ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:863/1309)

Sernik toffi na wafelkowym spodzie 196

przepis i wymyślam nowe smaki. Tym razem postanowiłam wykorzystać wafelki do zrobienia spodu ciasta. Wyszło zaskakująco pysznie. Szczerze mówiąc wafelki przypadły mi bardziej do gustu niż ciasteczka. Polecam.   Sernik toffi na wafelkowym spodzie Składniki: Spód: około 400 g wafelków o smaku toffi 30 g masła Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera ricotta 300 ml mleka

Mania Gotowania
Racuchy z jabłkami 172

solą, sodą i zsiadłym mlekiem. 2. Wsypać mąkę, cały czas ucierając. 3. Utartą masę ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek. 4. Dodać pokrojone w małe kawałki jabłka (choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem

Pasja Smaku
Pyszna babka cytrynowa 231

cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem.Piec

Ala piecze i gotuje
Tarta z brokułami i białą kiełbasą 232

papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy kiebłasę wymieszaną z  ugotowanymi kostkami brokułu i pokrojonymi na małe kawałeczki paroma różyczkami brokułu. ajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy starty na dużych oczkach ser, przyprawamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę jajeczną wylewamy na warstwę kiełbasy. Tartę dekorujemy pozostałymi różyczkami brokułu. Tarte wstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Nutelka - ciasto z brzoskwiniami, kremem, czekoladą i truskawkową pianką 755

ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta. Rozsmarować Nutellę, schłodzić. Wyłożyć resztę kremu i ułożyć równo biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, miksując powoli dodawać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Schłodzić. Posypać startą czekoladą

Z miłości do słodkości
Biscotti - włoskie ciasteczka migdałowe 227

kawy i deserów (użyłam Kamis).  Wykonanie Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę - to bardzo ważny etap! Jajka należy ucierać co najmniej 7 minut. Dodać szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę z małej cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do ciasta. Chwilę ucierać. Następnie dodać migdały, delikatnie wymieszać szpatułką. Mokrymi dłońmi uformować coś na kształt

Z miłości do słodkości
Tort czekoladowy i gruszki 125

żółtka, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części. Masa 1 puszka gruszek w syropie 300 g gorzkiej czekolady 400 ml kremówki

Przysmaki Karolki
Blondie - sernik z kaszy jaglanej z gruszkami (bez sera, mleka, glutenu i jajek) 269

Ciasto jaglane, które trudno sklasyfikować - trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka ;)  Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 3 szklanki gruszki 3 szt mleko (ryżowe, sojowe, kokosowe lub inne) 0,5 szklanki mąka jaglana 1 szklanka skrobia z tapioki, kukurydzy lub ziemniaczana(...)używamy margaryny lub masła, to trzeba je przed dodaniem do masy rozpuścić. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, lub natłuszczonej silikonowej formy. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na wierzchu plasterki trzeciej gruszki. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni około godziny.  Po ostygnięciu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem roztartym ze szczyptą cynamonu

głodny alergik
Sernik warstwowy z czekoladą 137

szklanki wody i gdy zacznie tężeć, dodać do masy. Można dodać rodzynki. Piana: 4 białka 1/2 szk cukru kryształu 1 czerwona galaretka kilka tabliczek gorzkiej czekolady Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Delikatnie wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę i ostawić aby ciasto stężało.  źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Rozpustny sernik z brzoskwiniami 199

Nazwa tego sernika jest adekwatna do jego smaku. Kremowa struktura  nie pozwala poprzestać na jednym kęsie. To ciasto nie należy do serników light. I dobrze. Jak grzeszyć to na całego. Śmietankowy smak pełnego serka przełamany soczystą brzoskwinią pozwala zapomnieć o problemach dnia codziennego. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) - 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być(...)porcji białek. Mieszam rozluźniając białkami serową masę. Następnie delikatnie mieszam z pozostałymi białkami. Przelewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Piekę pierwsze 20 minut w temperaturze 190 'C, następnie zmniejszam do 150'C i dopiekam kolejne 45 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiam w uchylonym piekarniku około 15 minut. Następnie wyjmuję i studzę. Ciasto można polać gorzką czekoladą bądź obsypać

kawawszklance
Czekoladowe ciasto korzenne 141

Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów włoskich, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi,  pachnące jak najlepszy piernik robiony przez mamę. Idealny na świąteczny  stół :) Składniki: 125 g masła 150 g ciemnej czekolady  125 g cukru pudru 4  jajka, podzielone na  białka i żółtka oddzielnie 115 g mąki pszennej 1 łyżka przyprawy korzennej(...)jasna masę. Następnie dodać po jedynym żółtku nadal ucierając. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie przy pomocy miksera. Po troszkę dosypywać mąkę wymieszana z przyprawa. Szpatułką połączyć składniki. W czystej i suchej misce ubić białka na sztywna pianę. Po łyżce dodać pozostały cukier puder i ubić do połączenia.      Ubite białka połączyć delikatnie z wcześniej przygotowanym ciastem

Chocolate Muffin Blog
Rolada dyniowa z mascarpone i malinami 164

szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 1 łyżka oliwy Składniki na masę: 200 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 2 szklanki mrożonych malin Dekoracja: listki melisy  mrożone maliny płatki migdałów cukier puder Sposób przygotowania(...)oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto. Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym

Gosia gotuje
Malinowe pancakes 232

Zapraszam na pyszne placuszki podwójnie malinowe. Wielbiciele malin będą zachwyceni, ponieważ maliny są składnikami ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują. W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich(...)wymieszać krótko przy pomocy miksera na jednolitą masę białka ubić na sztywną pianę około 100 g lekko rozmrożonych malin zblendować na gładkie puree. Resztę malin umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie  rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszka wymieszać ciasto z malinowym puree i pianą z białek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka piaskowa 213

Szukałam idealnego przepisu na babkę piaskową. Nie przepadam za suchymi ciastami, które trzeba popijać dużą ilością herbaty, czy kawy. Przeglądałam stary zeszyt z przepisami mojej Mamy i tak natrafiłam na list od babci do Mamy a w nim przepis na tą babkę. Pomyślałam, że muszę wypróbować i jest super. Babka jest delikatna, puszysta i wilgotna. Po prostu jest pyszna. Jedynie(...)cytryny Wykonanie: Całe jajka ubić na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jaj z cukrem. Dodać ekstrakt. Wymieszać. Masło roztopić i gdy zacznie wrzeć wlać do pozostałych składników. Wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelać do formy. Powinno stanowić 2/3 formy, żeby

dom-agi.pl
Kaszak, ciasto z kaszy manny 407

czas energicznie mieszamy , żeby nie powstały grudki. Masa będzie dość gęsta. Wylać ją na herbatniki, delikatnie docisnąć. Ułożyć na wierzchu kolejną warstwę herbatników, pamiętając jak były ułożone te na dole. Później podczas krojenia, będzie to ładniej wyglądało. Odstawić do ostygnięcie. W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na górę ciasta i rozprowadzić. Ja rozprowadziłam pędzelkiem i powstał

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania