ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:114/571)

Rodzaje biszkoptów 225

biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie łączenie produktów o różnych temperaturach nierównomiernie się upieką. Rodzaje biszkoptów Ciasto biszkoptowe bezglutenowe – zamiast maki pszennej, na którą uczuleni są osoby borykające się z nietolerancją na gluten wykorzystaj mąkę ryżową, gryczaną, migdałową, Biszkopty można wykonać na „ciepło” – ciasto składa się z jaj, cukru

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makowe ciasto z rabarbarem. 177

masło w palcach robimy kruszonkę. CIASTO: 100 g mielonego maku (suchego) 150 g masła 3 jajka 225 g cukru 150 g jogurtu naturalnego skórka otarta z 1 cytryny 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g umytego, pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru      Masło topimy w rondelku, wsypujemy mak, mieszamy i gotujemy razem około(...)minuty, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masła z makiem dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i wlewamy do jajek. Całość miksujemy dodając skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, a na wierzchu, równomiernie, rozkładamy rabarbar, a na nim kruszonkę. Pieczemy w nagrzanym do temperatury

Rozpustne gotowanie
Bajgle w wersji slow 188

sztuk Czas przygotowania: 18 godzin Składniki Zaczyn: 150 g mąki pszennej typ 750 150 g wody szczypta suszonych drożdży 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (opcjonalnie) Ciasto właściwe: 600 g maki pszennej typ 750 350 g wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 6,5 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka miodu mak sezam Wykonanie: Składniki zaczynu

Kulinarne przygody Gatity
Pyszny piegusek 321

naszej kuchni nie moze zabraknac ,zwykłego, pysznego, pulchnego i makowego ciasta ;) Bardzo polecam wyprobowac pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia: 160 C , 180 C Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min. Składniki: 300 g maki pszennej 1 szklanka maku 250 g cukru cukier wanilinowy ( male(...)dosypać mak , wymieszać. Oddzielić białka od zoltek. Do białek dodac szczyptę soli i ubic na sztywno. Do drugiej miski wlozyc miekka margarynę, dodac zoltka, cukier z cukrem wanilinowym. Utrzec mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche i mleko. Gdy składniki dobrze się polacza , dodajemy delikatnie piane z ubitych białek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy

Słodkości i nie tylko
Biszkopt przekładany masą makową (ekspresowy i wilgotny makowiec) 174

Ciasto jest przepyszne, naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i niczym nie ustępuje tradycyjnemu makowcowi. Zresztą taka wersja najbardziej mi odpowiada, ponieważ lubię dużo kremowego i mokrego maku. Dodatkowo biszkopt dzięki masie makowej jest niezwykle wilgotny... Zresztą co ja będę się rozpisywać...?! Koniecznie spróbujcie!   (Forma o średnicy 24-26 cm) Biszkopt: (tu macie różne wymiary - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki(...)zagotować margarynę, a następnie nie zdejmując z ognia - stopniowo dodawać masę makową. Całość mieszając gotować do zgęstnienia. (Potrwa to kilka minut.) Gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt. Po ostudzeniu ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową

Di gotuje
Makowiec babuni 464

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru(...)mleku gotuj mak ok. 30 minut mieszajac.Miód roztop z połową masła.Dodaj do maku razem z zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj

Anioły w kuchni
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 221

sprawdzi się też przy innych okazjach. Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem. W wersji dla dorosłych można dodać likier  Baileys o smaku karmelu zamiast syropu karmelowego. Czas przygotowania:  60 minut (poza chłodzeniem ciasta Porcje: 20     Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)średnicy foremek na babeczki. Foremki wylepić ciastem, nakłuć je widelcem, nadmiar przyciąć równo nożem, środek obciążyć (np. wsypując do foremki groch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z foremek. Mak uprażyć na patelni. Aby kontrolować stopień uprażenia można do maku doda kilka ziarenek białego sezamu. Przygotować krem: syrop karmelowy

SzczyptaSmaQ
Ciasto cygańskie ścieżki 215

albo po prostu posypać cukrem pudrem. Można też przekręcić przekrojony biszkopt aby zaprezentować otrzymane w cieście barwne wzory. składniki: biszkopt 9 dużych białek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju oraz 3 łyżki suchego maku 1 łyżka kakao 1 kisiel truskawkowy ( bez cukru ) 4 żółtka+2 łyżki mąki pszennej masa(...)rozpuści. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować na małych obrotach. Gotową masę podzielić na 4 równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki suchego maku. Do drugiej masy dodać 1 łyżkę kakao. Do trzeciej masy dodać kisiel truskawkowy (proszek). Do czwartej masy dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą masę dokładnie wymieszać. Blaszkę

Monia miesza i gotuje
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 120

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał

Moja Delicja
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI + FILMIK 126

Sernik na półkruchym cieście z dodatkiem brzoskwiń jest smaczny, efektowny i łatwy w przygotowaniu. Polecam przepis.  SKŁADNIKI NA CIASTO : 250 g margaryny  5 łyżek

Kulinarne Fantazje Marioli
EXPRESOWY ZAKRĘCONY MAKOWIEC + FILMIK 119

Makowiec to pyszne ciasto, jednak często nam się nie udaje. Zakręcony makowiec wychodzi wszystkim, nie trzeba go zwijać w papier tylko od razu układamy w tortownicy

Kulinarne Fantazje Marioli
EXPRESOWY SERNIK, PUSZYSTY I SMACZNY + FILMIK 924

Sernik to przepyszne ciasto, w dodatku łatwe w przygotowaniu. Dzisiaj przepis dla zabieganych, czyli szybkie w przygotowaniu ciasto. Upiekłam go na herbatnikach oraz polałam czekoladą i

Kulinarne Fantazje Marioli
JAGODOWA SZARLOTKA 140

Szarlotka to pyszne ciasto, sami wiecie, dzisiaj upiekłam je z dodatkiem jagód. Ciasto wyszło przepyszne, kruche i delikatne. Użyłam owoców jagody kamczackiej, bo taką mam na

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowa panienka z kremem budyniowym 155

Jestem wielką miłośniczką ciast z dodatkiem suchego maku. Klasyczna makowa panienka kojarzy mi się z dzieciństwem i Świętami. Przepis, który znajdziecie poniżej jest wersją zmodyfikowaną o budyniowy krem, który sprawia, że ciasto jest pełniejsze i mniej suche. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne smakołyki koniecznie rozważcie tą opcję. Inspiracja pochodzi z bloga http://przepisy-aleksandry.blogspot.com

Milion Smaków