ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:107/571)

Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 110

łyżki maku 3 łyżki ziaren dyni 2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego lub oleju Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę (zabrać 3 łyżki z 300 ml), rozkruszyć drożdże, miód, dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe(...)części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć

moj przepis na
Obwarzanki pszenno-orkiszowe z ziarnami 178

łyżki maku 3 łyżki ziaren dyni 2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego lub oleju Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę (zabrać 3 łyżki z 300 ml), rozkruszyć drożdże, miód, dodać 2 czubate łyżki mąki (zabrać z 500 gr), wymieszać. Odstawić na 10 min, aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe(...)części, ja formuje ciasto w wałek i wałek kroje najpierw na pół, później połówkę na pół, później na trzy części. Na blat wysypać wszystkie ziarna i mak, wymieszać. Każdą część ciasta uformować w wałek o długości około 15-20 cm, wałek spłaszczyć, panierować jak kotlety schabowe w ziarnach z dwóch stron. Chwycić za dwa końce skręcić, zlepić końce, ułożyć

moj przepis na
Kryzysowy Mazurek wielkanocny 84

pomysłem na świąteczną, jadalną dekorację. Nie trzeba mieć robota kuchennego – i tak się uda! Mazurek przygotowałam z mieszanki maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok! PRZEPIS KRYZYSOWY MAZUREK WIELKANOCNY Składniki kryzysowy mazurek wielkanocny: ciasto: 200g mąki jasnej 100g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki oleju 0,5 szkl wody nadzienie: duży słoik (500ml) dżemu niskosłodzonego – u mnie domowe powidła morelowe posypka cukrowa Jak zrobić kryzysowy mazurek wielkanocny: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Potem na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko, nadają mu kształt prostokąta – ciastem

Dorota Smakuje
Makowiec 149

jednolitą masę, podzielić na 2 części (proporcja 2/3 do 1/3)wstawić do lodówki.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć większą częścią ciasta. Nakłuć  widelcem i podpiec 15 minut w 190 °C. Mak zalać woda i gotować 30 minut,osączyć z wody i dwukrotnie zmielić w maszynce. Masło i miód rozpuścić, dodać mak i chwilę smażyć(...)przygotowanej masy dodajemy pozostałe składniki.  Białka ubić i delikatnie połączyć z masą.  Wylać na podpieczony spód. Z reszty ciasta kroimy cienkie paseczki i układamy na wierzchu maku robiąc kratkę.  Piec w nagrzanym piekarniku w 170 °C przez 45 minut.   Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Markos 364

ciemny: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 4 białka, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki maku, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, Masa budyniowa: 250ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kostki masła, Dodatkowo(...)stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodję cukier. Następnie dodaję mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki dyniowe. 100

MIESZAJĄC. NASTĘPNIE POWOLI DODAWAĆ MLEKO. MLEKA DODAJEMY TYLE ABY UZYSKAĆ POŻĄDANĄ KONSYSTENCJĘ CIASTA. (GESTEJ SMIETANY). DO CIASTA DODAĆ ŁYŻKĘ OLEJU. CIASTO ODSTAWIĆ NA 15 MINUT. NALEŚNIKI SMAŻYĆ NA GORĄCYM OLEJU PO OBU STRONACH. NALEŚNIKI SĄ BARDZO DELIKATNE, JEŚLI RWĄ SIĘ PRZY PRZEWRACANIU, DO CIASTA DODAC WIECEJ MAKI. SMACZNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Tarta bez tłuszczu 146

Składniki: ciasto: 100 g maki pszennej 50 g mąki razowej 100 g twarożku grani 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki wody nadzienie: 2 jajka 1 skyr (150 g) 80 g … Czytaj dalej Tarta bez tłuszczu

czarrna od kuchni
Faworki na piwie 820

bazie piwa. Wyszły bardzo chrupiące i łatwo się je robiło. Tradycyjnie faworki posypuję cukrem pudrem, ale świetnie smakują również polane ciekłym miodem naturalnym i oprószone delikatnie makiem lub sezamem. Ciasto na faworki może być podstawą do zrobienia faworków wytrawnych np. do piwa, które zastąpią niezdrowe chipsy. W tym celu, zamiast łyżki cukru pudru należy dodać 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Kuchcik gotuje
Ciasta z makiem -idealne na święta 89

Pyszne ciasta z makiem-moje ulubione-może znajdziecie coś dla siebie,idealne na święta ....polecam

Swojskie jedzonko
Rolada makowa 98

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem, nie co alkoholowa. Delikatne ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. Składniki Ciasto 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek przesianej mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 500 g niebieskiego maku mielonego 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy … Czytaj dalej Rolada makowa

gotuj ze mną
Tort makowo-orzechowy 250

biszkopt: 300 g maku 250 g cukru pudru 8 jajek 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2

czarrna od kuchni
NAJPROSTSZY CHLEB BEZGLUTENOWY z soczewicą (wegański) 167

łyżki mąki ziemniaczanej. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 5 – 10 minut. Przełóż do foremki i ponownie przykryj, Odstaw na 20 minut. Wierzch wyrośniętego ciasta możesz posypać makiem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.   Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane

Via Gusto
Cytrynowy piegus 433

Cytrynowy piegus to ciekawa odmiana klasycznego ciasta piegus – ciasta z dodatkiem maku. Mak który wykorzystujemy w kuchni to mak … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Cytrynowy piegus</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI / SPIS PRZEPISÓW NA SYLWESTRA 120

śmiało możesz podać na małym, domowy party (jak i wielkiej imprezie na 50 osób!). Kliknij w nazwę, aby wyświetlić przepis wraz ze zdjęciami. PULPECIKI W OCCIE PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM SUSHI MAKI Z AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM SAŁATKA Z KAPUSTY I OLIWEK CHIPSY Z JARMUŻU TOFU MARYNOWANE TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA WEGETARIAŃSKIE

W kuchni Karmel-itki