Tort szampańsko figowy 218Dziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa śmietanowo szampańska i krem z
Cynamonowe szczęście
Winiary - TORCIK KRÓLOWEJ 199Oraz sposób przygotowania : http://www.youtube.com/watch?v=SvvESzBU-fQ Ja zamiast rodzynek dodałam 100 g orzechów włoskich. Zalecam także dodać 450-500 ml mleka do masy torcikowej, a
ClauditteMissCooking
Świąteczny tort w gwiazdki 296Jak co roku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi
Mienta blog
Ciasto marchewkowe 414samej królowej angielskiej, z księciem Williamem, księżną Katarzyną i resztą dworu! Dalej zachwalać nie będę, bo przestanę być wiarygodna, a przecież bardzo, bardzo bym chciała, żebyście sobie moje ciasto zrobili, gdyż jest po prostu genialne i doskonałe w swej pysznej marchewkowości, korzenności i orzeźwiającej cytrusowości(...)cynamon i gałkę - delikatnie połączyć z masą. Masę wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40-45 minut. 4. Wyjąć, 5 minut studzić w blaszce, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Połączyć składniki glazury i zmiksować na gładko, a następnie posmarować nią powierzchnię ciasta. Schłodzić ok. 1 h w lodówce, następnie
Kuchnia Prezydentowej
W stylu bydgoskim 216bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować.Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowymSkładniki:(na ciasto o średnicy 20-22 cm)beza:4 białka1/4 łyżeczki soli180 g cukru1 łyżka kakao1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej40 g suszonych daktyli40 g suszonych śliwek kalifornijskich40 g orzechów włoskichkrem(...)pudrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlać Amaretto i kawę, cały czas miksując.Na talerzu lub paterze ułożyć jeden krążek bezy do góry nogami, posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem, delikatnie docisnąć.Wierzch oprószyć przesianym cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.Przechowywać w lodówce.Smacznego!I znów nie jestem pewna, do jakiej kategorii zaliczyć to ciasto...? A co tam, niech będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cudo malinowo - makowe 398Kochani dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem mojej mamy. Inspiracja wyszła spontanicznie, po świętach został mak, w zamrażarce mrożone maliny i mamy takie cudeńko. Jest
Niezły Młynek
CIASTO SHREK 515znany nie tylko jako bajkowy stwór z filmu ” Shrek „, który podbił sera zarówno dzieci i dorosłych , ale również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze.Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!A zatem do dzieła(...)Rozdzielamy żółtka od białek.Z białek i szczypty soli ubijamy pianę.Stopniowo dodajemy obydwa cukry.Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka.Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.Do masy dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy łyżką.Przelewamy na blachę 22 – 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodko
Proste muffinki jagodowe 278dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie ). Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do dobrze wymieszanego ciasta i krótko(...)mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Masło wyciągamy z lodówki, żeby nieco zmiękło, można
Ciastkozercy
Sernik potrójnie cytrynowy - najlepszy! 272masa się trochę ociepli - dodajemy po trochu bardzo zimnego masła i mieszamy aż się rozpuści, po czym dodajemy kolejny kawałek masła... i tak w kółko, aż skończy się masło. Po dodaniu i rozpuszczeniu całego masła - cały czas podgrzewamy mieszając - po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem - inaczej ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
szarlotka z pianką 306szarlotki nie trzeba przedstawiać. Ona broni się sama! Delikatny, rozpływający się w ustach spód ciasta, dużo kwaskowych jabłek, niebiańska pianka i chrupiąca kruszonka… Mmmm do tego lody i wszystko się zgadza! SKŁADNIKI 1,5 szkl. mąki 5 jajek 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 100 g margaryny cukru wanilinowego 1,5 szkl. cukru(...)jabłek (najlepiej szara reneta) PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od jabłek. Obrać i zetrzeć na grubych oczkach – ja ok. 4 szt. kroje w kawałki, bo lubię, gdy jabłka nie są gładką masą. Smażyć, w zależności od jabłek 15-20 min. Można je posłodzić, ale max. 1-2 łyżki! Blaszkę o wymiarach 21 cm x 37 cm wysmarować tłuszczem, np. margaryną, wyłożyć folią
zabawa smakiem
Zguba i przedwyjazdowy torcik 212najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina(...)najniższych obrotach.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch.Piec 25-35 minut w 160 st. C.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić.Brzegi biszkoptu odkroić nożem od formy, wyjąć ciasto, ewentualnie skroić wierzch, żeby wyrównać powierzchnię. Przekroić w poziomie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Popękane ciasteczka piernikowe 474masłem roztopić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta. Mieszając (na wolnych obrotach), wlewać partiami roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec przesiać uprzednio wymieszane w misce suche składniki – mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny
Kraina Miodem Płynąca
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 279solą. Rybę doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z cebulą i czosnkiem oraz kawałki podsmażonego łososia. W misce wymieszać składniki na masę jajeczną: jajka, śmietanę, ser, 1/2 łyżeczki soli i pieprz. Zalać nadzienie
zadanie-gotowanie
Muffinki z borówkami amerykańskimi 205miksujemy) tylko do połączenia, nie dłużej (wszystkie składniki mają być wilgotne). Otrzymane ciasto na muffinki nie powinno być zbyt ścisłe (jeśli jest za gęste można dolać jeszcze trochę soku pomarańczowego). Powinno dość swobodnie odrywać się od łyżki, ale nie spływać z niej ciurkiem. Przygotowane foremki napełniamy przygotowaną masą do 3/4 wysokości foremek, a na wierzchu układamy po kilka borówek. Pieczemy
MyCookBook.pl
Bananowo-korzenne ciasteczka z orzechami i czekoladą 226puszystą masę. Dodać jajko i miksować do momentu, aż masa będzie puszysta. Masę połączyć z bananami a następnie z mąką i przyprawami. Dodać orzechy oraz posiekaną czekoladę i całość ponownie dokładnie wymieszać. Blachę wysłać papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki układać (z odstępami) na niej porcje ciasta. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być zarumienione
Di gotuje
Kluski śląskie 338ugotować z dodatkiem soli. Następnie ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Masę z ziemniaków przełożyć do miski i ładnie uklepać. Podzielić ją na cztery równe części. Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce
Monia miesza i gotuje
Z miłości do czekolady i … sera 295szklanki cukru Kruchy spód według tego przepisu Do działa!!! Zagniatamy kruche ciasto i wykładamy nim spód formy. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Ucieramy twaróg z cukrem i wanilią. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do twarogu. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy kakao. Do masy serowej dodajemy czekoladę połączoną ze śmietanką - mieszamy do uzyskania jednolitej masy
sierotka maRysia w kuchni
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 212ucierałam z miękką margaryną. Dodałam jajko,aromat i miksowałam na gładką masę. Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam
potrawyregionalne
Sero - makowiec . 236wymiarach 24 /36 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ser. Wykonanie ciasta makowego: Suchy mak zmielić . Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym . Dodać mak wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia , wymieszać . Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę makową wyłożyć na ser. Piec w temperaturze 170/ 180 stopni około
Sama słodycz i szczypta chili
Knedle ze śliwkami i cynamonem! 199Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugniatamy tłuczkiem na bardzo gładką masę. Studzimy całkowicie! Przekładamy do miski. ugniatamy. Wyjmujemy 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej i 1-2 jaja (na 1 kg ziemniaków 1 jajko). Zagniatamy ciasto. Do środka dajemy śliwkę i cukier, ja użyłam cukru migdałowego i cynamonu. Knedle
SMYKWKUCHNI
Domowe Drożdżówki z Jagodami i Serem 296możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy i formujemy krążki z cieńszymi środkami oraz grubszymi obwódkami. Na środek każdej drożdżówki wykładamy ok. łyżkę sera i posypujemy jagodami. Następnie delikatnie wbijamy jagody do masy serowej. Z tych samych składników możemy także utworzyć drożdżówki w formie jagodzianek
Słodka Strona
Tiramisu Truskawkowe 533którego przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze jest to ciasto bez pieczenia. Owocowe tiramisu na bazie śmietanki kremówki, włoskiego mascarpone i biszkoptów do deser idealny na letnie dni i myślę, że zasmakuje nawet tym którzy za tradycyjnym kawowym tiramisu nie przepadają. Tiramisu Truskawkowe - Składniki: Masa: 600 ml śmietany kremówki 400 g sera mascarpone 2 fixy do ubijania
Słodka Strona
Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella 203Pyszne lekkie ciasto do kawki. Zamiast brzoskwiń można użyć np. truskawek i zalać galaretką truskawkową. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka octu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej Masa straciatella: 400 ml śmietany 30% 1 cukier wanilinowy 450 g serka homogenizowanego waniliowego 4 opakowania śmietan-fixu 100 g czekolady mlecznej
Na Ciasteczkowych Papierach
sernik z borówkami i czarną porzeczką bez pieczenia 440składniki na spód ciasta: 160 g herbatników kakaowych 60 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy masło i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy i ugniatamy w tortownicy (21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na masę serową: 700 g ser białego (ja użyłam domowego i miksowałam go na gładką masę) 125 ml śmietany kremówki 180 g cukru
Domowy Smak Jedzenia
SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 260łyżki zimnej wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. masa słonecznikowa: 150 g namoczonych przez noc, obranych ziaren słonecznika 1,5 szklanka mleka kokosowego
W kuchni Karmel-itki
Ciasto czekoladowe- tort 203znam osoby, która by nie uwielbiała ciasta czekoladowego :) Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Tradycyjna Kuchnia
Mleczna kanapka 206zmiksować. Delikatnie wymieszać z miodem, mąka i kakao. Patelnię natłuścić. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na patelni w formie prostokątów. Smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut. Następnie smażyć kolejne 5 minut po przewróceniu kanapki. Ser zmiksować z jogurtem i miodem na gładką masę. Gotową kanapkę przełożyć serem i posypać orzechami. Smacznego
Chocolate Muffin Blog
Muffiny marchewkowe 254mąkę oraz sodę, a następnie przesypuję do mokrych składników ciągle mieszając. Gładką masę przelewam do gotowej formy do muffinek i piekę w 200 stopniach przez 25 minut. Pamiętajmy by po połączeniu składników z dwóch misek nie mieszać zbyt długo, ponieważ soda z kefirem wchodzi w reakcję i ciasto zaczyna szybko rosnąć. Jeśli za długo potrzymamy- ciasto opadnie. Gotowe. Miłego dnia
Życie na widelcu
Strucla z serem i żurawiną 218letnie mleko. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa serowa: 350 g półtłustego twarogu w kostce 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 żółtko Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: suszona żurawina Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Chwilkę zagniatamy. Wałkujemy
kulinarnyswiatdomi
łatwy tort biszkoptowy 320pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na 2 części. składniki na masę budyniową: 1000 g mleka 240 g cukru 4 łyżki budyniu waniliowego
Domowy Smak Jedzenia
Wesołych Świąt! I tort z galaretką z cydru 261pewno przygotuję z nich coś pysznego. Jasne, tylko co...? Granatów nie używam zbyt często ( błąd - pyszne są przecież! ), bo są owocem nieco problematycznym... Trzeba do nich wymyślać specjalne ciasta i desery, bo ani za jabłka, ani za truskawki uchodzić nie mogą. Wymyśliłam więc sobie, że ich smak doskonale skomponuje się ze słodyczą białej czekolady. Moja wyobraźnia pogalopowała dalej, zahaczając(...)masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 25-35 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowe 197masła szklanka cukru pudru Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlać malutkim strumieniem olej. Wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, a na końcu startą na małych oczkach marchewkę. Blachę 24x35 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na nią ciasto i piec w 180 st C przez ok 40 min - do suchego patyczka
Gaździnka warzy
Babka keksowa 239łyżeczce, a resztę wymieszać dokładnie z 15 gramami mąki i dodać do masy - wymieszać Następnie dodać 160 gramów mąki z proszkiem do pieczenia i sodą - wymieszać Dodać mleko - wymieszać Piecyk nagrzać do 160 stopni C Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i wysypać mąką. Przelać ciasto. Wierzch posypać odłożonymi wcześniej kandyzowanymi owocami Piec 50 minut Można posypać cukrem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Dyniowa tarta z migdałową posypką 188średnica Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm). Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Gęsto nakłuć widelcem (w ostępach 0,5 cm). Włożyć do nagrzanego pieca i piec ok. 15-20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni, śmietankę, starty imbir (na tarce o małych oczkach
Moja Delicja
Bajaderka 466pokruszyć w malakserze. Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić. Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać do okruszków, dodać dżem i spirytus - dokładnie wymieszać składniki. Herbatniku ułożyć w niedużej formie. Na herbatniki wyłożyć masę z okruszków, dobrze docisnąć. Bajaderkę odstawić na 3-4 godziny w chłodne
kolorowotorcikowo
Szybkie pączki z ricotty 287cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Ricottę miksujemy z jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder,cynamon, wanilię i sól. Znów miksujemy na gładko. Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy. Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy
Moje Kuchenne Rewelacje
Drożdżówki z serem i jagodami 175biały rozgnieść widelcem i połączyć z cukrami i jagodami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 – 4 części i z każdej rozwałkować placek o grubości 1,2 – 1,5 cm. Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć w nim masę serową. Drożdżówki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułki
Na słodko lub wytrawnie
LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY 158godziny. Następnie przełożyć lody do schłodzonej miski, ubić na gładką masę i ponownie zamrozić, aż stwardnieją. 3.Przygotować wafelki. Tacę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem. Białko ubić z cukrem na pianę, po czym dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nałożyć łyżkę ciasta na tacę i rozsmarować tak, by powstało koło o średnicy
Kuchnia w opałach
Sernik z orzechami 458Sernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Trochę zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek
Bullio
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem 224kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. Dekorujemy tymiankiem albo bazylią.tarta ze szparagami
Bon Appetit Małgorzaty
Konfitura z płatków róży 208Bardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam
Kuchnia domowa Ani