ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:844/1309)

Szarlotka z budyniem 349

Odstawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy je na schłodzonym cieście i zalewamy zimnym budyniem. Masło rozpuszczamy i dodajemy płatki migdałowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wolnych obrotach miksując dodajemy żółtka i cukier. Do takiej masy dodajemy na koniec płatki migdałowe z masłem i mieszamy delikatnie łyżką. Masę jajeczną wylewamy

Aga w kuchni
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 231

przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).  Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś"   2 budynie śmietankowe 40g bez cukru  1 budyń śmietankowy

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ 219

odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy. Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy,  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta  patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.  Jeżynowy mus : Jeżyny umyć

Walijskie Pichcenie
Muffiny żurawinowe 181

sodą. Do miski wyłożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier i cukier waniliowy,utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jajka,wszystko dobrze zmiksować. Do zmiksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko,dokładnie wymieszać. Osączone żurawiny dodać na samym końcu,lekko wymieszać. Nakładać łyżką 3/4 ciasta do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek do muffin. Muffiny piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Danusi
Ciasteczka - choinki cytrusowo maślane 155

skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z  proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Walentynkowe magdalenki 185

puder do posypania Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dalej miksując dodajemy powoli olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z białą czekoladą i mango curd 280

obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 10-12 minut. Aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić śmietankę, razem z cukrem. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone - zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę - połączyć składniki. Krem wyłożyć na kruchy spód - wstawić

kolorowotorcikowo
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 162

Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .   Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.     W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.   Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć

Grunt to przepis!
Muffiny czekoladowo-pomarańczowe 176

pieczenia. Mo ż na wy ł o ż y ć j ą papilotkami. Przygotowan ą mas ę przela ć do formy na muffinki. UWAGA! Foremki wypełniamy tylko do połowy. Nast ę pnie nak ł adamy marmolad ę pomara ń czow ą . Zalewamy reszt ą ciasta.   Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone muffinki studzimy. Dekorujemy lukrem oraz posypujmy

Mania Gotowania
Owsiane, wilgotne muffinki z wiśniowym środkiem 301

cukier, sodę, jajka, mleko oraz olej mieszamy w dużej misce widelcem na w miarę jednolitą masę i... To jest z grubsza koniec pracy. Teraz pozostało już tylko napełnić foremki. Metalową formę wykładamy papilotkami lub natłuszczamy i posypujemy otrębami. Do każdej foremki wlewamy płaską łyżkę ciasta, na środku układamy czubatą łyżeczkę dżemu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Foremki powinny być wypełnione

Ratunku obiad
Brak tytułu 194

nadarzyła się okazja i oto przedstawiam Wam torcik dla mężczyzny :) Prosty, bez zbędnych dekoracji. Wewnątrz masa: śmietankowa, porzeczkowa i czekoladowa. Kwiatki opłatkowe Dr. Oetkera, perełki srebrne również tej samej firmy. Dekoracje z opłatka Dr Oetker Szukasz oryginalnej ozdoby? Chcesz podkreślić wyjątkowy charakter tortów oraz ciast przygotowywanych na szczególne uroczystości? Wypróbuj nasze dekoracje w kształcie kwiatków wykonane z delikatnego jadalnego opłatka

kolorowotorcikowo
Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi 194

tarty. Ponakuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Szparagi ugotować na parze.  3. Na cieście położyć starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, paski szynki, ugotowane szparagi i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok 35 minut

Pasja Smaku
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 200

kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę.  Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia .   Podpiec 20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .  Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.   W międzyczasie przygotować kurczaka - pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą

Grunt to przepis!
Ciasto czekoladowe na białkach 635

pianę, dodać stopniowo cukier, później masę maślano- czekoladową - wymieszać łyżką Mąkę, proszek i kakao połączyć, przesiać i dodawać stopniowo do białek z czekoladą Ja mieszałam wszystko ostrożnie łyżką, by piana nie opadła. Przelałam do foremki o średnicy 23 cm. Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni C około 30- 40 min. , sprawdzać patyczkiem. Ciasto dla mnie było trochę za suche

Proste Potrawy
Babka marmurkowa 88

temperaturze pokojowej. Masło utrzeć do uzyskania białej masy (około 3 minuty). Dodać cukier i ucierać kolejne 3 minuty. Dodać jajka, jedno po drugim. Dodać wanilię i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać na zmianę mąkę i mleko, miksując tylko do wymieszania składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania