ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:235/571)

Szarlotka z plastrami jabłek i cynamonem 260

byłaby sobą, gdyby nie przyniosła zbiorów pachnących owoców w tym jabłek. Z racji tego, że szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i mięknę przy zapachu cynamonu...Was też spróbuję nią zarazić :)   Składniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 herbatniki

ChilliJemy
Makowiec bez spodu, wegański, bezglutenowy 197

wolnym ogniu ok 8 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, a następnie zblendowałam na pyszną czekoladę :) Upieczone ciasto polałam polewą i ozdobiłam płatkami kokosowymi. Ps. Warto dokładnie obrać pomarańczę ze wszystkich skórek, niekoniecznie dobrze wyglądają w czarnym maku

nietadieta
Makowiec ucierany... 202

być i koniec! Ma przynieść szczęście i dostated w nadchodzacym roku. Bzdura, nie bzdura, kto do tego dojdzie, a prawda jest taka, że przy wigilijnym stole w 2017 roku maku nie było, bo nie miałam gdzie kupić, i rok 2018 okazał się  niezmiernie długi, pechowy i pełen kosztownych nieprzewidzianych wypadków. Dlatego już więcej nie ryzykowałam i na deser(...)20/25cm - wyłóż papierem do pieczenia. Jajka i żółtko ubij z cukrem. Następnie dodaj miękką margarynę, olej, a potem, stopniowo,  mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ocet.  Ciasto dobrze wymieszaj mikserem - będzie dość gęste, ale takie ma być. Masę makową delikatnie wymieszaj z rodzynkami, dżemen i białkami. Ciasto wylej do tortownicy, wyrównaj, a na wierzch wyłóż masę makową

Lejdi of the house
Bułki mleczne z rodzynkami 163

ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy. Do maki dodajemy zaczyn, jajko, masło, sól, rodzynki. Zagniatamy przez kilku minut. - w razie potrzeby podsypać trochę mąką. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie podsypujemy mąką, wyrabiamy chwilę, dzielimy na 8 części, formujemy lekko podłużne bułki. Do długiej

Lena Gotuje
Puszyste smażone pierogi na jogurcie z pieczarkami 270

Pierogi świetne są zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu jak i na zimno. Dobre nawet po kilku dniach. Poeksperymentujcie z ciastem. Ja na pewno na tym wariancie nie zakończę, bo jeszcze będę testować wersje na słodko z makiem, serem i marmoladą. Zobaczymy co dobrego lub nie z tego wyniknie Ostatnio w jednej cukierni trafiłam na pierogi żydowskie. Zaskakujące smakiem(...)Było to ciasto drożdżowe, jak na pączki, wypełnione nadzieniem z ziemniaków, cebuli i sera – takie ruskie nadzienie. Całość usmażona. Niby dziwne zestawienie, a w smaku rewelacja Na pewno również zrobię takie pierogi z nadzieniem ruskim, też może być hit. Nadzienie pieczarkowe, robimy z tego przepisu : Bułeczki z nadzieniem pieczarkowym {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads

Mieszam w Garnku
Sernik z delicjami + film 1432

różne okazje, urodzinowe przyjęcia, imieniny, spotkania w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta.     składniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru kryształu(...)pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy. Zmielony

Smakowite Dania
Roladka makowa z bananem 211

białek. Następnie białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz mak. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem

Monia miesza i gotuje
ciasto a la delicja 404

dodajemy stopniowo przesiana mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt jasny: 80 g maki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Baba drożdżowa na białkach 213

bohatera "Baśni tysiąca i jednej nocy". Baby pieczono już w XVII wieku, wykorzystując do jej pieczenia mąkę pszenną. Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem. Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc(...)pół godziny. (Praca nad takim wypiekiem potrafiła, trwać cały dzień). 6.) Ciasto nakładano do formy, nakrywano ściereczką i czekano, aż urośnie. (Wtedy praktycznie, nikt w domu się nie poruszał i mówiono szeptem, aby baba nie opadła, a wielka urosła. 7.) Piece dokładnie ogrzewano. (Gotowy był kiedy rzucona garść maki żytniej, nie paliła się, a rumieniła) 8.) Ostrożnie wstawiono wyrośnięte baby

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki na śniadanie 132

mleku oraz pozostała mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też

Pomysłowa kuchnia
Bułeczki z makiem 107

Gdy braknie nam pieczywa, możemy przygotować pyszne bułeczki. Bułeczki z makiem Składniki na 6 bułeczek : 500g mąki 150 ml mleka (aby dobrze odmierzyć płyny można przyjąć 150 ml =150 gramów ) 130 ml wody 20 g świeżych drożdży 1 ½ łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki stopionego masła mak do posypania Wykonanie: Odlać niewielką ilość wody. Pozostałą wodę podgrzać razem(...)Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut). Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane

Pomysłowa kuchnia
Surowa kiełbasa w cieście francuskim 183

łyżka musztardy pełnoziarnistej (dałam z czosnkiem niedźwiedzim) 1 żółtko do posmarowania sezam lub mak, do posypania Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Wymieszać mięso z kiełbasy z  przyprawami i pietruszką. Rozwinąć ciasto, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować  po środku,  wzdłuż, musztardą. Na musztardzie ułożyć wałek z mięsa .  Po obu stronach mięsnego

Stare Gary
Rogale marcińskie- po mojemu :) 191

herbaty. Pulchne, aromatyczne i z bakaliami. Pokochałam je od pierwszego kęsa.  Ciasto: 30g świeżych drożdży (najlepiej kupionych na wagę) szklanka mleka (250ml) ½ kg mąki tortowej szczypta soli1 laska wanilii 3 duże żółtka 70g cukru 60g stopionego masła kostka miękkiego masła 82%  Nadzienie: 400g białego maku 100g cukru pudru 100g płatków migdałów 200g orzechów włoskich 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)folią odkładamy na całą noc do lodówki, gdzie będzie spokojnie wyrastało. Schłodzone ciasto wyjmujemy na chwilę przed przygotowaniem rogali, by delikatnie się ociepliło i lepiej wałkowało (lżej!). 2. Nadzienie: Również można przygotować dzień wcześniej, ale przechowywać w chłodnym miejscu- ze względu na surowe białka w masie. Biały mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać

Kuchnia w czekoladzie
Chałka 182

cukru 0,5 łyżeczka soli 30 g masła, roztopionego białko do posmarowania mak do posypania Mąkę mieszamy z drożdżami, mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim cukier, masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy chałkę, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia(...)uruchamiamy piekarnik nastawiając na  ok 180 st. Smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy makiem, pieczemy

Gotowanie jest łatwe
Ciasto z truskawkami i kruszonką. 171

Polecam Wam ten przepis, bo nie jest pracochłonny, a ciasto jest pyszne, nie zależnie od tego jakie owoce do niego dodacie. Składniki na ciasto: 1/2 kostki margaryny 2/3 szklanki cukru 4 jajka 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 1/4 kostki margaryny 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo truskawki

Agusiowe smakołyki