ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:243/571)

Recenzja ksiązki Bakterie do kwadratu... oraz przepis na chlebek skandynawski. 191

wody Dodatkowo; mak do posypania czarnuszka do posypania Przygotowanie; Wszystkie składniki mieszamy w misce i zalewamy woda.  Odstawiamy do napęcznienia na około 15 min. Formę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo można ją posmarować masłem aby ciasto nie przywarło. Masę wykładamy na grubość około 4-5 mm. Wyrównujemy, posypujemy po wierzchu makiem lub czarnuszką i wstawiamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Zdrowe ciasto bananowo-kokosowe z polewą czekoladową 264

Czy ciasto może być zdrowe? Na pewno nie będzie tak zdrowe jak talerz warzyw, ale można zrobić ciasto zdrowsze od tego na mące... The post Zdrowe

Eksperymentalnie.com
Szybki jabłecznik 161

Składniki 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki maki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 8 łyżek gorącej wody 1 budyń śmietankowy 50 ml alkoholu + 8 jabłek obranych i pociętych na 8 części Sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na blaszkę, na ciasto  położyć jabłka wciskając w ciasto - super zabawa

Z notatnika
Makowiec z bezą 430

żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa: 300g maku,  2 białka,  szklanka cukru, łyżka powideł śliwkowych, 1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele(...)skórka pomarańczowa). Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście. Piec około 40 minut  w temp. 180st. Beza:  4 białka, 1/2 szklanki cukru. Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier

Z miłości do słodkości
Ptysie 343

A na deser ptysie 400 gr maki 200 gr masla szczypta soli 2 szkl wody 8 jajek Maslo rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sol, zmniejszamy ogien

Smaki Edyty
Wiatraczki z makiem 237

Dawno nie robiłam nic z mojego ulubionego ciasta krucho drożdżowego a jest takie wdzięczne. Nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych wypieków. Czasami kombinuję i

Smaczna Pyza
Przekładane ciasto kawowe z orzechami 170

Ciasto jest pyszne, wilgotne. Z kawałkami orzechów i nutą kawy. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Mam nadzieję, że również i Wam tak zasmakuje:) Ciasto: 180 g masła 180 g drobnego cukru 3 jajka 180 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli 60 g orzechów włoskich, posiekanych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masa kawowa: 250 g serka mascarpone(...)miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy do masy mąkę przesianą ze szczyptą soli oraz przestudzoną kawę. Miksujemy do połączenia. Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( śr. 20 cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie 40-45 minut). Po przestudzeniu

Smaki Na Talerzu
Pizza twist 171

rozwałkowałam ciasto i moje ogólnie cieńsze, niż na blogu z którego zaczerpnęłam przepis, ale stwierdziłam, że będzie lepiej wyczuwalny farsz, a nie samo ciasto. Polecam :-). Miłego dnia życzę :-) Inspiracja: I love bake Składniki: 500 g maki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 350 ml lekko ciepłej wody Farsz: ser mozzarella lub inny salami(...)dodajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby zaczyn zaczął pracować.  Resztę mąki przesiewamy, dodajemy sól, resztę ciepłej wody, oliwę i zaczyn. Zagniatamy ciasto, które później przekładamy do miski, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę oprószamy obficie mąką, wykładamy ciasto, które musimy rozwałkować na prostokąt

kruche babeczki
Japoniec – ciasto makowe 117

Połączyłam zaparzony i ostudzony mak z utartym masłem i jabłkami. 8. Do masy dodawałam po łyżce ubitej na sztywno piany z białek i delikatnie mieszałam do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. 9. Dodałam olejek migdałowy. Piekłam 1 godzinkę w 200 stopniach. W połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni. Jak ciasto ostygło, polałam je lukrem tutaj

Pieprzyć z Fantazją
babka piernikowa II 170

składniki: 125 g maki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 100 g miodu 100 g czekolady 50 g cukru 4 jajka 150 g masła 100 g powideł śliwkowych 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Masło roztapiamy z miodem, czekoladą oraz przyprawą do piernika, a następnie odstawiamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu(...)mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka miksujemy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną masę, oraz przesiane suche składniki. Mieszamy szpatułka. Na końcu dodajemy powidła, mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki ok. 23-24cm średnicy (ja dodatkowo jeszcze oprószam kaszą manną). Pieczemy ok. 45 min. w 160 st. C, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
Zygzakowata babka makowa 243

propozycja jest bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :)  Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki  200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy masa makowa 200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę) skórka otarta z cytryny szczypta cynamonu(...)wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny do wyrośnięcia. Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były

Niezły Młynek
bułeczki pszenno - żytnie 239

mleka do posmarowania mak do posypania  wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody.  W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto, lekko lepiące (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości (trwa to zwykle od 1 do 2 godzin). Wyrośnięte ciasto dzielę(...)formuję wałeczki i zawiązuję supełki. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed pieczeniem smaruję bułeczki jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypuję makiem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 241

szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól, wodę i drożdże, które wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki z podanej w przepisie(...)mąką. Wyrabiamy, rozciągamy, a następnie wykrawamy prostokąty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 25 minut, a następnie posypujemy obficie ulubionymi ziarenkami ( możemy to byś mak, sezam, cebulka , zioła ) i wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15 minut; Ps. do piekarnika na spód można włożyć naczynie z wrzącą wodą – bułeczki zyskają bardziej chrupiącą

Ostra na Słodko
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 236

szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól, wodę i drożdże, które wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki z podanej w przepisie(...)mąką. Wyrabiamy, rozciągamy, a następnie wykrawamy prostokąty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 25 minut, a następnie posypujemy obficie ulubionymi ziarenkami ( możemy to byś mak, sezam, cebulka , zioła ) i wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15 minut; Ps. do piekarnika na spód można włożyć naczynie z wrzącą wodą – bułeczki zyskają chrupiącą skórkę

Ostra na Słodko
Rogaliki drożdżowe zero waste 180

resztę mleka i rozpuszczone letnie masło oraz ziemniaki. Razem zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić na ok godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto jeszcze raz. Wyłożyć na stolnicę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na cienki okrągły 3 mm placek. Podzielić na 16 (lub 8 - wtedy będą większe) części - trójkątów. Każdą część posmarować dość cienko masą(...)makową lub powidłami. Zacząć zwijać od podstawy trójkąta. Zwinięty rogalik układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdego posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody lub śmietanki. Posypać makiem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach

AZgotuj!