powstało pyszne czekoladowo - serowe ciasto. I każdy z domowników był zadowolony:) Brownie: 3 jajka, 200g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 100g masła, 150g cukru pudru, szczypta soli, 200g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać po jednym jajku. następnie
Z miłości do słodkościorzechów 1 paczka zmielonych herbatników Wykonanie : Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagnieść , formować małe kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego . Wypiekać w foremce ok 2- 3 min z każdej strony. Krem : Mleko zagotować z cukrem , gorącym zalać masło i zmiksować , dodać mleko w proszku. Odstawić w chłodne miejsce aby masa zgęstniała . Dodać orzechy i herbatniki Gotową masą napełniać połówki orzeszków
Malinowa KawiarenkaPewnie się powtórzę, ale uwielbiam je. Można kombinować ze składem ciasta, nadzieniem czyli dla każdego coś dobrego. Przechodzimy do przepisu na czekoladową wersję. W środku nutella, ale może być inny krem czy budyń. Składniki : * pół paczki biszkoptów * pół tabliczki mlecznej bądź gorzkiej czekolady * 2 łyżki masła * 2 łyżki masy krówkowej * dowolne nadzienie Przygotowanie : Biszkopty pokruszyć na mąkę. Czekoladę zetrzeć
Magiczne Życie Martyprzygotować dość ciemny karmel - karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników - całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny - mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany - sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto - gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje
Smakołyki Berenikipuściłam wodze fantazji i upiekłam go z mieszanki mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej było po 1/3). Polecam wypróbowanie przepisu, szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :) Ciasto: 200g masła 200g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 200g mieszanki mielonych migdałów i orzechów (laskowych i włoskich) 5 jajek 2x 70g cukru Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w taki sposób(...)zmielone razem orzechy z migdałami. Całość dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich 70g cukru i miksujemy jeszcze chwilę. Na koniec delikatnie mieszamy masę czekoladową z białkami i wylewamy do średniej wielkości tortownicy, wysmarowanej tłuszczem (ja piekłam w tortownicy o średnicy 24cm, ale śmiało można użyć mniejszej, gdyż torcik niewiele się podniesie). Torcik czekoladowy pieczemy
Smakowy RajŚwięta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania(...)Szczypta soli Na lukier: 2/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce ucieramy masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej, puszystej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku oraz ekstrakt z wanilii. Przełączamy mikser na najmniejsze obroty. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz dolewamy mleko. Całość miksujemy
Kolizje SmakówPierwsze ciasto na naszym blogu, to bardzo prosty w przygotowaniu murzynek. Każdemu się uda, a dzięki konfiturze nie jest on suchy. Bardzo długo też zachowuje świeżość. W odróżnieniu od większości naszych przepisów, tutaj porcja jest dość mała w sam raz do popołudniowej kawy dla kilku osób. Przepis można również wypróbować z konfiturą o innym smaku. My najbardziej lubimy połączenia czekolady(...)otrzymania gładkiej masy. Dodajemy konfiturę, cukier, sól i roztrzepane jajka (kiedyś nie roztrzepałam i też wyszło). Mieszamy tylko do połączenia się składników. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i znowu mieszamy tylko do czasu połączenia się wszystkich składników. Niewielką blachę (my używamy blachy 12×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec
KasiaiKrzysiu.plopakowania ciasta francuskiego (kupiłam w Biedronce); Wykonanie: Ciasto lekko rozmrozić, delikatnie rozwinąć i ułożyć w formie do pieczenia (na tym samym papierze, z którym było zwinięte). Rozwinięte ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem i piec wg przepisu na opakowaniu. Upieczone placki wystudzić, jeden z nich po wystudzeniu pokroić ostrym nożem na kwadraty (wyszło mi 16 kwadratów). Składniki na krem(...)kryształem i cukrami waniliowymi na kogel- mogel. Do utartych żółtek dodać 1 szklankę mleka oraz skrobię kukurydzianą i dobrze wszystkie składniki wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i wszystko razem zagotować. Gotować 1 do 2 minut, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Ugotowany budyń dobrze wystudzić. Kiedy stygnie, trzeba od czasu do czasu mieszać
In my kitchenciasto: 500 g maki pszennej, 1/4 l mleka, 50 g drożdży, 60 g masła, 100 g cukru, 3 żółtka, sól, skórka otarta z 1/2 cytryny, mąka do podsypywania, nadzienie: 150 ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 100 g migdałów, ekstrakt waniliowy, 7-8 fig 1 białko, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram(...)mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę podgrzanego mleka, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką
królestwo garówKiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i
UgotujmyTo.pltego lata zaraz obok ciasta jak marzenie :) Na blogu pojawi się niedługo nowa kategoria - ciasta bez pieczenia . Znajdziecie tam przepisy na desery i ciasta, które nie wymagają użycia piekarnika, są więc idealne na letnią porę, kiedy za oknem upał, a stanie przy gorącym piekarniku nie należy do najprzyjemniejszych zajęć. Do przygotowania spodu wykorzystałam herbatniki w czekoladzie kupione w Lidlu . Muszę(...)się swoją opinią :) Spód : 100 g herbatników maślanych 100 g herbatników w czekoladzie mlecznej 30 g miękkiego masła Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę ciasteczkową i równomiernie rozkładamy. Dociskamy dnem szklanki. Wstawiamy
Chocolate Muffin Blogwyrównać. Piec około 25- 30 min, w temp. 160C do momentu az się ładnie zezłoci. Jeśli masa jest trochę za gęsta czyli składniki są suche i nie pokryły się tłuszczem z miodem wtedy dolewamy więcej mleka. Masa jednak nie powinna być płynna tylko gęsta. Oczywiście składniki możemy wybrać na jakie mamy tylko ochote. Czy to orzechy(...)włoskie, suszone morele czy też wiele innych. Wszystko zależy od tego jakie bakalie lubicie najbardziej! Smacznego! Batoniki najlepiej kroić po wystudzeniu, jak są ciepłe ciasto się łamie i troszkę kruszy
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-) No i wcale się nie dziwię, że zawładnęły naszymi sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt jest(...)masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie d odać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta
Walijskie Pichcenietiramisu zostało wynalezione w restauracji "El Toula" w Treviso znajdującej się w tym czasie w pobliżu domu do spotkań intymnych i służył właśnie do "tirare su" Składniki na moje ciasto a la' Tiramisu -biszkopt upieczony w formie prostokątnej z tego przepisu z tego przepisu! -6 dużych jaj 120 g cukru + 2 łyżeczki dodatkowo 500 g mascarpone gorzkie kakao(...)warstwą masy serowej. Następnie spryskać drugi kawałek biszkopta kawą i stroną spryskaną położyć na serku, spryskać po wierzchu i posmarować kremem.Operację powtórzyć z trzecim biszkoptem.Na wierzch rozsmarować ostatnią warstwę kremu. U mnie krem polałam cienką warstewką roztopionej gorzkiej czekolady. I do lodówki. Przed podaniem posyapałam kako. Podałam z kawą na pięknej PORCELANIE BOGUCICE Smacznego! Ciasto należy przechowywać w lodówce
Z Kuchni Do Kuchnipapier wysypać suchą fasol. Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Kokosowy krem budyniowy: 5 żółtek 140 gr cukru 60 gr skrobi kukurydzianej 700 ml mleka ( u mnie puszka mleka kokosowego + mlek o do wymaganej(...)bardzo mocno oba mleka (nie gotowa ć) . W salaterce mikserm ubić żółtka z cukrem na kogel mogel. Dodać przesian ą m ą k ę, oba ekstrakty i sól. Do masy żółtkowej stopinowo dodawać gor ą ce mleko, cały czas mieszaj ą c. Cało ść przelać z powrotem do garnka, wstawić na mały gaz i gotować aż powstanie krem
Mia Cucina Sofieta