudek nie było, aż wszystko wymieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Ciasto właściwe: zaczyn zasmażka 480 ml wody

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka cytrynowe 111

lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą kiedyś dostałem w prezencie od AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym

Marder&Marder Manufacture
sos holenderski 110

składniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Sękacz 113

cukrem na puch. Do masy maślanej dodaję po dwa jajka i po szklance mąki, cały czas miksując.( Do ostatniej porcji mąki dodaję proszek do pieczenia.) Na końcu dodaję śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko miksuję przez chwilę. Blaszkę o wymiarach 26x38 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód wylewam cienką porcję ciasta, rozprowadzam łyżą, piekarnik ustawiam na grzanie

Ciasteczkowy Potwór
Kotlet (burger) z soczewicy i fasoli z surówką z marchwi 144

formować płaskie kotlety - wziąć garść ciasta, uformować w dysk, a następnie kilka razy (ok. 8) przerzucać zdecydowanymi ruchami  kotlety z dłoni na dłoń (na płasko). Kotlety ładnie się rozpłaszczą i będą na tyle zbite, że nie będą pękać podczas przewracania. Z zaproponowanych proporcji wychodzi 7 kotletów. W trakcie formowania płukałam ręce dwukrotnie, bo masa przykleja się do dłoni. Proponuję

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek waflowy jak piszinger 256

Nastał czas mazurów. Przedstawiam dzisiaj bardzo proste rozwiązanie dla tych którzy chcą mieć mazurka ale im nie wychodzi. Myślę że zrobienie mazurka z piszingera będzie dobrym

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania