Chleb pszenno-żytni 227dynia i co tam wpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą. Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych rzeczy. Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno w misie(...)suszonych drożdży zaczyn z dnia poprzedniego 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię, mak, słonecznik, dynia płatki owsiane, mak, dynia do posypania Wykonanie Zaczyn Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h. W Dniu pieczenia - ciasto właściwe Do dużej misy wsypujemy składniki ciasta właściwego i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy kilka minut, do połączenia
Mieszam w Garnku
Kulki z makiem 194podanych składników. Ma być elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody. Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka i wałkujemy dość cienko (jak na pierogi), wycinamy kułak (najlepiej szerszą szklanką). Każde kółko nadziewamy łyżeczką masy i dokładnie zlepiamy. Gotowe
Moje pyszne gotowanie
Najłatwiejszy przepis na domowy pszenny chleb 211nożem nacięłam ukośnie jego wierzch w kilku miejscach. Piekarnik włączyłam na 200 °C (g/d). Rozmąciłam jajko z mlekiem i przed włożeniem ciasta do piekarnika posmarowałam go dokładnie z wierzchu i po bokach. Dodatkowo posypałam ziarenkami maku. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam na kratce do wystudzenia(...)chleb całkiem ostygł i można go było ładnie kroić... Przepis jest bardzo prosty a podana ilość składników jest dokładnie wymierzona. Nie potrzeba więc nic dosypywać, dolewać. Ciasto daje się idealnie wyrobić. Teraz chyba podejmiecie decyzję o upieczeniu tego chleba. Nie wymaga więcej czasu niż upieczenie zwykłego ciasta. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim
Kuchnia u Krysi
Ciasteczka twarogowe... 218dzieci. Nie mogli przestać ich jeść! I racja - s ą delikatnie chrupi ą ce, o strukturze ciasta francuskiego, lekko karmelowo-słodkawe od rozpuszczonego cukru. Przepis z bloga Simply Food . Składniki: (na 3 blachy ciasteczek, jakieś 40 sztuk) 250g twarogu 250g maki 250g masła dodatkowo: cukier demerara Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do miski wsyp mąkę, dodaj twaróg i masło
Lejdi of the house
Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem 214recenzji dostałam najnowszą książkę Tomasza Jakubiaka (recenzja niedługo), mąż przeglądając trafił na jego pomarańczowe kopytka. Zrobił po swojemu, bo niestety mącznych ziemniaków nie mieliśmy, ale dodał do ciasta soku z pomarańczy i później kopytka gotowaliśmy również w soku rozcieńczonym z wodą. Wyszły bardzo delikatne, smak pomarańczy wyczuwalny był niestety tylko troszeczkę, ale i tak nam smakowały :-). Miłego dnia Wam życzę(...)Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jak ostygną przepuścić przez praskę. 2. 1 szklankę soku z pomarańczy zredukować. Do ziemniaków dodajemy maki, sól, pieprz, zioła prowansalskie (ja dałam dość dużo), zagniatamy, dodajemy zredukowany sok. Jeśli ciasto będzie za luźne i klejące musimy dodać jeszcze mąki (wszystko zależy od ziemniaków jakie mamy). 3. Po zagnieceniu, odrywamy porcję ciasta, formujemy
kruche babeczki
Świąteczka choinka do zjedzenia na 6 sposobów! 1532 rodzaje ciasta i 4 różne nadzienia! Czyli choinka na słodko i słono :) Dla każdego coś dobrego! Nadzienie cynamonowe, makowe, z powideł śliwkowych, a może na
Czarnawisienka
Rolada biszkoptowa z makiem 201Szybka i smaczna rolada z makiem będzie stanowić pyszny deser do świątecznej kawy. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki
Smakołyki Asi
Cebularze z kabanosem i serem 198wodę, rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, sól szklankę mąki i mieszamy.Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut aby podrósł. Następnie dodajemy resztę maki i lekko zagniatamy, wlewamy olej i dodajemy miękkie masło, zagniatamy elastyczne ciasto, nie może kleić się do rąk. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, w głębokiej patelni
Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki piernikowe z cynamonem i kandyzowaną czarną porzeczką 157smaku, bo na kremówce. Macie ochotę? To skorzystajcie z mojego przepisu. Udanych wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki maki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki
Izabelawkuchni
Ciasteczka z pestkami słonecznika 209łyżeczka - 5 ml) Jak zrobić ciasteczka z pestkami słonecznika? Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i makiem, dodać zimne masło i drobno posiekać nożem. Mak można pominąć, ale z nim ciasteczka są jeszcze bardziej chrupiące. Do ciasta dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść, po czym zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto podzielić
Gotuj w domu
Kopytka Zapiekane Pod Serową Pierzynką 344formując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak
Gotowanie...to proste !
Paszteciki z kapustą i grzybami 255duża cebula 250 g pieczarek 20 g suszonych grzybów po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych sól, pieprz do smaku Ponadto: kminek, mak lub sezam do posypania pasztecików (można pominąć) 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Następnie grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez około 15 minut. Odcedzamy
e-PrzepisyKulinarne
Rogaliki serowo-makowe 150Rogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam! Składniki
Blog z Apetytem
Serniczek na zimno z truskawkową galaretką chia 209Serniki na zimno robię rzadko - jednak zdecydowanie wolę te pieczone, albo w wersji mini fit serniczków. Latem oczywiście warto jednak przygotować coś orzeźwiającego, owocowego i
Healthy food explorer
Wilgotny makowiec z jabłkami 220Dostałam ten przepis od koleżanki z pracy, a jadłam ten makowiec na jej pożegnaniu jak odchodziła na emeryturę. Makowiec tak mi smakował że przepis musiałam wypróbować
Moje Małe Czarowanie