Brownie - ciasto czekoladowe z cukinii 211gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury
Tradycyjna Kuchnia
Mocno pomarańczowe ciasto marchewkowe 244słodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g utartej marchwi 150 g zmielonych orzechów (włoskie bądź laskowe) 1/3 szklanki soku typu "Kubuś" marchewkowo - pomarańczowego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dużej pomarańczy Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać wszystkie pozostałe składniki i połączyć przy(...)wodą jeśli wyparuje.Zmiksować . Wlać znów na patelnię i dodać sok wymieszany z mąką Chwilka pogotować doprawić cukrem do smaku i ew sokiem z cytryny Wystudzić , wyłożyć na ciasto. (część zostawić do udekorowania) Ubić 300 ml śmietany 30% z jednym śmietan-fixem wyłożyć na mus. Udekorować skórką , cząstkami pomarańczy i pozostałym musem Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka
Babeczka piernikowa z kawałkami czekolady. 191Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Na wierzch wykładamy kostki czekolady, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed
Rozpustne gotowanie
Wuzetka 469końcu wrzucamy startą na małych oczkach czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.Kremówkę ubijamy*, pod koniec dodając cukier puder i fix.Blaty biszkoptów nasączamy mlekiem. Na dolne ciasto wykładamy śmietanę (odrobinę można zostawić na dekorację). Górny biszkopt smarujemy
Słodka Strona
Szybki biszkopt z truskawkami i czekoladą na każdą imprezę 241polski... I tutaj przechodzę do nowinki- od przyszłego tygodnia będę znów mieszkanką Wysp Kanaryjskich i będę pisać dla Was posty ze słonecznej Fuerteventury:) Ktoś chce dołączyć? Wracając do ciasta, myślę, a nawet ośmielę się założyć, że zakochacie się w nim tak jak ja. Ten przepis to tylko nagięta do moich zachcianek wersja Marthy Stewart, która, jak każdy wie, jest(...)czekolady i wiórki kokosowe, wymieszaj. Przelej masę do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej foremki (są świetne!). Na wierzch połóż truskawki, w przerwy między nimi powtykaj pozostałe kawałki czekolady. Posyp wierzch wiórkami kokosowymi. Piecz około 1 h, aż wierzch będzie delikatnie chrupki, a patyczek wetknięty w środek ciasta suchy. Po wyjęciu z piekarnika, zostaw ciasto
Gotowanie to kochanie
Kokosowa tarta z bitą śmietaną i bezami 402się co na szybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z bitą śmietaną. Co prawda, nie wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :)Składniki na formę o średnicy 24 cm:200 g bezów400(...)masę z ciastek na dno formy, zakładając lekko brzeg. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno, dodać ekstrakt waniliowy i połączyć. Bezy pokruszyć i dodać do śmietany. Wymieszać. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady i polewą karmelową.Ciasto jest
Codzienna kuchnia niecodzienna
Miodownik 409Wielkanocnym stole to ciasto zrobiło furorę! Szczególnie dla mnie. Co chwilę sięgałam po kolejny kawałek. Ciasto jest bardzo aromatyczne, słodkie a dzięki budyniowi również przyjemnie nasączone. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak dosyć pracochłonne. Dlatego jeżeli macie ochotę, poniżej opisałam krok po kroku jak zrobić domowy miodownik. W moim wykonaniu z budyniem, kajmakiem i orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie(...)gorącego mleka wlewamy wcześniej wymieszaną mąkę. Masę cały czas mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy rondelek z ognia i przekładamy go do miski wypełnionej zimną wodą dalej mieszając do momentu aż krem całkowicie ostygnie. Masło ucieramy, dodając stopniowo budyń. pożądaną gęstość. Przygotowane ciasto dzielimy na 10 równych części*, które następnie cienko
Słodkie Przyjemności
Babka pisakowa z orzechami włoskimi 193drugim już tylko lekko poruszałam łopatką, aby powietrze nie uciekło. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. Smacznego!P.S. Zachęcam
Słodkie Przyjemności
Cynamonowe ciasto ze śliwkami. 172połączenie śliwek i cynamonu jest idealne. Już po 15 minutach pieczenia dom przepełniony jest cudownym zapachem, a domownicy natarczywie zaglądają do kuchni z pytaniem, czy już??? Składniki na cynamonowe ciasto ze śliwkami (blaszka 25x30 lub tortownica o średnicy 28cm) 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju(...)puszystą, białą masę. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku i dodajemy do jajek, ubijamy, dodajemy mąkę i nadal miksując wlewamy olej. Teraz dodajemy przyprawy i na końcu dżem. Wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki, układamy na cieście skórką do dołu. Wkładamy
Rozpustne gotowanie
Bajaderki 254wymieszać.Ciastka rozkruszyć na miał. Dodać do masy i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.W międzyczasie przygtować polewę. Do rondelka wlać mleko i wsypać połamaną na kostki czekoladę. Gotować, aż do całkowitego ropuszczenia się czekolady. Zestawić z ognia dodać cukier i margarynę. Mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników.Z wystudzonego ciasta formułować kule. Każdą kulę wkładać do papilotki, polewać
Gospodyni Miejska
Placek z dyni o pomarańczowym aromacie z sosem toffi 226ciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała.I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :)Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi...... brzmi zachęcająco, prawda(...)stopni.Upieczoną dynię zmiksować razem z sokiem z pomarańczy (jeżeli będziecie mieli problem z miksowaniem, to wystarczy rozgnieść widelcem).Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę, a białka ubić.Przesianą mąkę kukurydzianą połączyć ze skrobią, dodać do masy jajecznej i dobrze wymieszać.Kolejno dodać papkę dyniowo-pomarańczową, skórkę, przyprawy, wmieszać pomału ubite białka.Przygotować formę
Kraina Miodem Płynąca
Ciasto czekoladowe z burakami 262utrzeć z jajkami na gładką masą.(Ja ubijałam mikserem). Dodawać stopniowo resztę składników. Na końcu dodać olej i starte na drobnej tarce buraczki (odcisnąć z soku)Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy. Piec w temp. 180°C ok 50 - 60min. ( w zależności od piekarnika). Czekoladę połamać na kawałeczki i rozpuścić. Polać nią upieczone ciasto. odstawić do ostygnięcia
kulinarnajamka.blogspot.com
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 193drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy
Smakowy Raj
Czekoladowy piernik z powidłami wg Aleex 187kuchni, aby upiec coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku , ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam: mocno czekoladowe, dość ciężkie, korzenne. Doskonałe na poprawę nastroju w ciemny, listopadowy wieczór. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki(...)Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku (masa może się trochę rozwarstwić, ale należy dalej cierpliwie ją ubijać). Zmniejszyć obroty miksera do średnich i porcjami, po łyżce, dodawać mieszankę mąki, miksować po kilkanaście sekund po każdej porcji, aż składniki się dokładnie połączą. 7. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką. 8. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię
W mojej kuchni
Krem Russel 146krem russel- czyli krem maślany , który możemy użyć do dekorowania i przekładania tortów, ciast tortowych oraz rolad. Składniki: 250 g masła 2 jajka 110g cukru 10 g cukru wanilinowego Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, (miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą), tak aby masa zwiększyła swoja objętość 2-3 krotnie. Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając tłuszcz
Pomysłowa kuchnia
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z ciecierzycy 229naturalny ekstrakt waniliowy - pokruszone ulubione orzechy Wykonanie: Wszystkie składniki na masę podstawową wrzucamy do miski i za pomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca się, tak by dało się z niej uformować ciasteczka). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do osobnych naczyń. Do pierwszego wsypujemy kakao
Gawron w rosole
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 422zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę. Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych jabłek - 125g stopionego masła - 150g ksylitolu
Smaczne Zdrowe
CIASTO Z KASZY MANNY 171Chociaż nie lubię kaszy manny od dzieciństwa w ciastach smakuje ona inaczej. Mo ż e dlatego, że dodaje się do niej aromat czy wanilię.... Składniki biszkopt: 1 niepełna szklanka mąki ½ szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka kaszy manny 16 g cukru waniliowego
Darcia w kuchni
Babeczki czekoladowe z budyniem waniliowym i figami . 174wymieszać z kakao , sodą i proszkiem. Mieszankę razem z mlekiem dodawać stopniowo do masy maślanej.Następnie dodać wiórki czekoladowe i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka , ma być gęsty. Do foremek na babeczki lub małych papilotek nakładać po łyżce ciasta , następnie łyżeczkę budyniu i znowu łyżkę ciasta. Figi umyć i pokroić w pół
Sama słodycz i szczypta chili
Marcepanowe ciasto ze śliwkami 181coś nowego w kwestii ciast ze śliwkami, poszperałam trochę w książkach i upiekłam ciasto, które skromnie mówiąc zachwyca. Składniki: 250 g mąki pszennej 3 kopiaste duże łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml oleju roślinnego 3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia 2 banany 150 g cukru 200 g masy marcepanowej (standardowo występuje właśnie w takich opakowaniach, a w Lidlu właśnie wyprzedają
greenscarf
Naleśniki z twarogiem i czereśniami 165Gotowe naleśniki Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodając stopniowo resztę składników, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Całość zostawiamy na minimum ½ godzimy, ponownie mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni na łyżce oleju. Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając go na jednolitą masę. Usmażone naleśniki smarujemy twarogiem. Przed podaniem polewamy konfiturą z czereśni
Miód i pieprz
Tarta z owocami 224Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki świeżym owocom jest idealna na lato. Owoce idealnie komponują się z masą z serka mascarpone i
Passion of Cooking
Czekoczereśnia - czekoladowe ciasto z warstwą czereśniowo-budyniową i masą serową 243Szukałam pomysłu na ciasto z czereśniami, ale bardziej eleganckie niż szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu) , które pokazywałam Wam ostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest - biszkopt przełożony czekoladową warstwą czereśniowo-budyniową oraz masą serową, zwieńczony wiśniową galaretką. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: 4 jajka
Kto ugości moich gości?
Świąteczna babka z kaszy manny 250waniliowego 1/2 laski wanilii Dekoracja: biały lukier skórka kandyzowana pomarańczowa Sposób przygotowania: CIASTO: Jajka wbijamy do miski wsypujemy cukier ustawiamy na garnku z parującą gorącą wodą i ubijamy na puszystą pianę, aż jajka wyraźnie podwoją swoja objętość, zdejmujemy z nad pary i dalej ubijamy aż masą będzie całkiem chłodna, nie przerywając miksowania, wsypujemy powoli kaszę mannę aż do skończenia
Wanilia i Kardamon
Delikatny placek cytrynowy z serkiem mascarpone 172Wszystko razem jeszcze raz dokładnie ucieramy. Mąkę przesiewamy z sodą do maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy ze szczyptą sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z cukrem kryształem. Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kuchenna Kontrrewolucya
Naleśniki biszkoptowe z serem 245względu na pogodę i pory roku przyciąga do kuchni domowników. Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej - 5 dużych jaj - 5 łyżek drobnego cukru - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej - szczypta soli - olej kokosowy do smarowania patelni Masa serowa: - 3 serki mascarpone - 1 jajko - cukier puder (do smaku) - ekstrakt waniliowy - skórka
mojewypiekiinietylko
Kruszonka z rabarbarem, truskawkami i płatkami owsianymi 240również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą, wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć w 6 naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać
Mała Cukierenka
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 185białka dodać do masy i delikatnie wymieszać. Powstałą masę wylać na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Serek wysmarować ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku ułożyć plastry wędzonego łososia. Całość zawinąć
MarciochaKucharzy
Tarta z gruszką i serem Gorgonzola 204minut do lodówki. Po tym czasie wykładam ciastem formę do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie kroję gruszki w ćwiartki, a potem w plastry i układam na podpieczonym spodzie. Zalewam wszystko masą z białka, jogurtu i przypraw, na końcu posypuję kostkami sera Gorgonzola
Życie na widelcu
Tarta czekoladowa 193wałkujemy na grubość ok 5 mm, nawijamy na wałek i rozwijamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor. W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie- mleko gotujemy z cukrem i masłem oraz połamaną czekoladą. Studzimy, dodajemy śmietanę, odstawimy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała. Wylewamy na ostudzony spód- podajemy oprószoną wiórkami kokosowymi. Smacznego
Luźna Kuchnia
Ciasto przekładane truskawkami w galaretce 158domowej roboty ) Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. 2. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół. 3. Przygotować galaretki wg przepisu podanego
A Ty Smakuj Mnie
Czarno-biały tort z kremem waniliowym 164nasączenia: 1 szkl. wrzątku sok z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu do ciast np. waniliowego 2 łyżki cukru 1 kieliszek wódki 1 opak. kremu waniliowego w proszku owoce, kolorowe posypki itp. do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt I: Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać
A Ty Smakuj Mnie
Kotlety mielone z indyka w sosie pomidorowym 239wyrabiamy masę .Zwilżamy dlonie i formujemy kotlety ,które obsmażamy na oleju. Rady: do masy mięsnej możesz dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki albo trochę suszonych ziół, np. tymianku lub rozmarynu. Możesz też zaostrzyć smak kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.Opieczone kotlety owijamy paskami ciasta- na spód pizzy-i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Gotowe podajemy
w mojej kuchni
Ciasteczka maślane z pistacjami. 215posiekanych pistacji Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać całe jajko i żółtko i ponownie chwilę ucierać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki. Na sam koniec dodać mleko i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Piec
O kuchni z uczuciem
Muffiny cytrynowo-migdałowe 297galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek i wszystko wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremek na muffinny na wysokość ok 3/4 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotuje
Babeczki z mikrofalówki 184delikatnie mieszamy, aby piana ładnie się połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewam do papierowych foremek - tak do połowy. Ustawiam maksymalną moc mikrofalówki na 1-3 minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta). Warto obserwować co się dzieje z babeczkami. Jeśli ciasto w foremkach się podniesie, trzymamy dosłownie parę sekund i wyciągamy :). Gotowe babeczki można
KasiekGotuje
Cynamonowe gofry z rumem 239szczypta goździków Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem i rumem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku i kolejno, przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i goździki. Białka ubić osobno na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem. Gofrownicę wysmarować tłuszczem i rozgrzać. Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, piec
Na słodko lub wytrawnie
Placuszki ryżowe z masą krówkową i bitą śmietaną 200Dodawać stopniowo mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości. 4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię, smażyć na rumiano (ja smażyłam na patelni naleśnikowej "na sucho" bez oleju) Podawać z dżemem i bitą śmietaną lub z cukrem pudrem. Ja zaszalałam i zrobiłam wersję typowo deserową - z masą krówkową i bitą śmietaną. Inspiracja: Przy stole
Kto ugości moich gości?
Racuchy z ricotty 185włożyć do miski, wsypać cukier, wbić jajko i wszystko utrzeć na gładką masę końcówką robota służącą do rozdrabniania. Następnie dodać mąkę, żurawinę i wódkę z moczenia żurawiny jeżeli została. Wszystko razem dokładnie wymieszać.Do szerokiego garnka wlać olej i rozgrzać.Używając dwóch łyżek formować z ciasta podłużne kawałki i wrzucać na rozgrzany olej. Przewracać w trakcie smażenia. Smażyć
Mix smaku
Kolorowa fantazja 270smaczne, jedno z wielu na święta, jednak w natłoku kuchennych obowiązków nie utrwaliłam etapów przygotowania. Pomysł na ciasto zmodyfikowane przeze mnie zaczerpnęłam TUSKŁADNIKINa biszkopt8 jajek2 szklanki mąki pszennej1 szklanka maki ziemniaczanej1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki oleju4 łyżki wodyMasa:Kolor masy zależy od koloru galaretki:2 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe2 galaretki agrestowe2 galaretki pomarańczowe1 puszka brzoskwińWYKONANIEJajka
W kuchennym oknie Ewy
Dziury 233zapraszam do regularnego odwiedzania mojej strony :) Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy ! Biszkopty : 8 jajek 1,5 szkl. mąki 2/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao 4 jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku
charlotte gotuje
Czekoladowe babeczki z kremem jagodowym 264Babeczki robimy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki gotowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy 20-25 minut. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec
Ciastkozercy
pyszny "oszukany sernik" na śliwkach kisielowych z wanilią mieloną... 250rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmiękną na śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwki piec w 200C około 50-60 minut po upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku
W Mojej Kuchni Lubię
Truskawkowo-waniliowy sernik light 407czerwone cuda. Odkąd zdrowo się odżywiamy, pokochałyśmy ciasta.. te odchudzone. Bo po co dodawać tonę tłuszczu, cukru, tłustych i ciężkich dodatków, skoro można zjeść pysznie i lekko? Polecam ciasto wszystkim na diecie i nie tylko. Idealne na ciepłe dni, galaretka i truskawki świetnie orzeźwiają. Składniki: 1 i 3/4 opakowania jogurtu greckiego (700g) 100 g cukru 2 opakowania budyniu, jeden(...)jajka (białka i żółtka osobno) 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Winiary Przygotowanie: Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo jogurt i budyń. Delikatnie łopatką łączymy z pianą. Formę (ok.23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, przykrywamy folią i pieczemy ok. 60 minut
Czarnawisienka
Mini serniczki tahini na orzechowym spodzie 236godziny. 4. Śmietanę ubijamy krótko, dodajemy cukier i ekstrakt i ubijamy na masę o pożądanej konsystencji. Wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy serniczki. Całość posypujemy wiórkami mlecznej czekolady i ozdabiamy orzechami. Smacznego! :) Ten przepis bierze udział w akcjach: Ten przepis znajdziecie również na stronie ŚWIAT CIAST. Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz
My Culinary Art
Kakaowe ciastka owsiane z rodzynkami 197łyżki / 45g) rodzynek Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy. 2. Po trochu dodajemy mąkę, sodę, sól, cynamon, kakao, cały czas ucierając. 3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką. 4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy na oko 4-4,5 cm. 5. Układamy
Malowane smakiem
KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16124wcale nie jest ciężki, wręcz przeciwnie jest leciutki idealnie rozsmarowuje się na cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski
RAROSSA
Brak tytułu 208pieczenia i solą. W drugim naczyniu miksujemy masło z cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodajemy jajka, ciągle ucierając. Zwalniamy tępo miksera i wsypujemy suche składniki. Na koniec wlewamy mleko. Formę wkładmy papilotkami, papilotki uzupełniamy do 3/4 wysokości, do każdej wkładamy kawałeczek chałwy i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C około 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowo