dekorację tortu). Do większej części masy dodać zblendowane i posiekane orzechy oraz wafelki, wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Dolny blat położyć na dnie tortownicy, wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć środkowym blatem, wyłożyć drugą połowę kremu, całość nakryć górnym blatem biszkopta. Zdjąć obręcz tortownicy i boki oraz wierzch ciasta dokładnie posmarować pozostawionym do dekoracji kremem. Boki tortu obsypać
Simply Foodpowiedział, że na zimno można robić tylko serniki? Ciasto to nie wymaga dużego wysiłku i kunsztu kulinarnego a jednocześnie jest pyszne i zaskakuje ciekawym smakiem. Jest to idealny dodatek do niedzielnej kawy :) Składniki - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka bananowa - 6 dojrzałych bananów - 15 dag masła - 20 dag cukru pudru - 1 żółtko - 25 – 30 dag biszkoptów ( okrągłych ) Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Cztery banany rozgnieść widelcem na miazgę. Do utartego masła dodać miazgę bananową i tężejącą galaretkę. Całość wymieszać i wylać na biszkopty. Tortownicę z masą bananową wstawić do lodówki.Galaretkę bananową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy masa bananowa w tortownicy zupełnie stężeje, ułożyć na wierzchu pozostałe dwa banany pokrojone w skośne plasterki. Całość
Świat Smakuwiórek kokosowych Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej, ucieramy Dolewamy mleko, dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem - miksujemy Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do całości - mieszamy Masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia Na wierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem Posypałam jeszcze kruszonką do której dodałam wiórek kokosowych Piekłam w temp. 180 stopni(...)przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się udaje), sprawdzać patyczkiem. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym Gazety wyborczej- Palce lizać. Zrobiłam je trochę po swojemu :) W tamtym przepisie ciasto posypano 35 dag porzeczek ( wypróbuję w sezonie ), ale zrobiono je jeszcze z mniejszej ilości składników. Ja już je podwoiłam. Ciasto wyszło bardzo pyszne, a ważne, że robi się je dość szybko
Proste Potrawybardzo długo, prawie półtorej godziny. Efekt przerósł moje oczekiwanie, połączenie słonych filecików anchois z lekko słodka cebulę rewelacyjne ! Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek Składniki Na ciasto: 250 ml wody 45 g świeżych drożdży 410 g maki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek EV szczypta soli Farsz: 1,5 kg cebuli pokrojonej w piórka(...)oliwek Wykonanie: Wodę wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże i mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiany mikserem przez 15 sekund. Dolewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy, aż powstanie gładka masa. Przenosimy na blat, dokładnie wyrabiamy i formujemy w kulę. Przekładamy do natłuszczonej miski, malujemy z góry oliwą i przykrywamy. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy
Kulinarne przygody GatityNietypowy, zielony kolor, dla wielbicieli kulinarnych ciekawostek, to ciasto idealne, zachwyca kolorem, smakiem, jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje, no i posiada walory zdrowotne, ze względu na zdrową bazę jaką stanowi ...szpinak, nie smakuje szpinakiem, za to kolor - niezrównanie piękny, sami się przekonajcie, warto spróbować! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju(...)gładką masę. Polecam brykiet, jest najwygodniejszy do zastosowania. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę na koniec dosypywać cukier, następnie dodawać po żółtku, następnie dolewać stopniowo olej, ciągle wolno miksować, dalej dodawać mąkę z proszkiem, na koniec po trochę szpinaku, tak na trzy porcje i rózgą wmieszać dokładnie, ta czynność jest ważna z uwagi na równe wybarwienie koloru ciasta. Ciasto
kgwjanczewoietetyczne, wilgotne muffinki marchewkowe. Przepis można wypróbować, gdy pokusa na słodkości jest duża a my akurat jesteśmy na diecie. :) Bazą muffinek jest fasola (podobnie jak w przepisie na ciasto czekoladowe z fasoli ). Tym razem w wersji marchewkowej. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion(...)włoskie * można dodać jeśli masa jest za rzadka (ja dodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki
coolinarnastrefa.blogspot.comwidelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać groch/fasolę jako obciążenie (ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli).Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 mniut.W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić paski papryki i chwilę podsmażać(...)pieprzem.Na podpieczony spód wylać sos z papryką i chorizo i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż masa się zapiecze i lekko zgęstnieje.Po upieczeniu quiche odstawić na około 5 minut do lekkiego wystudzenia i związania się masy.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową
Gospodyni MiejskaDużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem a następnie ponownie papier posmarować masłem (można delikatnie obsypać mąką, aby papier nie przykleił się ciasta – w wersji bezglutenowej pominąć, lub zastąpić mąką bezglutenową ). Żółtka oddzielić od białek, wlewając do osobnych mis. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i gotować na średnim ogniu(...)się rozpuścić). Żółtka rozmiksować mikserem, a następnie miksując na średnich obrotach wlewać stopniowo gorący syrop cukrowy. Nie przerywając, miksować około 5 minut , aż żółtka ubiją się na jasną, puszystą masę. W trakcie ubijania żółtek z syropem cukrowym, rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Do ubitych żółtek wlać 2 łyżki kawy oraz ciepłą (lecz nie gorącą) rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Ubić pianę
Moja Delicjajogurtową masą malinową, galaretką i bitą śmietaną. Jest wprost wyborny! Doskonała przekąska podczas wiosennego leniuchowania. Koniecznie musicie spróbować :) Masę jogurtowo-owocową możecie wykonać również z innych, dowolnych owoców: truskawek, jagód, brzoskwiń, moreli, pomarańczy itp. Wybierzcie tylko jogurt i galaretkę o analogicznym smaku. Składniki: Biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa(...)trochę owoców do przybrania Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką bądź bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
MyCookBook.plPuszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina(...)cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy wiórki kokosowe
Salonik smakówcukrową nitką jest opcją zimową, natomiast ta z bitą śmietaną i owocami letnią. Wierzch ciasta można zalać jeszcze lub posmarować galaretką, ale nie jest to punkt obowiązkowy. Polecam to ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, które najbardziej lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami SKŁADNIKI: 500 g serka na serniki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej(...)przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody i studzimy. W czasie gdy sernik się piecze ubijamy schłodzoną śmietanę. Dodajemy pod koniec cukier puder, a następnie cienkim strumieniem żelatynę i miksujemy całość. Ostudzone ciasto smarujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiucieramy z cukrem na gładką masę mikserem. Dodajemy żółtka i mleko, mieszamy. Następnie, stopniowo wsypujemy przesianą przez sito mąkę.W drugim naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli. Będą gotowe gdy po odwróceniu miski do góry dnem zostaną na miejscu. Dodajemy je do reszty składników mieszając łyżką. Mikser zniszczyłby ich strukturę, a w konsekwencji ciasto po upieczeniu nie byłoby tak puszyste
Zakręcony Widelecroku dojrzewający piernik staropolski, nadszedł czas, aby upiec ciasta, które do tej pory spokojnie czekały w chłodnych miejscach. W moim domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową. Jeśli dziś nie macie czasu, upieczcie
W mojej kuchnimasło. Dodaj mąkę i cukier i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy, po czym włóż do lodówki na 15 minut. W misce miksera lub blendera zmiksuj wszystkie składniki na nadzienie i także przełóż do lodówki. W celu przygotowania naleśników, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj troszkę masła. Wlej ¼ szklanki ciasta na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadź
karmelowyruloniki, układamy na brzegu i lekko dosiekamy do ciasta, by nie odpadły. Pieczemy ok.15-20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Studzimy KREM: 150g daktyli ok. 1/2 szklanki wrzątku cynamon 2 łyżki kakao 1 czubata łyżka masła orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aż zmiękną. Miksujemy na gładką masę. Do 2/3 części kremu dodajemy kakao. Do pozostałej części
More food, love and dreams