ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:236/571)

Cukierki makówki 111

Pyszne cukierki z maku, miodu, orzechów i płatków migdałowych. Składniki: 25 dag maku 350 ml miodu 25 dag orzechów włoskich zmielonych 10 dag płatków migdałowych Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Leniwe pierogi z karmelizowanymi śliwkami 231

bialka) szczypta soli 10-16 sliwek 2 lyzki cukru trzcinowego 2-3 lyzki masla 1/2 lyzeczki cynamonu Wykonanie: Twarog rozgniesc widelcem z zoltkami .Polaczyc obie maki,nastepnie wymieszac ze sztywna piana z bialek. Z ciasta uformowac 4 waleczki i pokroic skosne kluseczki.starac sie,by podsypac jak najmniejsza iloscia maki.Ciasto jest mieciutkie i delikatne. Gotowac we wrzacej,osolonej wodzie.Wyjmowac lyzka cedzakowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto ucierane z jeżynami 113

1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,i owoce jakie chcesz...ja dodałam jeżyny . Jajka

Anioły w kuchni
Czekoladowo- cynamonowe naleśniki z musem malinowym 220

szklanka mleka 1,5 szklanka wody gazowanej jajko cukier cynamonowy Nadzienie: serek homogenizowany naturalny 0% tł. mus malinowy lub truskawkowy masa kajmakowa Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać, gdyby cisto wyszło za rzadkie dodajemy maki a jesli za gęste wody...Smażymy czekoladowe naleśniki... Naleśniki smarujemy serkiem i musem...jeśli nie mamy gotowego musu...maliny bądź truskawki wrzucamy do blendera

NaKońcuJęzyka
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 213

używam silikonowych, wystarczy je tylko bardzo delikatnie przesmarować olejem). Formy metalowe musimy dokładnie posmarować tłuszczem i obsypać np.mąką lub otrębami. Ciasto dokładnie ubijamy w formie łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem. Ja posypuję(...)niebieskim i na to jeszcze białym. Można również obsypać mąką.Chleb z makiem skrapiam także wodą (przy użyciu pędzla) wówczas mak lepiej się trzyma. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam

Smaczne Zdrowe
Naleśniki makowo-pomarańczowe z syropem pomarańczowo-rumowym 143

miski, mieszamy je dokładnie trzepaczką z olejem lub ostudzonym, rozpuszczonym masłem. Wsypujemy cukier, skórkę startą z pomarańczy, cukier, sól i mak. Mieszamy. Wlewamy mleko i stale miksturę mieszając wsypujemy odważoną porcję mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia. Zostawiamy ciasto na godzinę na blacie – do uwolnienia glutenu. Naleśniki smażone od razu popękałyby przy składaniu – nie byłyby w ogóle elastyczne. Smażymy cieniutkie naleśniki(...)300ml mleka skórka starta ze średniej pomarańczy 150g mąki typ 500 lub 550 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 2 pełne łyżeczki cukru 1 czubata łyżka stołowa maku /niemielonego/ ¼ łyżeczki soli SYROP POMARAŃCZOWO-RUMOWY sok wyciśnięty ze średniej pomarańczy /ok.80ml/ 50g masła 3 pełne łyżki cukru – białego lub brązowego 40ml ciemnego rumu typu ‘spiced’- Pampero, Captain Morgan, Kraken

Karo in the Kitchen
Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi 305

łyżeczki soli 1 jajko + białko do smarowania mak do pozypania 1. Do miski wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto.  2. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy(...)prostokąty. Każdą parówkę przekrawamy na pół, dodatki (u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy) kroimy dość drobno. Układamy na ciasto dodatki, następnie parówki. Ciasto sklejamy formując podłużną bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy makiem. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut

Szefowa kuchni
CIASTECZKA Z JABŁKAMI – ŁATWY PRZEPIS 127

MAKE Z PROSZKIEM DO PIECZENIA. DODAWAĆ JĄ PARTIAMI, W MIĘDZYCZASIE MIESZAJĄC. MOŻE SIĘ OKAZAĆ, ŻE POTRZEBA BĘDZIE JEJ MNIEJ LUB ODROBINĘ WIĘCEJ . ILOŚĆ DODANEJ MAKI ZALEŻY OD JEJ JAKOŚCI ORAZ WIELKOŚCI UŻYTYCH JAJEK. DOBRZE WYMIESZANE CIASTO ODSTAWIĆ NA BOK I PRZYGOTOWAĆ JABŁKA. JABŁKA OBRAĆ, USUNĄĆ Z NICH GNIAZDA NASIENNE I POKROIĆ W KOSTKĘ. POKROJONE JABŁKA DODAĆ DO CIASTA I DOBRZE

Pani M - kuchnia smakowita
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 146

żelatyny 3 łyżeczki skórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną.  Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem) Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem

Bon appetit mon amie
Makowiec 374

makowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia: 180 0 C Czas pieczenia:  40 min Ciasto 1 kg mąki 2 żółtka 8 dkg drożdży 1 jajko 250 g cukru 120 g masła 0,5 l mleka Masa makowa 50 dkg maku 1l mleka 120 g masła 1/2 szkl. miodu 2 jajka 150 g cukru 100 g migdałów, rodzynek, skórki(...)gazą , niech odcieknie. Skręcić 3 razy. W rondlu rozpuścić masło i przełożyć mak, dodać miód i cukier waniliowy, bakalie. Dusić 15 min, mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i z pianą z białek i dodać do ostudzonej masy. Wszystko dobrze wymieszać. II etap - ciasto   Przygotować zaczy n: r ozgnieść drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 szkl. ciepłego mleka

coolinarnastrefa.blogspot.com
26.Radośnie i świątecznie: czyli obłędna tarta z makiem! 203

przede wszystkim peeełnych brzuchów i rodzinnej atmosfery! (; Dziś krótko i na temat: zapraszamy Was na tartę z makiem! Ze względu na mak danie można zaliczyć do świątecznych, ale swoją rolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka opcjonalnie: cynamon(...)gwiazdki anyżu Przygotowanie: Mak dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, umieszczmy go w misce, ponownie zalewamy zimną wodą i sitkiem usuwamy nieczystości pływające na powierzchni. Kolejno umieszczamy go w rondlu, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy ok.15 minut na wolnym ogniu. Po osiągnięciu tego czasu odsączamy go na sicie lub gazie i odstawiamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, splaszczamy je, owijamy

Symfonia Smaków
Czas wlozyc korone czyli Galettes des rois 136

mojej nowej kuchni szybko sie odnajde i bede gotowac z taka sama przyjemnoscia jak tu. Galettes des rois - wersja mini skladniki: 2 opakowania ciasta francuskiegp 125g miekkiego masla 125g cukru 125g zmielonych migdalow 0,5 lyzeczki maki ziemniaczanej 3 jajka 1 lyzka Amaretto 1 zoltko do smarowania wykonanie: Cukier ucieramy z maslem do bialosci. Dodajemy jajka, migdaly i make ziemniaczana

Przysmaki Karolki
Drożdżówki z borówkami, czyli Jagodzianki z borówkami 115

ubijanie ich na początku z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie odpowiednie wyrobienie ciasta. Początkowo wyrabiałam wszystko razem, przez co ciasto nie było tak mięciutkie i delikatne (jak to robię w przypadku “ Wieńca drożdżowego z makiem ” – ale w jego przypadku mamy dużo wilgotnego nadzienia, więc to ono gra pierwsze skrzypce i nie ma potrzeby koncentrować(...)się się na cieście). Odradzam również przepisy zawierające wyłącznie całe jaja. Używanie całych jaj np. w przypadku ciasta kruchego powoduje, że staje się ono twardsze i dlatego do ciast kruchych powinno się dawać samo żółtko (a jeszcze lepiej wcześniej ugotowane na twardo). Niestety nie udało mi się znaleźć podobnych informacji w przypadku ciasta drożdżowego, ale moje własne doświadczenia to potwierdziły

Moja Delicja
Ciastka kruche - przez maszynkę 101

musimy mieć maszynkę do mięsa z odpowiednią nakładką , która nam pozwoli na kręcenie różnych ciastek. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą zaczynając od maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodanie masła / margaryny, jajek, cukru pudru, cukru waniliowego. Następnie ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażalki. Nie jest to konieczne ale lepiej się ciasto mieli kiedy nie przywiera

W Moim Magicznym Domu
Tureckie bułeczki-Wypiekanie na śniadanie 160

przepis Dorotus  był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale trochę czasu trzeba poświęcić na wyrastanie ciasta...ale warto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie... Zaczyn: 320 g białej pszennej maki chlebowej  [dałam zwykłą pszenną] 1 ,5 łyżeczki drożdży instant 340 g letniego mleka Mąkę połączyć z  drożdżami, dolać  mleko.Wymiesza

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania