smarować konfiturą , góry ciasta nie smarujemy. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie polewamy ciasto. Można udekorować wierzch malinami lub według własnego uznania. Smacznego:) Artykuł Piernik z konfiturą malinową pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąKakaowe ciasto z jogurtem i malinami. To połączenie tradycyjnego murzynka z malinami oraz miksturą jogurtową, która po upieczeniu smakuje podobnie jak delikatna masa serowa. A wszystko to razem tworzy pyszną całość :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowamoim blogu znajdziecie przepis na ciasto malinowa chmurka . Dziś zapraszam Was na deserki inspirowane tym właśnie ciastem. Kruche, pokruszone ciastka, maliny, galaretka, śmietana, bezy i płatki migdałów. Deser, który skusi każdego nie tylko swoim smakiem ale i wyglądem. Łatwy i szybki do zrobienia. Polecam :) Składniki na 3 kieliszki widoczne na zdjęciu: * 4-5 kruchych ciastek (użyłam kruche, maszynkowe ciastka
Zrób to smacznieLatem powinno się jeść lekkie owocowe ciasta i to najlepiej takie bez pieczenia, dlatego u nas królują serniki na zimno. Tym razem wykorzystałam jadalne kwiaty, owoce
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj pierwszy Dzień Wiosny. Co powiecie na wiosenny deser i to taki ekspresowy, a do tego pyszny? Domowa karpatka z musem malinowym, którą robi się szybko
Bernika - moj kulinarny pamietnikPogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis
Ostra na Słodkomamy możliwość jeść przez cały rok. Zbiory świeżych orzechów włoskich trwają w miesiącach wrzesień – październik . Jak możecie wykorzystać orzechy włoskie w kuchni?? Poniżej kilka propozycji: Ciasto daktylowe Ciasto czekoladowe bezglutenowe z malinami Praliny daktylowo -orzechowe Ciasteczka owsiane z migdałami Artykuł Orzechy włoskie pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFENaszło mnie ostatnio na pierogi i to w ilości przerażającej Pierogi z mięsem, pierogi z owocami, pierogi na słodko i wytrawne. Pierogi z dynią. Pierogi gotowane
Mieszam w GarnkuSkładniki: na około 30 babeczek 300 g mąki, pół na pół tortowa i krupczatka 200 g margaryny 2 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki
czarrna od kuchniO to banalny, szybki w przygotowaniu i efektowny tort, który przygotowałem specjalnie dla Was z okazji zbliżającego się Dnia Mamy . Wystarczy upiec ten biszkopt , który zawsze
Food Squarewyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia. Papier z rozwałkowanym ciastem przenieść na blaszkę. Równomiernie na cieście rozsypać rabarbar i maliny, lekko docisnąć ręką. Na wierzchu rozkruszyć kruszonkę piec w 190`C 30-35 minut do lekkiego zrumienia kruszonki przestudzone posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Malinowy krem z żelką malinową na jasnym biszkopcie. Całość zwieńczona polewą na bazie mleczka skondensowanego i białej czekolady – pycha! Do wykonania deseru potrzebne są formy
AleTorcikŚniadanie, podwieczorek, kolacja, deser czy przekąska… ten chlebek bananowy idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Delikatnie słodki, mocno bananowy, bardzo sycący i pożywny. Błyskawiczny
Fitsweet.meTakie foremki z kruchego ciasta można zapełnić czym macie ochotę. U mnie są z bitą śmietaną i owocami. Przygotowanie ciasta kruchego – do dużej miski wrzucić
Kuchnia PokoleńŚniadanie, podwieczorek, kolacja, deser czy przekąska… ten chlebek bananowy idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Delikatnie słodki, mocno bananowy, bardzo sycący i pożywny. Błyskawiczny
Fitsweet.mePrzepis znaleziony gdzieś w sieci, fajny pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ja dziś przedstawiam ciasto z agrestem ale równie dobrze dodajcie jabłka, maliny, czy jeszcze inne, Wasze ulubione owoce. Polecam ciasto bardzo gorąco. Ciasto z agrestem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskładniki mieszam, do czasu uzyskania jednorodnej konsystencji, lecz nie za długo. Papilotki napełniam do 2/3 wysokości, następnie dodaje maliny (po ok. 3-4 do każdej papilotki), a maliny przykrywam jeszcze łyżeczką ciasta. Muffiny piekę w temperaturze 180 st. C przez 25 minut. Ciasto na muffiny jest dość ciężkim ciastem, więc muffiny nie wyrosną nam zbytnio wysoko, ale taki jego urok
Receptura smakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem musu malinowego. Smakuje doskonale. Możemy przygotować go teraz z mrożonych owoców
Marta GotujePrzepis autorski (mój). Sernik smakuje rewelacyjnie i przyznam, że moja mama sama zjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków
Di gotujePropozycja na dziś: lekkie, puszyste ciasto z owocami lasu, tym razem mrożonymi. W smaku przypomina najlepszy drożdżowiec, jest aromatyczne i bardzo smakowite. Do kawy będzie znakomite
Moje Małe Czarowaniesztywno, dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto, wyrównujemy, całość posypujemy pokruszonym ciastem, i mamy piękny, zielony mech. Na wierzch ciasta możemy ułożyć dowolne owoce, np maliny, owoce granatu. Ja tym razem nie dawałam owoców. Jeśli zetniecie sporo ciasta z góry nie musicie wszystkiego kruszyć, chodzi o to by warstwą mchu zakryć masę :-) Jak będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSponge cake to najprostsze angielskie ciasto, biszkopt najczęściej przełożony kremem. Anglicy uwielbiają szybkość i prostotę w kuchni, my za to biszkopty uwielbiamy przekładać mnóstwem warstw tworząc
Bernika - moj kulinarny pamietnikKto nie lubi pysznego ciasta kruchego z kremem i masą owoców na górze? Chyba jedno z lepszych ciast, idealne na spotkanie ze znajomymi przy kawie czy
Mieszam w GarnkuMarlena z bloga - Kuchnia Marlenity Zapewne ciekawi Was, co tam smacznego upiekłam ? Powiem, że nie tylko piekłam ;) A na moim stole pojawiły się: * torcik brownie z malinami i tymiankiem * kruche ciasto z serem i porzeczkami * pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką * francuskie tartaletki z karmelizowaną cebulą i tymiankiem * tarta z grzybami, rozmarynem i gorgonzolą * calzone z cukinią
kolorowotorcikowoProściej być nie może. Tylko wymieszać ze sobą składniki i gotowe. Można do niego wrzucać te owoce na które akurat jest sezon, a i mrożone też
Polska Zupaciasta) i pokruszyć go. Śmietanę wyłożyć na blat ciasta i posypać okruszkami zrobionymi z wierzchu ciasta. Włożyć do lodówki najlepiej na noc, aby śmietana zastygła. Udekorować ciasto jeżynami, pestkami granatu, malinami, borówkami. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiaj zapraszam na moje ulubione drożdżówki ze serem i pysznymi malinami od firmy Eterno Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej . Bułeczki poleca na śniadanie a nawet do kawki, wyśmienicie smakują. Przepis na ciasto drożdżowe znalaz łam w książce Cukiernia Lidla. Bułeczki podałam na Porcelanie Bogucice . Składniki na ciast o drożdżowe: 310 g Mąki t radycyjnej 150 ml mleka 1 cukier(...)łyżki cukru 1 cukier wanilowy 2 jajka Maliny w syropie od Eterno Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać łyżkę cukru,połowę mleka i 1 łyżkę mąki , ucieramy i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski przesiewamy resztę maki, dodajemy cukier waniliowy, żółtka , resztę cukru i wlewamy rozczyn , zarabiamy ciasto , następnie wlewamy roztopione mas ło i zagniatamy ciasto, musi odchodzić
Sama słodycz i szczypta chiliłatwe ok 30 minut dla 1 osoby Składniki: * mleko * mąka * jajko * cukier * sól Nie podaję dokładnych proporcji gdyż ich nie znam, ja zawszę robię ,,na oko" * brzoskwinia * maliny * cukier puder Przyrządzamy ciasto ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki, następnie na połowę każdego naleśnika nakładamy owoce (brzoskwinia obrana i pokrojona), posypujemy je cukrem pudrem i składamy na pół. Brzegi ciasta smarujemy
sierotka maRysia w kuchniPyszne muffiny bez glutenu, z dodatkiem owoców jagodowych. Szybkie i proste w przygotowaniu, moi fani, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, powinni być zadowoleni. Babeczki
Mała CukierenkaPyszne muffiny bez glutenu, z dodatkiem owoców jagodowych. Szybkie i proste w przygotowaniu, moi fani, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, powinni być zadowoleni. Babeczki
Mała CukierenkaSkładniki na 3 tartaletki o średnicy 11 cm: Ciasto: 65 g mąki pszennej 65 g mąki tortowej (można zastąpić pszenną) 50 g zimnego masła pokrojonego na
Moja Galeria SmakuWczoraj powstały spody do tarletek, a dzisiaj napełniłam je budyniem czekoladowym, borówkami i żółtymi malinami. Dzięki temu, że ciasto jest tak kruche, mogłam wczorajszym wieczorkiem niepostrzeżenie zjeść te pokruszone (Niby!) ciasteczka ;) Przecież nic nie może się zmarnować;) W wolnej chwili zróbcie sobie takie tarletki i napełnijcie je czym tylko chcecie ;) Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami Składniki: Ciasto: 200g mąki
Lawendowe NieboPiec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Rada: Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się, że w bułce
Ciastka - domowe słodkościLato, owoce, słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub
Bernika - moj kulinarny pamietnikwymieszać, dodać pozostałe (suche) składniki i ponownie wymieszać. Połowę masy wylać do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia. Ricottę opcjonalnie posłodzić, wyłożyć ją na masę w kokilce, posypać malinami i przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180*C przez ok. 30 minut. Smacznego
breakfast of dreamsSernik tak idealny, że chyba bardziej idealnego w życiu nie jadłam ;). Przygotowany z gotowego sera z wiaderka. Składniki: 200 g ciastek zbożowych 100
Malinowe Pocałunkiprzestudzić. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa. Moje uwagi: 1. Masę owocową do ciasta przygotowałam z mrożonych malin: Maliny zmiksowałam z cukrem, zagotowałam. Do gorących malin dodałam galaretki malinowe i dobrze wymieszałam, żeby galaretka się rozpuściła. Drugi raz malin nie zagotowywałam. 2. Zwróć uwagę, by masło
In my kitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniały sernik z malinami! Smakuje wyśmienicie Jest bardzo lekki, mocno owocowy, wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jakimś cudem zostały
Marta GotujeOstatnio pogoda jest... jak kobieta - zmienna ;) Raz chłodno i pada, raz upał i skwar. Jeśli o mnie chodzi - 23 stopnie i słońce to naprawdę optymalna temperatura
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Klasyczny przepis na muffinki. Składniki suche, składniki mokre. Łączymy szybko. Bawimy się dodatkami. Postawiłam na maliny i białą czekoladę. Ciasta wystarczy na 12 standardowych muffinek. Lub na 7 w wersji XL :) Czytaj więcej
bistro mamaDrożdżówki upiekłam wczoraj rano dla naszych popołudniowych gości :) Ciasto drożdżowe robię na pamięć. Pomyślałam - uwinę się szybko, wsadzę do piekarnika i położę Franka na pierwszą drzemkę
bistro mamaBiję się w piersi - użyłam gotowych korpusów, ale zanim zostanę zbesztana wytłumaczę się - moje przepisy muszą być szybkie bo roczny Bruno ma w nosie mojego bloga
Z butelką mleczka w tleObserwuję z zapartym tchem delikatne falowanie tafli jeziora. Zbiera się na deszcz, ciemne chmury przysłaniają błękit nieba. Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca. Będąc
W kuchni Karmel-itkiCiasto bardzo mocno czekoladowe. Słodkie, dla równowagi warto dołożyć do niego kilka malin podczas podawania. [przepis stąd .] Składniki: ciasto: 125g masła 250g gorzkiej czekolady 6 jajek 250g cukru 60g mąki Wykonanie: 1. Masło roztopić razem z gorzką czekoladą i odstawić do ostudzenia. 2. Żółtka utrzeć z cukrem. 3. Białka ubić na sztywno. 4. Masę z żółtek dodawać po łyżce
Pasja Smakusezonu – przepyszne ciacho z malinową galaretką w środku! Tak jak lubicie – ciasto bez pieczenia! Bardzo łatwe i bardzo szybkie, a daję sobie rękę uciąć, że będzie to jedno z Waszych ulubionych, malinowych ciast! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało. SKŁADNIKI: GALARETKA MALINOWA: * maliny – 500 g * cukier – 50 g * woda – 200 ml * galaretka malinowa(...)łyżek * żelatyna – 3 łyżeczki DODATKOWO: * biszkopty okrągłe – ok. 250 g * galaretka malinowa -1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GALARETKA MALINOWA: Maliny gotujemy z cukrem i wodą. Do gotujących dodajemy jedną galaretkę malinową, dokładnie mieszamy, odstawiamy do tężenia. CIASTO: Na tortownicę wykładamy biszkopty na sód. PIANKA: Zimną śmietanę miksujemy razem z zimnym mascarpone ( w tym samym czasie ) , dodajemy cukier puder. Żelatynę
Ostra na Słodkomoim stole często goszczą tarty, zarówno wytrawne jak i na słodko. Dzisiaj przygotowałam pyszną tartę z malinami. Ponieważ na dworze coraz cieplej, zrobiłam delikatniejszą, nieco odchudzoną wersję kremu budyniowego, zamiast masła dodałam śmietanę kremówkę i cukier waniliowy i powstała delikatna waniliowa chmurka. Składniki: ciasto: 120 g masła, 1 łyżka oleju, 4 łyżki wody, 1 porządna łyżka cukru, 200 g mąki(...)sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Ciągle miksując dodawać po 1 łyżce wystudzony (!) budyń. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wystudzone ciasto posmarować dżemem, wyłożyć krem i ozdobić malinami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego
Moja kraina smaków