ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:259/571)

Zawijaski czosnkowe 217

Nadzienie cebulowe:2 łyżki smalcu domowego 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona tymianek sól pół rozkłóconego jaja mak  do posypania  Z drożdży, połowy wody i cukru zrób zaczyn.Gdy zaczyn się wzburzy dodaj resztę składników, Wymieszaj ciasto najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wyrabiaj robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykryj i zostaw do wyrośnięcia(...)obierz, przeciśnij przez praskę. Masło roztop w garnuszku, przestudź. Do letniego masła wrzuć czosnek i dodaj trochę soli.  Odstaw by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować. Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko na kształt prostokąta i posmaruj masłem z czosnkiem. Złóż je w pół i pokrój w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna). Jeśli wolisz farsz cebulowy

Gotuj Sam!
STOKROTKOWY WIENIEC FRANKFURCKI - PEŁEN OWOCÓW I WSPOMNIEŃ... 217

Nooooo dobra, może nie plotę za często tak jak robiła to Mama, ale za to częściej piekę ciasta... :) Prawda Mamo? 😘 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200 g miękkiego masła  250 g cukru 5 jajek (rozmiar L) 270 g maki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 3 łyżki mleka SKŁADNIKI(...)Manufaktura Wielkopolska 3 x 120 ml wody 3 x 3 łyżki mąki ziemniaczanej DO NASĄCZENIA: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru  WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C (grzałka góra -dół). Formę o średnicy 23 -24 cm wysmaruj masłem i wysyp delikatnie mąką lub bułką tartą. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej

Słodko-Słony Świat Ilony
Kremówka w biszkopcie. 181

Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Agusiowe smakołyki
Bułki śniadaniowe 180

szklanki oleju jajko + mleko do posmarowania sezam i mak do posypania Przygotowanie: Wieczorem do miski wsypujemy mąki dodajemy cukier i sól. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku, wlewamy do miski ze składnikami suchymi, dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy do lodówki na noc przykryte ściereczką. Rano ciasto dzielimy na 10 kawałków, formujemy bułeczki, które układamy(...)blaszce.  Bułki smarujemy jajkiem rozrobionym z odrobina mleka i posypujemy sezamem albo makiem.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę aby urosły. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 20-25 minut

Bon appetit mon amie
Ciasto Pijak 183

wyjątkowe ciasto Pijak. Jeżeli chcecie się pochwalić na imprezie rodzinnej pysznym ciastem to polecam serdecznie. Składniki: Biszkopt: 3 jajka  1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Biszkopt makowo-kokosowy 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórek kokosowych 100 g maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem(...)pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm moja blaszka była ciut innych wymiarów i ciasto wyszło takie wysokie. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180*C Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy porcjami cukier aż masa będzie gęsta i ponownie dodajemy porcjami mak, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łącząc wszystkie składniki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem

W Moim Magicznym Domu
Pleśniak. 213

jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche ciasto, powidła śliwkowe i słodką bezę. Piekłam go pod wieloma postaciami, z owocami, rabarbarem, makiem, różnymi dżemami, ale w tej tradycyjnej, niemalże rustykalnej formie, smakuje zawsze znakomicie. Bardzo polecam! Składniki na pleśniaka:  forma o wymiarach(...)cukru 1 szklanka powideł śliwkowych (najlepiej domowych)      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli nie chce się skleić dodajemy łyżkę zimnej wody, mleka lub śmietany). Ciasto dzielimy na trzy części (jedną większą i dwie nieco mniejsze). Większy kawałek wałkujemy i wykładamy

Rozpustne gotowanie
Makowo- bakaliowe mini babeczki do koszyczka 157

Mleko mieszam trzepaczką razem z jajkami i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i makiem. 2. Składniki suche stopniowo dodaję do masy płynnej. Dokładnie mieszam. Na końcu do ciasta dodaję mieszankę keksową i skórkę pomarańczową. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki (do ¾ wysokości). Babeczki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami 283

razem w cieście oprócz ziemniaków, znajdziecie ser biały, przez co ciasto jest jeszcze delikatniejsze niż w wypadku tradycyjnego ciasta na knedle. Warto eksperymentować z nadzieniem, ja w planach mam jeszcze knedle z serem i wiśniami oraz wiśniami i makiem. Knedle podajemy ze zrumienioną na maśle bułeczką tartą. Dla tych co potrzebują słodszych doznań, posypujemy je cukrem, ewentualnie dodatkowo cynamonem(...)Przypominam, że czas gotowania zależy od kilku aspektów: grubości warstwy ciasta, jakim otaczamy owoce jak i wielkości knedli. Jeśli nie jesteś pewna, czy masz już kluski ugotowane, wyjmij jedną na talerzyk i spróbuj. To najprostszy i najszybszy test na sprawdzenie ugotowania każdego typu klusek. Drukuj Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 600 g borówek

Mieszam w Garnku
Bagietki z sezamem 164

Laleczki Chucky i poszedłem robić bagietki. A przepis jest naprawdę prosty. Wyszły z niego 4 spore, pyszne, chrupiące bagietki i 4 małe bułeczki zawinięte w supeł (Madzia posypała je makiem). Jak nie chcemy robić tych bułeczek to można zamiast nich zrobić piątą bagietkę. Chociaż warto je zrobić, bo są genialne w smaku! 1 kg mąki pszennej 250 ml mleka(...)Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe :) A tak wyglądały bułki zawiązane w supeł i posypane makiem. Absolutnie genialne w smaku! A tak w piekarniku: A tak na samym początku wyglądało wyrastające ciasto na bagietki, bułki i dwa chleby: Smacznego! Bagietki biorą udział również w akcji "Na zakwasie i na drożdżach"   --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture
Chleb ze słonecznikiem i sezamem 124

łyżki maku   Drożdże rozetrzeć drewnianą łyżką z cukrem. Dodać do nich 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce aby zaczął pracować. Tak ok. 20 minut będzie w sam raz.  Do zaczynu dodać mąkę, olej, ziarna i resztę wody oraz sól. Wyrabiać ciasto hakową końcówką miksera przez(...)ciasto zacznie odchodzić od ręki (ciasto ma być luźne). Ciasto zostawić w misce i przykryć czystą ściereczką , odstawić na godzinę aby podwoiło swoją objętość.  Keksówkę o wymiarach 35x11 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki i posmarować wierzch wodą. Ziarna słonecznika wymieszać z sezamem i makiem, a nastepnie

Krylowa Kuchnia
Ananasek z biszkoptami 180

Kokosowo makowy biszkopt z kremem ananasowym, biszkoptami i galaretką. Składniki blaszka 23/33): ciasto: białka 6 szt, żółtka 3 szt, cukier 15 dag, wiórka kokosowe 15 dag, mak suchy 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: mleko 500 ml, cukier 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 szt, żółtka 3 szt, mąka pszenna 1 łyżka, masło(...)dodawać po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przygotować suche składniki i dodać je do piany, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.  W garnku nastawiamy 300 ml mleka

kulinarne odsłony pati
Ciasto Milky way 190

Ciasto Milky way Dzisiaj polecam pyszne ciasto milky way Ciasto Milky way Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 łyżka kakao 12 dag cukru 1 cukier waniliowy 7 łyżek maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Masa biała składniki: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2łyżki cukru pudru Ciemna masa składniki: 3 jajka 1 czekolada mleczna ½ czekolady gorzkiej ½ kostki margaryny

Pomysłowa kuchnia
Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydzianych i urodziny bloga 174

kukurydzianych jest pyszne, takie chrupiące, zachęcam do wypróbowania. Masa serowa aksamitna i do tego kolorowa posypka. Tak wiosennie i świątecznie. Następnym razem dodam mniej cukru. Częstujcie się :) Potrzebujemy: Na ciasto: 10 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki płatków kukurydzianych Na masę serową(...)cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 5 jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: maka pszenna do posypania stolnicy dowolna cukrowa posypka ( opakowanie 5 g ) Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy płatki kukurydziane i zagniatamy. 2. Do blaszki: Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około

Izabelawkuchni
PROSTE BROWNIES z fasolą bez mąki 319

  Proste w przygotowaniu, czekoladowe brownies z fasolą i siemieniem lnianym. Bardzo sycące, aromatyczne, posłodzone syropem z agawy i ksylitolem. Przygotowałam je na „Zdrową Środę”, ale

Mała Cukierenka