ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:108/571)

KOKOSOWIEC 187

ręcznie. Wylać na blachę wyłożoną sreberkiem. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 20 minut. Sposób przygotowania biszkoptu z makiem: Jest niemal identyczny jak przy przygotowaniu biszkoptu z kakao.  Różni się jedynie tym, że zamiast kakao dodajemy mak.   Sposób przygotowania wkładki z kokosem: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać kokos, wymieszać ręcznie, wylać na blachę wyłożoną(...)wymieszać i lekko podgrzewać aż do połączenia wszystkich składników. Gorącą wylać na wierzch ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni. Sposób przygotowania ciasta: Biszkopt z kakao nasączyć ponczem, posmarować połową kremu, na nim położyć wkładkę kokosową, posmarować ją pozostałą ilością kremu, na nim położyć biszkopt z makiem, nasączyć go ponczem. Przygotować polewę i polać nią wierzch ciasta, a następnie posypać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Paszteciki z kapustą i grzybami 235

kapusta kiszona - 750 g grzyby suszone - 2 garście cebula - 1 szt sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie olej DODATKOWO mak do posypania  PRZYGOTOWANIE: CIASTO   Rozetrzeć drożdże z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę i sól, zarobić ciasto, dodać stopiony tłuszcz, starannie wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.  FARSZ  Grzyby namoczyć na całą noc, ugotować do miękkości(...)gotować.  Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm, pokroić w pasy .  Farsz ułożyć wzdłuż na pasie ciasta.  Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził na drugi.  Ciąć skośne paszteciki.  Paszteciki układać na posmarowanej tłuszczem brytfannie, a gdy podrosną, posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypać makiem

Kuchnia Danusi
Ciasto wiśniowe wariacje 263

Sezon na wiśnie w pełni, więc trzeba z niego korzystać ;-) Pyszne, lekko kwaśne za sprawą wiśni ciasto, które świetnie się prezentuje. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody Na warstwę(...)szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wsypać mak i przesiać przez sitko mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut, Gotowy biszkopt zostawić

Passions hobbies life
Rogaliki z różą 121

marmoladą. PRZEPIS ROGALIKI Z RÓŻĄ ciasto: 200g mąki pszennej jasnej 100g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki masła roślinnego 0,5 szkl wody nadzienie: słoik marmolady o smaku róży twardej Jak zrobić rogaliki z różą: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw do miski wsypujemy maki, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy roztopione

Dorota Smakuje
Piegus z jabłkami i cynamonowa kruszonką 166

Pyszne, wilgotne ciasto makowe z dodatkiem jabłka i cynamonowej kruszonki. Maku nie potrzeba mielić dzięki czemu przygotowuje się je szybko i łatwo. SKŁADNIKI: Na piegusa: szklanka mąki tortowej szklanka maku 250g masła szklanka cukru 6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy dodatkowo: 2 jabłka kruszonka (100g miękkiego masła, cukier, mąka, cynamon) cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Roztopić masło(...)dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. dodać przesiana mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórek. Pokroić w drobna kostkę. Ułożyć na cieście . Przygotować kruszonkę; masło zagnieść z około 2 łyżeczkami cynamonu oraz mąką i cukrem do uzyskania odpowiedniej

Pyry na Gaz
Precle 169

Pół kruche pół drożdżowe precle z makiem, sezamem lub dowolnym dodatkiem. Ciasto jest proste do zrobienia, natomiast najwięcej czasu zajmuje rolowanie i formowanie precelków. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 30 g drożdży 2 łyżki śmietany 18% 250 g mąki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczka soli 120 g masła 2 żółtka białko do posmarowania(...)precli mak, sezam Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z śmietaną. Wymieszać ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie dodać śmietaną z drożdżami i żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest zbyt kruche dodać odrobinę śmietany. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Odrywać od ciasta małe porcje

Mama Gotuje
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 131

Drożdżówek z makiem na blogu nie było jeszcze. Kiedy więc w niedzielne, późne popołudnie naszła mnie ochota, aby je upiec, to postanowiłam, ze podzielę się z Wami tym przepisem. Bułeczki wychodzą pyszne, a na drugi dzień są tak samo dobre. Wielbiciele drożdżowych wypieków wiedzą, że niewiele jest takich, które są tak samo świeże na drugi dzień po upieczeniu(...)dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Seromakowiec ze śliwkami 144

dość pracochłonne, jeśli nie mamy gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy!  Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli(...)nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowany spód wykładamy w poprzecznych rzędach masę makową. Paski masy makowej wygładzamy umoczoną w wodzie łyżką. Pomiędzy paski maku nakładamy masę serową, a na nią śliwki skórką do dołu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut ( w razie potrzeby nakrywamy pod koniec pieczenia folią aluminiową

Nie tylko w kuchni
ROGALE MARCIŃSKIE, ROGALE Z BIAŁYM MAKIEM 121

składników. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok. 30-45 minut. W tym czasie ścieramy sobie zamrożone masło i odstawiamy na talerzach do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe odgazowujemy, zagniatamy i rozwałkowujemy na stolnicy na duży prostokąt. Zimne masło wykładamy na 2/3 szerokości ciasta, 1/3 pozostaje pusta. Ciasto składamy(...)wałkowania i składania powtarzamy jeszcze dwukrotnie, za każdym razem schładzając ciasto w lodówce przez 30-45 minut.  Ja swoje ciasto przykryłam i odstawiłam po ostatnim wałkowaniu i składaniu do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjęłam ciasto i masę makową z lodówki bezpośrednio przed przygotowywaniem rogali. Ciasto podzieliłam sobie na 4 równe części, łatwiej było mi je rozwałkować

Smaczne Zdrowe
Świąteczny Trójsmak 17152

masła, 6 żółtek i 8 białek. Poniżej znajdziecie składniki rozdzielone na poszczególne warstwy. Składniki na kruche ciasto: 75 g zimnego masła 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 1/4 szklanki cukru pudru szczypta soli Masa makowa: 250 g mielonego maku 1 szklanka mleka szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki konfitury z pomarańczy(...)rondelku, następnie wsypać do niego mielony mak. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 13-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno całkowicie odparować. Wystudzić. Gdy mak stygnie przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i rozcierać między  palcami (lub w malakserze) do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Przesypać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia

Świat Ciasta
Kopytka z sosem 229

make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke, rozrobic ciasto i potem pol szklanki), teraz dodajemy make ziemniaczana Ugnaiatamy ciasto ( jesli sie jeszcze lepi to mozna dodac maki pszennej) Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu na wierzch

Klaudynkowa kuchnia
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 5134

pieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt.  sezam lub mak do posypania   METODA: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać drożdże, sól, cukier, mleko, masło i jaja. Zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż będzie miękkie (może być lekko kleiste). Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)zmięknie dodać pieczarki i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta. Ok 2 cm od brzegu nakładamy wzdłuż farsz. Zawinąć, tak aby farsz nie wyleciał. Odciąć resztę ciasta. Każdy wałek przeciąć na małe prostokąciki. Ułożyć na blaszce do pieczenia z wyłożonym pergaminem. Każdy pasztecik wysmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać makiem lub sezamem.  Piec

Kuchnia Paulettes
PIEROGI RUSKIE 174

dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody. Jak wiadomo maka mace nie równa .  Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk to znaczy że jest dobrze wyrobione . Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle , dodać do ziemniaków wymieszanych

Sama słodycz i szczypta chili
Rogale świętomarcińskie :) 188

listopada w Poznaniu od ponad 100 lat wypiekane są rogale świętomarcińskie. Jest to ciasto półfrancuskie przełożone masą makową. W oryginalnym przepisie używa się maku białego, ja niestety nigdzie nie mogłąm go dostać, więc użyłam niebieskiego. Ale smak jest identycznie pyszny polecam każdemu. Przepis zaczerpnęłam ze strony www.poznan.pl Składniki: Ciasto: - 1 kg mąki - 6 jajek - 1/2 kostki masła - 2 łyżki cukru(...)drożdże. Ciasto wyrabiamy do chwili, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki i wtedy pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak sparzamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy, mielimy i ucieramy z cukrem aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu

Zainspirowana w kuchni