Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 263teraz uprzedzam - słowo niemal jest tutaj kluczowe. Bo szarlotka obiektywnie dietetyczna nie jest, ale stosunkowo jak najbardziej. W porównaniu do większości ciast na blogu, to jest niemal bezgrzeszne. A żeby jeszcze bardziej je odchudzić, można zamiast maki pszennej zwykłej użyć pełnoziarnistej, która zresztą była podana w oryginalnym przepisie, a której ja w domu nie miałam. Można też zrezygnować z marcepanu
Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA PIEGUSKA 273ucieramy z cukrem, ciągle miksując dodajemy jajka. Miksujemy.Pomały wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dolewamy mleko, wsypujemy mak, mieszamy łyżką,do dokładnego wymieszania składników. Formę smarujemy masę, oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto, pieczemy do suchego patyczka ok 40 minut
Z Majeczką w kuchni
Najlepszy piernik błyskawiczny 149pół godziny, aby stężała. [caption id="attachment_8636" align="aligncenter" width="684"] Najlepszy piernik błyskawiczny[/caption] Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Seromakowiec (Seromak) Makowiec Na Biszkopcie Babka Zebra Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Sernik Na Zimno Z Makiem (338 Kcal) Babka Piaskowa Artykuł Najlepszy piernik błyskawiczny pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne
Skórka pomarańczowa kandyzowana 214roku, tak i w tym obiecywałam sobie, że nie będę dużo piec ;) Ale nie byłabym sobą, więc do podstawowych dwóch ciast- sernika i snikersa, na pewno dołączy makowiec. O ile w mak mielony się zaopatrzyłam, tak o skórce pomarańczowej nie pomyślałam. Nie planowałam już żadnych zakupów większych, więc postanowiłam, że skoro 2 kg pomarańczy jest w domu
Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka makowe z czekoladą 154oraz cukier, mikserem miksujemy wszystko razem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Do tego dodajemy mąkę oraz mak i już za pomocą rąk, zagniatamy do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta. Ciasto formujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny chłodzenia. Po schłodzeniu ciasta możemy działać dalej
Smaczna Strona
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 206mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI
Kuchnia MagdaLeny
Tort makowo marcepanowy 227kolejna łyżka jak poprzednia partia cukru rozpuści się. Jak piana jest lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Mąki, mak, migdały, proszek mieszam i dodaje w trzech partiach stopniowo do ciasta. Mieszam delikatnie od spodu łyżką drewnianą. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni
wesoła kuchnia
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami 290masła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy
Kuchenne zapiski Edyty
Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 418barszcz. Następnie trzeba upiec piernik, zrobić uszka, pierogi, namoczyć śledzie i je przygotować. Oprawić karpia, zrobić sałatki, a jeszcze trzeba mak namoczyć jeśli chcesz zjeść pysznego makowca. Wspomnę tylko, że inne ciasta też się same nie upieką! Ja to wszystko rozumiem i jeśli ktoś ma czas to bardzo polecam rozłożyć sobie przygotowania
kuron.com.pl
Fit menu na Boże Narodzenie 298migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski z makiem i orzechami Tarta makowa Piernikowe gwiazdki
My Chcemy Jeść
Chleb razowy z miodem 192ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak. Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny. Składniki: 250 g maki żytniej razowej typ 2000 + mąka do wysypania formy i posypania ciasta 300 g żytniej typ 720 200 g zakwasu żytniego (aktywnego, dokarmionego dzień wcześniej) 17 g soli 80 g miody lipowego lub akacjowego
Codziennik Kuchenny
Warkocze z sezamem i makiem 203ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, mak i sezam, mieszamy, a następnie łączymy z mlekiem z drożdżami. Ciasto wyrabiamy kilka minut aby było gładkie i elastyczne, jeśli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką, następnie ciasto odstawiamy na ok. 30 - 40 minut pod przykryciem
Apetyczna babeczka
Domowa masa makowa (z miodem) 193zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około 0,9 kg gotowej masy makowej
Ugotować
Chałwolove & osłoda poniedziałku. 171niej zrobić, ale przy okazji wypocząć i zrobić coś dla siebie, zaczynam dobrym śniadaniem ;) a dodatkowo kilka zdjęć na osłodę :) Leśny mech (zielone ciasto przełożone kremem z białej czekolady i mascarpone) drożdżowy wieniec z makiem i orzechami
More food, love and dreams
Domowa masa makowa 198Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka
Smakołyki Asi