pomidorów, 15 g soli morskiej, łyżka miodu, 2 łyżki sezamu, do posypania: sezam, mak i siemię lniane. Do zaczynu dodać zmiksowane na papkę pomidory. Dodać miód, sezam i sól morską. Stopniowo dodawać przesiane mąki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozklepać
Z miłości do słodkościmyślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić. I co? No i kochani muszę wam powiedzieć ze to faktycznie jest ciasto idealne, nic dodać nic ująć nie pracowało mi się zadnym tak dobrze. A zrobione z niego pierogi z mięsem
Bernika - moj kulinarny pamietnikWyrabiamy robotem z hakami ok. 15 minut (na średnich obrotach). Dokładnie wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę. W międzyczasie, o ile nie mamy gotowej, szykujemy kruszonkę migdałową. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, zagniatamy (ciasto się odgazuje) i formujemy bułeczki. No i teraz będzie najciekawsze. Na moim(...)się zakończyło ciągłe dosypywanie mąki. Tak więc, z tego ciasta polecam najprostsze bułeczki. Uformowane układałamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką (można też makiem lub sezamem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkozmodyfikowałam składniki i żeby nie wprowadzać zamętu, podaję poniżej przepis po “obróbce”: 6 jaj 1 szklanka cukru 200 g masła 1 szklanka suchego maku /jeśli tak jak ja nie lubisz maku w babce, możesz zastąpić go np. liofilizowaną żurawiną, albo liofilizowanym burakiem, albo innym własnym pomysłem:)/, ja zdecydowałam się na 2 łyżki liofilizowanego buraka 2 szklanki mąki(...)dodać do masy, zmiksować. Dodać następie olejek arakowy i ubite na sztywno białka, wszystko razem zmiksować. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wylać na blaszkę, do drugiej części dodać kakao i wylać na białą część, a do trzeciej części dodać mak lub inny wybrany przez Ciebie składnik i wylać na część kakaową /ciasto piekłam dwa razy, ponieważ za pierwszym
Słodki sentymentbazie przepisu mojej mamy zrobić podobny przysmak. Makowe, wilgotne, bogate w smaku ciasto przełożyłam delikatną bitą śmietaną i plastrami pomarańczy, a na koniec udekorowałam polewą z deserowej czekolady. Tort wychodzi duży i jest bardzo reprezentacyjny - doskonały na Święta, czy Sylwestra. Składniki: 500 g suchego maku 10 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki cukru waniliowego Do przełożenia(...)dodawać po jednym żółtku. Dodać miód i cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce maku, aż do jego wyczerpania. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ją masą makową. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 1 godzinę. Po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień
Kulinarne Inspiracjesoli 1 łyżeczka cukru 2 jajka łyżka maku Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki(...)Kiedy wyrośnie uformować bochenek, pędzelkiem zamoczonym w wodzie posmarować wierzch i posypać makiem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec kwadrans, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszarlotką kombinuję na wszelkie sposoby. Wykorzystuje maki jakie mam w swojej kuchni i z każdej wychodzą! Napiszę tylko, że szarlotka znikła w mgnieniu oka - rodzina była zachwycona! :) Składniki: Spód: 1 jajo 1/3 szklanki erytrytolu 1 szklanka mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g oleju kokosowego 1 łyżka jogurtu naturalnego Mus: 3-4 średnie jabłka(...)minut. Ostudzić. Kruszonka: Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki na ok. 10 minut. Po upływie czasu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadzamy spód ciasta. Następnie rozsmarowujemy mus i posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaformę do babki z kominem 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki chłodnej wody 3/4 szklanki oleju 2 szklanki maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki budyniu waniliowego cukier puder do posypania ciasta przepis W misce ubijamy jajka z cukrem na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy wodę oraz olej, wsypujemy przesianą
Smakowite Danianabieram ochoty na pieczenie kolejnego ciacha. Skorzystałam z przepisu s. Anastazji. I Wam też polecam. żródło Ciasta Siostry Anastazji Ciasto 150 g masła 250 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 100 g płynnego miodu 300 g zmielonego maku 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masło z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć na gładką(...)masę. Dodać miód, zmielony mak i ucierać dość długo. Miksowałam mikserem około 15 minut z małymi przerwami. Dodać miód, kakao,sodę mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciempierożki z owocami - najlepsze na gorąco;) Składniki: (na ok.30 sztuk) - ja wałkowałam ciasto troszkę cieniej i wyszło mi ponad 40 Ciasto: 100g miękkiego masła 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 3 łyżki mleka 3 jajka 500g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Do smażenia: ok. 1 litr oleju lub tłuszczu kokosowego - ja użyłam oleju
Maślane ciasteczkocytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę . Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem) na ok 16 trójkątów
Gotowanie jest łatwekukurydzianej Przygotowanie: Mięso kroimy w paseczki. Mieszamy składniki marynaty, dodajemy mięso. Marynujemy 30 min lub całą noc w lodówce. Przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie składniki aż będzie gęste i jednolite. W razie gdyby było za rzadkie można dodać maki. Cebule kroimy w paseczki, marchew i paprykę w słupki. Papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy. W woku rozgrzewamy szklankę oleju. Mięso
Mania Gotowaniasiemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek: 500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej i 250 g jasnej orkiszowej 630) 70 g zmielonego siemienia lnianego 1 duze jajko 1,5 lyzki oleju 1 lyzka miodu 1 lyzeczka soli 350 g mleka zmieszanego(...)mlynku do kawy.Wyrabiac przez 10 minut.Uformujemy kule,przykryc folia spozywcza i pozostawic na okolo 1 godzine do podwojenia objetosci. Po wyrosnieciu ciasta wyrzucic je na blat i powtornie zagniesc.Gdy bedzie lekko sie kleic podsypac delikatnie maka. Uformowac 12 buleczek ,kazda okolo 80 g. Ukladacna blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka i pozostawic powtornie do wyrosniecia okolo 10 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soli 4 łyżki maku do posypania 2 łyżki miodu + 3 łyżki gorącej wody Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiaj ręcznie 15 minut lub mikserem z hakiem 10 minut. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat oprószony mąką. Złóż ciasto kilka razy(...)uszło z niego powietrze, nie zagniataj tylko składaj jak kopertę. Pozostaw ciasto na 10 minut. Następnie podziel ciasto na 100 gramowe porcje i formuj okrągłe bułki. Spłaszcz lekko i przykryj ściereczką. Ostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Następnie posmaruj bułki wodą z miodem i posyp obficie makiem. Ostrym zrób pięc półkolistych nacięć. Wstaw kajzerki do nagrzanego na 225ºC
codojedzenia