końcu dodajemy skórkę pomarańczową.Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczone i ostudzone
Bajeczna KuchniaSzybki torcik bez pieczenia z mascarpone i malinami. Składniki: 500 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 śmietan-fixy Masa malinowa: 500 gram
Bajeczna KuchniaCiasto Shrek piekłam dawno temu ale zdj są! I to najważniejsze jakość nie powala wręcz doprowadza mnie do depresji ale wstawiam. Skladniki: Biszkopt 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa zielona: 1 l Zielonego soku kubuś pysio lub inny budyń śmietankowy 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany
PychotkaaaDziś podam przepis na odtworzenie popularnego wiele lat temu ciasta kopiec kreta, jest o niebo lepsze niż to z pudełka. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia w razie potrzeby kapka mleka olejek pomarańczowy Masa z bitej śmietany 1/2 l smietany 30 % 4 łyżeczki cukru
Pychotkaaacukier i olej. Wszystko dokładnie blendujemy, aby powstała jednolita, płynna masa. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Do suchych składników wlewamy składniki mokre i chwilę mieszamy (łyżką drewnianą lub rózgą), aby tylko się połączyły (nie mieszamy długo). Foremki napełniamy przygotowanym ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy je przez 25 minut
MyCookBook.plAndruty z galaretką robiła moja Ciocia gdy byłam mała - jest to niezapomniany smak dzieciństwa - postanowiłam tylko troszkę je urozmaicić dodając do masy jabłka - wyszło pysznie. Jest
sierotka maRysia w kuchniwyłożyć gotową masęo do foremek na muffinki, najlepiej silikonowych. Ciasto w czasie pieczenia nie rośnie jakoś specjalnie, więc można wyłożyć foremki po brzegi. Piec pół godziny. W międzyczasie przygotować polewę: w garnku na niewielkim ogniu podgrzać miód z dodatkiem cukru, dorzucić olej i wymieszać, cały czas podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodać orzechy i jeszcze chwilę mieszać. Ciepły jeszcze karmel
Przepysznik - BLW i nie tylkomleczna - od tego w dużym stopniu zależy, jak słodkie ciasto uzyskamy 1. Kaszę ugotować na miękko. Lekko przestudzić. 2. Białka oddzielić od żółtek, czekoladę rozpuścić. 3. Do kaszy dodać wszystkie składniki oprócz białek i całość dokładnie zblendować blenderem ręcznym lub w malakserze. 4. Białka ubić, dodać do zblendowanej masy i dokładnie wymieszać łyżką. 5. Piec w formie wyłożonej
Kto ugości moich gości?Ciasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa truskawkowa: 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru pudru ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek Masa śmietanowa
Kuchnia w czekoladziełyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu mąki tyle, by ciasto było bardzo gęste (ok. 300g) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i osuszamy na papierowym ręczniku. 2. Mleko, jajko i gałkę muszkatołową mieszamy ze sobą. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by powstała bardzo gęsta masa. 3. Pieczarki kroimy w małe plastry (ja użyłam
Kuchnia w czekoladziepieczenia. Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny. Przelej masę do tortownicy ( 23 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach 45 minut . Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą. W rondlu ugotuj syrop z cukrem i kilka minut gotuj w nim plasterki limonki. Nie musisz polewać ciasta czekolada, wystarczy cukier puder. Ciasto jest wilgotne w środku
AZgotuj!Lody o wyraźnym smaku kawy z delikatną nutka wanilii,takie właśnie lubię najbardziej. Składniki: 4 żółtka, 120 g cukru, 300 ml śmietany 36%, 250
RAROSSAłyżki ziaren sezamu Sposób wykonania : Masło zmiksowałam na puszystą masę. Mąkę i cukier puder przesiałam i stopniowo dosypywałam do masła - wyszła z tego na początku kruszonka, ale jak dodałam jajka - wbijając jedno po drugim - i zmiksowałam było lepiej. Dodałam płatki, żurawinę, orzechy i sezam i całość wymieszałam łyżką. Ciasto nieznacznie się klei, więc przy formowaniu ciastek można zwilżyć dłonie wodą
apetytnapieczenieciasta możemy zrobić różne kształty - tartaletki uzyskamy wycinając najpierw kwadrat ciasta, a później docinając cienkie krawędzie i doklejając je do podstawy tartaletki. Możemy zrobić również kieszonki - wkładamy nadzienie do środka i zlepiamy wszystkie brzegi, albo ułóżmy farsz wzdłuż dwóch przeciwległych rogów zlepiając pozostałe dwa ze sobą. Możliwości jest cała masa :) Smacznego
Plate of Joy